0597.jpg

<- Back | Index | Next ->

0597.jpg

Stadsorgel "De Korsikaan".

REAGEER

Reactie 1:

H. van Gessel, 13-04-2012: Als ik draaiorgelmuziek hoor, komt de herinnering aan mijn jeugd weer boven. Als kind kon je met open mond voor een draaiorgel staan luisteren. Genieten van die typische klanken, de bewegende poppetjes … de sfeer … allerlei aansprekende arrangementen. Beluister nu bijvoorbeeld de Korsikaan: Army of the Nile, Tulpen uit Amsterdam of Slavische dansen. Voor menigeen nostalgisch mooi. Je voelt je weer dat kleine jongetje dat met open mond voor het draaiorgel staat. Genietend van die typische klanken en al die bewegende poppetjes.
Zoals Stichting Noviomagus de historie van de oudste stad van het land Nijmegen koestert, en wel en wee met haar inwoners wil vasthouden en waar mogelijk verder uitbouwen voor geïnteresseerde bezoekers of deze wil inspireren, zien we iets soortgelijks terug bij de Korsikaan waarbij tegenwoordig het bord staat: ‘Attentie Onververvangbaar Cultuurgoed’. Ooit werd naast kaas, tulpen en molens een draaimolen als iets typisch Hollands beschouwd. Imposante kleurrijke instrumenten die ooit door bijna iedere Nederlandse straat trokken, als een prettige onderbreking uit de sleur van alledag.
Na de 2e Wereldoorlog nam in Nederland de belangstelling voor het klassieke draaiorgel af. Toen werden er veel waardevolle orgels naar andere landen doorverkocht. Om dit een halt toe te roepen verenigden zich landelijk liefhebbers in de stichting Kring van Draaiorgelvrienden. Men ontplooide allerlei activiteiten om hun passie -het draaiorgel- zijn plaats in onze straatbeeld te laten behouden. Zo ook in Nijmegen waar Concertorgel de Korsikaan (in de naamgeving is de initiator Henk ‘Kors’ geëerd) geschiedenis maakte. De Korsikaan is een concertorgel met 90 toetsen, in 1972/1973 gebouwd door Carl Frei Jr. in Waldkirch (Duitsland). Dit orgel heeft zeer veel mogelijkheden in registratiekeuze, wat het een zeer aparte klank geeft. Toegepast is hier het systeem van luchtdrukklavier, wat bij de meeste Duitse orgels gebruikelijk is.

Reactie 2:

Theo Binnendijk, 22-04-2012: De Korsikaan heeft sinds enige jaren Wijchen als standplaats. De beheerders hebben zelfs bepaald dat het orgel ook na hun dood in Wijchen moet blijven. Wat is er misgegaan in de relatie met Nijmegen?

Reactie 3:

Marjolein Hermsen, 22-05-2012: Beste mensen, Ik vind deze muziek van de Korsikaan prachtig. Waar kan ik een CD-tje van deze muziek kopen?

Reactie 4:

Redactie, 25-05-2012: er staan diverse opnames van de Korsikaan op YouTube, bijvoorbeeld deze geluidopname van 15 minuten!

Reactie 5:

Theo Binnendijk, 26-05-2012: Naar aanleiding van de vraag van Marjolein Hermsen kan ik melden dat de CD's van de Korsikaan vanaf het orgel zelf worden verkocht, overal waar het speelt. Zelf heb ik "De Korsikaan Internationaal" gekocht tijdens de paardenmarkt in Wijchen. Er staan 19 nummers op, een uur lang! Ze hadden toen nog 1 andere CD en ik weet niet of er meer zijn uitgebracht, maar dat lijkt me niet uitgesloten.
Als je "draaiorgel De Korsikaan" intikt bij Google krijg je meerdere sites met video's van dit orgel. Ook het adres in Wijchen waar het orgel tegenwoordig is. Daar hebben ze ook de CD's. En kijk waar het orgel binnenkort weer te zien is en koop de CD dan bij het orgel.

Reactie 6:

Gerhard Kern, 22-10-2013: zum Tod von Frederic Keller, dem letzten Schüler von Carl Frei gibt es eine Kondolenz-Seite im Internet: www.frederic-keller.net

REAGEER

Reactiepagina
Reactie 7:

Alexander van de Zand, 25-03-2018: Volgens de heer Kors ging het mis op het moment dat hij van de gemeente Nijmegen het orgel, naar zijn mening, niet op een optimale wijze in de straten neer mocht zetten, zodat het geluid niet meer tot zijn recht kwam.
Reactie 8:

François Booij, 04-04-2018: In reactie 7: "..op een optimale wijze in de straten neer mocht zetten".
Het draaiorgel werd dwars in de straat neergezet, zodat er slechts twee heel nauwe openingen overbleven, waar dan het winkelend publiek zich noodgedwongen langs de beide collectanten met rammelende collectebussen moest wurmen.
Reactie 9:

Peter van Iersel, 14-05-2019: In 1974 werkte ik als jongste bediende op de fourniturenafdeling van V&D. Veertig uur per week bracht ik door in de de kelder, omringd door gordijnrails, runners, gordijnhaken en gordijnband. Het was saai en eentonig, daarnaast voelde ik me opgesloten in mijn verplichte colbertjas, mijn nauwsluitende stropdas en mijn verplichte aanwezigheid.
In het magazijn aan de Broerstraat moest ik tig keer per dag rails op maat zagen en hoorde het draaiorgel. Hoewel ik van popmuziek hield en de deuntjes niet zo waardeerde, vrolijkte het orgel me op. In de zaak was het benauwd, daar buiten was het leven.

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: