1072-JMJ

<- Back | Index | Next ->

Foto 1072-Montessori kleuterschool op de Wedren in 1966-67 (klik op de foto om de nummertjes te zien)
1: 2: 3: 4: Hans Bouhuys5:
6: 7: 8: 9: Andy Klaassen10: Jannie Blankenspoor
11: 12: 13: 14: 15:
16: 17: Yvonne van Eldonk18: 19: 20:
21: 22: 23: Manuéla van Eldonk24: 25:
26: 27: 28: 29: René van Eldonk30: René van der Heijden

Foto 1072: Deze foto is gemaakt van de Montessori Kleuterschool van de JMJ op de Wedren. Het leuke is dat er op die foto drie van Eldonkies staan. Het tweede Meisje van rechts staande met dat blauwe truitje en grijze rokje is Yvonne van Eldonk, de jongen zittend rechts, met beide handjes op de knieën is René van Eldonk, en dan het vijfde meisje zittend met dat rode strikje is onze Dochter Manuéla van Eldonk.


Collectie: Ria van Eldonk-Kersten

REAGEER

Reactie 1:

Geennaam, 29-10-2013: nr 10 jannie blankenspoor

Reactie 2:

Zita van der Heijden, 14-09-2016: 30 is mijn broer, René van der Heijden - hij zegt dat dit zijn eerste colloquium was (lesgeven). Ik zal hem vragen of hij meer mensen (her)kent.
Reactie 3:

Zita van der Heijden, 17-09-2016: Ik heb mijn broer meteen geschreven toen ik die foto ontdekte. Hij reageerde ook direct:

" Hoi Zita,
Ja die foto ken ik wel. Middenvoor ben ik; ik geef daar mijn eerste "colloquium". Ik ken geen andere kinderen meer, maar denk dat er een Andre Nab (of Nap?) zou moeten zijn, misschien een Ronnie van der Zand(t), een Ronald van Welie, een Luuk Mulders, Paul van Geffen en dan ook Els van Geffen, en wie weet Louis Peperzak, en een (Rene ... - die kon geen "Ster" of "Kerk" zeggen - kwam er altijd op z'n Nimweegs uit als "Steer" en "Keeruk"). Maar wie het zijn weet ik echt niet. Als ik moet gokken:
1: Ronald van Welie
2: Luuk Mulders
8: Andre Nab of Ronnie van der Zand(t)
16: Paul van Geffen
17: Els van Geffen (zijn tweelingzusje - staan vast naast elkaar).
Van geen van allen durf ik iets met zekerheid te zeggen, maar Paul van Geffen had een donkere krullenbol, dus daar zou ik mijn geld op zetten.
Zie jij die slofjes die iedereen aan heeft? Grappig detail."


Colloquium is eigenlijk een 'familiewoordje" dat voor ons bij deze foto hoort. René heeft later les gegeven aan de uni en dit was daar een voorproefje van, hij moest iets demonstreren maar hij weet niet meer wat.
Op de foto is hij 5 jaar (2e kleuterjaar), en hij is geboren in 1961, dus het zal schooljaar '66-'67 moeten zijn. Wij (totaal 8 kinderen) hebben hier allemaal gekleuterd (tussen 1953 en 1974!) en allemaal onder leiding van Zuster Nicolien, een lieve JMJ-non met wie we nog heel lang contact hebben gehad.
Eerst zat de kleuterklas in het 'hoofdgebouw' van wat later St. Louis is gaan heten, als je aan de straatkant de hoofddeur zou binnenkomen (wat niemand ooit deed, die was altijd dicht, je kwam altijd binnen via de speelplaats), maar als je die deur zou gebruiken, meteen naar rechts en dan naar wat toen het achterste (2e) lokaal was, dat was voor de kleuters.
Veel later is er een gymzaal gebouwd en het gebouw dat nu aan de wedren grenst. In de jaren '50 is de MULO gebouwd (die later nog veel andere onderwijsvormen heeft gehuisvest) aan de Wilhelminasingel - tegenover ons huis, waardoor ik niet meer door het hekje dat daar stond naar schoolplein kon.
Zelf heb ik daar ook op de basisschool gezeten (montessori), mijn broers gingen naar de Jozefschool aan de Bijleveldsingel. Tja, daar is geen enkele klassenfoto van.

Redactie: zou je aan de hand van bijgaande foto kunnen aangeven waar wat was?

Zita: Ja, dat lukt wel:
1 en 2 zijn natuurlijk het nonnenklooster, de kapel zat op de 1e verdieping, ik denk ongeveer onder dat grijze vlak net naast het cijfer 1. (Mijn oudere broers zijn daar opgeleid tot misdienaar, en ik ging dan wel eens mee. René niet meer hoor, René is broer nr 5).
3 is de nieuwbouw van de kleuterschool, er zaten twee klassen op de onderverdieping, de foto van René moet hier dus gemaakt zijn, op de onderverdieping en dan het lokaal dat tegen het gymlokaal aan lag. Eigenlijk heb ik geen idee wat er boven zat?
4 is de 'nieuwe' gymzaal, toen ook gebouwd.
5 is ook uit begin jaren '60, dat zijn gewoon twee extra lokalen voor de school, een op de begane grond en een boven. Volgens mij heb ik hier in de 6e klas nog gezeten, en dat zal 1962-63 zijn geweest.
Bij 6, dat is het deel waar de montessori (met aan het hoofd Zuster Anna Jozefa) zat en eerst dus ook de kleuterschool (van zuster Nicolien).
7 dat is de 'gewone' basisschool' die in mijn tijd onder de hoede van Zuster Gudelia stond.
8 is in ieder geval gebouwd als Mulo - hier gingen de meeste van mijn klasgenootjes heen.
En 9 was toen nog de Aula van de universiteit.
Die gele hoek die er gebouwd is ken ik helemaal niet! Terwijl ik hier nog lang kwam. Ik ben geboren en opgegroeid in het huis dat uiterst rechts op de foto staat, hélemaal bovenin en mijn moeder heeft hier tot haar dood in 2010 gewoond.
Reactie 4:

Ans van Cromvoirt, 26-11-2017: Uit welk jaar komt deze foto? Volgens mij waren er alleen meisjes in de klas in de tijd dat ik op de l.s. zat bij de J.M.J. montessori. Ik ben van 1950.

Redactie: volgens de vorige reactie zou de foto uit 1966-67 zijn.
Reactie 5:

Zita van der Heyden, 30-03-2018: De bovenste foto van de kleuters is van 1966/67. Maar die schoolplattegrond met die cijfers is beslist later, Dat gele stuk, rechtsboven in de hoek, is van veel latere datum, dat is bij de ingang van de school (nu aan de Wilhelminasingel) getrokken. Er staan vooral kluisjes in, die waren in onze tijd nog niet nodig!
Reactie 6:

Hans Bouhuys, 27-01-2019: Nummer 4: Hans Bouhuys, Nummer 9: Andy Klaassen
Reactie 7:

Antoine van der Meer, 26-08-2019: Het was geen Montessorischool, maar een Fröbelschool. "Juffrouw Franssen" (die ons gezin meer dan goed kende, omdat mijn moeder tot haar dood met haar bevriend is gebleven) had een Fröbel-diploma en geen Montessori-diploma. Ik heb op school gezeten van augustus 1964 tot en met juli 1965 en ook toen zaten er bij mij meisjes in de klas.
Reactie 8:

Rob Essers, 27-08-2019: De "Montessori kleuterschool op de Wedren" staat in het adresboek van 1968 vermeld als "Fröbelschool, Prins Bernhardstraat 12, tel. 30949; (...)". De naam Wedren is voor het eerst op 23 februari 2011 door de gemeenteraad vastgesteld; zie gemeenteblad GB2011-032. Dit heeft niet geleid tot een adreswijziging van de aangrenzende panden die nog altijd genummerd zijn aan de Prins Bernhardstraat.

Al voor de bouw van de nieuwe kleuterschool was er verwarring over het adres. Op de aanvraag om bouwvergunning d.d. 26 november 1956 is "DE WEDREN TE NIJMEGEN" doorgestreept en vervangen door "Waldeck Pyrmontsingel". In de bouwvergunning d.d. 16 september 1959 is de naam "Waldeck Pyrmontsingel" doorgestreept en vervangen door "Bijleveldsingel"; zie Digitaal Gebouwen Dossier.
Reactie 9:

Tineke Eike-Lommerse, 27-08-2019: Antoine van der Meer:

In de jaren 50 was er wel degelijk ook een Montessori lagere school op de Wedren. Zie onder "Schoolfoto's" groep 1, 2 en 3 uit 1953 (alleen meisjes).
Heb goede herinneringen aan die schooltijd daar.

Tineke Eike-Lommerse
Reactie 10:

Hessel, 29-08-2019: De straataanduiding mogelijk (?) niet consequent maar anders dan in reactie 8 aangegeven staan allebei in het adresboek van 1968 vernoemd , nl. zowel de montessori-afdeling op nr. 14 als de Fröbel-kleuters op nr. 12 en daarmee dus numeriek correct gesitueerd ! Dit sluit aan bij eigen waarnemingen rond 1977 en bv. ook de info in de Wijkkrant Nijmegen Oost 1/3/1987 !!
Bij de bouwaanvraag was er sprake van één opdrachtgevende zusterorde uit Den Bosch; er werd een vergunningaanvraag gedaan en gehonoreerd voor een kleutervoorziening. Daarbij was sprake van ‘een' school. Hiervan bleek dan dat de uitwerking een dubbele identiteit en naamgeving was. Overigens een veel voorkomende combinatie ook in Nijmegen: Montessori naast Fröbel. Extern zichtbaar in de naamgeving van het type onderwijs, de aanstelling van 2 afzonderlijke hoofdleidsters nb. overigens wel religieuzen met eenzelfde woon/kloosteradres én dus ook twee verschillende ‘school-(huis) adres’ nummers’ Er was verder sprake van één, – later nog met een cijfer aangevuld- telefoonnummer. tel. {2} 30949 Het was nog vóór de tijd van de integratie van kleuterschool en lagere school tot basisschool. Bij de herpositionering van de voorzieningen zijn in de concurrentiepositie door betrokken schoolbesturen, scholen verplaatst en zijn daarna bij een teruglopende leerlingenaantal, m.n.ook in het centrum, concreet scholen weggevallen. Na de zusters hebben op deze kleuterscholen leidsters gestaan zoals naar ik meen L. Nefkens bij de Montessori en E. Romviel bij de andere kleuterschool....
Reactie 11:

Antoine van der Meer, 30-08-2019: Excuses voor de verwarring die ik gezaaid heb.
Er waren inderdaad 2 kleuterscholen in dat pand. Daarnaast ook de lagere school voor meisjes. Streng gescheiden van de jongens (die zaten net als ik deels op de PCS op de St. Josephhof). Toen ik op de PCS in de derde of vierde klas zat kwamen daar de eerste meisjes op school.
Zita weet niet meer wat er op de bovenverdieping was, ik wel: daar zaten (althans aan de "Fröbelkant", dus aan de kant van de Bijleveldsingel) 2 klaslokalen. Een daarvan was van Juffrouw Franssen (ofwel Tante Lia voor ons). Ik heb daar nog redelijk veel foto's van.
Reactie 12:

Zita van der Heyden, 30-08-2019: Ik ging in sept 1955 naar de kleuterschool - bij Zuster Nicolien. Die klas zat toen in dl 6, op de onderverdieping, op de foto helemaal aan de linkerkant, dus tegen deel 5 aan. Deel 3, 4, 5 en ook deel 8 bestonden nog niet. Eind jaren 50 is 'deel 8' gebouwd, recht voor het huis waar ik woonde aan de Wilhelminasingel, daar kwam een ULO-school. Dl 9 stond hier helemaal buiten, daar zat de aula van de universiteit. Ik heb na de kleuterklas (gemengd) de montessorischool (alleen meisjes) gedaan, die was ook ondergebracht in deel 6 aan de (op de foto) linkerkant van het trappenhuis. Aan de rechterkant zat de reguliere lagere school olv Zuster Gudelia. Toen ik in 1963 van school af ging, waren ook de andere drie delen aangebouwd, dl 5 waren klaslokalen voor de lagere school, dl 4 was de gymzaal en in deel 3 zaten op de benedenverdieping 3 kleuterklassen (2 kleuterklassen, geen 2 kleuterscholen!). Boven dus - zie reaktie 11 - twee klaslokalen maar wat voor school daar zat is nog steeds niet duidelijk. De school - ook de kleuterschool - lag dus oorspronkelijk aan de Waldeck Pyrmondtsingel, daar was ook de hoofdingang.
Reactie 13:

Antoine van der Meer, 01-09-2019: in deel 3 zaten op de bovenverdieping Juffrouw Franssen en nog iemand. Fröbelschool dus. Onder zat zuster Agatha, die mij om een of andere reden altijd Kareltje noemde. Juffrouw Franssen is in 1971 of 1972 getrouwd en is toen van school gegaan. Ze is opgevolgd door Elly Romviel, die in een vorige reactie wordt genoemd. Onze entree was altijd via het schoolplein, de entree aan de Wedrenkant werd nooit gebruikt. Dit deel moet eind jaren 50 gebouwd zijn, mijn tweede broer (geboren in december 1952) heeft nog op de Oude Stadsgracht bij juffrouw Franssen in de klas gezeten.
Toen de school is verhuisd naar het Stevenskerkhof heeft dit deel nog dienst gedaan als dependance van het Stedelijk Gymnasium. Grappig, daar heb ik mijn middelbare school gedaan. Nog voordat de dependance daar was overigens.
Inmiddels heb ik ook mijn oudste broer gesproken. Die herinnerde zich de naam van de andere juf nog: Maria Koster.
Reactie 14:

Anja Camfferman, 20-10-2020: Grappig, ik was op zoek naar de kleuterschool op Marienburg waar ik op zat, kom ik hier. Hier heb ik op de lagere school gezeten. Zr. Gudelia, juffr. Franssen, maar ook Zr. Casperin en juffr. Loyen, vanaf 1957.
Reactie 15:

Jos Vloedmans, 17-03-2022: Waarschijnlijk zat ik ook in deze klas maar herken mezelf niet. Andy Klaassen lijkt een zekerheid, links naast hem Richard Zink??

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: