916-HHartkerk

<- Back | Index | Next ->


Twee foto's van het interieur van de H. Hartkerk

Collectie: Wim Benda

Reactie 1:

Andries Christ, 03-12-2014: In deze H.Hart Kerk heb ik mijn communie en plechtige communie gedaan, ik ben daar zelf misdienaar geweest. In die tijd was de pastoor Brennickmeier daar de baas. Vele familieleden zijn daar getrouwd.
Ik woonde op de Anjelierenweg en zat op de Dominicusschool op de Koninginnelaan. Schuin tegenover de kerk was vv Don Bosco waar ik voetbalde, op die plek is nu de tunnel.
Als we met de school naar de kerk gingen waren de jongens en meisjes van elkaar gescheiden. Zondag was het om 10.00 uur hoogmis en moest je thuis ter controle vertellen door wie en wat er gepreekt werd. Iets verder was het Asta bioscoop, 2 werelden van verschil maar naar beide ging je regelmatig.
Veel later zat meubel zaak Visser in de kerk.
Reactie 2:

Toon Peters, 04-12-2014: Dit was ook mijn parochie.
Er ging toen een roddel rond: De parochie was arm! Daarom werd een telg uit de rijke familie Brenninkmeijer (denk aan C&A) door het bisdom uitgekozen en die kwam naar de parochie als pastoor. Dat heeft goed geholpen! De armoede was verdwenen.
Nog een vraag aan Andries over het Asta theater. Ken je de portier met zijn mooie jas Piet Rentzing nog? En Mimi Segers die je naar je plaats hielp? Als ze je mocht, zette ze jou op een stoel van de 1e klas met een kaartje voor parterre.
Reactie 3:

Corrie Verdijk, 04-12-2014: Ook ik ben daar geboren en opgegroeid. Ik heb op de H.Hartschool gezeten, ik ken nog wel veel namen maar zie er nog maar weinig van.
Mijn broer Gerrie (Tedje/Muus) heeft ook bij de Asta gewerkt.
Reactie 4:

Gerard Centen, 07-12-2014: Pastoor Brenninkmeyer telg uit de rijkste Fam van Nederland, die rijke fam van warenhuis C&A Brenninkmeyer heulde met de Nazi's (volgens het A.D. van 22-06-2011). De fam was zeer rooms en steunde ook de rk kerk.
Ik zat op de Dominicusschool dus de communie in de H.Hart gedaan in mei 1941. Wat ik nog weet, de duitse soldaten droegen op hun uniform 'GOD MET ONS'. Misschien geloofde de fam C&A Brenninkmeyer daar ook wel in, of dachten zolang als het duurt hebben jullie gelijk?? maar wij zullen er niet armer van worden.

Redactie: Het AD reageerde hiermee op een artikel in Vrij Nederland van 21-06-2011 over een onderzoek naar de Duitse tak van C&A.
Reactie 5:

Hans van den Heuvel, 07-12-2014: ik ben geboren in de Geraniumstraat en dezelfde dag gedoopt in deze kerk.
Mijn moeder vertelde altijd dat ze vroeger op zondagmorgen eerst naar de kerk moest, je kreeg dan een stempel zodat je 's middags naar de Asta kon, had je geen stempel kwam je de bioscoop niet in.
Ik was toen nog niet geboren maar het moet in de jaren 50 zijn geweest. Zij vertelde wel als iemand niet naar de kerk was geweest, deden ze de stempel wel eens vochtig maken en dan overdrukken op iemands hand.
Ik ben eind jaren 60 begin jaren 70 wel eens naar deze bioscoop geweest maar toen was de naam veranderd in Metro en nee je had toen geen stempel nodig, die tijd was voorbij.
Reactie 6:

Hans van den Heuvel, 09-12-2014: ik wil even iets rechtzetten wat betreft die stempel: dit betrof niet de Asta maar het Don Bosco gebouw (achter het voormalige GAK op de Koninginnelaan), die draaide zondagsmiddags altijd filmvoorstellingen voor de jeugd. Ik heb het er met mijn vader over gehad en die vertelde dat.
Reactie 7:

Andries Christ, 21-05-2016: Als pastoor Brenninkmeijer zondags na de hoogmis zijn ronde deed, hij ging dan op huisbezoek bij de goede gelovige, dan werd er een sigaar en een borrel aangeboden. De sigaar verdween in zijn binnenzak, maar de borrel werd opgedronken. Tegen de tijd dat hij terug ging was zijn loopje niet meer zo stevig als dat hij begon. Bij de mis, ik was misdienaar, diende de kelk behoorlijk gevuld te worden. Ik heb, stiekem, wel eens van de miswijn gedronken.

Redactie: Wanneer was dit, welk jaar ongeveer?
Andries: Ik denk tussen 1953 en 1955.
Reactie 8:

Gerard Centen, 22-05-2016: Hallo Andries Christ, bij mij in de klas (Dominicusschool) zat in de oorlog en na de oorlog, Theo Chris. Na de oorlog kwam Jopie, een jongere broer, ook op die school. Zijn deze misschien familie van jou? Jopie werkte later bij de gemeentereiniging Nijmegen. Ik ben benieuwd of Theo en Joop familie van jou is.
Wat betreft Dominicusschool en H. Hartkerk, dat is een verhaal apart.
Reactie 9:

Henry Artz, 20-06-2016: Ik denk niet dat dit de H.Hartkerk is. Ik kan mij de kolommen bij het hoofdaltaar niet herinneren.
Reactie 10:

Rob Essers, 21-06-2016: Het koor van de H. Hartkerk is september 1944 zwaar beschadigd. De kerk is na de Tweede Wereldoorlog niet meer in de oorspronkelijke staat hersteld. Op de archieffoto's F69287 en F69289 is het nieuwe naoorlogse hoofdaltaar te zien.

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: