Oorkonde

Oorkonde 17-09-1944

Nijmegenaar Richard Hendriks weet ons het volgende te melden over dit item: Deze oorkondes zijn gemaakt en uitgegeven door Jan van de Pavert en er bestaan drie uitvoeringen van. Hoogstwaarschijnlijk is de hier getoonde volgorde van uitgave de juiste: De eerste twee oorkondes zijn vrijwel identiek, met als enige verschil een wapen van de Amerikaanse 82e airbornedivisie i.p.v. het witte schild met de zwarte bever rechts onderaan. De derde uitvoering was er een met een algemene tekst over de bevrijding van Nederland, terwijl de eerste twee specifiek op Nijmegen gericht waren. De opbrengst van de oorkonden kwam uiteindelijk terecht bij een goed doel.

Reactie 1: Ton Leenders stuurde ons het volgende krantenartikel:

Reactie 2: Henny Meijer, 03-08-2011: hierbij de verklaring van de afgebeelde emblemen op de Oorkonde:

Reactie 3:

Gerard Centen, 22-10-2011: Jan van de Pavert was mijn onderwijzer op de Dominicus school in de Koninginnelaan 5e klas. In die tijd, na het bombardement februari 1944 en September 1944 market garden, kwamen de kinderen wat betreft naar school gaan een hoop te kort, en het was ook veel leuker om overdag bij de soldaten te struinen, op zoek naar sigaretten chocolade kleding vooral een baret en alle emblemen die er bij hoorden, tussen door naar school. Meneer van de Pavert was gek op die emblemen, later bleek ook waarom: alle emblemen heeft hij allemaal na getekend (op een groot schoolbord) en alles kleuren met krijt, deze oorkonde heeft lang op de grote gang van de Dominicus school gehangen, hoe dan ook leuk om dit kunstwerk terug te zien.

terug

Reactiepagina
Reactie 4:

Gerard Centen, 07-05-2019: Jan van de Pavert was meester op de Dominicusschool in 1944. Ik zat toen in klas 5. Hij was zoals wij dat toen noemden mijn meester, dat klonk aardig slaafs maar het was op die school niet anders. In die tijd heb ik en de meeste jongens heel wat dagen verzuimd (dat heet flenke op z'n Nimweegs) en als je dan weer op school kwam dan sloeg onze meester er aardig op los. Hij was niet makkelijk want je moes gelijk thuis strafregels schrijven, meestal iets uit de catechismus 10 of nog meer iets over God, met het gevolg die catechismus daar kreeg je een hekel aan, en dat kon je dan na schooltijd weer opbiechten in de biechtstoel (maar ja mijn vrouw en ik zijn toch getrouwd voor de kerk 55 jaar geleden, misschien komen wij in de hemel of ik net niet ???) Maar goed meester vd Pavert kon erg goed tekenen en teksten schrijven en ik vind het leuk om dat in deze tijd nog us te laten zien, ik geloof dat hij in 1940 nog heeft gediend op de Grebbeberg in Renen, hij had een hekel aan moffen want die kon hij natuurlijk geen strafregels geven!!

Redactie: Wist je toen dat hij die oorkonde maakte?
Geer: oorkonde ?? Nee, daar wisten wij niks van dat hij bezig was een oorkonde te maken over de bevrijding. Meester van de Pavert had op de lange gang van de school een plaats met een groot schrijfbord waar hij met de heilige feestdagen iets op tekende. Zo ook in 1946 met het bevrijdingsfeest. Hij tekende toen de oorkonde, die hij toen intussen al had gemaakt op papier, op dat grote bord op de gang met kleurkrijt. Dat werd na een paar weken weer weg gepoetst.
Reactie 5:

Leo Verhees, 21-07-2019: Ik heb nog een "bijzondere" aanvulling op de 3 afbeeldingen van de oorkonde van de hand van de heer J. v.d. Pavert, een verkleinde reproductie van een originele oorkonde die na het overlijden van mijn oudste zus, 8 jaar geleden, boven water kwam.
Het was een bijzondere ontdekking omdat de heer van de Pavert in rood boven tussen de vlaggen een opdracht geschreven welke ons alle jaren onbekend was gebleven Ook bleek het bijzonder dat deze afdruk wel was gesigneerd, ook in rood.
Ik heb toen deze verkleinde oorkonde met een verklarende tekst als briefkaarten ter verkoop cadeau gedaan aan het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek.
Ten overvloede diene dat ik inmiddels het (gratis) reproductierecht hiervoor heb verworven.

Reactie 6:

Phily Goosen Nouwens, 02-11-2019: Op deze onderste oorkonde, van 75 jaar geleden, staat boven tussen de vlaggen. Dank aan Dhr. Verhees. Dit is bedoeld voor Willem Verhees sr., de toenmalige direkteur van Drukkerij en Clichéfabriek te Nijmegen en vader van Leo Verhees, zie artikel hierboven.
Leo vertelde mij (ik ben zijn nicht) dat de materialen voor de cliche's uit Den Bosch kwamen, omdat zij in Nijmegen niet meer voorradig waren en bij Willem's broer Jacques sr. in Den Bosch wel. Het personeel in Den Bosch had nl. de Drukkerij en Clichéfabriek in Den Bosch draaiende gehouden, terwijl de direkteur Jacques Verhees in het concentratiekamp zat vanwege zijn illegale werk voor het verzet. Gelukkig heeft hij het overleefd.
Willem sr. en Jacques sr. stamden uit een gezin van 12 kinderen. Hun vader Arnold Cornelis Verhees en moeder Willemien van Keizerswaard. Vader was fotograaf en etser in Den Bosch.
Dit ter aanvulling!!

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: