045-Thoonsen01

045-Thoonsen01.jpg

Weet u ons iets meer te vertellen over de hierboven getoonde foto (datum, lokatie, gebeurtenis en/of personen), reageer dan. Ook herinneringen aan hetgeen hierboven te zien is zijn natuurlijk welkom!

Dit zoekplaatje is OPGELOST, maar REAGEER gerust als u aanvullende informatie heeft.

Vraag:

Uit het foto-album van de familie Reijnen komt bovenstaande foto, te dateren 1924. Omcirkeld is A. Th. Reijnen. Verdere associatie: Koor Cantemus Domino. Is dit Nijmegen en waar?

Collectie: Git van den Beld

terug

Reactie 1:

W.J. Pantus: Deze foto is opgenomen bij de trap van het vm RK Weeshuis aan de Doddendaal in Nijmegen.

Reactie 2:

Sjaak Rutten, 05-06-2008: Het gaat hier inderdaad om het zangkoor 'Cantemus Domino' ('Laat ons
zingen tot de heer'), opgericht in 1888 als parochiekoor van de St. Franciscuskerk 'op den Doddendaal' in Nijmegen. De plaatsbepaling van de foto door Willem Jan Pantus: 'bij de trap van het voormalig RK Weeshuis aan de Doddendaal' zal dus wel juist zijn. In 1924 stond dit koor onder
leiding van Jos. Bartels. Een van de zangers, tevens bestuurslid was de omcirkelde A. Th. Reijnen. Deze prominente Nijmegenaar was in het dagelijks leven administrateur/chef van Gemeentewerken, Plantsoenen, Veerdienst, het Woningbedrijf en het Grondbedrijf. Hij zat in het bestuur van Woningbouwverenigng 'Nijmegen', de Arbeidersbouwvereniging 'De Gezonde Woning', en de Woningvereniging 'Opgang'. Hij was ook bestuurslid van het Nationaal Verbond van gemeente-ambtenaren en van de Vereeniging voor Volkstuinen. En dus ook van het parochiekoor 'Cantemus Domino'.

Reactie 3:

H. van Gessel, 23-04-2012: Zoals al eerder werd aangegeven is dit het toenmaals befaamde koor van de Doddendaal (Franciscusparochie). Een gezelschap gekenmerkt door een opvallend breed repertoire in allerlei stijlen en genres: “Het kon vijftig zondagen per jaar telkens een andere mis uit de kast halen”. Dit resultaat werd  opgebouwd door de opeenvolgende dirigenten Joh. Kramers, Bouman en ten tijde van deze foto werd het koor al vanaf 1909, vijftien jaar geleid door een dominante vakman Jos Bartels. Als onderwijsman muzikaal zich heel sterk verdiept :’man van de daad en geen onnodige omhaal van woorden’.  Cantemus Domino dat regelmatig ook uitstapjes maakte ‘over de grens’ Luxemburg, liefdadigheidsconcerten gegeven in Remagen en Königswinter en dichterbij bv. in Dekkerswald, op Kalorama of een concertavond voor het witgele kruis in de Oorsprong in Beek. Vooraan links zittend de dirigent Dhr. Bartels en hierachter dhr. A.Th.Reijnen. Ook bij zijn dienstjubileum, gevierd op nieuwjaarsdag 1934, zou men acte de présence geven. De geestelijk leidsman in het midden lijkt mij “ pater Dr. W. Sigfried O.F.M. -waarvan bij zijn vertrek in 1931 werd aangegeven: “een kunstzinnigen, verdienstelijken pastoor, die vooral veel deed voor verheffing van den kerkzang. Of mogelijk toch pastoor B.A. Kruitwagen O.F.M. die eerder dat jaar, jubilarissen toesprak ? “.Namen van leden zijn verder o.m. J.F.A. Diebels, H.van Baarle (bariton), Dhr. van Koolwijk (tenor), A. Verkaart, Jacob Schönberger en Willem Teeuwissen. Op de derde rij geheel links een voor mij een wel heel zekere naam/gezichtscombinatie  nl. J.C. Vilé, hoofdagent van de LevensverzekeringsMaatschappij  “Noord Brabant” toenmaals woonachtig in de Burghardt van den Berghstraat.


REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: