034

034.jpg

Weet u ons iets meer te vertellen over de hierboven getoonde foto (datum, lokatie, gebeurtenis en/of personen), reageer dan. Ook herinneringen aan hetgeen hierboven te zien is zijn natuurlijk welkom!

Dit zoekplaatje is OPGELOST, maar REAGEER gerust als u aanvullende informatie heeft.

Vraag:

Hans van den Berg: Ik zou bijzonder graag willen weten de plaats waar de opname is gemaakt en dan eventueel ook wat de voorstelling is en/of wie de personen zijn die erop staan afgebeeld. Maar mij gaat het in de eerste plaats om de locatie.
Zie ook de vorige foto.

terug

Reactie 1:

Theo van der Loop: Volgens mij is deze foto gemaakt op het Valkhof en wel aan de westzijde met op de achtergrond het klooster van de zusters van Hallo.

Reactie 2:

Truus Regter, 01-04-2008: Ik herken enkele mensen die op deze foto staan. De dirigent de heer Cohen zit op de 1e rij middenvoor met pet. Rechts 1e rij is mevr. Cootje Erkens. Op de 1e rij, derde van links is mevr. Truus Tangerink

Reactie 3:

Truus Regter, 02-04-2008: Zelf weet ik niet zoveel te vertellen over "Onze Kracht". Het was een muziekgezelschap van de "rode familie" in Nijmegen. De mensen die ik ken, die op de foto staan zongen ook in het koor de Stem des Volks, waarvan ik ook lid was vanaf 1975 tot de opheffing in 2005. Het koor heeft 92 jaar bestaan. Vroeger had de Stem ook een kinderkoor. Veel kinderen zijn op latere leeftijd naar Onze Kracht gegaan en hebben onder leiding van de heer Cohen een instrument leren bespelen, o.a. Jimmy Nas, die jarenlang dirigent is geweest van Nijm. Amusements Orkest.
U zou eventueel kontakt op kunnen nemen met Wim Erkens of Annie Erkens, kinderen van mevr. Cootje Erkens. Zij zijn ook lid geweest van Onze Kracht. Zij kunnen u heel veel vertellen over Onze Kracht.

Reactie 4:

Wim Erkens, 07-12-2008: Ook deze foto is niet gemaakt op het Valkhof, maar in de tuin van concertgebouw De Vereeniging. Hier stond toendertijd een muziekkiosk (muziektent).

De arbeiders muziekverenigng "Onze Kracht" is opgericht in maart 1922 door de Sociaal Democratische Arbeiders Partij (S.D.A.P.) en de Nijmeegse Bestuurders Bond (N.B.B.).
Onze Kracht was een socialistische (rooie) muziekvereniging.

Dirigent werd de heer J.Cohen, muzikant van het muziekcorps van het 11e regiment infanterie.
J.Cohen was meer dan 40 jaar de muzikaal leider van Onze Kracht.

Ook werden vrouwelijke leden toegelaten, wat in die tijd zeer ongebruikelijk was in de harmonie en fanfarewereld. Begin jaren 1970 werd ze opgeheven.

Reactie 5:

Hans van den Berg, 09-12-2008: Hierbij dank ik Wim Erkens zeer hartelijk voor zijn bijdrage aan het oplossen van zoekplaatje 34.

Reactie 6:

Ineke Bruijn, 17-05-2009: Hallo, wat leuk dat ik deze foto's nu zie. Mijn vader staat er ook op Gerrit Bruijn met open kraag hij droeg nooit een stropdas. Jan en ik hebben ook nog geblazen omstreeks 1958.
Ik heb nog met Gerrie Erkens op school gezeten NSV

Ik heb ook nog een vraag van het kinderkoor stem des volks.
Ik heb daar ook op gezeten. Als het goed is zijn daar ook foto's van, zeker van het optreden in de Vereeniging onder leiding van tante Maja Vos. Ik zou die zo graag willen zien. Mijn moeder zong in het groter koor Agnes Bruijn van Beek met tante Dina Hederiks.
Ik hoop hier wat van te horen

Reactie 7:

Henk Kors, 25-01-2015: Ik was eind vijftig, begin zestiger jaren tromboneblazer bij Onze Kracht en had toen veel contact met Jo Cohen. Die kwam nog weleens 's nachts op zijn oude damesfiets aanrijden en maakte mij met steentjes tegen het slaapkamerraam wakker. Dan gingen we door de oude benedenstad en wist hij van alles te vertellen.
In 1973/1974 ben ik een grote actie gestart om in Nijmegen een eigen draaiorgel te krijgen. Dat is uiteindelijk gelukt: "de Korsikaan", een negentig toets concertorgel is er mede door Onze Kracht gekomen, want het laatste overgebleven kasgeld - 2500 gulden - werd met volledige bestuursinstemming geschonken aan de Stichting, die het orgel beheert en exploiteert. De Korsikaan speelt nog steeds her en der op uitnodiging en wordt zeer goed onderhouden. Het is een van de belangrijkste draaiorgels in Nederland en ik ben er trots op, dat er een stukje Onze Kracht inzit.
Reactie 8:

René Martens, 31-01-2018: Aan Ineke Bruijn
NSV-1 school 1956-1957 zat Ineke samen met Gerrie in dezelfde 2e klas. Ik heb nog de foto. Ineke zou je contact met mij willen opnemen? De redactie Mark heeft mijn adres, groet - René-.
Reactie 9:

Henk Hendriks, 31-05-2019: Tot mijn verhuizing naar Amsterdam (13 jaar) ben ik lid geweest van Onze kracht. Opgetreden tijdens St. Nicolaasviering in de Vereeniging. Een toneelgezelschap genaamd "Delftsblauw" vulde de avond. Drie aspirant-muzikanten, klarinet, saxofoon en ik bugel speelden enkele populaire deuntjes. De saxofoonspeler heette Michels uit de Hofdijkstraat. De foto van ons drieen stond in de krant en die zou ik graag vinden. Ook heb ik nog even bij Jubal gespeeld. Maar de dirigent vond dat ik beter kon gaan voetballen.
Reactie 10:

Jan Paul, 06-08-2020: Van 1953 tot 1964 was ik lid van Onze Kracht.
Bij mijn aanmelding kreeg ik een Es klarinet. Na een korte opleiding (25 cent per week) mocht ik bij het grote orkest. Aan deze tijd heb ik veel mooie herinneringen, zoals: de jaarconcerten in de Vereeniging, de buitenconcerten op diverse plaatsen zoals het Valkhof. Maar in het bijzonder de meeting in het oude RAI gebouw in Amsterdam en het uitstapje naar Verviers(?).
De laatste jaren zat ik aan de Tenor Sax. Voor een jaarconcert arrangeerde Dhr Cohen een stukje voor vier saxen. Met op alt Joop Phoelich en ?? Kruisen, op tenor Jan Paul en op bariton Wim Erkens.
Het was opvallend dat bij O.K. veel leden uit dezelfde familie's zaten. Veel namen weet ik mij te herinneren. De bekendste familie was ongetwijfeld Mevr. (Cootje) Erkens met dochter Annie en zoons Wim en Gerrie. Ook mijn broers Dik en Gesinus en (heel even) Henk zaten bij Onze Kracht.
Veel mensen die opgeleid waren door Dhr Cohen, zijn na O.K. als beroeps of amateur in de "muziek" gebleven. Voor mij was het een gedeelte van mijn jeugd waaraan ik met veel plezier aan terug denk!
Reactie 11:

Wim Erkens, 10-08-2020: Hallo Jan Paul. Het stukje dat dhr.Cohen voor 4 saxen heeft gearrangeerd is het Agnus Dei van Georges Bizet. De 2e alt heette Kees van Ruiten. Dat was in 1960.
In 1958 is Onze Kracht inderdaad een week-end naar Verviers geweest.
Dhr. Cohen heeft veel mensen opgeleid, van piccolo tot bas, maar het was de bedoeling om z.s.m. in O.K. mee te spelen.
Of er veel mensen beroeps zijn geworden geloof ik niet. Ik weet dat Hans Berkhout klarinettist is geweest bij de Amsterdamse Politiekapel. Ikzelf ben in de amateur muziek gebleven tot mijn 71e.
Reactie 12:

Jan Paul, 24-01-2021: Hallo, Wim Erkens. Even een kleine aanvulling op reactie Nr. 11. Behalve Hans Berkhout moet zeker ook Jimmy Nas genoemd worden als beroeps. In de groep van amateurs zitten volgens mij o.a. Joop Phoelich, Luc Bufelot (tamboer instructeur bij de Nijm. politiekapel?), Wim de Waal en Henk Willems en Edo Smaling.
Henk Willems (zoon van de bekende Gradus) heeft een paar jaar met mijn broers een bandje gevormd. Tijdens hun repetities heb ik zijn spel op altsaxofoon gevolgd en hij is daardoor mijn grote voorbeeld geworden. Ook jij (Wim Erkens) hebt mij onbewust dingen bijgebracht, die mij als saxofonist bij de "Joe Miller Big Band" van pas zijn gekomen. Groetjes Jan Paul.

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: