1294-broederschool
Foto 1294-6e klas Petrus Canisiusschool ('broederschool') Hertogstraat 1951 (nummertjes? klik op de foto)
1: 2: 3: 4: 5: Ben van Tienen
6: 7: 8: 9: 10:
11: broeder Michaelo12: 13: 14: 15:
16: .. Burgers17: .. van Heusden18: 19: 20:
21: 22: 23: Hans Wilbers24: .. Schipperhein25:
26: 27: 28: 29:

Collectie: Hans Wilbers (toegevoegd 18-01-2013)

Geachte redactie,
Ik vond in mijn album de bijgesloten klassefoto uit mei 1951. De foto is genomen op een van de ruines van Nijmegen met op de achtergrond de Waalbrug. Destijds zat ik in die klas: de 6e klas van de broederschool aan de Hertogstraat. De leraar is broeder Michaelo. Zelf ben ik te zien op de voorgrond (1e rij), vierde van links, steunend op mijn rechterarm. Ik ken helaas niet meer de namen van mijn klasgenoten. Wellicht, als u deze foto in de beeldbank publiceert, komen veel namen wel weer boven water, want alle c.q. verreweg de meeste jongens waren/zijn Nijmegenaren. Ikzelf kwam vanuit Groesbeek naar deze school. Ik ben nu 73 jaar en wellicht leven nog een heel aantal van deze klasgenoten. Ik zou het wel leuk vinden om daar nog iets van te horen.
Met vriendelijke groet, Hans Wilbers, Horst

Reactie 1:

Dorus van der Linden, 19-10-2013: Deze "broedersschool in de Hertogstraat" is de "Petrus Canisusschool" Ik herken broeder Michaelo waarbij ik ook in de klas heb gezeten op de P.C.S. Ook de plek waar de klassefoto is gemaakt (waalbrug of belverdere op de achtergrond) was favoriet bij deze school!

Redactie: Was de naam nu Petrus Canisiusschool of Broederschool?

Reactie 2:

Raymond Crielaers, 16-11-2013: Ik ken de school (1954-1960) alleen maar als Lagere School "Petrus Canisius". Dat het toevallig een broederschool was is in die tijd niet zo moeilijk immers bijna alle scholen vielen onder de zusters of broeders. Deze school was van de Broeders van Maria Onbevlekte Ontvangenis uit Maastricht. Zij beheerden ook de Mariaschool in de Hugo de Grootstraat (zijstraat Berg en Dalseweg). Maar zij hadden meer lagere scholen in Nijmegen, welke weet ik niet meer! Hun klooster stond aan de Sterreschansweg.

Reactie 3:

Dorus van der Linden, 16-11-2013: De broedersschool in de Hertogstraat (Broeders van de onbevlekte ontvangenis uit Maastricht) heette De Petrus Canisius School, afgekort de P.C.S. De ingang van de school lag in de Hertogstraat waar je door een soort stenen toog (naast de Fa Wanco) naar de poort van de PCS liep. Aan de achterkant van deze school lag nog een school van dezelfde broeders: ik dacht de Mariaschool met de ingang aan de 3e Walstraat. Deze 2 scholen deelden ook de speelplaats.
Ik heb, net als mijn 7 broers, op de P.C.S. de lagere school doorlopen en de school was voor "kerk-zaken" verbonden met de Jezuïetenkerk in de Molenstraat, waar ik ook op het jongens-kerkkoor zat, o.l.v. Dhr. Dikschij uit de Pontanusstraat. Zoals ik al eens heb gemeld waren mijn ouders zeer betrokken bij, met name, de oprichting van, eerst het blokfluitcorps, later de drumband, waarvoor mijn moeder alle costuums heeft gemaakt en mijn vader de berenmutsen.
Ik weet nog dat ik op ouderavonden van de school toneel heb gespeeld in "Het gastmaal der kinderen" en "De Meester", deze voorstellingen waren, dacht ik, in het latere Kolpinghuis.
Op weg naar school van de van Spaenstraat naar de Hertogstraat zag ik in de van Broekhuizenstraat een drom mensen voor een elektronica-winkel staan. Ik wurmde mezelf naar voren en zag dat er een experimentele televisieuitzending vanuit Eindhoven werd uitgezonden. Jaren later, na mijn opleiding aan de kunstacademie in 's Hertogenbosch, ben ik bij de NTS/NOS/NOB in dienst getreden als decorontwerper voor televisieprogramma's en ik ben dat tot aan mijn pensioen gebleven.
Groet, Dorus van der Linden, Hilversum.

Reactie 4:

Van particulier, 30-12-2013: Inderdaad de andere school was de Mariaschool. Ik behoorde dacht ik tot de "eerste lichting" na de bevrijding 1945. De eerste maanden brachten we nog door ergens op de Berg en Dalseweg in een noodlokaal. Het speelterrein was tussen het gebombardeerde hoofdgebouw van de stichting aan de Jorisstraat en de school zelf. Gedurende mijn schooltijd is daar niets aan gedaan, zodat we gebruik maakten van de diepe bomkrater e.d. De leerlingen van de PC school waren vaak leerlingen van middenstanders, terwijl de Mariaschool de overige leerlingen herbergden. Wat ik mij uit de eerste jaren herinnerde, was dat wij een keer in de maand per klas gingen biechten in de Mariageboorte-kerk, waar ik trouw bij het benzinestation van LAVO achter een pomp ging staan en de klas en al het andere aan mij voorbij liet gaan.
Overigens heb ik daar prima onderwijs gehad.

Reactie 5:

Douwe van der Werf, 30-04-2014: ik ben Douwe van der Werf en woon in Veenendaal, maar ik woonde toen in Nijmegen, ik ben daar ook geboren in 1949. Ik heb toen in 1957 op deze Broederschool in de Hertog straat in Nijmegen gezeten.
Reactie 6:

Antoine van der Meer, 29-08-2017: Even wat exactere gegevens:
de "toog" naast Wanco is het begin van de St. Josephhof. De school heeft (in ieder geval vanaf begin vijftiger jaren) ook het adres St. Josephhof 4. In de volksmond is de school echter altijd de "Hertogstraat-school" blijven heten.
Antoine van der Meer (geboren op St. Josephhof nummer 1 ..)
Reactie 7:

Dick Jacobs, 26-12-2019: Tot het bombardement in 1944 zat ik op de broederschool in de Hertogstraat. Ik zat toen in de tweede klas.
Na het bombardement heb ik, samen met jongens van de Daalseweg en omgeving, les gehad in het parochiehuis (?) van de kerk boven aan de Berg en Dalseweg.
Pas enkele jaren geleden las ik in het herinneringsboekje, uitgegeven ter gelegenheid van het 100 jarig bestaan van de St. Jozefscholen, dat de pastoor van die kerk graag een eigen school in zijn parochie had.
Waarschijnlijk daarom werden de leerlingen uit onze wijk (Daalseweg en omgeving), naar ik weet in ieder geval tot 1946, ‘vastgehouden’ in dat parochiehuis; notabene terwijl de school in de Hertogstraat, naar mij pas enkele jaren geleden is gebleken, al enkele maanden na het bombardement weer in gebruik is genomen!
Ik heb mijn klasgenoten van de school in de Hertogstraat, zoals Tom Covers en Ed Denker, na het bombardement niet meer teruggezien. Er blijkt dus bij de herplaatsing van de leerlingen van de school uit de Hertogstraat, door de clerus een selectie plaatsgevonden te hebben.
Ik kom bijvoorbeeld wèl namen van klasgenoten tegen bij de noodschool in de Acaciastraat.
Ik heb als kind mijn klasgenoten van vóór het bombardement destijds erg gemist en liet dit nogal eens tegenover mijn ‘nieuwe’ klasgenoten blijken. Dit was vaak aanleiding tot ruzies met enkele klasgenoten. In 1946 ben ik daarom naar de Openbare Lagere School in de Prins Hendrikstraat gegaan.
Reactie 8:

Ben van Tienen, 29-03-2023: ik zie hier (mogelijk) nog enkele namen: no 16 Burgers, 17 van Heusden, 24 Schipperhein uit de Ziekerstraat en 5 ben ik waarschijnlijk zelf.
REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.