1463

< vorige | index | volgende >

foto ON1463 inleveren radio's juli 1943

Een foto van het inleveren van radio's juli 1943. Van links naar rechts: mijn Vader meneer Holla (van Welderenstraat 13), Meneer Wils (van Welderenstraat 19) Meneer Wijnen van Fotopost (van Welderenstraat 15).

Ingezonden door Dies Janssen-Holla (geplaatst 11-09-2015)

Reactie 0:

Diesje Janssen-Holla, 11-09-2015: Foto inleveren radio's in 1943
Reactie 1:

Toon Peters, 12-09-2015: een mooie foto! Maar het inleveren van je radio door de moffen verordonneerd, was géén geintje. Daarom verbaast het mij "de ingetogen vrolijkheid van de heren" die van deze foto afstraalt !
Reactie 2:

Paul Rouw, 12-09-2015: Ook in Wijchen werden de radio's door de Duitsers ingenomen.
Mijn vader had als hobby radio's en hij leverde een defecte radio in die net voor de winkel nog van de fiets viel. Hij had ook nog een radio op accu en deze werd in een put onder de kachel geplaatst, met een schakelaar in de schoorsteen waardoor men naar radio Oranje kon luisteren.
Reactie 3:

Laurens ten Horn, 20-09-2015: De ingetogen vrolijkheid bij het inleveren van spullen op bevel van de Duitsers valt wel te begrijpen ondanks de vervelende gevolgen die dit voor de eigenaars had. Men deed alles om aan het inleveren te ontkomen: mensen leverden onbruikbare of onklaar gemaakte spullen in en er werden veel zaken achter gehouden. Het voorbeeld dat Paul Rouw geeft lijkt vrij typisch.
Zo vertelde mijn vader met smaak hoe hij bij het inleveren van fietsen een oude rammelkast had ingeleverd waar hij ook nog de trappers van had vast gelast; de goede fietsen verdwenen achter in het schuurtje en kwamen de rest van de oorlog niet meer naar buiten. Bij het inleveren van koperen voorwerpen (de Duitse oorlogsindustrie had grote tekorten aan metaal) is hij met een kinder­weegschaaltje van blik naar het inleverpunt gegaan. De rest van de koperen voorwerpen bij ons thuis verdween in een leeg olievat in een gat in het bos.
Ik heb begrepen dat je kans liep gecontroleerd te worden als niet geregistreerd stond dat je iets had ingeleverd. Dus iedereen leverde iets in, al of niet pro forma. Bij inlevering kreeg je namelijk een bewijsstuk. (Overigens kreeg mijn vader het kinderweegschaaltje weer mee terug naar huis want dat bleek niet van koper maar van blik te zijn. Hij kreeg wel keurig zijn inleverbewijs, want de Duitsers waren enorme bureaucraten!)
Reactie 4:

Willem van Doorn, 02-10-2015: Wij bezaten een Telefunken radio en die werd verborgen op de Burchtstraat bij de firma Haspels tussen de houtopslag van aansteekhout voor de verwarmingsketel. Mijn vader werkte daar en ook mijn vier jaar oudere broer. Zij zijn niet omgekomen op 22-2-1944 bij het bombardement, wel veel andere werknemers. Waarom zij niet bij de slachtoffers horen is te lezen in mijn verhaal van Noviomagus onder de naam "familie van Doorn".
Na de bevrijding hebben mijn broer en ik een ingeleverde radio opgehaald in de Coehoornstraat, ook dat staat beschreven in mijn verhaal uit 2010. Voor de lezer die wil weten waar de winkel van Haspels stond, op de hoek van de Marikenstraat met de Kastanjebomen achter de winkel.
Reactie 5:

Diesje Janssen-Holla, 31-10-2016: Bijgaand nog ’n foto van de drie Buurmannen. De kinderwagen is van de familie Wijnen, de fotograaf van de winkel Fotopost. In ’n ander bericht op de site heb ik gelezen dat de radio’s moesten worden ingeleverd in de Pijkestraat, maar dat weet ik niet.

Reactie 6:

Anneke Jorritsma Maass, 31-10-2016: Behalve de radio, moesten ook de fietsen ingeleverd worden. Mijn vader mocht zijn fiets houden omdat hij bij de spoorwegen werkte. De radio heeft hij verborgen in de kelder. We hadden een grote kelder. Achter de trappen was een grote kruipruimte, een paar houten treden eruit en later weer erin. Zo heeft hij de fiets van mijn moeder uit elkaar gehaald en daar ook verborgen.
Mijn vader had een bewijs dat hij bij de spoorwegen werkte. Bovendien was hij van Duitse afkomst. De naam Maass met 2 essen.
Reactie 7:

Diesje Janssen-Holla, 05-03-2017: ondanks alle zorgen moest er ook 'n grapje gemaakt worden over de radio in de kinderwagen, na de kinderen die er in gelegen hebben. Mijn Vader nam geen enkel risico, met zijn vrouw en 14 kinderen en 'n zaak die geld op moest brengen om de familie te kunnen onderhouden.

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: