1469

< vorige | index | volgende >

Foto 1469- klas 1B Lourdesschool Veldstraat in 1948 (nummertjes zien? muis over of klik op de foto)
1: I.G.M. van der Linden2: Hennie Süstrünk3: Hans Massee4: Henkie Westers5: Willie Heynen
6: Jan Kersten7: Jopie Claassen8: Fransje Kuppeveld9: Theo Vos10: Tonnie Peters
11: Jopie Wolf12: Wim Vermeulen13: Theo van Trigt14: Appie Polman15: Henkie Ribbers
16: Toon Verhaag17: Boudewijn Bouman18: Sjeffie Vaes19: Jan Kuppeveld20: Eddie van den Broek
21: Nico Cornelissen22: Silvester Verbraak23: Jac. van Maasbommel24: Albert Barten25: Pietje van Laanen
26: Hemmie Kamps27: Henkie van Elen28: Hugo Schouten

Hallo medewerkers van Noviomagus Hierbij nog een foto uit 1948 van de Lourdesschool 1948 klas 1. Midden achter het schoolbord ben ik Albert Barten, ik woon nu in Milsbeek.

Ingezonden door Albert Barten (geplaatst 29-09-2015)

Reactie 0:

Albert Barten, 29-09-2015: Klassenfoto Lourdesschool
Reactie 1:

Hessel, 30-09-2015: Een tijdsbeeld !? In de kledij van die dagen, zelfs nog een sigaretje opgestoken terwijl er een groepsfoto werd gemaakt. Dat kon dus nog echt !! En dat voor de man van de etiquette en regels. Onderwijzer I.G.M. van der Linden, toen nog woonachtig op de Groenestraat. Hij was hier op school jarenlang dé vaste leerkracht van de 1e klas. Dat schooljaar met een parallelklas naast zich van dhr. Van Merwijk. Later met dhr. van Dinther. Een uiterst serieuze onderwijzer met een geweldig mooi en regelmatig handschrift. En eigenlijk verwachtte hij dat van de leerlingen ook... Zelf maakte hij bij diverse (feestelijke) gelegenheden bv. voor de 1e H. Communie - toen nog volledig op school geregisseerd en ingeoefend in de 1e klas – in gekalligrafeerde sierletters en met pen­tekeningen een in de kerk voor te lezen Maria-opdracht. Zijn nauwkeurigheid ging ver, waardoor hij kon aangeven dat klas 1 bv van 8 jaar terug, 6 rijtjes reken-sommen achter was of juist vóór lag in de leerstof dan zijn klas nu.
Hij was dan ook de man die punctueel (en in schoonschrift!) de contributiebijdragen van Tachypodes bijhield. Tachypodes was een gymclub na schooltijd door mensen van de school zelf. Onze zwarte gymbroekjes en witte shirts hadden we ooit ook weleens een demonstratie in het Petra theater op de Akkerlaan voor ouders e.d. Kosten gymles: 25 ct per week/les. Genoteerd als een aaneengesloten figuurtje in het ruitjesschrift !
Reactie 2:

Rob Essers, 30-09-2015: De aanduiding "Lourdesschool Veldstraat Nijmegen" in combinatie met het jaartal 1948 is niet juist. Op mijn rapport van het schooljaar 1961-1962 staat nog altijd:

STICHTING ST. JOSEPHSCHOLEN
ST. JACOBSLAAN 59 - NIJMEGEN

Op het rapport van het schooljaar 1962-1963 staat voor het eerst:

O.L. VROUW
VAN LOURDESSCHOOL

ST. JACOBSLAAN 59 - NIJMEGEN

Dat staat ook op mijn laatste rapport uit het schooljaar 1963-1964. Het officiële adres van de school is pas later gewijzigd in Veldstraat 4. Waarschijnlijk is dat in of omstreeks 1972 gebeurd. De ingang aan de St. Jacobslaan was toen al een aantal jaren afgesloten.
Reactie 3:

Hessel, 30-09-2015: Al vanaf de bouwaanvraag van dit schoolgebouw met aangebouwd gymnastiek­lokaal, in september 1927, wordt de school gesitueerd op de St. Jacobslaan.
Aardig om dan te gissen waarom er dan toch geen St. Jacobslaan 59 op dit bord staat. Was 't toeval ? Was dat omdat daar de (Hoofd)ingang lag waar het school-hoofd A. van Helmond, komende vanaf de St. Annastraat, door naar school kwam ? ? Had dit te maken met verschil in status van straat of wijkdeel, was het de in feite verdedigbare metrieke nabijheid die de doorslag gaf of was het de Veldstraat - met haar nog open onbebouwde - ‘even’ zijde die de school beeldbepalender zou maken óf sprak het aan te worden geassocieerd met een sinds 1925 nieuwe straat ?
Niet duidelijk, maar door vergelijking met Foto 1189-Lourdesschool, op deze site en een soortgelijke afbeelding door mij ooit eerder gezien: daar ontbreken deze Veldstraat-toewijzingen.
Van de toegevoegde tekst gaan trouwens ook letters 'over de rand'. En dat zou dhr. Van de Linden nooit doen of toelaten, dus vast en zeker het werk van 'een latere documentalist'.
De afsluiting van de Jacobslaan-ingang hangt natuurlijk samen met de bouw en de in gebruikname van de grote Miro, dus rond 1972. Of het poortje tussen Akker- en St. Jacobslaan nog lang in gebruik bleef ??
Reactie 4:

Jan Vermeulen, 15-10-2015: Ik ben nr. 18 op deze foto. Wij woonden in de Vossenlaan. De helft van de jongens hier verliet de school een jaar later, omdat er een nieuwe school werd gebouwd bij de Heiweg, naast de nieuwe kerk daar, die alweer is afgebroken. Enkele namen die ik me nog herinner zijn: Toon de Graaf, Pierre Franken, Leo van Hulst, Gerard van Dreumel, Gerard van Driel en Jos Jansen.
Reactie 5:

Rob Essers, 15-10-2015: Volgens mij is de poort aan de kant van de St. Jacobslaan al voor 1964 afgesloten uit het oogpunt van verkeersveiligheid. Pas veel later is de grond verkocht aan de Miro en slager Thomassen. Ik meen mij vaag te herinneren dat het poortje richting Akkerlaan niet gebruikt mocht worden (behalve voor verkeersbrigadiers). Het was voor leerlingen ook verboden om zonder geldige reden op de fiets naar school te komen.
Reactie 6:

Wil Struike, 26-11-2015: Ik zie hier Boudewijn Bouman nr 17 naast Toon Schraven uit het Knollenpad met nr 16.
Reactie 7:

Han Polman, 31-01-2016: Nr 14 op deze foto is mijn vader Appie Polman. Hij woonde op de van Peltlaan 148. Het gezin telde 12 kinderen. Mijn opa en oma hadden daar eerst een kruidenierswinkeltje en later de bloemenwinkel / kwekerij. Mijn vader heeft de winkel tot 1987 voortgezet. Hij woont sinds die tijd in Malden, ik zal hem eens vragen of hij nog meer jongens van deze foto herkent.
Reactie 8:

Marijke van der Linden, 05-01-2018: Ik ben al mijn foto's aan het doorkijken en stuit daarbij op bovengenoemde foto waarbij mijn vader (I.G.M. van der Linden) een papiertje heeft toegevoegd met daarop de namen van al zijn leerlingen.
Zijn tekst:
1e rij boven: Hennie Süstrünk, Hans Massee, Henkie Westers, Willie Heynen, Jan Kersten, Jopie Claassen, Fransje Kuppeveld, Theo Vos, Tonnie Peters, Jopie Wolf
2e rij midden: Wim Vermeulen, Theo van Trigt, Appie Polman, Henkie Ribbers, Toon Verhaag, Boudewijn Bouman, Sjeffie Vaes, Jan Kuppeveld, Eddie v.d. Broek
3e rij onder: Nico Cornelissen, Silvester Verbraak, Jac. v. Maasbommel, Albert Barten, Pietje v. Laanen, Hemmie Kamps, Henkie v. Elen, Hugo Schouten
Afwezig: Jan Hendriks, Herman Plönes, Pietje Vallen

Wat betreft de toegevoegde tekst op de foto (Lourdesschool Veldstraat Nijmegen): inderdaad over de rand (ik ben duidelijk een dochter van mijn vader!).
Reactie 9:

JAM.Willems, 09-02-2019: Even een reactie op reactie 2 van Rob Essers: In 1955 vond er een bestuursoverdracht plaats door het R.K. Kerk- en Schoolbestuur aan de Stichting St. Josephscholen. In het adressenboek van 1934 staat als tenaamstelling van de school: de R.K. Bijzondere Jongensschool van het Kerkbestuur der Parochie van de O.L. Vrouw van Lourdes, hoofd H.Th. de Grood.
Reactie 10:

Rob Essers, 09-02-2019: @JAM.Willems - Mijn reactie 2 betrof de onmogelijke combinatie van het jaartal 1948, de naam Lourdesschool en de straatnaam Veldstraat. De toevoeging "Lourdesschool Veldstraat Nijmegen" op de foto is een vorm van geschiedvervalsing. In het adresboek van 1934 staat het adres St. Jacobslaan 59. Ook in 1948 heette de R.K. Bijzondere Jongensschool nog geen Lourdesschool. In het adresboek van 1968 wordt voor het eerst de naam O.L. van Lourdesschool vermeld met het nog ongewijzigde adres St. Jacobslaan 59.

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: