909-Sinterklaas.jpg

<- Back | Index | Next ->

909-Sinterklaas.jpg
foto 1

Hoewel het nog lang de tijd niet is, stuur ik toch een paar foto's die alles met Sint Nicolaas te maken hebben. Ik vond de foto's in één van mijn albums van mijn ouders. Bovenstaande foto is voor mij een bijzondere. De Zwarte Piet (met hetzelfde kostuum als op onderstaande 2 bovenste foto's) is namelijk mijn grootvader, Willem Pelser. Hij had vroeger een schoenenzaak, eerst in de Bisschop Hamerstraat, later in In de Betouwstraat nr. 12. Deze foto moet in de jaren '20 gemaakt zijn. Mijn grootvader is in 1931 gestorven.De staf die Sinterklaas in de hand heeft is gemaakt door een Belgisch vluchteling van WO I als dank voor zijn verblijf in Nederland. Hij is gemaakt van geel- en roodkoper. De familie is verder onbekend.

Collectie: Willem Pelser


foto 2

Dit is een foto gemaakt door J. (?) H. (?) Kouw. De voorletters zijn moeilijk leesbaar. De naam is met potlood geschreven. Het Zwarte Pietenkostuum is hetzelfde als op foto 1. De roe heb ik ook nog in mijn bezit, alhoewel een stuk korter dan op de foto. De personen zijn mij onbekend.


foto 3

Dit is een kabinetfoto gemaakt door C. Reijers. Het betreft hier een kunstlichtopname. Wie de personen zijn weet ik niet, wel dat het kostuum van Zwarte Piet nog steeds in mijn bezit is. Het was een driedelig maatkostuum van zwart fluweel afgezet met een rode bies met koperen knoopjes.


foto 4

Er bestond vroeger in Nijmegen een vereniging "Sint Nicolaas voor allen". Mijn vader en moeder speelden daar een rol in. Zij staan ook op deze foto, nl. links en rechts boven St.Nicolaas (Herman Pelser en Rie Käller, toentertijd nog niet getrouwd). Verdere personen die ik herken zijn mijn oom, Leo Käller (rechts als secretaris van de Sint met boek) en Mien Hilckman (links op de eerste rij). De andere personen zijn mij onbekend.
Overigens, dit Sinterklaaskostuum is in mijn bezit (behalve de staf). Ook het Zwarte Pietenkostuum van de Piet rechts op de foto hangt bij mij thuis. Zwart fluweel met een blauwe grofkatoenen mantel met koperen belletjes. Ook de pofbroek is blauw katoen.


foto 5

Ook dit is "Sint Nicolaas voor allen". Volgens mij is deze foto ouder dan foto 4. Mijn vader staat er niet op, mijn moeder, Rie Käller, wel (met ruiten blouse) samen met haar broer, Leo Käller, die daar schuin links boven staat.
Sinterklaas heeft duidelijk een ander kostuum aan, wel dezelfde staf als op foto 4.

REAGEER

Reactie 1:

Mel van Beek, 04-02-2013: De begrafenis van een tante, de laatste uit de generatie van mijn moeder, was de aanleiding om in de geschiedenis van mijn grootvader te duiken. Dus ook het doorspitten van de Noviomagus site.
Bij foto’s oud vond ik onder nummer 909 een aantal Sinterklaasfoto’s ingestuurd door Willem Pelser. Daar stond ook een ‘kabinetfoto’ met een voor hem onbekende Sinterklaas. Ik ben in het bezit van de zelfde foto maar dan op briefkaartformaat en kwalitatief minder goed. Hij is ongedateerd, op de achterzijde opdruk voor briefkaart en een klein logo van Gevaert. De Sinterklaas is mijn grootvader W.Chr. Kokke (roepnaam Chris) geboren 6 februari 1873. De foto moet begin 1900 zijn gemaakt.
Verder gaat het verhaal in de familie dat hij jarenlang Sinterklaas is geweest in Millingen. Het is een verhaal uit de overlevering dus of het klopt is een vraagteken, de naam Hees is ook wel eens genoemd. Later heeft zijn zoon W.M.A.J. Kokke (roepnaam Wim) geboren 8 februari 1907 dat overgenomen.
Mijn grootvader is jaren lid geweest van toneelvereniging St. Genesius een onderdeel van de Kolping Stichting. Hij heeft daar zelf toneel gespeeld en is ook jaren regisseur geweest. Ik heb bij St. Genesius de vraag gesteld of de Sinterklaas opvoeringen onder de vlag van St. Genesius zijn gegaan. Hun archief is niet op een punt verzameld dus het antwoord kost wat tijd.
Bijgaand de foto die ik heb opgediept.


foto 6, vergelijk foto 3

Reactie 0:

Willem Pelser, 28-11-2020: oude Sinterklaasfoto's
Reactie 3:

Maikel Rubens, 28-11-2020: Beste mensen,
Al vele jaren ben ik verbonden aan de intocht van Sinterklaas in Nijmegen. Voor onze website sint-nijmegen.nl heb ik een aantal jaren geleden een begin gemaakt met het vastleggen van een stuk achtergrond van de intocht. Inmiddels loop ik een beetje vast met het verzamelen van materiaal.
Ik hoop dat jullie me kunnen helpen om meer te achterhalen en zo de geschiedenis van het Nijmeegse Sinterklaasfeest te kunnen vastleggen.

Stichting Intocht Sint Nicolaas Nijmegen is een club met mensen die al lang bezig zijn met dit feest. 
Onze voorzitter zal volgend jaar -of het jaar daarop- zijn 50-jarig jubileum als Piet in Nijmegen vieren. Ik zit daar niet ver vanaf.
Wij overzien een halve eeuw intochten. In die tijd hebben we nu vijf Stadssinten meegemaakt. Met dit als perspectief wil ik proberen de lijn naar het verleden te vinden.
Op enig moment kunnen we daar ook onze eigen ervaringen aan toevoegen.
Het zal levendiger worden als we het ondersteunen met beelden. Waar ik in vast loop is de toegang tot bronnen. Wie weet wat er nog ligt in privé-collecties aan film en fotomateriaal?   
Zeker nu het feest (eigenlijk zoals altijd) mee verandert met de tijdgeest, is het mooi om ook de historie te bewaren.
Met vriendelijke groeten,
Maikel Rubens
Reactie 4:

Johnny Meuleman, 28-11-2020: Nu we het toch over Sinterklaas hebben.
1974, ik was toen 15 jaar en zat op de Dr Poelschool in opleiding als bakker (is niks geworden).
Omdat wij bakkerskleding in bezit hadden werd gevraagd of wij interesse hadden om mee te doen met de intocht van Sinterklaas in Nijmegen als bakkerspieten.
Ook ik had ingestemd en wij moesten ons verzamelen bij het NYMA gebouw alwaar wij geschminkt werden en waar wij moesten omkleden.
Wat ik nog weet is dat het een vrij grote zaal was met een podium wat mij niet onbekend voor kwam omdat ik als klein kind op het podium moest komen bij Sinterklaas en toen een trein-set kreeg (die overigens snel kapot ging).
De boot vertrok richting Waalkade en daar kwam Sinterklaas uit Spanje aan.
Aan wal gekropen was het een ervaring die ik nooit meer zal vergeten, ik vond het geweldig.
Al die kindertjes vol spanning, we kregen nog een volle zak snoepgoed mee en maar je best doen om de joviale Piet uit te hangen.
Toen moest Sinterklaas op de trappen van het Waaggebouw een speech houden en het werd inmiddels zo koud dat de bakkerspieten even een kleine opwarmertje scoorden in "De Blauwe Hand" en daarna geruisloos weer richting boot vertrokken.
Ik had het niet willen missen.

Als dit alles was !
Wij waren in 1973 verhuisd naar Zwanenveld en ik begreep eruit dat men een soort buurtvereniging aan het opzetten was (wat niks is geworden).
Buurtgenoten hadden opgevangen dat ik in 1974 mee had gedaan met de intocht in Nijmegen.
Dus in 1975 werd ik benaderd of ik weer zwarte piet wilde zijn maar dan een gewone zwarte piet.
1 Sinterklaas en 2 of 3 zwarte pieten (dat weet ik niet meer).
We werden bij de buren geschminkt toen we klaar waren werden we heimelijk in verschillende auto's gestouwd en weg gereden, ik liet maar alles over me heen komen.
Wij werden onder de brug van Dukenburg gedropt en daar lag de boot van de Rijkspolitie al klaar om ons richting Zwanenveld te varen.
Ook weer een ervaring om niet te vergeten.
Ben blij dat ik het meegemaakt heb, daar moet je anno nu niet mee komen.
Reactie 5:

Maikel Rubens, 29-11-2020: Beste Johnny, dank voor je reactie. Dit zijn mooie verhalen voor ons. Ik herinner me ook nog de bakkerspieten. Ik sprak laatst een andere bakkerspiet uit die tijd, Willy Erkelens, misschien bekend.
Ik had al gelezen dat jij je had omgekleed bij Nyma. Dat zal één van de laatste jaren zijn geweest, voordat het verkleden werd verplaatst naar de PGEM (later EPON en Electrabel). Je vertelde over het snoepgoed wat je uitdeelde. In mijn herinnering waren dat toen de ouderwetse pepernoot/taai brokken. Leverancier was volgens mij Bicano.
Het omkleden werd in die tijd verzorgd door Van 't Hoff. Die zat de rest van de Sinterklaastijd in zaal Levensmorgen (Hazenkampseweg), van waaruit veel Sinten en pieten vertrokken. Het wonder van het Sinterklaasfeest.

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: