Hezelpoort

Hezelpoort

De Hezelpoort. Het is een zogenaamde dubbele poort, waarbij de voorpoort afwijkend van de as van de straat werd gebouwd. Op de voorpoort gerichte projectielen konden zo de hoofdpoort niet bereiken. De Hezelpoort was hierdoor de meest indrukwekkende toegangspoort van de stad. Op 26 januari 1876 begon men met de sloop van de stadswallen, door als eerste de Hezelpoort af te breken.

Brug over de St. Jacobsgracht, deel van de oude stadsgracht, gelegen buiten de Hezelpoort. Deze gracht, ook wel Halve Maan genoemd, werd in 1879 gedempt.

De Hezelpoort aan de binnenzijde. Links zie je weer een stalling voor de paarden en boven de poort de portierswoning. Gevelstenen sieren de poort, waarvan één de tekst draagt: 'Als God aan onze zijde staat, wie kan zich dan tegen ons keren.' Bij de lantaarnpaal is nog een uithangbord zichtbaar, voorstellende de prins van Oranje (Willem II) te paard met een steek op en een grijze broek aan.

Gezicht op de Hezelpoort. Deze kijk door de Hezelstraat geeft een mooie weergave van het afgesloten leven in de oude stad. Rechts halverwege de huizen springt nog net het uithangbord van de Gouden Leeuw naar voren.

terug


REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.