1684

< vorige | index | volgende >

Foto 1684 - papa en oom Ad bij Hotel Victoria, van Schaeck Mathonsingel in 1929

Ingezonden door Rob van der Heijden (geplaatst 23-09-2019)

Hotel Victoria aan de van Schaeck Mathonsingel was van mijn opa. Enkele foto's van het interieur:Mijn opa was eerst hotelhouder van De Groote Musschenberg in Beek Ubbergen, net op de grens met Duitsland. Daar is mijn vader ook geboren in 1922. Maar vanwege smokkelactiviteiten kreeg opa het aan de stok met vooral de Duitse overheden (misschien wel de Belgische die toen, na de eerste WO de grens bewaakten).Kortom ze zijn naar Nijmegen gevlucht. De Musschenberg werd verkocht aan ene Daamen. Het schijnt dat de man fout was in de oorlog, en het hotel daarna verpauperde. Ergens in de jaren 50 is het afgebroken.

Maar goed, Victoria:
Het werd op een veiling op 5 en 19 november 1925 door mijn opa Hubertus (Bart) van der Heijden gekocht. Ik was heel blij met de foto van voor de verbouwing op deze site, want die kende ik nog niet. In de Gelderlander van 3 nov 1926 staat een aankondiging van die verbouwing.

Na het overlijden van Bart in 1938, bleek oma het hotel niet goed aan te kunnen en is het in ieder geval een periode verpacht geweest en misschien wel verkocht, dat is me niet goed duidelijk. Wel weten we hoe het afgelopen is. Bombardement! Het hotel bleef wonderwel gespaard en vele gewonden van het stationsplein werden binnen behandeld. Dezelfde dag nog brak er echter brand uit, naar verluidt door een gaslek, waardoor het hotel werd verwoest.

Nog een artikeltje: "dieventrio":

Die insluiper was gesignaleerd, maar weg uit het hotel, vertrokken naar een bouwterrein in de richting van waar later het stationspostkantoor is gekomen. Opa Bart heeft hem daar opgehaald en, hoewel hij nogal tegenstribbelde, meegenomen naar zijn kantoor in het hotel. Iedereen moest daar toen weg. Nadat hem daar eens duchtig de waarheid was verteld ging hij gewillig met de politie mee. Zijn advocaat vond bij de rechtszitting dat een pak rammel tot vermindering van de straf moest leiden, maar de rechter was het daar kennelijk niet mee eens, want er was niets bewezen of zelfs maar bekend uit het politierapport.

Met vriendelijke groeten, Rob van der Heijden.
Reactiepagina
Reactie 0:

Rob van der Heijden, 23-09-2019: foto bij Hotel Victoria

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: