1521

< vorige | index | volgende >

Foto ON1521-voormalige voogdijkinderen bij Rivo Torto in 1946 WAAROM (nummertjes zien? muis over of klik op de foto)
1: .. van Oers2: 3: .. van Oers4: 5:
6: .. Gerner7: Bep de Goeij8: 9: 10:
11: Clazien van Aken12: 13: 14:

Mijn moeder heette Corrie Klijselij, zij woonde in de jaren 30 met haar ouders, broers en zus op de Grotestraat. Vanwege de scheiding van de ouders (in 1934) gingen de kinderen naar Huize Doddendaal, het Katholieke Weeshuis annex voogdijhuis. Van daaruit zijn zij geplaatst in tehuizen in Roermond. Later had mijn moeder diverse baantjes in Oss en in Nijmegen.
Deze foto kreeg ik van een vriendin van mijn moeder. Deze vriendin heet Clazien Hasselmans-van Aken. Zij is 90 jaar, bijna 91. Haar ouders hadden in de jaren 30 een kapperszaak op de Hertogstraat. Ook Clazien zat eerst in Doddendaal en later in Roermond (Steenen Trappen), ik dacht omdat haar moeder ziek was en haar vader de kapperszaak had en geen tijd had om een stel kinderen te verzorgen.
Ik dacht eerst dat de foto genomen was op de trappen van Huize Doddendaal maar het is op de Kerkstraat in Hees. Zou klooster St. Joseph kunnen zijn. Ook had je daar kindertehuis De Beuken op nr. 5. Het betreft oudere meisjes die na hun internaatperiode een baantje kregen als kindermeisje of hulp in de huishouding. Blijkbaar bleven zij onder supervisie van de leiding van het voogdijhuis. Volgens mevrouw Clazien is de dame rechts met bril en wit kraagje juffrouw Gerner of iets dergelijks. Zij had een verlamde arm. Ze was regentesse en regelde de doorverwijzingen van de voogdijkinderen naar de verschillende tehuizen. De foto zou ongeveer uit 1946 zijn.
Wie herkent zich op deze foto of kent een van de andere gezichten/namen?

Redactie: De foto is gemaakt voor Rivo Torto, Kerkpad 51 in Hees.

Ingezonden door Laura de Schepper-Rikken (geplaatst 07-03-2016)

Reactiepagina
Reactie 0:

Laura de Schepper-Rikken, 08-03-2016: Foto voormalige voogdijkinderen
Reactie 1:

Laura de Schepper-Rikken, 17-03-2016: dinsdag jl. bezocht ik Clazien van Aken in het verzorgingshuis in Lent. Ik heb er maar geen gras over laten groeien want ze wordt binnenkort 91 jaar. De foto van Rivo Torto, Kerkpad 51 in Hees heeft zij gekregen bij een soort reünie. De dames op de foto zijn twintigers, zij zijn vanuit Rivo Torto blijkbaar begeleid tijdens en na hun voogdijhuis opname. De foto zou dus net na de oorlog gemaakt zijn. De dame juffrouw Gerner, rechts met het brilletje en witte kraagje, de inspectrice van de Kinderbescherming coachte de “dienstjes” die de dames kregen. Zo vanaf 18 jaar mochten zij “in betrekking” zoals dat toen heette. Ook werden zij door haar soms in pleeggezinnen geplaatst, wat niet altijd een succes was.

Ik heb inmiddels een paar namen gekregen van Clazien, inclusief haarzelf. Mijn moeder staat er niet op. Clazien haalde af en toe wat door elkaar, dus ik hoop dat de informatie betrouwbaar is.

Hier volgen de namen: met een beetje twijfel, de zusjes van Oers aan beide zijden van de pater boven (ongeschoeide paters volgens Clazien). De zusjes van Oers zijn stiefzussen van mijn moeder. Haar vader hertrouwde met de moeder van de zusjes in de jaren 50. Aan de linkerkant, 2de van boven (dame van Oers heeft haar hand op diens schouder) hurkend met brilletje, is Clazien van Aken. Aan de rechterkant van de foto, links achter de dame met het kruisje om, tussen haar en juffrouw Gerner staat Bep de Goey.

Dus:1 en 3 de zusjes van Oers, 7 Bep de Goeij, 11 Clazien van Aken.

Redactie: enkele artikelen over de Paters Capucijnen en Rivo Torto uit De Gelderlander van 24-06-1946 (gezinshulp) en De Gelderlander van 10-10-1947 (cursushuis):


REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: