Winterhulp Nederland

Een speld van de omstreden WHN Winterhulp Nederland. Deze nationaalsocialistische organisatie opgericht door Seyss-Inquart was niet populair bij de bevolking. Deze speld is met 14 verschillende afbeeldingen uitgebracht waaronder deze van Nijmegen met een afbeelding van het Valkhof in terracotta. Hij is gemaakt bij Gebr Smeets, Vereenigde Werkplaatsen in Gennep.

Collectie: Theo Phoelich

Heeft u herinneringen aan dit item? Laat het ons weten, wij maken graag gebruik van uw verhaal.

terug

Reactiepagina
Reactie 1:

Henk van den Hombergh, 02-11-2016: Mooie informatie. De eerste die ik zie met de speld.
U geeft aan dat er 14 verschillende zijn.
Tot nu toe kom ik tot: DEN HAAG, Gouda, Grouw, GRONINGEN, Haarlem, MAASTRICHT, NIJMEGEN, Rolde, UTRECHT, VEERE, ZWOLLE. (Die met hoofdletters geschreven, heb ik in mijn verzameling.) Welke zijn er nog meer?
Dank alvast voor uw reactie, Henk van den Hombergh, Nijmegen
Reactie 2:

Rob Essers, 02-11-2016: In een bericht in het Twentsch Dagblad Tubantia en Enschedesche Courant van 3 november 1941 met als kop 'Anderhalf millioen Winterhulpspeldjes van aardewerk. / Voor de collecte op 14 en 15 November a.s.' staat onder meer:

"(...) Het zijn terracotta tegeltjes van cirkelvormig model met een middellijn van 30 en een dikte van 5 millimeter, die een keuze uit 14 afbeeldingen zullen bieden. Voor elk dezer is een karakteristiek beeld gekozen uit de provinciŽn en de drie voornaamste steden van ons land: Voor Amsterdam de Westertoren, voor Rotterdam de St. Lourenstoren en voor Den Haag de Ridderzaal, terwijl die der provinciŽn als volgt zijn: De domtoren van Utrecht, de Martinitoren van Groningen, het stadhuis te Haarlem, de Sassenpoort te Zwolle, het Valkhof te Nijmegen, de Oude Maasbrug te Maastricht, het Stadhuis te Gouda, de Gevangenpoort te Bergen op Zoom, het Raadhuis te Veere, een kijkje op Grouw van het Pikmeer af en het Hunebed te Rolde, alle in licht relief."

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: