Molenpoort

Molenpoort

We zijn verder langs de walmuren gegaan en nemen een kijkje om de hoek bij het Oranjebastion. In het midden zien we de Molenpoort, welke te bereiken is over een droge gracht via een houten brug. In de verte zien we weer een knik in de walmuren. Hier bevindt zich het Nassaubastion. Nu is het ook te begrijpen hoe de gemeente aan de straatnamen Oranjesingel en Nassausingel is gekomen.

Een van de weinige foto's waarop het stationnetje staat, welke hoorde bij de spoorweglijn Nijmegen - Kleef. Dit station is van 1865 en stond in de buurt van het Keizer Karelplein, iets achter de plaats waar nu het gebouw van de Vereeniging gevestigd is. De buitenwerken van de vesting lagen ter hoogte van het huidige Keizer Karelplein. Om van het station naar de Molenpoort te komen moest men over twee houten bruggen. De weg die men ziet is de Graafseweg. Aan het begin van de Graafseweg stond een molen.

We staan nu voor de imposante Molenpoort. De poort is gebouwd in 1436 als onderdeel van een nieuwe omwalling na de uitbreiding van de stad. Zij vervangt als hoofdingang van de stad de Wiemelpoort. 

De Wiemelpoort stond op het kruispunt van de wegen Broerstraat, Ziekerstraat en Molenstraat. 

In 1648 wordt de Molenpoort op een opvallende wijze verfraaid. De poort wordt aan de smaak van die tijd aangepast en krijgt een barok uiterlijk: twee pilasteretages, bekroond met een fronton en een zadeldak. Tussen de pilasters zijn raamopeningen of blinde nissen aangebracht. Dit uiterlijk bleef zo tot aan de sloop van de poort.

De Molenpoort aan de binnenkant, waarbij meteen het oog valt op de fraaie gevelsteen uit 1533, voorstellende het stadswapen. Boven de poort woonde omstreeks deze tijd de poortwachter A. Vlam. Deze werd in de volksmond Vlammetje genoemd. Hij lustte wel een versnapering en had daardoor een glanzende roodpurperen neus. Verder had hij een grijs krullend ringbaardje, waardoor hij op een Friese schipper leek.

Een wat bredere blik op de Molenpoort. Links het toegangspad naar de wallen, dan het houten 'commiezenhuisje' en de doorgang onder de poort. Onder de poort staat een vrouw, die heel goed het appelvrouwtje kan zijn, zij had hier haar standplaats. Bij een ieder was zij bekend onder de naam 'de Kromme Leen'. In 1877 werd haar vijftigjarig jubileum gevierd. In een vijgenmand kon toen een ieder een bijdrage storten, welke bestemd was voor haar voor een kiosk, daar de Molenpoort gesloopt zou worden. Helemaal rechts op de foto de stalling voor de paarden.

terug

Reactiepagina

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: