Besienderspoort

Besienderspoort

Tussen de Waalkade en de Steenstraat ligt een middeleeuws stadspoortje dat onder verschillende namen bekend was en is: Lossert-, Besienders-, Tol-, Tollenaars- of Onze Lieve Vrouwepoortje. Sommige muurfragmenten in de tot opberghok omgebouwde poort zijn 15de eeuws. In de zijmuur, die zichtbaar is geworden na de sloop van de ernaast gelegen vooroorlogse bebouwing, zijn nog verschillende oude structuren te herkennen. Door de ophoging van de Waalkade in 1885 kwam de Besienderspoort ver beneden het straatniveau te liggen en is het momenteel alleen nog maar vanuit de Steenstraat te bezichtigen. Het is begrijpelijk dat de poort helemaal werd vergeten toen deze in 1915 werd dichtgemetseld. In de jaren '70 kwam de verloren gewaande poort weer tevoorschijn.
Naast de Besienderspoort ligt een uit de 15de eeuw stammend gebouw met trapgevel. In dit pand woonde in de 16de eeuw de besiender - een rivieropzichter die de tol inde - Sybert Lossert, één van de naamgevers van het ernaast gelegen poortje.

foto B. Makking

terug

Reactie 1:

Rob Essers, 07-10-10: Bij de Besienderspoort ontbreekt een foto van de poort aan de kant van de
Waalkade. In het Regionaal Archief Nijmegen (RAN) trof ik bijgevoegde foto aan die in 1890 gemaakt zou zijn. Opvallende details op deze foto zijn de gevelsteen linksboven en de brandkraan rechts.

Besienderspoort (1890)

De gevelsteen is op http://www.noviomagus.nl/gevsten8.htm  uitgebreid beschreven. Op de stereofoto uit 1870 staat op de plaats van de brandkraan nog een pomp; zie ook http://www.noviomagus.nl/Stereofoto/RCF1452.jpg De poort wordt door deze pomp volledig aan het oog onttrokken. De brandkraan is na 1870 geplaatst op de voet van de pomp.

Waalkade (1870)

Op de foto uit 1941 staan de panden Waalkade 58 t/m 64 naast de Zeilmakerij. De brandkraan staat op dat moment nog altijd op dezelfde plaats. De gevelsteen valt net buiten de foto. De poort is in 1915 dichtgemetseld. Onder de rechter vensterbank zit iets wat op een ventilatierooster lijkt.

Waalkade 58 t/m 64 (1941)

De foto uit 1953 laat zien dat Waalkade 58 t/m 64 gesloopt zijn en dat de brandkraan is verdwenen. De gevelsteen is zit nog altijd op de oorspronkelijke plaats. In 1977 is Waalkade 65 verbouwd tot drie
wooneenheden, galerie, atelier en dagverblijf (bouwvergunning d.d. 29 april 1977). Toen is ook de Besienderspoort weer tevoorschijn gekomen.

Waalkade 65 (1953)

In 1988 is het atelier verbouwd tot horecabedrijf (bouwvergunning d.d. 11 oktober 1988). Door het Franse terras zijn zowel de gevelsteen als de poort deels aan het oog onttrokken. De steen komt nog net boven een terrastafel uit.

gevelsteen (2010)

Van de poort die een stuk lager ligt, komt alleen het bovenste deel boven de terrasvloer uit. De opening is dichtgemaakt met plexiglas en er is een wandcontactdoos boven gemonteerd. De cultuurhistorie wordt hier op een wel heel bijzondere wijze zichtbaar gemaakt...

Besienderspoort (2010)

Reactie 2:

Andre L.S. Kersten, 15-09-2013: En in dit poortje stonden eind 19e eeuw de publieke vrouwen van de bordeelhouder Engelbartus Millekes Knuvelder om de mannen naar een van zijn bordelen te lokken.


REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: