Ziekerpoort

Ziekerpoort

Gezicht langs de walmuren met de Ziekerpoort en de Hertogpoort. Hierbij is goed te zien dat de poorten bijna hetzelfde zijn. Vr de muren kun je de droge grachten zien welke om de vesting heen lagen. In de periode 1811 - 1815 is nog flink aan de vestingwerken gewerkt, zoals ook blijkt uit het volgende artikel uit de Nijmeegsche Courant.

Dinsdag 18 april 1815 nr. 31:
Nijmegen den 17 april. De arbeid aan onze vestingwerken, wordt met allen ijver voortgezet. Ten einde het werk te bespoedigen zijn, zegt men, meer dan duizend werklieden uit omgelegen plaatsen opgeroepen, dagelijks ziet men hier eene menigte van dezelve aankomen. Men is bezig met het opwerpen van een bruggen hoofd aan de andere zijde van de Whaal bij het fort Knotsenburg.

De sloop van de Ziekerpoort. Deze is genoemd naar een nabij gelegen ziekenhuis, of melaatsenhuis, net buiten de poort en wordt in 1450 voor het eerst vermeld. Omstreeks 1700, bij de versteviging van de walmuren door Menno van Coehoorn, werd de Ziekerpoort dichtgemetseld. In 1811 werd de poort weer opengemaakt. Dit duurde maar enige jaren, want in 1815 werd de poort weer dichtgemetseld. Op de voorgrond van de foto is goed te zien dat de stenen voor hergebruik werden afgebikt en opgestapeld.

terug

Reactie 1:

Maarten Manson, 23-05-2016: BENEDICTIONE IUSTORUM EXALTABITUR CIVITAS ET ORE IMPIORUM SUBVERTETUR PROVERB XL 11 A 1539
Is deze steen nog ergens te zien?

Redactie: die steen bevindt zich nu op de Gedeputeerdenplaats naast het stadhuis aan de Burchtstraat (klik op het plaatje).

Maarten: Heel veel dank voor deze informatie. Is dit wellicht de oudste steen met een Latijnse spreuk in Nederland?

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: