009-Zonb54-07-08

009-Zonb54-07-08.jpg

Brood- en Banketbakker J. de Kort aan de Boschdijkstraat 21 in 's-Hertogenbosch

Dit zoekplaatje is OPGELOST, maar REAGEER gerust als u aanvullende informatie heeft.

Vraag:

Dhr. J. van Lith fotografeerde in 1954 deze bakkerij, alleen is niet meer bekend waar. Het zou in Nijmegen kunnen zijn maar 's-Hertogenbosch is ook een mogelijkheid. Wie weet er meer over te vertellen?

terug

Reactie 1:

G.J. Bothof: Op de bestelauto links staat Nijmegen, dus die stad is waarschijnlijker dan Den Bosch.
Foto doet me denken aan een knik in de De Ruyterstraat, was daar een bakkerij?

Reactie 2:

Bennie Brouwers: Voor op de bakfiets staat volgens mij J. de Kok, Gerard Noodstraat.

Reactie 3:

W.J. Pantus: Het bedoelde pand ligt nog steeds op de hoek van de Graafseweg en de Rozenstraat!

Reactie 4:

M. Stenssen: Ik heb zelf het vermoeden dat het de hoek is van de Doddendaal, (ter hoogte van nr 206), daar zit een knik in de straat en de bovenramen komen overeen. Alleen zijn de 2 deuren nu vervangen door 1 deur en is de etalageruit 3 afzonderlijke ramen geworden, en de ornamenten vervangen door andere. Het pand links ernaast is totaal vernieuwd en kan de reden zijn dat het niet meer goed te herkennen is zoals op de foto.

Reactie 5:

Wim Benda: Aan de voorkant van de bakkerswagen (met hulpmotor op de bagagedrager) heb ik na veel moeite het volgende kunnen onderscheiden:
    PE-98-53(?)
    J. de Kort
    Posthoornstr
Een Posthoornstraat kennen we niet in Nijmegen. Er is er wel een in Ede-Gld. Reikte de actieradius van de fa. Van Lith zover? Rechts op de achtergrond van de foto staat nog het begin van het logo van Continental (van een garage- of bandenbedrijf?). Hopelijk kan dit helpen om een stapje verder te komen.

Reactie 6:

Henk Kersten, 2-11-2008: De twee voordeuren links van het pand dragen op de pilaren ter hoogte van het bovenlicht de nummers 25 (links) en 23 (rechts). De bakkerij zal dus op 21 hebben gezeten.

Reactie 7:

Mark van Loon, 3-11-2008: Een Nijmeegse straat begint links met nummer 1, nog een aanduiding dat deze foto elders gemaakt is. Rechtsbeginnende straten komen (met dank aan Google-Maps) onder andere voor in Grave, Oss, Uden, Veghel en Den Bosch. Omdat andere zoekplaatjes van Van Lith in Den Bosch een thuis vonden, ligt die plaats voor de hand. Maar ik kan daar helaas geen passende straatnaam ontdekken.

Reactie 8:

J. Armiento, 16-11-2008: Dit is niet de Doddendaal want ik heb er altijd gewoond. Het lijkt er wel op maar de winkel die daar was, was van de fam. Peeters die kruideniers waren. Naast die winkel was maar één deur en daarnaast was een bedrijf van Westrik. Die maakten lijkkisten, dat waren 'n soort pakhuizen.

Reactie 9:

Henk Peeters, 04-12-2009: Dit is beslist geen foto van de Doddendaal. Ondergetekende heeft zelf op het in reactie 8 genoemde winkelpand gewoond: het adres was Achter Valburg 32, later werd de naam van de straat gewijzigd in Doddendaal en werd het nummer 32 rood. Het was inderdaad de kruidenierswinkel van mijn ouders, de ingang was in het midden met aan weerszijden een etalage. Zoals ook op het zoekplaatje zat er rechts een deur voor de bovenwoning, maar rechts daarvan was en is ook nu nog een pleintje voor de Titus Brandsmakapel.

Zie ook de foto nr 122 Oud Nijmegen
met de ontspoorde tram op de Doddendaal. Het pand van onze kruidenierswinkel is dat met het zonnescherm. Ondergetekende staat tussen het groepje jeugd (de grootste naast de regenpijp). De schade die de tram aanrichtte aan het tegenover ons liggende pand is nog altijd te zien.

Reactie 10:

Eddy Waltman, 06-05-2011: Aanvullend op reactie 9: er zijn zoveel verschillen tussen het zoekplaatje en de foto van het tram-incident dat er aan verschil niet te twijfelen valt. Laat ik eerst beginnen met het jaartal van de foto. De bakkerijfoto is gemaakt in 1954. Het tramongeluk was in 1955 en volgens Henk Peeters staat op die foto hun kruidenierszaak. Verdere verschillen die opvallen bij de tramfoto: de regenpijp (ontbreekt op de andere foto) en de missende straatlantaarn (wel te zien op de andere foto). Tenslotte is het gebouw met het balkon niet de Titus Brandsmakapel (afgebeeld op bijgaande foto).

Reactie 11:

René Klomp, 15-12-2013: Deze heb ik nu na enig speurwerk opgelost...
Het betreft hier de Brood- en Banketbakker J. de Kort aan de Boschdijkstraat 21 in Den Bosch.
De panden links op de foto inclusief de bakkerij zelf bestaan kennelijk niet meer. Het pand rechts op de foto gelukkig nog wel. Dit was voor de foto wel aardig als bevestiging van wat ik heb gevonden.
Wat valt van de foto af te leiden:
- J. de Kort valt te lezen op het raam en op de kar (was ook al opgemerkt door Wim Benda).
- Het huisnummer is van de gevels is af te lezen. Nummer 21 was ook al afgeleid door Henk Kersten.
- Het pand rechts leek op een garage; er staan de eerste letters van 'Continental', al eerder opgemerkt door Wim Benda.
Wat is het geval:
- Op de Boschdijkstraat 21 in Den Bosch zat indertijd inderdaad de Brood- en Banketbakker J. de Kort. Dit valt terug te vinden in de Bossche Encyclopedie.
- Via Google Maps is het rechter pand op de foto nog duidelijk te zien. Het is inderdaad ook nog steeds een garage (een Kwik-Fit). Er zijn verder genoeg elementen positief te identificeren - de ramen en deuren, het dak, het balkon, de stijlen, etc.


links: Boschdijkstraat 15, Den Bosch (Bron: Google Streetview), rechts: detail van het zoekplaatje

De hoek waar nu de garage is te zien stond voor de oorlog helemaal vol met panden. Deze zijn echter in 1944 kapotgeschoten en gesloopt. Daarvoor in de plaats is de garage gebouwd. De bakkerij lijkt in eerste instantie nog wel overeind gebleven gezien de foto van van Lith. Echter, gezien de volgende foto uit 1959 is het uiteindelijk toch ook nog gesloopt.


begin van de Boschdijkstraat in 1959, de bakkerij is gesloopt (foto uit het Bossche archief)

Reactie 12:

L.A.J.A. Oosterwijck, 02-12-2019: de Reactie nr. 11 van René Klomp is juist. De bakkerij was gevestigd aan de Boschdijkstraat nr. 13. Aan de rechterzijde is het pand zichtbaar van DKW garage Frans Mollen op nr. 15, waar nu de Kwitfit is gevestigd.

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: