1332-Esperanto

< vorige | index | volgende >

1332-Esperanto vereniging Meer detail zien? Muis over of klik op de foto.

In haar jeugdjaren was mijn moeder Erna Willems-Nillesen (1917-2006) lid van een esperanto vereniging in Nijmegen. Op de foto uit 1932 zit mijn moeder vooraan, tweede meisje van links.
Volgens haar poesie-album was de naam van de ""Esperanto-instruisto"" J.Peters.
Zie ook de volgende twee foto's.
Ik heb geen idee waar de esperanto-foto's gemaakt zijn, maar voor 99,99 % zeker in Nijmegen. Als fotograaf op een van de foto's staat op de achterzijde H.Krämer Daalseweg 499. Ik zal eens op internet speuren of ik daar achter kan komen.
Op www.geschiedenis24.nl/andere-tijden vond ik o.a. over de Esperanto-vereniging het volgende citaat aan: "" Op een cursus in Nijmegen in 1931 waren er 22.500 cursisten ..."" Ik weet me te herinneren van mijn moeder dat er toen b.v. cursisten uit Frankrijk kwamen. Ze werden ontvangen door de cursisten uit Nijmegen en verbleven waarschijnlijk ook in hun huis. En hoewel het de bedoeling was dat men één taal sprak, was het niet eenvoudig, omdat b.v. de gasten die bij mijn grootouders in huis kwamen de klemtoon van de woorden op een andere plaats legden. Spraakverwarring alom.

Collectie Rieki Nas (toegevoegd 25-10-2013)

REAGEER

Reactie 1:

Wim Benda, 28-11-2013: Het kan wel 25 à 30 jaar geleden zijn dat ik in een antiquariaat (in de Van Welderenstraat) een boekje in het Esperanto heb gekocht. Bij thuiskomst bleek het boekje ooit het eigendom te zijn geweest van de heer A.M.J. Overmeer. Zijn stempel en handtekening stonden er namelijk in (zie bijlagen). Dat vond ik wel bijzonder omdat de heer Overmeer hoofd was van de St. Jozefschool aan de Azaleastraat en tevens in het laatste schooljaar 1945-46 mijn meester in de zesde klas. Ik moest aan dat boekje terugdenken toen ik onlangs het drietal, door Rieki Nas ingezonden foto’s van de Esperantovereniging onder ogen kreeg. Sterker nog, ik meen zelfs op twee ervan de heer Overmeer te herkennen. Volgens mij staat mijn vroegere schoolmeester op foto 1332 (derde van links) en in het midden van foto 1334 is dat de kalende man met zijn linker hand op borsthoogte.

Reactiepagina
Reactie 2:

Ria Nunn, 05-02-2017: Achterste rij, links: H. de Lepper, penningmeester.
Het is mijn grootvader van moederszijde. Mijn oma en tante verzorgden verzending van lesmateriaal (mijn moeder zat in die tijd op kostschool in Reuver).
Reactie 3:

Rob Essers, 06-02-2017: Het zinken huisnummerbordje laat er geen twijfel over bestaan dat de foto in Nijmegen gemaakt is, hoogstwaarschijnlijk voor de ingang van een schoolgebouw. Het aantal scholen in Nijmegen met huisnummer 1 is zeer beperkt. Dit zou de ingang van Stieltjesstraat 1 kunnen zijn; zie archieffoto RAN F78775 (Datering: 1970).

Dat er op de achterzijde "H.Krämer Daalseweg 499" staat, is uiterst onwaarschijnlijk. In het adresboek van 1932 staat "Krämer, E., bankwerker, Daalscheweg 409." Het adres in 1935 gewijzigd in Daalscheweg 359. Edmund Krämer (1869-1940) was sergeant der Koloniale Reserve toen hij na het overlijden van zijn eerste echtgenote Johanna Margretha Bernhart († 1905) in 1908 in Nijmegen hertrouwde met Johanna Hendrina Beneke. Mogelijk is Edmund Krämer de maker van de foto.
Reactie 4:

Jos van der Heijden, 13-01-2019: Vraag aan Ria Nunn: de heer H. de Lepper is geboren in Wintelre / gemeente Vessem?
1. is hij de 1e van links of rechts?
2. wat heeft hij betekend voor Esperanto?
3. weet je iets meer van zijn beroep / evt. titel?
4. was hij ook belangrijk voor de landelijke organisatie / evt. internationaal?
Wij willen dit graag weten ivm een dorpskwis in Wintelre.
Ik weet dat hij belangrijk is geweest voor esperanto, maar niet precies wat.
groet en bedankt, Jos van der Heijden

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: