1231-PGEM

index  |  volgende >

Foto 1231: Op 02 mei 1985 werden met springladingen enkele PGEM-schoorstenen omgelegd.

Collectie: Ton Leenders (toegevoegd 23-8-2011)

Heeft u herinneringen bij deze foto's? Laat het ons weten, wij zijn benieuwd naar uw verhaal.
Reactie 1:

Ton Hubers, 29-08-2011: Ik heb bij de PGEM en Epon gewerkt van mei 1954 t/m december 1991. Door de reorganisatie kon in vervroegd uittreden en heb tot mijn VUT leeftijd een wachtgeld regeling ontvangen. De schoorstenen die gesloopt werden, waren van centrale “Gelderland” twee. Het waren de schoorstenen van de eenheden 7, 8, 9 en 10. Ik heb het springen met een aantal anderen gezien, vanaf een boot op de Waal die was ingehuurd. Doordat het zicht vanaf 1 kant beter te zien was, begon de boot enigszins over te hellen. Al met al was het een spectaculair gebeuren. Door de ruimte die ter hoogte van de schoorstenen was ontstaan, was het opblazen van de schoorstenen geen groot probleem. Andere schoorstenen zijn handmatig afgebroken i.v.m. de beperkte ruimte en gevaar voor andere gebouwen.
Hopelijk heeft u iets aan dit verhaal.
Succes met uw werk, Ton Hubers
Reactie 2:

Peter den Ouden, 05-03-2020: De schoorstenen van de Centrale Gelderland II waren identiek aan de vier schoorstenen van de Centrale Merwedehaven I en II hier in Dordrecht en 90 meter hoog.
Daarmee waren het zo'n beetje de laagste betonnen schoorstenen van centrales in ons land; in Buggenum stonden de twee laagste van 85 meter bij de Maascentrale.
Ook in Dordrecht zijn de vier schoorstenen opgeblazen en wel op 24 november 1984.
Werden hier de springladingen onderin aangebracht, in Nijmegen gebeurde dat boven de vierkante onderkant, ik schat 18 meter boven het maaiveld.
Al die oude centrales zijn afgebroken helaas. De door H. Fels ontworpen complexen in Nijmegen en Dordrecht waren werkelijk toparchitectuur.

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.