036

036.jpg

zangvereniging Ibis van Papierfabriek Gelderland bij het Unitas-gebouw

Dit zoekplaatje is OPGELOST, maar REAGEER gerust als u aanvullende informatie heeft

Vraag:

Hans van den Berg: Ik zou bijzonder graag willen weten de plaats waar de opname is gemaakt en dan eventueel ook wat de voorstelling is en/of wie de personen zijn die erop staan afgebeeld. Maar mij gaat het in de eerste plaats om de locatie.

terug

Reactie 1:

Wim van Maassen: Ik weet alleen dat IBIS de personeelsvereniging van Papierfabriek Gelderland was.

Reactie 2:

Chris Janssen: Wat ik over deze foto kan vertellen is dat dit de muziekvereniging is van Koninklijke Papierfabriek Nijmegen. Dit bedrijf heet tegenwoordig Sappi Nijmegen en is gevestigd aan de Ambachtsweg in Nijmegen. Ik denk dat zij meer weten en anders misschien een van de anders actieven?

Reactie 3:

Rosalie Thomassen: Dit is de muziekvereniging Ibis van Papierfabriek Gelderland, die het handelsmerk Ibis voerde. Het bedrijf stond bekend om de goede arbeidsomstandigheden met ook activiteiten buiten werktijd, waaronder deze harmonie, maar ook een zangvereniging. Alles onder de naam Ibis. Vanaf 1963 fuseerde de fabriek met de firma Tielens, daarna was de naam Papierfabriek Gelderland-Tielens. De KNP heeft de fabriek in 1972 overgenomen, vanaf 1996 is de boel overgenomen door het Zuid-Afrikaanse Sappi. Tot 1984 was de fabriek gevestigd aan de Voorstadslaan, nu aan de Ambachtsweg.
Meer informatie over deze fabriek en andere Nijmeegse fabrieken is nu te zien op de expositie De Schoorsteen Moest Roken in Museum De Stratemakerstoren (tot ca. 12 november 2006). Daar is ook een boekje te koop met meerdere achtergrondverhalen, een mooi en uniek boekje voor de liefhebber en verzamelaar.

Reactie 4:

Jan Heijmans: Dit is harmonie Ibis van Papierfabriek Gelderland want ik woonde er tegenover en heb ze vele malen zien vertrekken.

Reactie 5:

Wim Erkens, 21-12-2008: Dit is niet de harmonie Ibis, maar de zangvereniging Ibis (mannenkoor). Op het vaandel staat Zangvereen Ibis. Als het de harmonie zou zijn zouden de muzikanten zich met hun muziekinstrumenten hebben laten fotograferen.

Reactie 6:

Wim Wesseling, 21-01-2009: Dit is inderdaad het zangkoor van de Gelderlander Papierfabriek toenmalig aan de Voorstadslaan te Nijmegen rond 1940. Zelf heb ik er van 1960 tot 2000 gewerkt en ken nog wat ouderen van toen. De locatie denk ik is aan de Voorstadslaan bij het kantoor rechts van de toegangspoort. Het koor werd geleid door de oud personeelschef Willem van der Horst. Enkele namen ken ik nog maar zijn op de foto niet allen te herkennen, ik denk dan aan Theo en Ties Heijen uit Beek, de heer Piet van Kan en enkele jongens van de Hoop. Er werkten hele familieís Heijnen, de Hoop, van Kan en Eigenhuisen.
Het vaandel is door de Heer Spoorbeck rond 1990 nog gerestaureerd en hing tot 2000 in de kantine aan de Ambachtweg. Ook het vaandel van de Ibisharmonie is toen opgeknapt en hing daar ook.
De naam Ibis had te maken met het beeldmerk van de papierfabriek de IBIS vogel die aan de Nijl voorkomt en leefde van de papyrusplant, grondstof voor het eerst gemaakte papier.

Reactie 7:

Gerard Damen, 01-12-2009: Hierbij het officiŽle adres van:
Papierfabriek Gelderland, Voorstadslaan 23, Nijmegen. Telefoon 08800-22541.
Bron telefoonboek uitgaaf november 1951.

Reactie 8:

Miel Couvee, 18-07-2010: Wim Wesseling heeft gelijk. De hr Spoorbeck is nog steeds in leven en dat is de man die zich in de historie van een Nijmeegse vestiging van een papierfabriek heeft verdiept. Hij heeft getracht een museumcollectie te vergaren over dit bedrijf en heeft dat volgens mij overgedragen aan een Nijmeegs museum.

Reactie 9:

Eddy Waltman, 06-05-2011: Laat ik altijd gedacht hebben dat de papierfabriek lag naast de spoordijk in de buurt van de tramrevisie en spoorbrug. Ik weet me nog wel te herinneren dat er een brand was bij de papierfabriek. Is Wim Wesseling in reactie 6 mijn buurjongen van de Pater van Hooffstraat 24 ?

Reactie 10:

Theo Wijlemans, 26-05-2011: De door Waltman (Reactie 9) genoemde fabriek is NIET de papierfabriek Gelderland, maar de papierfabriek Schuler waar schuurpapier en strokarton werd gemaakt.

Reactie 11:

Henk Kersten, 30-04-2012: Als foto 1264 rubriek oud Nijmegen in of bij Unitas gemaakt is, dan is zoekplaatje 36 dat natuurlijk ook!

REAGEER

Reactie 12:

Pim van der Hoop, 11-01-2016: Ik ben de zoon van Wim van der Hoop. Hij heeft vroeger in een orkest gespeeld tijdens de oorlog. De naam van het orkest weet ik niet helemaal: "Rambling....". Mijn vader speelde saxofoon.
Weet iemand hier iets meer van? Mijn vader leeft nog en is 96 jaar.

Mijn vader werkte niet bij de papierfabriek. Mijn opa Louis van der Hoop wel, hij was voorman op de fabriek. Hij is toen ook naar IndonesiŽ (Padalarang) gegaan om daar de papierfabriek op te starten. Volgens mijn vader had het orkest waar hij in speelde, de instrumenten toen in bruikleen van de Ibis gekregen.
Had de personeelsvereniging van de papierfabriek toen ook de naam Ibis?
Reactie 13:

Wil Struike, 12-01-2016: Ik herinner mij ook dat IBIS een zaalvoetbalvereniging had waartegen wij, z.v.v. Bruco, tegen speelden. Andere elftallen in die tijd zeg maar jaren 70-80 waren z.v.v. Orion, Buitenzorg met o.a. Hans Verhagen en Tini van Reeken.
Reactie 14:

Stevelien van de Wetering, 09-02-2020: Graag wil ik wat meer informatie. Mijn schoonmoeder had het vanmorgen over dit zangkoor, haar vader zong daarbij (dhr Thijssen). Van wanneer is die foto? En zijn er ook namen bekend van de foto? En zijn er nog meer foto's van?

Redactie: Weet je ook wanneer hij daar zong, en of hij bij de Papierfabriek werkte?
Stevelien: Dhr. Tijssen werkte bij de papierfabriek. Zoals mijn schoonmoeder vertelde was hij daar chef van een afdeling. Zij was zelf ongeveer 5 a 6 jaar, dus het is zo'n 80 jaar geleden.

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: