1193-Bevrijdingsfeest.jpg

<- Back | Index | Next ->

Foto 1193-Bevrijdingsfeest Orkest van Melchior Meijer WAAR op 31 oktober 1945 (klik op de foto om de nummertjes te zien)
1: 2: Nico Janssen3: 4: Ton Vogel5:
6: Albert Stoep7: Melchior Meijer8: 9: 10:

Collectie: Henny Meijer

REAGEER

Reactie 1:

Henny Meijer, 04-01-2013: Nummer 7 is mijn vader Melchior Meijer, orkestleider en violist, die woonde in de Voorstadslaan 183. Nummer 2 was Nico Janssen, de pianist, die woonde in de Groesbeeksedwarsweg. De overige musici ken ik niet meer van naam. Vele musici in Nijmegen kwamen bij ons thuis in de Voorstadslaan 183 omdat mijn vader secretaris was van de Nederlandse Toonkunstenaarsbond, een afdeling van het NVV. Ze moesten stempelen om bij onvoldoende werk een uitkering bij Sociale Zaken te kunnen krijgen. Namen, die mij zijn bijgebleven zijn Willy de Bruijn uit Beek, Ria Kuiken uit Nijmegen, Richard van den Akker en Vogel. Musicus was een moeilijk beroep omdat b.v. in de Vasten tijd er 6 weken lang geen enkel feest of bruiloft was in de omgeving van Nijmegen. Mijn vader compenseerde dat door muziekles te geven en hij was dirigent van een amateursorkest.

Reactie 2:

Dick Bertens, 30-01-2013: Ik kwam op de foto de naam Nico Janssen tegen. Van Niek kreeg ik begin vijftiger jaren mijn eerste pianolessen. En hij deed het niet slecht (als hij niet te veel neuten op had. Want naast een aardig moppie spelen en veel bijschnabbelen, hielden de meeste muzikanten er vaak nog meer hobby's op na. Ik kan het weten, want ik speelde later bij de Lucky Stars: een verzameling muzikanten uit Nijmegen, Berg en Dal en Groesbeek en die konden er ook iets van!) Maar om op Niek terug te komen: hij was een zeer verdienstelijke pianist, een beetje een 'pomper' met de linker hand, want een extra bassist was vaak een luxe. Mijn vader kocht mijn eerste piano bij een broer van Niek die destijds in de Coehoornstraat woonde. De laatste keer dat ik Nico Janssen ontmoette was op een terrasje in Groesbeek. Hij zag er belabberd uit en sprak door een buisje in zijn keel. Heel triest.

Reactie 3:

Henny Meijer, 07-02-2013: Leuke reactie op pianist Nico Janssen. De broer van Nico was Jan Janssen en die was pianostemmer, die regelmatig onze piano stemde. Jan was ook een verdienstelijke kunstschilder. Bij ons thuis hing een schilderij van hem met rodendendrons in een glazen vaas. Zo zie je maar weer dat de wereld klein is.

Reactie 4:

Paul Meelker, 07-02-2013: Het orkest van Melchior Meijer herinner ik me nog uit 1956 en 1957. Zondags gingen we dansen in Groot hotel Berg en Dal. Ball room muziek. Zomers stonden de deuren naar het terras open. Ik vond dat het mooiste plekje van Nederland.

Reactie 5:

Dick Bertens, 09-02-2013: De 'Vogel' die Henny Meijer noemt is vast geen vreemde vogel en zou best wel eens Ton Vogel geweest kunnen zijn die destijds ook de genoemde muzieklessen volgde. Ik speelde later samen met hem bij de Lucky Stars. Ton vind je ook terug op een platenhoes van Nijmegen Plat.

Reactie 6:

Henny Meijer, 09-02-2013: Ik ken een muzikant Vogel, die woonde met zijn gezin op het Eemplein. Veel later kwam ik een zoon van hem tegen op een bruiloft, eveneens een zeer verdienstelijke musicus.
Grappig dat iemand het orkest van mijn vader herinnert van Hotel Groot Berg en Dal. De eigenaar was de heer de Groot. Zondagsmiddags ben ik er als jongen een keer geweest. Toen speelde daar het trio Melchior Meijer. De pianist was daar soms mijn oudste broer, die ook Melchior Meijer heette.

Reactie 7:

Henny Meijer, 11-02-2013: Omdat er enige reacties op de foto van het TJB orkest van mijn vader Melchior Meijer zijn gegeven, hierbij een andere foto van dit orkest.

Reactie 8:

Dick Bertens, 12-02-2013: Henny ik kan helemaal met je meegaan wat betreft onze Vogels. Ton sr. woonde inderdaad in het Waterkwartier, de Eemstraat. Zoon Ton jr. is bij mijn weten nooit beroeps geworden, maar daarop zou hij zelf wel eens kunnen reageren mocht hij dit lezen, zoals hij eerder heeft gedaan n.a.v. een foto van vader Ton.

Reactie 9:

Albert Stoep, 28-04-2013: Eindelijk duidelijkheid wat betreft beide foto's. Ik heb een origineel van beide. Mijn vader, ook genaamd Albert Stoep staat op foto 1193 precies in het midden. Zijn favoriete instrument was klarinet maar dat heb ik hem nooit zien bespelen. Alle instrumenten zijn tijdens het bombardement verloren gegaan, wij woonden op de Houtstraat. Het meest speelde hij viool. De saxofoon was niet zijn favoriete instrument. Later heeft hij met de gebroeders Vervuurt en dhr. De Winter, om z'n sigaretje te verdienen in danszalen gespeeld, b.v. Vonk in Wijchen. Mijn vader is in 1961 reeds overleden.
Bij mij staat achter op foto 1193 met de hand geschreven "Leave camp 31 Oct. 1945", wat volgens mij zoveel betekent als het verplaatsen van de eenheden. De foto is gemaakt door "Foto WIBO, ADMIRALENGRACHT 170 " TEL.86695 A'DAM-W ".

Redactie: Een 'leave camp' is te vertalen als 'verlofkamp' (wat is de Nederlandse term?) waar soldaten een tijdje konden bijkomen van de activiteiten aan het front.

Reactie 10:

Tonnie Vogel, 08-08-2013: Nr 4 was mijn vader Ton Vogel Sr. Hij speelde saxofoon, klarinet en accordeon. Ik heb later ook muziek met hem gemaakt in een Trio daarna ben ik voor mezelf begonnen als Trio Tonnie Vogel. Ik heb nog een jongere broer Berry, die speelt klarinet bij de Politiekapel Gelderland Zuid. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Leuk om deze foto te zien.

Reactie 11:

Berry Vogel, 09-05-2015: Leuk om te zien nu welk orkest het is en de datum wanneer deze foto gemaakt is. En inderdaad mijn vader is Ton Vogel nummer 4 op de foto. Alleen nog een vraag waar de foto gemaakt is? Ik werk ook als vrijwilliger in het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek en daar is momenteel een extra tentoonstelling genaamd Sound of Liberation te zien en te horen.
Reactie 12:

Frederik Boll, 12-04-2021: Graag zou ik weten of de genoemde Jan Jansen (Reactie 3) soms in de Van Welderenstraat heeft gewoond. Daar woonde namelijk ook een Jansen, die zowel pianoles als zangles gaf maar ook bij ons de piano wel stemde. Gaat het hier omdezelfde persoon?
Daarnaast meen ik me te herinneren dat M. Meyer ook bij ons op bezoek kwam ivm contributie voor de Nederlandse Toonkunstenaarsbond. Kan het zijn dat een zoon van hem ook bij de Christelijke Jongemannenvereniging lid was? Het is lang geleden, maar wellicht weet iemand dat nog!

Redactie: Kun je preciezer aangeven wanneer deze Jansen uit de van Welderenstraat bij jullie kwam?
Frederik: Ja dat was omstreeks 1953. Bij ons was het ook een komen en gaan van muzikanten. Diversen die in het artikel genoemd worden herken ik van naam. Mijn ouders waren ook dagelijks als muzikant op pad. Vaak was dat met orkesten in steeds wisselende samenstellingen. In de begintijd veelal in Nederland. Toen het in Duitsland het Wirtschaftswunder zich voltrok, werden het vooral steeds meer locaties over de grens.
Reactie 13:

Paul Broekman, 14-04-2021: Zou het onderstaande artikel kunnen duiden op Melchior Meijer en zijn orkest, genoemd in de reacties?
Melchior zou volgens dat artikel niet zijn echte naam zijn, maar de bijnaam van Gerard Meijer. Hij was toen orkestleider/kapelmeester van het dansorkest de Valeta’s. En hij speelde viool, wat ook in de reacties werd genoemd. Misschien speelde hij in wisselende samenstellingen, wat ook wordt gesuggereerd in de reacties! Dus ik weet niet of het orkest de Valeta’s zijn eigen groep was.
Gezellige dansavond, al was het niet met de bruid
Gisteravond zijn in de „Harmonie" opnamen gemaakt voor het populaire V.A.R.A.-programma „Al is het niet met de bruid", dat vrijdagsavonds om de veertien dagen wordt uitgezonden. Op het podium zaten de twee ensembles, die dit programma verzorgen: de Valeta’s onder leiding van kapelmeester Melchior (Gerard Meijer) voor de oude dansen en het Ballroom-orkest van Jan Corduwener voor de moderne dansen. In de zaal was een grote schare danslustigen aanwezig van heel oud tot heel jong.
Er werd tweemaal een programma van een half uur opgenomen. Deze programma's zullen waarschijnlijk op 8 en 22 maart worden uitgezonden.
Het werd een gezellige danspartij, waarbij de ouderen op muziek van de Valeta's hun hart nog eens op konden halen aan de oude dansen als de kruispolka, de Spaanse wals en de gewone wals en de jongeren naar hartelust konden foxtrotten, tangoën en bayonnen op muziek van het Ballroom-orkest. Gerard Meijer (alias kapelmeester Melchior) en Benny Bähr van de Ballroomers gaven tussen de programma's door nog enkele magnifieke viool-solo's weg.
Leeuwarder courant van 13-02-1957

Redactie: Het was blijkbaar een populair radioprogramma, dat zeker bestaan heeft tussen 1955 (Provinciale Drentsche en Asser courant 05-01-1955) en 1959 (De Tijd De Maasbode 09-05-1959), steeds met het Valeta-ensemble o.l.v. 'kapelmeester Melchior' en het Ballroom-orkest van Jan Corduwener.

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: