1594

< vorige | index | volgende >

Foto ON1594 - IJssalon Torino in de Molenstraat, van links naar rechts:
1: Mario Collazuol2: Nellie Collazuol-van der Put3: Nello ..4: Louisa Brandt
Op de foto staan Mario Collazuol (broer van Luigi), Nellie Collazuol-van der Put (vrouw van Mario), Nello (medewerker vanuit Italië) en Louisa Brandt (zeer geliefde familievriendin / medewerkster).
De foto is gemaakt vlak na WOII in de Molenstraat.

Collectie Daniela Coenen (geplaatst 24-06-2017)

Komende maand verschijnt het boek IJssalon Torino - Luigi Collazuol * Pionier & ijsbereider.
Mijn moeder Elsa Coenen-Collazuol vertelt het verhaal over haar vader Luigi Collazuol. Een man met een visie. Hij behoorde tot de eersten op het gebied van Italiaanse ijsbereiding in Nederland. Dankzij zijn aanpassingsvermogen en ondernemingsgeest is ijssalon Torino een begrip geworden in Nijmegen.
Ik tekende het verhaal op over opa Luigi opdat het niet verloren zal gaan. Het beschrijft een succesvolle immigratie vanuit een klein dorpje te midden van de Dolomieten in Italië naar Malmedy (België) waarna hij zijn reis vervolgt naar Utrecht en uiteindelijk in 1938 onder de naam Torino ambachtelijk Italiaans ijs gaat verkopen in Nijmegen. Lees het hele verhaal van deze dappere pionier en zijn gezin.

Het verhaal begint in een klein dorpje midden in de Dolomieten waar mijn opa opgroeit en komt al snel uit in Nijmegen, waar hij vanaf 1938 Italiaans ijs verkoopt onder de naam Torino. In de eerste jaren gebeurde dit al ventend met houten karretjes. Wat later vanuit een kiosk aan de Daalsedwarsweg (tot 1940). Vanaf 1940 vestigt Torino zich in de Houtstraat, nu Plein 1944. Vanaf 1942 tot 1998 was Torino gevestigd aan de Molenstraat 84.

Twee stukjes uit het boek:
IJssalon Torino in de Houtstraat
De situatie met mijn vader en Mario als ijsventers en mijn moeder in de kiosk heeft standgehouden tot 1940. Zij kregen toen de gelegenheid een pand te huren in het centrum van Nijmegen in de Houtstraat (deze straat is in de Tweede Wereldoorlog gebombardeerd en heet nu Plein 44). Mijn vader, moeder en Mario gingen aan de slag met hun ijssalon. Omdat het pand in de Houtstraat ook voorzag in woonruimte, verhuisden we van de familie Brandt naar het woonhuis achter en boven de ijssalon. De werkplaats in de Havenstraat en de kiosk werden opgezegd en de ijskarretjes werden gestald. Helaas voorzag het pand in de Houtstraat niet in een werkplaats, dus deze moesten we elders huren. Uiteindelijk vonden we een ruimte die ongeveer 300 meter van de winkel gelegen was. Dit bracht met zich mee dat het ambachtelijke ijs dat in de werkplaats gemaakt werd meerdere malen per dag vervoerd moest worden naar de ijssalon. Het ijs werd dan in een porseleinen cilinder, of ook wel een sorbetiera, gedaan en deze cilinder werd vervolgens in een kuip ofwel mastelle gezet die met stukken ruw ijs aangevuld werd. Het ruwe ijs werd vervolgens gepekeld en met juten zakken aangeduwd om zo het ambachtelijke ijs gekoeld te houden. Deze constructie werd vervolgens zo in de toonbank in de ijssalon geplaatst. Meerdere malen per dag werd de ijsvoorraad aangevuld vanuit de werkplaats. Dit was een heel gesjouw en erg zwaar werk. Het ruwe ijs ging gedurende de dag natuurlijk smelten. Mijn moeder stond dan ook aan het einde van iedere dag met haar voeten in een plas ijskoud smeltwater.


advertentie in De Gelderlander van 05-04-1940

In 1972 was de laatste verbouwing van de ijssalon. Er kwam een nieuwe marmeren vloer die als een 'open boek' (identieke stukken marmer die in spiegelbeeld geplaatst kunnen worden zodat zij als het ware een open boek vormen) werd gelegd door Italianen die hiervoor speciaal overkwamen. In deze tijd kreeg mijn broer Lino een relatie met Luisa Possamai. Luisa was zoals al ons personeel in die tijd door mijn ouders naar Nederland gehaald. De romance bloeide en werd in 1973 bekroond met een dochter, Giorgia genaamd. Giorgia is in Nijmegen geboren, maar vanaf de kleuterschool is zij door mijn ouders, mijn zus Luisa en haar man Fulvio opgevoed. Zij heeft nooit de interesse gehad om Torino over te nemen.

Langzaamaan hebben mijn ouders zich teruggetrokken uit ijssalon Torino. In 1974 zijn zij permanent neergestreken in de Via Roma te Polpet op een stuk grond dat mijn vader van zijn ouders had geërfd. Daar is stapsgewijs een huis gebouwd waar zij van hun welverdiende rust hebben genoten. Tot aan hun dood hadden zij hun deur altijd open voor iedereen en boden een helpende hand aan eenieder die dit nodig had. Mijn vader overleed in 1977 op 71-jarige leeftijd. Hij is altijd de man met zijn innovatieve projecten gebleven. Helaas heeft hij zijn laatste project meegenomen in zijn graf. Mijn moeder overleed tijdens het Nieuwjaarsvuurwerk in 1996 op 89-jarige leeftijd.

Mijn broer Lino en zijn vrouw Luisa hebben 24 jaar met veel toewijding ijssalon Torino gerund. Luisa was en is de steun en toeverlaat van Lino. Zij waren open van maart tot oktober. In oktober gingen zij ieder jaar naar Polpet om hier herenigd te worden met hun dochter Giorgia om gedrieën de winter door te brengen.
IJssalon Torino - Luigi Collazuol * Pionier & ijsbereider is te bestellen via post@ijssalon-torino.nl.
Reactiepagina
Reactie 0:

Daniela Coenen, 24-06-2017: Foto en boek IJssalon Torino
Reactie 1:

Wil Struike, 26-06-2017: ik dacht dat de Heer Collazuol op de Hatertseweg woonde in de zgn. witte noodwoningen.
Reactie 2:

Daniela Coenen - Collazuol, 28-06-2017: Beste Wil,
Niemand van mijn familie heeft op de Hatertseweg gewoond. Mijn opa en oma hebben van 1938 tot 1940 in de Daalsedwarsweg gewoond. Daarna in de Houtstraat boven de ijssalon en vanaf 1942 in de Molenstraat boven de ijssalon. Cordiale salute Daniela
Reactie 3:

John de Kluijs, 16-07-2017: Ik heb ze ook gekend, maar alleen van het ijs en heb er veel op. In mijn herinnering stond de ijskar ook op de hoek Hatertseweg, Oude Mollenhutseweg, nu Burg. Daleslaan.
Geweldig was daar de cassata. Mis het soms nog wel een. Dat boek lijkt mij wel leuk.
Reactie 4:

Miecke, 28-07-2018: Graag zou ik wat foto’s willen zien van Torino uit de 50 60 en 70 tiger jaren. Ik heb er heel wat ijsjes gekocht. Wij zijn een nieuw huis aan het bouwen en willen de keuken in de stijl van een Italiaanse ijssalon vorm geven. I.p.v. tegels boven aanrecht is een ouderwetse fotobehang van Torino erg leuk.
Ook ben ik in het boek geïnteresseerd.
Reactie 5:

Daniela Coenen - Collazuol, 31-07-2018: Beste Miecke,
Dank voor je bericht. Wat een ontzettend leuk idee! Natuurlijk wil ik met je meedenken maar weet niet of ik hier een geschikte foto voor heb. Stuur een bericht naar post@ijssalon-torino.nl dan stuur ik je mijn telefoonnummer. Wellicht kunnen we op deze manier zaken beter afstemmen.

Het boek is te bestellen door € 28,90 (€ 24,95 + € 3,95 verzendkosten) over te maken naar rekeningnummer NL55 INGB 0002439259 ten name van D.E.M. Coenen onder vermelding van Torino en je naam + adresgegevens waarnaar het boek verzonden kan worden. Ik streef ernaar de boeken binnen een werkdag te versturen nadat het bedrag op mijn rekening is bijgeschreven.

Bij voorbaat heel erg hartelijk dank en veel lees- en kijkplezier.
Cordiale Saluti, Daniela Coenen-Collazuol
Reactie 6:

Sante Brun, 05-01-2019: Het mailadres post@ijssalon-torino.nl waar je het boek van Daniela Coenen-Collazuol over IJssalon Torino kunt bestellen blijkt niet te bestaan. Weet iemand meer?
Reactie 7:

Daniela Coenen - Collazuol, 23-02-2019: Het boek is nog te bestellen maar het e-mailadres is uit de lucht helaas.
Ik ben bereikbaar via boekijssalontorino@gmail.com Excuses voor het ongemak.
Salute, Daniela

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: