large-screen-show1.jpg

<- Back | Index | Next ->

large-screen-show1.jpg

Deze en de volgende negen ansichtkaarten komen uit de collectie van Bernard Ellenbroek en op deze eerste foto na hebben ze allemaal betrekking op het Canisiuscollege aan de Berg en Dalseweg.

Bovenstaande foto is waarschijnlijk in rond 1975 gemaakt, mogelijk vanuit een hijskraan tijdens de bouw van het Estelgebouw aan de Barbarossastraat. Bij de schrijver dezes is niet bekend wat het gebouw op de voorgrond voor functie had, wel is bekend dat het begin jaren ’80 alweer verdwenen was. Het gebouw links is Hotel Pays-Bas, waar in 1990 een gelijknamig appartementencomplex verrees. Op de achtergrond staat Nijmegens oudste nog bestaande appartementencomplex, de in 1939-41 gebouwde ‘Keizer Karelflat’. Linksboven het uitzicht op de Ooijpolder met Het Meertje.

Uit de collectie van Bernard Ellenbroek.

Aanvullende opmerkingen:

Bernard Ellenbroek:

- Het gebouw op de voorgrond was de tijdelijke behuizing voor de directie van Estel, het gesneefde samenwerkingsverband tussen Hoogovens en Hoechst. Met straatvriendjes menig uur op het dak van dit gebouw doorgebracht…. 

- Pays Bas was eigendom van de familie Draaisma. De geparkeerde bus hoort ongetwijfeld bij een van de vele bruiloften/partijen die er plaats vonden. Na hun vertrek kwam er een vaag casino in te zitten. 

- Op een regenachtige middag zal ik nog eens mijn foto’s van de ontruiming van de gekraakte Keizer Karelflat mailen (medio 1988).

Reactie 1:

Johnny Meuleman, 25-08-08: Deze foto is genomen vanaf het nieuwe Estelgebouw. Op 17-jarige leeftijd heb ik meegeholpen met de sloop van dit gebouw, dat vervolgens in delen is vervoerd naar Freiburg om daar weer opgebouwd te worden. Ik werkte via een Nijmeegse koppelbaas en verdiende 360 gulden in de week, wat erg veel was voor die tijd. Omdat ik een grote hond had, mocht ik ook als nachtwaker tijdens de sloop de boel in de gaten houden. Ik sliep dan in het gebouw, in een van de 6-hoekige kamers vlak bij de ingang, wat eigenlijk niet mocht natuurlijk. Ik verdiende daarmee zelfs 450 gulden per week

Reactiepagina
Reactie 2:

Paul Speijers, 23-05-2019: Rechts boven op de foto nog een stukje Sterreschansweg te zien met, boven de rode markiezen aan de Keizer Karelflat, de voorkant van de Nationale Etiketten Fabriek.

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: