022

022.jpg

Winkelpand hoek Groesbeeksedwarsweg / van Heutszstraat

Dit zoekplaatje is OPGELOST, maar REAGEER gerust als u aanvullende informatie heeft.

Vraag:

De eigenaar van deze foto vraagt zich af waar deze tabakszaak zat. Het huisnummer is 310.

terug

Reactie 1:

Rob Essers: Berg en Dalseweg 238 (hoek Broerdijk)
bouwvergunning 23 november 1928

WINKEL-WOONHUIS EN 2 BOVENWONINGEN
kadgem: HTT02
sectie: H
perceel: 01498
straat: TOOROPSTRAAT
huisnr: 238

Reactie 2:

Ton en Leen: Deze zaak zat op de hoek Oude Hezelaan - Kanariestraat.

Reactie 3:

Wim van Maassen: Reactie op Ton en Leen:op de hoek Oude Hezelaan Kanariestraat was Bakker Boom gevestigd,zoals te zien is op de foto's van Dhr.van Lith.

Reactie 4:

Elma en Eric Bourgonje: Wij houden het op hoek Dobbelmanweg en hazenkampseweg. Nu zit daar eetcafe Jan Klaassen.

Reactie 5:

Hylke Roodenburg: Dit lijkt mij ergens in Hengstdal te zijn. Kan het niet de Broerdijk zijn, op de hoek met de Pijnboomstraat? Of inderdaad op de hoek Broerdijk-Berg en Dalseweg.

Reactie 5:

Mark van Loon: Mijn vermoeden blijkt juist: de tabakszaak was gevestigd op de hoek Groesbeeksedwarsweg / van Heutszstraat. Nu heeft dat pand nummer 304 en is er een groentezaak gevestigd. Het zoekplaatje geeft de vooroorlogse situatie. Blijkbaar is het pand beschadigd uit de oorlog gekomen en daarom grondig verbouwd. Zie de tekeningen uit 1946 in het Nijmeegs bouwarchief:

Reactie 6:

Wim van Megen: De tabakszaak lijkt mij niet die op de hoek Tooropstraat/Broerdijk. Die zaak werd namelijk gedreven door de familie Slagter zeker in de jaren 1940 tot ? Daarna heeft de openbare bibliotheek het pand nog enige jaren gebruikt. Een van de buren was een banketzaak (richting Tooropstraat) waar op de foto niets van te zien is. Een van de dochters van de familie Slagter heeft (had) een balletschool en was zelf naar mijn mening ook actief als ballerina. Mogelijk woont zij nog in Nijmegen en kan zij haar licht over deze foto laten schijnen.

Reactie 7:

B. Alders: Zie ook "oorlog", 2e fotocatalogus, nr. 77

77.JPG

Reactie 8:

Ton van Gemert: hier even een reactie op de foto van de tabakszaak; volgens mij is dit op de hoek van de 2e oude Heselaan en de straat waar je naar het Nachtegaalplein toe gaat. Op de andere hoek zat vroeger een bakker daar zit nu cafetaria Theunissen. In het pand van de tabakszaak zit volgens mij nu een winkel voor sportprijzen, Pedro van Heumen of zoiets.

Reactie 9:

Hans van den Berg: Geachte redactie, Mark van Loon heeft het bij het rechte eind. Ik heb zojuist de huidige eigenaar van de groentenwinkel, Jos van Dijk, een print van de foto laten zien en hij bevestigde dat dit zijn winkelpand is, huisnummer 304. Hij herkende de afbeelding en wist mij ook te vertellen dat hij iemand kende (de vorige eigenaar) die een schilderij, gemaakt naar deze - vooroorlogse - foto, bezit. Ook verklaarde hij dat er inderdaad voor de oorlog een sigaren- en sigarettenwinkel in gevestigd was, huisnummer 310. Aangezien het pand in de oorlog zwaar beschadigd is, wijkt de huidige situatie op onderdelen af van die op de foto, zoals de dakconstructie en - met name - het front met de winkelingang. Het pand links op de foto, aan de van Heutzstraat, is identiek met dat op de foto. Dit geldt ook voor het pand helemaal rechts op de foto, huidige huisnummer 302. In het adresboek van 1936 en in dat van 1940 figureert huisnummer 310 als laatste nummer - rechts vanuit het stadscentrum - van de Groesbeekschedwarsweg.

Reactie 10:

Brenda Verhoef: O, wat is dit ontzettend leuk!!!
Ik woon boven Groenteboer Jos van Dijk, en ik had al van Jos (de groenteboer dus) vernomen dat de hoek van de woonkamer vroeger doorliep, en dat deze bij een bombardent eraf geslagen was. En ik heb me altijd al afgevraagd hoe dat er uit heeft gezien en of daar foto's van zijn. Toen ik op de home-pagina deze foto zag, herkende ik het pand meteen als "mijn" woning!
Dus: geen Berg en Dalseweg, geen Broerstraat etc. maar Groesbeeksedwarsweg 304 (op de hoek met de Van Heutzstraat). Dit sluit ook aan bij het feit dat het vroeger 310 was, er hebben blijkbaar iets meer woningen gezeten.

Reactie 11:

Geert Becker: Ik heb in dit huis gewoond. het is op de Groesbeeksedwarsweg 304. Mijn ouders hadden hier een groentezaak van 1969 tot 1990. Er zit nog een groentezaak.

Reactie 12:

Ron Dodemont: Misschien een overbodige reactie, maar............Groesbeeksedwarsweg 310 was eens de sigarenwinkel (Nabij toenmalige oude Peemankeetje) tegenover de Drogisterij en schuin tegenover de Bakkerij. Deze drie winkels 'sierden' de hoek Groesbeeksedwarsweg / Van Heutszstraat.

Reactie 13:

Cor van den Hoff, voormalig Meezenstraat Nijmegen: reactie op Maassen's reactie: Bakker Boom zat op de linkse hoek van de Kanariestraat vanaf de Tweede Heeselaan de andere hoek de rechtse kant dus zat Gerrit Reymer met de zuivelhandel en zijn kleine ponnie an kar.

Reactie 14:

Annie Wendlandt/Vermeulen, Sun City Center Florida: De Photo, Hoek, Tooropstraat,Broerdijk. Rond de oorlog woonde daar de Familie Slagman. Dochter, Elisabeth, was een school vriendinnetje van mij.

Reactie 15:

Peter Huijs: Dit is het pand hoek Broerdijk-Berg en Dalseweg, sigarenzaak Slagman. Later, half jaren zeventig werd hier de Bibliotheek in gevestigd. Twee huizen verder naar rechts zat bakkerij Janssen.

Reactie 16:

Wim Segers, 04-01-2009: Peter Huijs, ik heb van jou een reactie gezien betreffende een hoek huis-winkel waarvan jij aanneemt dat het het pand Broerdijk-Tooropstraat is. Dit doet mij vermoeden dat jij uit deze buurt komt. Welnu, ik kom uit deze buurt (Esdoornstraat). Als jij familie bent (hoe dan ook) van een zekere Antoon Huijs, uit de Eikstraat (ooit) zou ik dat graag vernemen.

Reactie 17:

Peter Huijs, 11-01-2009: Beste Wim, ik heb inderdaad in de Eikstraat gewoond van 1957 tot 1980, Antoon Huijs was een neef van me.
Ik probeer op een andere manier contact met je te zoeken. (Red.: email is doorgestuurd)

Reactie 18:

Loek Busser 15-1-2009: Enkele herinneringen aan het pand op de foto: (ik woon al 45 jaar in Almelo)
Ik herinner me het pand niet meer in de staat als op de foto (voor de oorlog). Wel van direct na de oorlog. Het pand was flink beschadigd en het pand links ernaast ook.
Ik woonde daar in de buurt (Richard Holstraat Sweelinckstraat) wij speelden als jongens veel in de door de oorlog getroffen woonhuizen, daar was voor ons altijd wat te beleven. Het huis links van de sigaren zaak was ook flink beschadigd zoals ik al vermeldde, dus was dat een potentile speelterrein voor ons jongens. In een van de keukenkastjes lag een pakje oude kranten, die staken we in brand.
Dat liep echter een beetje uit de hand waarop wij wegrenden. Later stonden we van een afstand (bakkerij Willemsen) de ontwikkelingen te volgen. Natuurlijk was het voor ons spannend dat er politie aan te pas kwam, maar we gingen er toen wel snel verder van door. De volgende dag stonden er een paar regeltjes over in de krant.
Bij de bakkerij schuin tegenover de betreffende winkel kochten we vaak lekkere verse roombroodjes. In mijn herinnering heeft in de winkel na de wederopbouw een tijdje een VIVO-winkel gezeten.
Groetend Loek Busser (Heerlijk om op deze site oude herinneringen op te halen.)

Reactie 19:

Gerard Damen, 01-02-2009: In november 1951 zat in dit pand een filiaal van VAW'S levensmiddelenbedrijf, met als eigenaar J.M. van Westreenen, telefoonnummer 08800-25881.
Gerrit Becker ook van de Groesbeeksedwarsweg heeft hier nadien een groentezaak gedreven eind jaren vijftig. Aan de Daalseweg 31 / hoek van de Havestraat was de hoofdwinkel van VAWE telefoon 08800-20768, en aan de Groenestraat 343, ook een filiaal naast de fotozaak van Verweij met telefoonnummer 08800 21207.
Bron: telefoongids Nijmegen en omstreken uitgaaf hoofdbestuur der PTT november 1951.

Reactie 20:

Jeanne Berendrecht, 28-02-2009: Het klopt dat er een VAWE (Van Westreenen) op de hoek van de van Heutzstraat heeft gezeten De familie van Westreenen was eigenaar van verschillende Centrawinkels o.a. op de Groenestraat, Paul Krugerstraat, Molenweg, Daalseweg en van Heutzstraat. Later werd er door Ben van Westreenen nog een grote supermarkt geopend in het winkelcentrum Neerbosch-Oost. Het kantoor van de winkels was gevestigd in de Fretstraat.

Reactie 21:

Cor van Megen, 23-03-2009: De sigaretten c.q sigarenzaak op de hoek van de Broerdijk en de Tooropstraat was van Bernard Slagtman, wiens dochter inderdaad balletles gaf. Slagter is hier dus een verkeerde naam.

Reactie 22:

Wim Ligtenberg, 30-11-2009: Volgens mijn geheugen kan dit zijn op de hoek van de Hertstraat met de Hindestraat. Wij hebben van ongeveer 1951 tot 53/54 op Hertstraat 16 gewoond naast dit pand waar toen een bakker zat.

Reactie 23:

John Koobs de Hartog, 03-10-2011: Als aanvulling op dit zoekplaatje mijn foto uit ca. 1955 van de na de oorlog herstelde winkel. Mijn grootouders Hulsbergen Henning woonden er tegenover op Groesbeeksedwarsweg 259.

Reactie 24:

Elly Schuurs-Henricks, 10-01-2014: Het zoekplaatje was al opgelost, maar in mijn herinnering was het de Cop van de fam. Hagemans, op de hoek Hertstraat-Hindestraat: als je vanuit de Marterstraat komt rechts. Op de andere hoek zat bakker Maassen. Ik moest daar wel eens naar toe voor vergeten boodschappen en het personeel (Hagemans) was erg onvriendelijk tegen een kind met een briefje. De Cop heette eerst anders, maar dat weet ik niet zeker. Maar zolang ik mij herinner was daar een kruidenierszaak. Die gaat terug tot 1947 en in ± 1967 is de winkel opgeheven. In het huidige pand zat na de sluiting v.d. Cop een verkeersschool; thans is het een woonhuis. Ik heb van 1944 tot 1967 in de HINDESTRAAT gewoond.

Reactie 25:

Janny Johansson-Lindeboom, 02-09-2014: Dit is VAWE op de hoek van de Groesbeeksedwarsstraat, ik kan het zeker weten want ik heb in de Groesbeeksedwarsstraat 300 gewoond. Aan dezelfde kant van de winkel VAWE een paar huizen verderop.
Dit was heel leuk om te zien, omdat ik al jaren in Zweden woon.
Janny Johansson Lindeboom.
Reactie 26:

Arthur Selbach, 09-11-2015: hallo ik ben familie het was mijn opa die op de Tooropstraat woonde hij heeft tot eind jaren vijftig de sigarenwinkel gehad het is niet Slagter maar Slagtman daarna is het een bibliotheek geweest maar nooit een groentewinkel mijn tante woont er nog steeds boven en inderdaad heeft ze een balletschool gehad
Reactie 27:

Han Bleeker, 07-05-2018: Dit is het pand aan de Groesbeeksedwarsweg, heb zelf gewoond op nummer 290.
Reactie 28:

Jan Wanschers, 23-03-2019: Hier zat vroeger va-we later Becker groentewinkel. Ik zelf woonde in het pad ertegenover.

Redactie: Tot wanneer (welk jaar ongeveer) zat Va-We daar? En welk pad is dat?
Jan: De va-we zat er tot 1960.
Met het pad bedoel ik de arbeiderswoningen, dat was ook Groesbeeksedwarsweg. Dit was een heel blok, in de jaren 70 gesloopt.
Reactie 29:

Jan Wanschers, 04-12-2020: Zijn er nog personen die ook in het pad (tegenover deze winkel) gewoond hebben? Ik zou het graag horen.

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: