scan006.jpg

<- Back | Index | Next ->

scan006.jpg

Groenestraat in westelijke richting, met links op de achtergrond de chocoladefabriek van Van Dungen. Foto waarschijnlijk van kort na de Tweede Wereldoorlog.

Reactie 1:

K.M. ten Teije: Ik heb een zeer oude foto van het fabrieksgebouw in mijn archief gevonden, niet echt mooi maar voor de meeste mensen goed te herkennen.
Ik heb er zelf in de jaren vijftig gewerkt als assistent van toenmalig bedrijfsleider Hr. Wildeman van de inpakafdeling. Hr. Siebers was bedrijfsleider van de productieafdeling. Hr. van Dungen was toen technisch directeur terwijl de Heer Struyk commercieel directeur was. Op een foto in een andere serie staan nog de gietvormen en een etiket van de befaamde Mekka repen.

Reactie 2:

Tineke Beukering, 06-04-2009: Bij het zien van de foto van Van Dungen aan de Groenestraat ging er bij mij weer een laadje open. Wat een aardige foto.!

Tijdens mijn jeugdjaren ben ik heel wat keren langs de fabriek gelopen. Samen met mijn moeder. We gingen dan op bezoek bij een zusje van haar die aan de Groenestraat woonde op nr. 281. Dat was altijd een klein feestje. Met de tram naar de St.Annastraat, daar uitstappen en wij 
liepen dan door de Groenestraat langs Van Dungen. We maakten er een spelletje van, mijn moeder en ik; wie het eerst de lekkere chocoladelucht kon ruiken !! Als ik won kreeg ik een stuiver voor een "Davinoijsje" Helaas ik kan me niet meer herinneren wat er gebeurde als zij won. Ik kan wel raden wat dat geweest moet zijn; een teleurgesteld gezichtje !

Reactie 3:

Peter Paul Mastboom, 03-03-2013: De commercieel directeur van Van Dungen was de heer Piet Stuyt (niet Struyk zoals in reaktie 1). Zie biografie op deze site.
De foto van de Groenestraat is te dateren ná 1957 gezien het type Deux Chevaux dat zichtbaar is achter de handkar: ze hadden voor 1957 nog geen achterklep maar een doorlopend dakje.

REAGEER

Reactiepagina
Reactie 4:

Peter Couwenberg, 03-03-2014: Ik heb laatst foto's gemaakt in Beek-Ubbergen, daar staat een huis nr. 117 wat is laten bouwen door dhr. J.A. van den Dungen Chocoladefabrikant uit Nijmegen. Nu ontstaat de discussie over de naam, is van Dungen of van den Dungen? Kunt u hier antwoord op geven?
Reactie 5:

Hessel, 04-03-2014: Op het Prikbord is hier eerder al wat over geschreven. In het boekje 'de schoorsteen moest roken' - Nijmeegse nijverheid en merknamen, lezen we in de rubriek Snoepgoed over de Mekka repen en rumbonen van Van Dungen. Er is een affiche toegevoegd: Cacao en Chocolaad met als naamgeving J.A. van den Dungen Nijmegen. Dat dit niet onveranderd zou blijven, bleek uit het bijschrift: affiche, toen nog gelijknamig aan de oprichter en eigenaar uit ca. 1905. Verderop een afbeelding van de snoepwinkel van de broer van J. van den Dungen aan de Broerstraat (regionaal archief Nijmegen). Allerlei voorwerpen zoals bonbondoosjes e.d. -ook op deze site in het webmuseum- dragen uiteenlopende naamgevingen: van Dungen, van den Dungen e.d.
Het lijkt dat de oorspronkelijke naam door de volksmond, slordigheid of bewust om commerciŽle redenen aangepast is tot Van Dungenís chocoladefabriek. Opmerkelijk daarbij dat ook de familienaam, bij een achter-achter-familielid Manja van Dungen op het Prikbord, evenzo aangepast lijkt te zijn ! .
Reactie 6:

Ton Loomans, 02-04-2014: ik kan me nog als de dag van vandaag herinneren de zoete chocoladelucht als ik over de Groenestraat fietste naar de detailhandelsschool op de Goffertweg.
Mijn oudste zuster heeft er eens (ik denk in 1963 of 1964) vakantiewerk gedaan, en kwam de 1e dag beroerd naar huis, want ze mocht zo veel chocolade eten als ze maar wilde.
Dat heeft ze dan ook maar 1 dag gedaan.
Reactie 7:

Monic Armiento-Hissink, 13-05-2014: Mijn moeder en haar zusje hebben hier gewerkt en regelmatig van de rumbonen gesnoept, zodat ze weleens aangeschoten thuis kwamen.
Reactie 8:

