775-SCEfoto1

<- Back | Index | Next ->

Foto ON0775-S.C.E. 1e elftal seizoen 1934-35 (nummertjes zien? muis over of klik op de foto)
1: 2: 3: 4: 5:
6: 7: 8: 9: 10:
11: 12: 13: 14: 15:
16: 17: 18: 19: 20:

Sportclub Excelsior Nijmegen is opgericht op 17 september 1927. Omdat mijn vader Wim Binnendijk enige jaren gespeeld heeft in het elftal van SCE I en daar wat foto’s van heeft nagelaten, met aantekeningen op de achterkant, kan ik deze hier nu laten zien. Er bleek ook een foto bij te zitten van het 10 jarig bestaan. Op de site van SCE zag ik dat in 2007 het 80 jarig bestaan is gevierd en dat de club nu haar stek heeft in de Lindenholt. De geschiedenis mis ik op die site.
Een heel klein stukje kan ik hier aanleveren en wellicht maakt het herinneringen los.

Foto: SCE I seizoen 1934 / 35

Collectie: Theo Binnendijk

Reactie 1:

Ferrie Meinema, 10-11-2008: Mooie herinneringen aan Grootstal

Sport Club Excelsior
Opgericht 27 September 1927

Oorspronkelijk komt SCE uit de Groenestraat. De meeste leden woonden in het Willemskwartier. Iedereen op de St. Jansschool werd geacht lid te worden van SCE, voetbal was dé tak van sport. Bij S.C.E. was het in die tijd belangrijker dat je een brave nette jongen was dan dat je kon voetballen, zondags werd er vóór 12 uur niet gevoetbald. Iedere eerste zondag van de maand hadden we zelfs een eigen clubmis in de kapel van de zusters aan de Dobbelmanweg. Het was en is nog steeds een katholieke club, hoewel bij de laatste statutenwijziging het r.k. op de achtergrond is gekomen.
We voetbalden toen ik lid werd in 1948, op de velden aan de Vossenlaan. Na de Vossenlaan, waar we weg moesten in 1961 voor de woningbouw aldaar, speelden we twee jaren aan de d'Almarasweg in afwachting van het gereedkomen van de velden hier. Toen het sportpark aan de Nieuwe Mollenhutseweg klaar was in 1964 kwamen we te voetballen op sportpark “Grootstal”.
De club kwam hier tot grote bloei zowel wat het ledenaantal betreft alswel de sportieve prestatie’s, vele jaren waren we de grootste amateurclub, mede beïnvloed door de jonge gezinnen op de Hatertse Hei waar veel jongens geboren werden en deze lid werden van SCE. Hierbij gevoegd de leden welk SCE na al die verhuistoestanden trouw waren gebleven was het al gauw een hele drukte in het weekend, op de zes voetbalvelden.
Vele voetbaltalenten zijn bij SCE grootgebracht en in het betaald voetbal verder gegaan. Het eerste elftal heeft diverse jaren op het niveau van tweede klas KNVB gespeeld, maar meestal speelde we hoog in de derde klas. Niet alleen speelden we competitiewedstrijden, maar ook vele grote toernooien werden door SCE georganiseerd welke nu nog bekend zijn bij vele voetballers. Het bekendste bij de jeugd was wel het taartentoernooi, enthousiast werd er de hele dag gespeeld om een taart, aan het eind kreeg iedereen een stuk taart, en ging voldaan naar huis.
Naast voetballen waren er ook vele evenementen welke werden georganiseerd o.a de carnavalsavonden met “de Grootstalbroeders”. Dan puilde het clubhuis uit en werd er menig fustje aangeslagen. Ook de stijlvolle Nieuwjaarsreceptie werd door bijna ieder lid bezocht, en niet te vergeten de ijsbaan (als het weer er voor was) die was voor heel de buurt een geweldig vermaak. Ook de jaarlijkse rommelmarkt bracht een hele drukte teweeg.
Het leden-aantal schommelde die jaren rond de 800 dus dat was een goede basis voor een gezonde vereniging. Later zakte het ledental doordat er verschillende jongens stopte, gingen trouwen en/of verhuisde naar elders. Het liep terug naar plm 350, ja en toen kwam er in 1988 het bericht dat de gemeente huizen wilde bouwen op de grond van het mooie sportpark.
We formeerde een verhuiscommissie, en met hen ben ik als voorzitter menig avondje bij dhr. Buitenhuis, de wethouder, op het stadhuis geweest, om alles goed geregeld te krijgen. In 1990 zijn we dan toch weggegaan naar Lindenholt waar we een splinternieuwe accommodatie kregen en al onze verhuiswensen vervuld zagen. Op 2 November dat jaar opende we het nieuwe clubhuis, al spoedig zaten we binnen veertien dagen op 850 leden en ging alles weer prima tot op de dag van vandaag.
Veel, ja heel veel aandacht heeft SCE altijd voor de jeugd gedaan en dat werkt door tot ver in de verenigingssuccessen. Dat leverde ook de prijs van sportclub van het jaar op in 1991.
En nu woon ik zelf op dat sportpark waaraan ik en met mij velen de mooiste herinneringen heb.

Foto's o.a. te zien op de website Grootstal-HatertseHei

Reactiepagina
Reactie 2:

Wil Struike, 21-07-2015: Ik heb een aantal jaren bij SCE gevoetbald op de Vossenlaan tot ongeveer 1961 toen een bal op mijn oog een einde maakte aan mijn veldvoetbal-leven.
Even een paar bekende namen in die tijd: Kees Gommers, Berry, Henk Hermsen.
Ik herinner me dat we in de winter in de St Jansschool van de Heer van de Steen gym kregen in de gymzaal op een avond in de week. Spelletjes konden gedaan worden in de kuil van de Marterstraat, ik denk van Don Bosco. Ik heb nog wedstrijden gefloten en gevlagd totdat ik naar Nijmegen Oost verhuisde en bij Trekvogels terecht kwam. Allebei waren het fijne jeugdvriendelijke verenigingen.

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: