016-noviomagum

016-noviomagum.jpg

Weet u ons iets meer te vertellen over de hierboven getoonde foto (datum, lokatie, gebeurtenis en/of personen), reageer dan. Ook herinneringen aan hetgeen hierboven te zien is zijn natuurlijk welkom!

Dit zoekplaatje is OPGELOST, maar REAGEER gerust als u aanvullende informatie heeft.

Vraag:

Geachte Lezer,

Ik ben thans bezig met de bouw van een model van het eerste stoomrijtuig, het" Noviomagum" gebouwd door Peter van Rijn, een geweermaker in Nijmegen. In 1886 stond een foto en beschrijving in de Katholieke Illustratie,later in 1953 heeft de foto uit de  bijlage gestaan in het blad "AUTO" t.g.v.het 50 jarig jubileum van dit tijdschrift. De heer Th.A.Engelen (oud Nijmegenaar) heeft hier ook al een artikel geschreven in "De Modelbouwer". Om het model van mij nog beter te doen lijken op het  origineel zoek ik nog wat meer gegevens. Mijn vraag is dus, Is er iets meer bekend foto`s of gegevens van dit stoomrijtuig. Zijn er mischien mensen (oudjes) die nog iets meer weten over dit rijtuig? Graag zou ik nog iets willen weten over de besturing, was terugrijden mogelijk,of is dit rijtuig soms te zien in oude films van Nijmegen? De informatie (foto) die ik nu heb komt uit het archief van de gemeente. Het rijtuig is op een gegeven moment verkocht en de Duitse grens overgegaan.Waarnaartoe is mij niet bekend. Mocht er nu iets meer bekent zijn van dit stoomrijtuig dan zou ik dit graag vernemen.

Alvast bedankt voor uw medewerking.

Met vriendelijke groeten,
J.kormelink
Hubertusstr 28
6102AV Echt.

tel:0475 482064.

terug

Reactie 1:

C. Slokkers: Op zoek naar gegevens van dit stoomrijtuig, kwam ik deze link tegen. Ik kan u zeggen dat ik bedoelde bladzijde van de Katholieke Illustratie komende week op Ebay aanbied.
Toevallig heb ik hem bewaard voor iemand die hierin geinteresseerd zou kunnen zijn

Vr groeten,
C. Slokkers
Steenbergen

Reactie 2:

Marcel Degen: Ik ben de gelukkige winnaar/koper van de door C. Slokkers bedoelde pagina’s.
Ik heb ze ingescant en ze staan inmiddels elders op deze site: /var170.htm

Reactie 3:

Paul Dickmann: Deze foto is opgenomen in het onlangs verschenen boek "Wilhelm Ivens (1849-1904). Nijmeegs fotograaf" op pagina 6. Blijkens het bijschrift is de figuur rechts Kees Ivens, de zoon van Wilhelm Ivens.

Reactie 4:

Gerard Stoer, Eindhoven: Ik vond de volgende aantekening: "Op 23 augustus 1883 werd op de "Boulevard" (in Arnhem) een proefrit gehouden met een railloos stoomrijtuig Noviomagum genaamd. De rit voldeed niet aan de verwachtingen; het rijtuig, eigendom van de heer P. van Rijn, schokte en slingerde te zeer."
Arnhem had toen al twee paardentramlijnen van het station via de binnenstad naar Velp; een stoomtram naar Oosterbeek en verder, was op komst.

Reactie 5:

Ingrid M.H. Evers, 17-10-2009: Omdat een datum bij deze commentaren ontbreekt, weet ik niet of een reactie nog relevant is. Voor inlichtingen zou de inzender zich ook kunnen wenden tot de Contactgroep Automobiel- en Motorrijwielhistorie CONAM (http://www.conam.info/) en de Stichting Historie der techniek (Eindhoven, http://www.histech.nl/). Beide geven nuttige links naar verwante websites.


REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.