Willy Dal-Daniels, 17-05-2014: In 1968 heb ik er een week op de inpakafdeling gewerkt. Helaas na 2 dagen vreselijke hoofdpijn gekregen hoogst waarschijnlijk door de cacao, vond het heel leuk werk. Dus toen maar ander werk gezocht, en gevonden. Dat ging toen gemakkelijk.
Reactie 9:

Paul Moreau, 10-11-2014: Goede Middag. (sorry voor mijn nederlands, ik ben franstalig...)
Over 8 dagen, heeft een van mijn dochter een doos 250 gr. jamaica rumbonen gekocht. Met groot succŤs. Maar ik vind geen zaak in Belgie waar deze produkt is verkrijg baar. (niet in Kruitvat-Delhaize-Carrefour etc..) Kunt U mij adviseeren over een zaak die dit produkt verkoop.
Ik woon in Ottignies-Louvain-la-Neuve, in Brabant.
Ik dank U voor U antwoord. Paul Moreau
Reactie 10:

Mw. Jopie Huisman, 11-11-2014: Jamaica Rumbonen, in de bekende doos, zijn te koop bij de filialen van Jamin. Nostalgisch en nog altijd niet te versmaden; voor de levensgenieters onder ons. Op deze website vindt u alvast de plaatjes..!

Redactie: de webshop www.jamin.nl verkoopt ze voor EUR 2,99 per doosje. Verzending naar BelgiŽ kost EUR 6,95 per bestelling (dus voor 10 doosjes komt het totaal op EUR 36,85).
Reactie 11:

Henk van Haaren, 22-07-2015: zelfs heb ik daar gewerkt van 1971 t/m 1974
In die tijd was Dhr.Dr. Hoogenboom er bedrijfarts deze leeft ook nog en woont in de Javastraat.
Wat ik mis zijn de kersenbonbons en de Haagse hopjes die warden er ook gemaakt. Ik woonde zelfs tegenover de fabriek in de Guido Gezellestraat.
Ik werkte daar in de magazijn en vond het altijd mooi om de dames te bewonderen die apart zaten. Mis dit nog elke dag goede oude tijd.
Reactie 12:

Johnny Meuleman, 23-07-2015: Nadat de produktie van "van Dungen" in Nijmegen stil kwam te liggen is de produktie van de Jamaica Rumbonen overgenomen door de firma "Donkers" uit Dieren.
Daar was niks mis mee !
Inmiddels is de produktie overgenomen door "Lonka" uit Roosendaal en de rumbonen zijn niet te vr....
1 - de chocolade is totaal anders.
2 - de suiker in de rumboon is verdwenen.
3 - de rum in de rumboon smaakt naar een kunststof.
Probeer het maar uit en geef mij maar ongelijk !
De ondergang van een goedlopend produkt en van een goede naam.
Reactie 13:

Arie van den Anker, 14-09-2016: heb daar ook nog gewerkt in de zestiger jaren. Moest ook vaak overwerken en dat gebeurde achter in de fabriek zodat het van de weg af niet te zien was want wij waren nog te jong om over te werken.

Redactie: Hoe oud was je toen? En had je er een vaste baan, of was het vakantiewerk?
Arie: was toen een jaar of vijftien en was vast werk.
Reactie 14:

Peter Verhoeven, 27-12-2016: Mijn moeder Riny Verhoeven de Goey was kindermeisje bij de familie van Dungen. Dat moet in de 50er jaren zijn geweest. Ze kreeg er ooit de kristallen madonna van Uiterwaal als aandenken. Ik herinner me de naam MariŽt van Dungen, maar reageer vooral omdat mijn zusje ook Manja heet (1965).
Die naam komt nu ook weer niet zo heel veel voor en misschien zou ze die 'daar' hebben gehoord. Mijn moeder leeft nog (87) en ik ga haar dat vragen.
Reactie 15:

W.H. Jacobs, 19-03-2017: het waren lekkere repen chocolade (de gevulde), ik had de mekka's het liefst. Zo af en toe werden ze door de heer P. Mastboom bij ons thuis afgegeven in Velp (Gld).
Dat was begin jaren 1960. †Mijn vader en de vader (Paul Mastboom) van Peter Paul Mastboom kenden elkaar en kwamen ook bij elkaar thuis in Velp. En als ik mij goed herinner was Paul Mastboom daar bedrijfsleider voor de overname van Kwatta.
Jammer dat het bedrijf van Dungen niet meer bestaat, net zoals Dobbelman in Nijmegen.
Reactie 16:

Rob Schevers, 03-03-2018: Mijn vader Leo Schevers was hier vertegenwoordiger, rond 1960.

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: