003.jpg

<- Back | Index | Next ->

Foto ON0533-Karel Doormanschool Krekelstraat 1963-64 3e klas (beweeg de muispijl over de foto om de nummertjes te zien)
1: 1: Ferry Kosman2: Liny ..3: Wim Kok4: Kitty Jansen of Alders?5: Gerard van Aalten
6: Juffr. van der Heijden7: Francisca Korver8: Anneke9: Harry de Bruijn10: Loekie ..
11: Erik Maaswinkel12: 13: Freddy Rappard14: Irene Beauchez15: Elly v.d. Hoge
16: 17: 18: Ingrid ..19: 20: Harry Louwers
21: Eddy Spaanstra22: 23: Frans Hiddink24: Toosje v.d. Ploeg25: Wim Kablau
26: Arientje Rikkinga27: Hans Visser28: 29: Lode van Eldik30:
31: Paul Slot32: 33: Nelly de Gruijter34: 35: Hans Hoeboer
36: 37: Wim Graumans38: 39: Charles van Egmond40: Joyce of Prisca? van Egmond
41: Felix Keser42: Rudy Altena43:

Karel Doormanschool, Krekelstraat Nijmegen, eind zestiger jaren: 3e klas o.l.v. Juffr. van der Heijden

Collectie: Jan van Venrooij

Reactie 1:

Dick Bertens, 10-05-08: Bij het bekijken van de fotoreeks 531 t/m 540 viel mij onmiddellijk de naam 
Van Venrooij op, waarbij ik er vanuit ga, dat Dhr. JW van Venrooy - hoofd van de lagere school aan de Reestraat en de Karel Doormanschool in de Krekelstraat - Jan van Venrooijs vader is. Als ik het mis heb corrigeert u me vast. Maar er kwamen door de collectie van Jan nog enkele namen voorbij die beelden van vroeger opriepen.

Ik trof juffrouw Van der Heijden reeds in de vierde klas van de lagere school aan de Reestraat hoek Marterstraat. Dat zal het schooljaar 1952/1953 zijn geweest. Juffrouw Van der Heijden nam altijd haar ontbijt, bestaande uit een fikse appel, mee naar school. Kennelijk werd ze er door collega's wel eens mee geplaagd, want in een toneelstukje waarin ik mocht meespelen kwam de tekst voor: 'kijk, daar heb je juffrouw Van der Heijden. Zij heeft het ontbijt reeds in haar hand'. De tekst was geschreven door Dhr. 
Hoefnagels onderwijzer van de derde klas die zelf het hardst lachte. Van deze Hoefnagels valt overigens te melden dat hij over een zogenaamd Spaans rietje beschikte waarmee hij aardig op je zitvlak kon meppen. Dat had je nog in die tijd.

Reactie 2:

Harry Louwers, 11-01-2014: Een kleine invulling van de namen van deze klas. Een onvergetelijke tijd gehad; 50 jaar geleden op de Karel Doormanschool.
1: Ferry ?, 2: Liny ?, 3: ?, 4: Kitty Jansen, 5: ?, 6: Juffr..d.Heijden, 7: Francisca Korver, 8: Anneke ?, 9: Harry de Bruijn, 10: ?, 11: Erik Maaswinkel, 12: ?, 13: Freddy Rappard, 14: Irene Bouget, 15: Elly v.d. Hoge, 16: ?, 17: ?, 18: Ingrid?, 19: ?, 20: Harry Louwers, 21: Eddy Spaanstra, 22: ?, 23: Frans Hiddink, 24: Toosje v.d.Ploeg, 25: Wim Kablauw, 26: ?, 27: ?, 28: ?, 29: Lode van Eldik, 30: ?, 31: Paul Slot, 32: ?, 33: Nelly de Gruijter, 34: ?, 35: Hans Hoeboer, 36: ?, 37: Wim Graumans, 38: ?, 39: Charles van Egmond, 40: Joyce van Egmond, 41: Felix Koster, 42: Rudy Altena, 43: ?

Het was volgens mij het schooljaar 1963-1964. We moesten op zaterdagmorgen nog naar school. Ik herinner mij nog 23 november 1963. Het gesprek van die ochtend in de klas was (hoe klein we ook waren) de moord op president Kennedy, de dag ervoor. Verder vond ik het "vrije" uurtje voor de jongens in de handwerkklas leuk (juffrouw vd Heijden gaf handwerken aan de meisjes) we mochten dan tekenen meen ik. Ook weet ik nog dat de juf mij een keer eens flink bij een oor pakte; ik zal het verdiend hebben! Ook weet ik nog dat ze eens heel kwaad was, omdat iemand, die zijn inktpot bij haar uit de grote fles had laten vullen, liet vallen. Je zag toen alles met de ogen van een kind en ik vond de juf best streng. Achteraf zou ik haar graag hebben leren kennen; het was volgens mij een lieve vrouw met veel zorgen. Ik herinner mij ook dat een meisje uit de klas de hit van toen: "Waarom heb jij mij laten staan" van de Heikrekels in de bus zong, toen we op schoolreisje gingen. Waarheen we gingen? Volgens mij naar speeltuin "de Leemkuil" in Brakkestein.
Groet, Harry Louwers, Bergen op Zoom

Reactie 3:

Harry Louwers, 16-02-2014: Een aanvulling en een wijziging op de namen die ik vorige keer mailde: 3= Wim Kok, 5=Gerard van Aalten, 41 is niet Felix Koster maar Felix Kezer, 26= Arientje Rikkinga, 27= Hans Visser, 10= Loekie(?) .....
Groet,
Harry Louwers

Reactie 5:

Ton Leenders, 17-02-2014: Speeltuin de Leemkuil ligt in Nijmegen-Oost, aan de Luciaweg.
Reactie 6:

Felix Keser, 17-05-2015: Uiteraard heb ik de foto nog, maar het is erg leuk om weer een aantal vergeten namen te lezen. Een paar correcties / aanvullingen...
Mijn achternaam (no 41) is niet Kezer, maar Keser, no 40 is niet Joyce maar Prisca van Egmond, Irene (no 14) heette Irene Beauchez, de achternaam van Ferry (no 1) was Kosman en volgens mij was de achternaam van Kitty (no 4) niet Jansen, maar Alders.
Groet, Felix Keser, Molenhoek
Reactie 7:

Harry Louwers, 28-06-2015: Een reactie op de voorgaande reactie van Felix Keser. Leuk om je stukje te lezen. Ik herinner mij je goed (zoals je was), wonend in de flat aan de Wattstraat. Ik weet nog dat je vriendje was met Freddy. Het ga je goed. Jammer dat er nooit een reŁnie heeft plaatsgevonden; of ik heb 'm gemist. Groet Harry Louwers vanuit Bergen op Zoom en.....bedankt voor je correcties.
Reactie 8:

Rob van de Weerdt, 26-04-2017: In het schooljaar 1951/52 heb ik bij juffrouw van der Heijden in de klas gezeten (dat was toen nog de openbare school X aan de Reestraat; die verhuisde later naar de Krekelstraat en kreeg de naam "Karel Doormanschool"). Inderdaad, een strenge juffrouw; ze vond duidelijkheid en structuur erg belangrijk. Degelijk onderwijs; ze bracht ons met taal, lezen en rekenen duidelijk verder. En voor aardrijkskunde stond het hele jaar de provincie Gelderland op het programma. Zo kon prachtig voorlezen, b.v. de boeken over "Pietje Bell".
Een paar schooljaren later kwam ik bij meneer van Venrooy in de klas. Fantastische onderwijzer en een groot verteller! In dat jaar wist ik op een gegeven moment: ik wilde onderwijzer worden. En meneer van Venrooy adviseerde mijn ouders om het traject: Mulo, 1e, 2e en 3e leerkring van de Kweekschool te volgen. Dat gebeurde ook.
Tijdens mijn militaire dienstplicht zag ik dat er een vacature was op de Karel Doormanschool. Ik werd uitgenodigd voor een proefles. Achter in de klas zaten meneer van Venrooy, inspecteur Schols en een wethouder van onderwijs in de gemeente Nijmegen, de heer de Haas. Uiteindelijk werd ik benoemd. Later hoorde ik van meneer van Venrooy dat hij, vanwege gelijke geschiktheid van 4 kandidaten, zijn hart liet spreken en dus voor mij koos. Hij vond het geweldig dat een oud-leerling zijn onderwijsloopbaan op zijn school en onder zijn begeleiding begon. En het leuke was dat ik op 1 maart 1966 klas 3 over nam van ..... mijn oud-onderwijzeres, juffrouw van der Heiden! Ze vond het geweldig; ik kreeg nog allerlei goede pedagogische en didactische tips mee. Een leuke ervaring: enkele weken later riep meneer van Venrooy mij na schooltijd bij zich. Hij zei: "Rob, ik zie dat je de teugels in de groep een beetje laat vieren. Doe dat niet: deze groep heeft het stempel van juffrouw van der Heiden, laat dat zo. Over drie maanden, als je met een eigen groep start, kun je het op je eigen manier doen, maar nu: even aanpassen". Zo gezegd zo gedaan.
Ik heb fantastische jaren (1966 t/m 1972) gehad op deze school. Een heel mooi begin van mijn loopbaan. Fijne sfeer, fijne collega's en aan de kinderen en ouders bewaar ik nog vele, vele fijne herinneringen.

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: