1577

< vorige | index | volgende >

Foto ON1577 - Waalbrug in de keimverf 1936 (nummertjes zien? muis over of klik op de foto)
1:2: Andries Koster3:4:5: André Koster

Op deze foto uit 1936 van de Waalbrug staat Andries Koster (links met de kwast in de hand) die de keimverf in Nederland heeft geïntroduceerd.

Over gekeimde huizen
Onder de titel 'Gekeimde huizen' schrijft Wim van de Louw in zijn column Halte van 14 oktober over keimen. 'Een normaal mens zou zeggen: gewit'.
Nu is keimen weliswaar een ge­ijkte uitdrukking geworden, maar dan wel voor toepassing van mineraalverf (kan in iedere kleur zijn, dus ook in wit).
Midden jaren dertig werd de Duitse keimverf geïntroduceerd in Nederland. Een Nederlandse vertegen­woordiger schakelde de bekende Nijmeegse huis-, reclame- en decoratieschilder, Andries Koster (vader van ondergetekende) in om op diverse plaatsen, zoals in en aan Huize Villandry en op de brughoofden van de nieuwe Waalbrug, deze keimverf toe te passen.
Nog jaren na de Tweede Wereld­oorlog werden Duitse artikelen geboycot, maar geleidelijk aan kwam deze zeer goede mineraal­verf weer in de gunst. Heden ten dage wordt de echte keimverf op grote schaal, ook in ons land, toegepast, niet in het minst om de milieu­vriendelijke samenstelling.
Het is namelijk zo dat de professionele schilder sinds 1 januari 2000 voor binnen­schilderwerk uitsluitend watergedragen verven mag toepassen. Dit in het kader van KWS 2000, waarbij het streven enerzijds is de kool­water­stoffen zo veel mogelijk te beperken, en anderszijds het tegengaan van OPS (Organic Psycho Syndrom), een beruchte schildersziekte. Over enkele jaren zou dit ook voor buiten­schilder­werk moeten gaan gelden, maar of dit haalbaar is zal nog moeten blijken. De echte keimverf is er in ieder geval klaar voor.
Frans Koster, Nijmegen.

Maria Koster heeft namens haar overleden familie toestemming gegeven om dit krantenbericht op Noviomagus.nl te plaatsen.

Collectie Dies Janssen-Holla (geplaatst 04-12-2016)

Reactie 0:

Diesje Janssen-Holla, 05-12-2016: Foto Waalbrug in keimverf
Reactie 1:

Rob Essers, 05-12-2016: De verf is genoemd naar Adolf Wilhelm Keim (1851-1913). Zie ook keimen.
Reactie 2:

Maria Koster, 25-10-2017: Nr 5 is mijn oudste broer Andre.
Mijn broer Frans heeft het schildersbedrijf later overgenomen, hij is 2 jaar geleden overleden.

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: