OVar33
projectiel?
ingezonden door Mark van Loon (toegevoegd 18-10-2014)
Vandaag vond ik op ons grinddak een verroest projectiel, zie foto. Wie weet wat het is?
De lengte is 8 cm, diameter 2 cm.
Google geeft geen uitsluitsel, mogelijk is het een Duitse "AP granaat", wat dat dan ook mag betekenen. Belangrijker: is het een massief (dus ongevaarlijk) stuk ijzer, of kan het nog explosief materiaal bevatten?
terug
Weet u meer? REAGEER, wij zijn benieuwd.
Reactiepagina
Reactie 0:

Mark van Loon, 18-10-2014: projectiel?
Reactie 1:

Eddy Waltman, 19-10-2014: Hallo Mark je deed dus een zeldzame vondst, zo mag je het wel noemen na 70 jaar na de oorlog. Verder je moet er erg voorzichtig mee zijn. Deze projectielen werden afgeschoten met een kanon, normaal zou dit een bom kunnen zijn, en zou moeten ontploffen als het iets raakt, Het meest waarschijnlijke is een zgn.'splinterbom' Een van de gevaarlijkste catogorie, door zo'n splinterbom is mijn moeder overleden. Als hij nml. ontploft komen er zeker 100 'scherven' vanaf. Allemaal zo scherp als een mes. Een scherf die ik ooit probeerde op te rapen, wat niet ging omdat hij nog te heet was. Zo'n scherf heeft een gemiddelde diameter van 2 tot 4 cm. En wordt versplinterd door de bom binnen in. Normaal moet je van zo'n vondst aangifte doen, dan komen er 2 of 3 man van de mijnen opruimdienst, die het projectiel kunnen herkennen. Het projectiel wordt zorgvuldig meegenomen en op een militair terrein tot ontploffing gebracht door middel van een andere bom die ze op afstand kunnen laten ontploffen. Het is wel geen zware bom, die ze uit bommenwerpers laten vallen maar toch een bom die met een 88mm kanon afgevuurd kan worden.
Reactie 2:

Ton Leenders, 19-10-2014: Onmiddellijk de politie informeren. Lijkt op een 2 cm kogel, wellicht met pantserdoorborende kwaliteiten.
Niet meer aankomen en bij voorkeur een lege doos overheen zetten, zodat niemand er aan komt.
Reactie 3:

Van particulier, 19-10-2014: Zo te zien heb je nog niet aan het puntje gevijld, (doe maar niet) puntje is van ander metaal.
Toen ik aan de Waal woonde heb ik regelmatig (+/-1970) munitie onder de brug uit de klei gevist, ook een dergelijke kogel, ik was wel zo stom om te gaan vijlen, gelukkig betrapte mij een kennis, met militaire achtergrond, hiermee.
Reactie 4:

Naam bekend, 19-10-2014: Volgens mij is het een 2 cm Flak luchtdoel granaatkop. Hij is afgevuurd gezien de groeven die in de koperen band zitten .
Je hebt veel verschillende 2 cm Flak munitie maar ik denk dat er in deze geen springstof zit maar je weet nooit met dit spul dus kijk er mee uit !!!
Naar de politie brengen lijkt mij een goed plan !
Reactie 5:

Mark van Loon, 20-10-2014: hartelijk dank voor de reacties
Vanochtend heb ik de politie gebeld, en 2 agenten kwamen het geval ophalen. Volgens mij waren ze tamelijk onervaren met WOII-spul, dus hopelijk gebeuren er geen ongelukken. Ze zouden het overdragen 'aan het leger' en mij laten weten wat het was.
Nog wat informatie van het internet:


20mm Flak AP (bron: Google)

Ons huis dateert van ver voor de oorlog, maar het grind is wellicht later opgebracht, en zeker nog aangevuld zo'n 10 jaar geleden. Blijft raar dat we dit niet eerder zagen, het lag gewoon bovenop.
Reactie 6:

Mike den Hartog, 21-10-2014: Dit lijkt erop: zie deze discussie op wo2forum.nl.
Het is in ieder geval een granaat van een Duits 20 mm kanon (mogelijk FLAK en zou dus een lading kunnen bevatten). Advies: laten opruimen.

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: