1239-TweedeWalstraat

< vorige |  index  |  volgende >

Foto 1239: Tweede Walstraat

Collectie: Henk Smits (toegevoegd 23-8-2011)

Bijgevoegd 2 foto's van mijn geboorte-huis, 2e Walstraat 4. Ben daar geboren in 1954 en heb daar gewoond tot 1974. Beneden was vroeger de Peugeot garage van de fa vd Boogaard gevestigd waar mijn vader ook nog gewerkt heeft. Op de andere foto is te zien hoe het er na de sloop in 1975 er uit zag!

Heeft u herinneringen bij deze foto's? Laat het ons weten, wij zijn benieuwd naar uw verhaal.
Reactie 1:

S.A. Heufkens-van Scharrenburg, 24-10-2014: In 1969 werd daar het autobedrijf Van Scharrenburg gevestigd, in Mei 1970 officieel geopend. Daar heb ik mijn man leren kennen. Het autobedrijf was van mijn vader. De hr.Henk Smits was chef werkplaats in die tijd. Ook hadden wij een ELF benzinestation geopend.
Graag zou ik ook willen weten hoe de meubelzaak heette die naast het garagebedrijf zat. Weet iemand dat?
Reactie 2:

Eigenhuijsen, 24-10-2014: Ik denk dat dit de bouwput is van de Calypso bioscoop.
Reactie 3:

Ron Dodemont, 05-11-2014: Bouwput Calypso ontstond pas na de sloop van garage Van Scharrenburg (uit Hilversum), de naast gelegen meubelzaak was volgens mij 't Kabinet.
Zowel bij de pomp als in de garage verzamelden zich veel auto-liefhebbers !
Reactie 4:

Mario Heijmans, 06-11-2014: volgens mij was die meubelzaak Maurits-Drukker.
Reactie 5:

Henk Smits, 24-10-2017: Hallo mevrouw S.A. Heufkens-van Scharrenburg.
Als ik mij goed herinner, stond die S voor Sarina?
Ik was toen 16 jaar maar ik kan u nog goed herinneren!
Reactie 6:

Judith Bless, 24-10-2018: Op de onderste foto is het tweede pand rechtsboven, het pand met die brede deur in het midden en drie deuren erboven, volgens mij het pakhuis van de meubelfabriek 'Sier uw huis' van mijn overgrootvader Rudolf Bless. ik heb een reclame kaart van zijn zaak waar een tekening van dat pand op staat.
Reactie 7:

Sonja Heufkens, 26-10-2018: Reactie op Reactie 5 van Henk Smits: de S was van Sarina, de tweede vrouw van mijn vader. Ik ben de dochter van G.J.V. Scharrenburg en heb daar ook gewerkt. Mijn man Henk Heufkens kwam net als jouw vader (denk ik) van de BMW garage vd Nieuwenhuizen.
Reactie 8:

Henk Smits, 28-10-2018: Hallo Sonja, ja, ik ben inderdaad de zoon en kan mij Heufkens nog goed herinneren, ook van De BMW garage van Nieuwenhuis in de Raadhuisstraat.
Reactie 9:

Sonja Heufkens, 29-10-2018: Ikzelf heb op kantoor daar toen gewerkt, dat was in 1969-1970. Ik ben met Henk Heufkens bijna 48 jaar getrouwd en heb twee zonen. Zelf zijn we in 1986 een garagebedrijf begonnen in Sint-Michielsgestel. Dat hebben we verkocht in 2014. Leuk die foto's. Heb jij misschien nog een foto van de garage met de naam erboven van Van Scharrenburg? Sarina is twee jaar geleden overleden, mijn vader al in mei 1989, 66 jaar.
Reactie 10:

Henk Smits, 03-11-2018: Hallo Sonja, mijn vader is in 1985 al overleden, 73.
Ik zal de oude foto's binnenkort een keertje doorspitten. Vond nog wel een Elf sleutelhanger nieuw uit die tijd! Mijn goede vriend Ger Melssen heeft ook nog met jouw man bij de BMW gewerkt.
Misschien leuk om met hem bij jullie langs te komen.
Reactie 11:

Sonja Heufkens, 10-11-2018: Hallo Henk Smits. Wij zouden het leuk vinden om jou en je vriend Ger Melssen te ontmoeten. Stuur mij een PB Groetjes Henk en Sonja
Reactie 12:

Jan Haefkens, 01-02-2021: Afgelopen weken hebben we kunnen vernemen dat het Franse auto­concern PSA (Peugeot) samen verder gaat met het Italiaanse concern FCA (Fiat-Chrysler) onder de naam "Stellantis". En daarmee het op 2 na grootste autoconcern ter wereld is geworden.
Mijn gedachten gingen daarbij nog even terug naar de jaren 50 van de vorige eeuw toen we in Nederland nog 2 importeurs hadden van het merk Peugeot. Voor Noord-Nederland waren dat de gebroeders Nefkens in o.a. Amsterdam en Utrecht en voor Zuid-Nederland was dat Fa. van den Boogaard in Nijmegen. Voor de oorlog importeerde Van den Boogaard overigens ook al Peugeot, samen met Lagerwij, officieel luidde de benaming toen Fa. van den Boogaard en Lagerwij.

Peugeot is van oorsprong een familiebedrijf en is dat volgens mij ook nu nog. Zo kon het gebeuren dat de heer Peugeot begin jaren 50 persoonlijk naar Nijmegen kwam om met de heer van den Boogaard de stand van zaken omtrent het importeurschap en de verkoop te bespreken. Dat gebeurde in het pand links op de foto (1239) waar het garage- en importbedrijf destijds gevestigd was. Mijn vader kon goed opschieten met de, helaas vroeg overleden, heer van den Boogaard, Nico heette hij volgens mij met zijn voornaam, en het was dan ook bijna vanzelfsprekend dat Pa Peugeot reed. En dat ook nagenoeg zijn hele leven is blijven doen, in totaal heeft hij 9 wagens van dit merk gehad in bijna alle types: 203, 403, 404, 504, 505, van sommige types (403, 404) zelfs 2 of 3.
Ooit heeft één of andere gladde verkoper kans gezien om hem (Pa) een jaartje in een BMW te laten rijden. Dat was in de tijd dat ik bij de Marine zat. Ik herinner mij nog altijd de grote grimas op het gezicht van Pa toen hij mij ophaalde bij het station en daar trots stond naast zijn nieuwe 404, had hij de BMW toch maar weer ingeruild.

Ook bijna vanzelfsprekend was dat mijn broers en ik al vroeg rijles van hem kregen. Dat gebeurde meestal op zondagmorgen op het toen nog bijna braakliggende industrieterrein aan de Energieweg. De wegen waren al aangelegd, maar er was toen nog weinig bebouwing. De Peugeot-types waarin we rijles kregen waren de 203 en later de 403, zelfs de kentekens hiervan kan ik mij nog herinneren. In de jaren 50 waren er nog niet veel auto's; brommers en scooters waren meer verbreid.

Omstreeks 1955 werden de kleine auto's ineens populair, zoals Messerschmidt, Goggomobil, Zündapp Janus, Lloyd, BMW-Isetta e.d. Bepaald veilig waren deze karretjes niet, maar dat was in die tijd nog geen item. Eind jaren 50, begin jaren 60, kwamen de grote merken met wat we nu een budget-modelletje zouden noemen: Opel Kadett, Ford Cortina, Simca 1000, Fiat 600, Renault-4 e.d. De populaire VW-kever was er al kort na de bevrijding en werd voortdurend verbeterd, het was mijn eerste auto in 1962.
Behalve op de veiligheid, was er ook op de constructie van de meeste auto's uit die periode wel het één en ander aan te merken. Een groot probleem was het roesten van de carrosserieën. Franse auto's hadden wat dit betreft een slecht imago, maar ook Italiaanse, Japanse en zelfs gerenommeerde Duitse automerken kampten met dit probleem. Pa had een carrosseriebedrijf en repareerde veel van dit soort schades. Menig keer heeft hij ons laten zien hoe slecht het plaatwerk was, simpel door met een schroevendraaier door het verpulverde metaal te steken. Begin jaren 80 werd dit roestprobleem door de autoproducenten ondervangen door casco's - vóór verdere montage - een zinkbad te laten ondergaan.

Inmiddels heb ik 62 jaar mijn rijbewijs, recent is dit nog voor 5 jaar verlengd. Gedurende die jaren heb ik 18 auto's gehad, aanvankelijk van verschillende merken, maar de laatste 6 waren Peugeots, 2 ervan staan nog in mijn garage en kunnen inmiddels als "youngtimer" worden aangemerkt, maar worden nog dagelijks gebruikt. Met een ode aan Van den Boogaard en Pa!
Bij gelegenheid zal ik eens bij Nefkens informeren of één van de telgen van de huidige Peugeot-familie nog wel eens in Utrecht op bezoek komt.

Tenslotte nog een opmerking met betrekking tot de meubelzaak die wat verder in de 2e Walstraat was gevestigd: In mijn herinnering was dit Maurits Drukker, in die jaren een zeer exclusieve meubelzaak die zelfs aan het Koninklijk Huis leverde.
Reactie 13:

Johnny Meuleman, 01-02-2021: Jan, je vergeet te vermelden dat PSA in 2017 de Duitse "Opel" en de Britse "Vauxhall" hebben overgenomen.
De huidige Opel "Astra" 3 cilinder zijn ook Peugeot motoren.
De huidige Mini Cooper (BMW) benzinemotoren zijn ook uitgerust met Peugeot motoren.
Ik kan nog wel even doorgaan.
Reactie 14:

Boy van Pelt, 08-04-2021: De hr. van de Boogaard is op de hoek Nieuwstraat-Burchtstraat door hartstilstand overleden. Oorzaak: stress. Hij heeft jarenlang strijd gehad over de erfenis met zijn broer die importeur was van Heinkel, de bekende scooters.
De garage heeft door die kwestie lange tijd op slot gezeten.
De hr. van de Bogaard woonde op de Bovensteweg in Mook.
In de garage stonden onder andere 2 Chrysler Valiant, 1 op brug die in de hoogste stand was gezet en de andere er onder. Ook heeft de hr. Janssen er nog gebruikte auto's verkocht. Dhr. Janssen stond bekend als de boer Janssen.
De hr. Smits heeft lang boven de garage gewoond, dochter Agnes was een bekend meisje, was beslist het mooiste meisje uit 't centrum.
Reactie 15:

Johnny Meuleman, 09-04-2021: Wel Boy, dit is wel heel erg toevallig !
Als teener ben vaak bij Wimke Janssen geweest dus ik ken het pand goed, hij vertelde toen tegen mij dat hij naar Venlo ging maar ik wist toen niet dat er een Peugeot garage had gezeten, daar was ik nog te jong voor.
Dit is nu voor het eerst dat dit puzzeltje na 60 jaar in elkaar valt.
Ik ben namelijk op de Bovensteweg opgegroeid en ons kent ons, daar leerde ik Walter vd Boogaard kennen, hij was van mijn leeftijd. Aardige jongen waar je mee kon lachen maar ook een wildebras. Zijn moeder (Miep) kwam ook vaak bij ons, dat was een aardige vrouw. Of er nog meer kinderen waren durf ik niet te zeggen maar ik dacht het wel.
Toen ik Walter leerde kennen (1973) meende ik dat Pa overleden was maar er werd nooit over gesproken dus dat weet ik niet zeker.
Maar er heeft maar 1 vd Boogaard op de Bovensteweg gewoond, en 1 + 1 = 2 Walter was dus een nazaat van de Peugeot garage en daar heeft hij mij nooit iets over verteld.
Later is Walter naar Engeland gegaan voor werkzaamheden bij een autoveiling, ik meen dat dat geregeld werd door een oom van hem.
Later is hij teruggekeerd naar Nederland en heeft een winkelje geopend in Nijmegen, ik weet niet of dat nog bestaat.
Soms hoor ik via via nog weleens wat maar ik heb Walter sinds 1983 niet meer gezien of gesproken.
Ik zal eens aan mijn zwager (Ebben) vragen of die nog wat weet, die heeft op de Bovensteweg langs vd Boogaard gewoond.
Reactie 16:

H. Cillessen, 27-08-2021: Mijn vader was getrouwd met Annie van der Donk en ik ben geboren in de oude volksbond waar nu de bouwput is van Calypso. Ik heb hier tot mijn ongv 11e jaar gewoond. Ik ben geboren in 1946. Mijn opa Toon van der Donk had daar toen een bierbottelarij van de Oranjeboom, fietsenstalling en een overslag bedrijfje. Mijn oom Theo van der Donk woonde er tegenover onze bijna hele familie van der Donk woonde in deze straat.

Redactie: In de beeldbank van het Regionaal Archief staan foto's van het gebouw van de R.K. Volksbond, met op de oudste de fietsenstalling annex 'Bestelhuis' (wat is dat?) en ernaast, boven de poort, een bord van Oranjeboom.


Tweede Walstraat 8-6-4, detail van RAN GN6487 (datering 1953-1955)


Tweede Walstraat 8-6-4-2, detail van RAN GN6490 (datering 1956)

Reactie 17:

Carla Busser-Furtjes, 27-08-2021: Hallo H. Cilissen, Annie van der Donk was de zus van mijn vader Joh. Furtjes. Ik ben heel vaak bij de fam v.d. Donk op visite geweest. Ook de moeder van Toon en Theo van der Donk woonde bij Theo en Annie in. Later hadden ze een koffiehuis in het GTW wachthuisje op het Kelfkensbos.
Reactie 18:

Johnny Meuleman, 28-08-2021: Hoewel ik zelf hem niet ken was Toon wel bekend.
Theo was minder bekend, hij runde "'t Koffiehuis" op Kelfkensbos. Later nam zijn dochter Mieke en haar man Willem het over. Heden ten dage is de boel grondig verbouwd en het concept is veranderd en wordt bestierd door de zoon van Mieke en Willem.
Van 1977 - 1979 als wij middagdienst hadden dan deden wij daar verzamelen voordat wij naar Veghel vertrokken om te werken.
Reactie 19:

Hans Dekkers, 12-10-2021: Wij hebben op nr 16 gewoond, boven zadelmaker dikke Hendriks. Mijn vader en moeder waren van Duitse komaf.
Mijn vraag: is H. Cillesen een zoon van Cor Cillesen en Annie vd Donk?
Ik heb de jeugd doorgebracht met Henny, Toontje Verdonk, de kinderen van Toon van Donk, Diny en Marian. Ik ging vaak met Thee van Donk mee op de auto, Steegmans vrachtdienst.
Hans Dekkers. Mijn broers waren, Otto, Willie,Heinz, Tonny.
Reactie 20:

Henk Cillessen, 14-10-2021: Hallo Hans Dekkers, dit is wat ik wilde horen: jij en je broers waren mijn buurjongens. Ik kan me jullie nog heel goed voor de geest halen. Otto, je vader en volgens mij Willie, dat waren wielrenners, ik zie de fietsen nog aan de trapopgang hangen. Volgens mij werkte je pa in de bouw.
Hendriks de leermaker weet ik ook nog en inderdaad ome Theo reed op de vragwagen van Steenmans. Er woonde ook een familie Smits.
Men noemde mij vroeger Hennie, ik ben inderdaad zoon van Cor en Annie Cillessen vd Donk. Ik ben nu 75 jaar, volgens mij was Tonnie van mijn leeftijd.
Wat ontzettend leuk..

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.