1378

< vorige | index | volgende >

Foto 1378- Bewaarschool Klimop Broerdijk ca 1954 (nummertjes zien? muis over of klik op de foto)
1: juf Bep2: juf Kruse3: 4: 5:
6: 7: 8: 9: 10: Willy Hermsen
11: 12: 13: 14: 15:
16: 17: 18: 19: 20:
21: 22: Hanny Bos23: Diedy Wefer24: 25:
26: 27: 28: 29: Tonnie Curten30:
31:

De Bewaarschool (Kleuterschool), volgens mij Klimop op de Broerdijk. Ik zit helemaal linksonder op de hoek, het derde jongetje (rechtsonder) ook hij zit op een bank is Tonnie C(K)urten. De juffrouw links heette volgens mij Bep, Juffrouw Kruse, staat rechts. zij was het hoofd van de school. De foto is gemaakt in 1954/55.

Ingezonden door Hanny Willemsen-Bos (geplaatst 30-08-2014)

Nog een foto met een deel van dezelfde kinderen, dezelfde dag gemaakt:

Foto 1378b

REAGEER

Reactiepagina
Reactie 1:

Willy Hermsen, 05-09-2014: jongentje num,10 ben ik (willy hermsen) woonden toen in de lorkenstraat bij inzendster hanny bos om de hoek
Reactie 2:

Hanny Willemsen-Bos, 06-09-2014: Willy, wat leuk dat je op de foto van de kleuterschool hebt gereageerd. Ik woonde echter toen nog niet op de Hengstdalseweg, dat gebeurde pas 3 jaar later.
Ken jij het verhaal van jouw grootmoeder en mijn grootvader? Ben benieuwd....
Reactie 3:

Willy Hermsen, 15-09-2014: hallo Hanny, Ik weet het fijne er ook niet van maar mijn oudere broer en zus hebben je opa meer mee gemaakt als ik. als je het leuk vind kunnen we er wel eens over praten, kun je kontakt op nemen, ik woon in de ooij.

Redactie: Contact is gelegd.
Reactie 4:

Diedy Wefer, 18-01-2015: Hallo, wat een kei leuke foto's ik ben meisje nr 23 en woonde toen op de Postweg 209. Groetjes diedy
Reactie 5:

Alexander van de Zand, 27-05-2019: Klimop Bewaarschool - Koetshuis Westerhelling
Ik weet nog dat er een Bewaarschool Klimop zat op de Broerdijk.
Tot ± 1965 heette dat stukje nog de Bosweg.
Achter de groep op de foto is buiten de woning te zien van de familie Hagelüken. De vader was de koster van de Opstandingskerk aan de Kwakkenbergweg; werkte zich uit de naad.
Ikzelf ben eveneens van '54 en heb net rechtsbuiten de foto gewoond.

Later is er een groot stuk moestuin van de koster opgeofferd voor een kleuterschool die ook de naam De Klimop kreeg. Deze lag dus aan de Postweg, tussen de Broerdijk en de Cipresstraat.

In het lokaal van de Klimop kwam later een balletschool.
Reactie 6:

JAM.Willems, 22-07-2019: De koster van de Opstandingskerk H.J. Hageluken woonde aan de Postweg 80, op de hoek met de Bosweg (later Broerdijk).
Reactie 7:

Dick Jacobs, 19-03-2020: Zo deden we dat toen!
Op foto 1378b zag ik op de tafeltjes een interessant attribuut staan, dat heel veel jaren als leermiddel heeft gediend. Er staat, gerekend vanaf links, tussen het tweede en derde kind een houten kistje met een schuifdeksel. Het bevatte drie latjes en enkele pluchen balletjes aan koordjes in -naar ik meen- de kleuren rood, geel, blauw en groen.
Uiterst rechts op de foto staat nog zo’n ding. Waar werd dat toen toch voor gebruikt?

De functie van het kistje:
Tot vlak na de oorlog leefden we in een weinig kleurige omgeving. Overal om ons heen troffen we veelal gedekte kleuren aan. Huizen en gebouwen verfden we in lang houdbare kleuren, kleding was veelal donker en in de fotografie of film werd kleur zelden toegepast.
Kinderen tekenden veelal met gewoon, zwart potlood; kleurpotloden waren relatief duur, dus die werden nauwelijks aangeschaft.
Het was zelfs zo dat, vooral op sommige meisjes-kweekscholen, gezegd werd dat je als leerkracht voor de klas gedekt gekleurde kleding aan moest hebben; dat zou nl. de rust in de klas bevorderen. (Dit gebeurde tot in het begin van de zestiger jaren van de vorige eeuw!)
Daarom moest op de kleuterschool het besef van de basiskleuren vaak nog bijgebracht worden. Dat gebeurde met behulp van dit kistje.
De latjes konden door de kinderen eenvoudig op het deksel bevestigd worden, waarna de balletjes, ongeveer ter grootte van een tennisbal, aan het ontstane frame gehangen werden in de volgorde die de leerkracht aangaf door een kleur te noemen. Op die manier leerden we destijds de basiskleuren kennen.
Vaak kreeg elke leerling in de klas zo’n kistje voor zich en moest elk kind apart een bepaalde kleur aan het frame bevestigen.

Nu niet of nauwelijks meer nodig.
In de zestiger jaren gingen we in en om het huis andere materialen en vooral meer kleur toepassen. Bijvoorbeeld niet meer de vaak donkergroene of donkerrode velours overgordijnen. Lichtere en kleuriger materialen kwamen ervoor in de plaats.
Ook het straatbeeld werd duidelijk veel kleuriger met het gevolg dat er nogal eens geklaagd werd over schreeuwerige reclames aan gevels van winkels en gebouwen.
We werden wat rijker en we konden ons kroost bijvoorbeeld verblijden met kleurpotloden en waterverf. Het gevolg was dat onze kinderen vanaf die tijd spelenderwijs kleuren leerden kennen en benoemen. Tegenwoordig gaat dit spelenderwijs in het gewone dagelijkse leven. Bijvoorbeeld boekjes en speelgoed voor jongere kinderen zijn tegenwoordig heel kleurrijk en veelkleurig.

Daarom wordt het kistje niet of nauwelijks meer gebruikt.

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: