1312-SMN

<= vorige  |  index  |  volgende =>

Foto 1312-trio met Melchior Meijer in dienst bij SMN links Richard van de Akker, midden onbekend, met bril Melchior Meijer

Henny Meijer, 13-02-2013: Deze foto moet stammen uit 1946 omdat mijn vader toen voor Rederij Stoomvaart Maatschappij Nederland (SMN) werkte op een passagiersschip, het m.s."de Oldenbarneveld", dat voer op Nederlandsch Oost-Indie. Ik herken Richard van de Akker (cellist in het A.B.C.-orkest). Dit drietal kreeg de status als onderofficier en kreeg een uniform en maakte muziek in de eetzaal en danszaal 1e klasse. De keus om op een schip te gaan werken was ingegeven door de slechte werkgelegenheid voor musici zo kort na de oorlog. In juni 1947 was mijn vader weer terug omdat hij toen speelde op de NOVUM tentoonstelling in de Veehallen achter Terminus.
Omdat mijn vader 41 jaar ouder was dan ik heb ik hem als klein kind gemist op die reis. Daarvoor was ik uit huis geplaatst omdat mijn moeder TBC had en moest kuren en tijdens de evacuatie in Nijmegen 1944-1945 moest vader achter blijven in Nijmegen bij de Luchtbeschermingsdienst terwijl zijn gezin in Lithoyen in Brabant waren ondergebracht. Dat is de reden dat ik zo weinig over hem weet in die eerste jaren na de oorlog.
In mijn herinnering heb ik voor het eerst opgemerkt dat vader viool kon spelen in 1948 toen hij voor onze school met een Kerstdienst in de Petruskerk te Hees een solo gaf. Ik weet het nummer nog goed de Romance no.2 in F dur van Beethoven. Merkwaardig wat het geheugen opslaat en wat niet.
Ik hoop dat lezers mij kunnen helpen met de genoemde afkortingen en musici.

De plaatsen waar mijn vader heeft gespeeld zijn in Nijmegen en omgeving de Vereniging , de Metropole, de Karseboom, Erica, Valmonte Groot Berg en Dal, Duivelsberg, Terminus, Astoria etc. Hotel Astoria was van zijn jeugdvriend en oud collega "Tee de Bokkum", Theo Bochem. Ook werkte hij in o.a. Arnhem, Apeldoorn, Amsterdam.
In Arnhem stond hij op de bus te wachten, die verkeerd uitkwam en over de stoep reed, waar mijn vader zijn vioolkist had liggen. Het voorwiel van de bus reed over de viool. Dat is de eerste keer dat ik mijn vader heb zien huilen over zijn gebroken lievelingsviool. Deze werd later erg vakkundig gerestaureerd doch was nooit meer hetzelfde.
Ik ben in het bezit van de viool waarop vader heeft leren vioolspelen. Het is een zeer oude (1771) waarop hij echter nooit speelde. Het vioolspelen als professie werd afgebroken door doofheid. Dramatisch omdat hij zich zelf niet meer kon horen. Hij kreeg daarna een baan bij de Gemeente Nijmegen tot zijn 65e verjaardag. Zes weken later stierf hij onverwachts thuis aan een hartaanval. Hij werd begraven in juni 1966 op Rustoord.

Heeft u herinneringen bij deze foto? REAGEER, we zijn benieuwd naar uw verhaal!
Reactiepagina

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: