1552

< vorige | index | volgende >

Foto ON1552 - Personeel schoenfabriek Swift WAAR WANNEER WAAROM

Collectie Ton Leenders (geplaatst 31-07-2016)

Reactiepagina
Reactie 0:

Ton Leenders, 31-07-2016: Foto personeel Swift
Reactie 1:

Rob Essers, 31-07-2016: Muntweg 49 (na 1950: nummer 67)
Zie archieffoto F58981: Datering 18/11/1940.

Vraag: Waarom hing op de officiŽle openingsdag van de nieuwe "Swift"-fabriek aan de Muntweg de vlag halfstok?
Reactie 2:

Jos, 16-10-2016: Stille sneer naar de bezetter!
Reactie 3:

Henk Hendriks, 16-12-2016: De vlag hing halfstok, omdat vanwege de oorlogsomstandigheden men uitgebreide feestelijkheden niet op zijn plaats vond.

Redactie: Vond je hiervoor een 'bewijs'?
Henk: Na het lezen van de reactie van Rob Essers, waarin hij vraagt waarom de vlag halfstok hing, heb ik me ook afgevraagd wat er dan gebeurd moet zijn.
Ik ben gaan zoeken, want je kunt het aan niemand meer vragen.
De Gelderlander besteedde aandacht aan de opening van de Swift aan de Muntweg op 19 november 1940. In zijn openingsrede sprak directeur en oprichter van de Wotana-Swift Herman Otten de volgende woorden:

Zij, die hun plicht deden jegens het vaderland
En nu ik hier spreek van plicht en plichtsbetrachting, komen als vanzelf de dagen rond den 9ͤ mei voor mijn geest. Velen van u hebben toen in de loopgraven en kazematten een anderen grooten plicht vervuld, met niet minder dan het eigen leven als inzet. Gelukkig hebben wij uit onze rijen geen dooden te betreuren, ofschoon er onder u toch ernstig gewond zijn geweest. Het is mij een behoefte om al diegenen onder u, die in die bange dagen hun grooten plicht voor het vaderland vervulden, hier apart hulde te brengen.
Gij zult het allen met ons eens zijn, dat onder de huidige oorlogsomstandigheden feestelijkheden niet op zijn plaats zijn. Dit houdt niet in, dat wij voor de toekomst pessimistisch zouden zijn. Neen, na deze tijden komen betere, en gij kunt ervan verzekerd zijn, dat wij paraat zullen blijven.


De vlag halfstok hangen gebeurt als men rouwt omdat er doden te betreuren zijn, of als men overleden personen wil herdenken, bij speciale gelegenheden b.v. om slachtoffers te herdenken van een (inter)nationale ramp. Dit was allemaal niet aan de orde. Er waren geen doden te betreuren, dus was er geen reden tot rouw, er werden ook geen mensen herdacht, dus moest het te maken hebben met oorlogsomstandigheden mijn inziens.
Een andere reden kon ik niet bedenken.

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: