006-Zonb54-07-02

006-Zonb54-07-02.jpg

Bakkerij C. van Rosmalen, Stationsstraat 9 in ROSMALEN

Dit zoekplaatje is OPGELOST, maar REAGEER gerust als u aanvullende informatie heeft.

Vraag:

Dhr. J. van Lith fotografeerde in 1954 deze bakkerij, alleen is niet meer bekend waar. Het zou in Nijmegen kunnen zijn maar 's-Hertogenbosch is ook een mogelijkheid. Wie weet er meer over te vertellen?

terug

Reactie 1:

Jan de Schouwer, 13-11-2010: Is dit niet tegenover de Kerk van Vissers bij de tunnel?

Reactie 2:

Eddy Waltman, 21-09-2013: Met het nalopen van de 'zoekplaatjes' viel mij op dat er slechts 1 reactie was geplaatst. Dat komt denkelijk doordat het getoonde winkeltje totaal geen 'bakkerij' was. Het was een klein kruidenierswinkeltje waarvan de 'winkel' bestond uit de voorkamer van het pand, het was dus eigenlijk een gewoon woonhuis dat kruidenierswaren verkocht. De winkel was gevestigd aan de Kraijenhofflaan tegenover de meisjesschool die links naast het Asta theater stond. Dus nog ver van de tunnel vandaan. Tegenover het Asta theater, voor het woonhuis op de foto zat een boekwinkel annex leesbibliotheek. Het bedoelde woonhuis (met de 2 fietsen) lag voor het smalle pad naar de Oude Heselaan voor het winkeltje met het emaille reclamebord van 'van Nelle'.

Reactie 3:

Eddy Waltman, 27-09-2013: ik kom toch nog ff terug op die zgn. 'bakkerij'. Dit winkeltje is dus totaal geen bakkerij. Maar ik vermoed dat het familie is van de fotograaf J. v. Lith of goede kenissen. Als je de Kraijenhofflaan uitrijdt naar de Weurtseweg kom je precies uit bij graanhandel van Lith op de Weurtseweg.
Ik zal je iets vertellen over dat winkeltje wat niemand weet, ik heb daar nooit over gesproken.. Maar onderweg naar school ging ik soms wat toffees kopen 5 voor 1 stuiver. En ik was echt geen heilig boontje en als ik iets opmerkte in mijn voordeel voerde ik dat uit. Als je nml. dat winkeltje inging was er 9 van de 10 x geen klant te bekennen. En die vrouw moest altijd van achter naar de winkel toe. Nu stonden er altijd aan de zijkant wat lege flessen die terug gebracht waren vanwege het statiegeld dan pakte ik daar 1 of 2 flessen van af en bracht dan op mijn beurt de flessen terug en kreeg dan 20 of 30 cent statiegeld terug. Duurde echter niet lang want ze had me gauw door dus als ze vermoede dat ik zou komen stond ze te kijken achter de vitrage van een klein raampje en zag dus dat ik die flessen gewoon van de vloer pakte en dan naar de toonbank voor geld. Dus toen ze me zei dat ik een kleine dief was smeerde ik 'm en ben nooit meer terug gegaan voor statiegeld.

Reactie 4:

Maichel Beerden, 30-09-2013: Stond dit pand op de plaats waar nu een straat vanaf de Krayenhoflaan naar de ingang van Vissers Meubelen loopt? Heette de bioscoop later of misschien eerder de Metro bioscoop, gevestigd in het voormalig Parochiaal verenigingsgebouw?
Zie foto's (bron Reg. Archief Nijmegen):

F27984
(parochiaal, 1930)

F29254
(Metro, 1973)

F11606
(Vissers, 1980)


Ik heb zelf geen herinneringen aan de omgeving daar, omdat ik er te jong voor ben. Maar het fascineerd mij wel dat plaatsen die ik goed ken er vroeger heel anders uit zagen. De huidige omgeving ken ik goed omdat op de plaats van de H. Hartkerk nu het ouderlijk huis van mijn vrouw staat. De school van mijn dochter staat daar weer tegenover (B.S. Aquamarijn, Spechtstraat).
Het buurthuis of 'ons buurthuis' ligt weer een straat verder, als je dit al een straat kan noemen. Het is een kleine oprit direct naast de Sportvishandel, en dit straatje loopt inderdaad naar de Hezelaan. Ons Buurthuis staat in de wijk (nu) bekend als het Timmerhuus, het schijnt een voormalige timmerfabriek geweest te zijn, die door 'buurtbewoners' omgebouwd is tot buurthuis. De functie als buurthuis heeft het een aantal jaren geleden verloren toen het Timmerhuis werd overgenomen. Het is nu een horecagelegenheid.

Reactie 5:

Maichel Beerden, 02-10-2013: Ik heb nog eens een beetje gezocht en ik denk dat Eddy Waltman zich vergist: er was op die plaats inderdaad een soort kruidenierswinkeltje annex snoepwinkel, deze was gevestigd in het pand Krayenhofflaan 287. zie onderstaande foto.


bron beeldbank RAN F7063 (1980)

Rechts van dit pand liep inderdaad het modderpaadje naar de Heselaan, op die plaats ligt nu de Kauwstraat. Dit pand is als ik me niet vergis gebouwd als fabriek in 1912, later is het omgebouwd tot dubbel woonhuis. Aan de zijgevel staat nog een oude muurschildering met de tekst: CRISISKAPPER. Het linker deel van het pand was een kruidenierszaak / snoepwinkel van Fam. Vergeer (?), het rechtse deel was een hobbywinkel van Fam. Van den Ing.


bron beeldbank RAN F16456 (1972)

Als je foto F16456 bekijkt van het hofje tussen Hezelaan en Krayenhoflaan (gezien vanaf de Hezelaan), dan staat aan het eind van de linker huizenrij een hoog pand. Het winkeltje op het zoekplaatje is een laag pand dat nauwelijks boven de daarop aansluitende huizenrij uitkomt. Dit hoge pand is ook op luchtfoto's te zien, van een laag pand aan het einde van de huizenrij is geen sprake. Krayenhofflaan 287 ligt inderdaad precies tegenover de plaats van de vroegere meisjesschool, de Heilige Hartschool. Links van de kruidenier/snoepwinkel heeft inderdaad een boekhandel, drukkerij of boekbinderij gezeten, hier is nu het Hengelsportcentrum Nijmegen gevestigd .
Groeten Maichel Beerden

Reactie 6:

René Klomp, 26-12-2013: Opgelost!!!!!
Het betreft de bakkerij van Kees van Rosmalen aan de Stationsstraat 9 te Rosmalen.


links detail van het zoekplaatje, rechts foto van Google Streetview

Let op de schuine, witte (gerepareerde) scheur in het gevelwerk; hiervan lijkt al iets te zien op het zoekplaatje. Overduidelijk zijn de pandjes waaronder de bakkerij zoals op de oude foto's te zien gesloopt.


Links het buurpand op een archieffoto, rechts detail van het zoekplaatje.

Vergelijk de ramen, stenen, vensterbanken, gevelankers, etc. Het muurtje rond de voortuin is op een zeker moment gedeeltelijk weggehaald en er is een regenpijp gemonteerd.

Het ultieme bewijs wordt geleverd door een site over Rosmalense herinneringen. Daarbij staat ook een foto van de straat met de pandjes er nog wel op. Alleen vanaf de andere kant en niet heel duidelijk (maar duidelijk genoeg):


In het eerste huis rechts de bakkerij van Kees van Rosmalen. Bron: www.rosmalenseherinneringen.nl

Zelfs het bord met 'van Nelle voor Koffie en Thee' hangt er al! Kijk verder naar de witte banden in de gevel, de bogen met witte vakken boven de ramen, etc. Hier zie je het muurtje van de buren rondom de voortuin nog wel intact zoals ook op de opnames van van Lith!

Een belangrijke aanwijzing vergat ik nog... De uitschrijving van bakker C.A. (Kees) van Rosmalen uit het Handelsregister in 1970:

Reactie 7:

Maarten van Rosmalen, 11-06-2021: Op de foto zie je mijn opa en oma, met 2 van hun zoons. Mijn vader en een van mijn ooms. Via de voordeur kwam je in de winkel (linkse raam), rechts naast de voordeur is een woonkamertje.
De bakkerij was bereikbaar via de gang naar achteren. Buitenom (links langs het huis) was een oprit naar achteren. Daar stond o.a. groene daf stationwagen. Daar bracht mijn opa brood mee rond in Rosmalen. Ik ben een aantal keer mee geweest als kind.
Toen ik er vaak kwam (vanaf 1965) was er aan het eind van de straat een oud stationsgebouw. Dat werd niet meer gebruikt, maar er lag nog wel een spoor dat volgens mij niet meer gebruikt werd. Dat verklaart de naam van de straat.

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: