de echte st theunismolen.jpg

<- Back | Index | Next ->

de echte st theunismolen.jpg

De St. Teunismolen stond tot in 1929 op de hoek van de Graafseweg en de Muldersweg, ongeveer ter plaatse van het roze flatgebouw. Op de foto is de molen schijnbaar nog in gebruik. De laatste jaren van zijn bestaan zou hij slechts als reclamebord dienen.

Opgestuurd door Wim Schouten

Meer info over deze locatie onder de foto van bakker Bossmann

Reactie 1:

Arjen W. Kuiken:

Restaurant
St. Teunismolen
Nijmegen

Het restaurant ontleende zijn naam aan de oeroude molen die in de naaste omgeving heeft gestaan. Deze St. Antoniusmolen of St. Teunismolen stond aan de zuidzijde van de Graafseweg bij de Muldersweg en is volgens verschillende bronnen in 1929 gesloopt. Het restaurant zelf, dat ten noorden van de Graafseweg stond, is met de aanleg van het Circuit Winkelsteeg, in de jaren 1973-1976, verdwenen.

De St. Antoniusmolen was nog in het bezit is van een oud windrecht, afkomstig uit het jaar 1555. Dit recht behelsde het verbod, dat binnen een bepaalde afstand een gebouw of geboomte mocht staan waardoor de wind zou kunnen worden ondervangen. 

Kompaskaart van Nijmegen 1960

Twee prachtige verzen van Anton van Duinkerken sierden de menukaart.

De Teunismolen, als een sloep
Gemeerd aan 't groot verkeerskanaal,
Biedt altijd redding voor de groep,
Die uitziet naar een rustlokaal.

't Verhaal begint al op de stoep
Met haan en haas en os en aal
En kaas en ijs en ei en soep.
Die soep is haast een middagmaal!

Maar zit gij eenmaal rustig hier,
Dan wordt de melk pas afgeroomd!

Zolang er door de tapkraan bier
En wijn door nauwe halzen stroomt,

Is hier het eten een plezier,
Waar ieder ziekenhuis van droomt.

Pastiche Des Cartes

La crème d'asperges
Le beau pot au feu
Le saumon aux verges
La truite au bas-bleu

La cane à l'orange,
Tout ce que l'on veut,
Ici on le mange.
Pour faire son jeu

Suffit qu'on se range
Et exprime son voeu.
Voilà donc, mon ange,
Sentez-vous aux cieux!

Zelfs een lijst van genuttigde consumpties is bewaard gebleven. Het eerste vers van Anton van Duinkerken wordt hier alle eer aangedaan. Gezien de variatie in genuttigde dranken moet het een gemengd gezelschap geweest zijn. De heren een Bier of Cognac en de dames een Vermouth.

Laten we hopen dat zij allen zonder kleerscheuren thuis zijn gekomen

Reactie 2:

Gerrit Fluit, 14-10-08: Op Uw website heb ik het menukaartje gezien van de St. Teunismolen,dat door Anton van Duinkerken of te wel Prof.Asselbergs is geschreven.

Dit is onstaan,doordat er bij de Teunismolen de Wandelclub was. Dit was de wandelclub, die eens per maand gingen wandelen. Hierbij zaten o.a. prof. Rogier, Grossouw, Bomans en Asselbergs en anderen. Tijdens het diner (ze waren meestal met 8 à 10 personen) was het de opgave voor een ieder om op het gerecht dat geserveerd werd een gedicht op te dragen in de stijl van van een bepaalde schrijver. Er is zelfs een tijd geweest, dat ze deze gedichten op de muur schreven (is helaas verloren gegaan). Ik zal proberen om in de oude gastenboeken na te kijken of er nog meer gedichten bewaard zijn gebleven.

Met vriendelijke groeten
Gerrit Fluit

Reactiepagina
Reactie 3:

Jaap van Driel, 03-03-2015: De foto van de St. Theunismolen is spiegelbeeldig afgedrukt (zowel zonder als met de tekst van de menukaart). Veel grafisci en tekenaars/schilders lijden aan dit euvel. Een molenkenner ziet dit onmiddellijk aan de draairichting van het wiekenkruis. Gezien van achteren (tegen de wind in) draaien molenwieken met de klok mee. Dat is te zien aan de plaats van het hekwerk met de zeilen. Die horen volgend te zijn: in de draairichting eerst de windborden, dan de roede en tenslotte het zeil. Dat is vergelijkbaar met en zeilboot: fok, mast, grootzeil. Een en ander heeft te maken met het gedrag van windvlagen in onze streken van de aardbol (pakweg 45°NB).
De originele foto (Nijmeegs archief) is, met meer info te vinden in de Database van verdwenen molens.
In Groningen is er een samenwerking van de musea en Het Groninger Molenhuis in Erfgoedpartners; daar doe ik regelmatig vrijwilligerswerk. Bij het scannen van krantenartikelen kwamen we de St.T-molen tegen.
Met vriendelijke groet, <<< JaaP :::

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: