Boxing match

Een programma van een Canadees militair sportevent uit voorjaar 1945.

Collectie: Mark van Loon

Heeft u herinneringen aan dit item? Laat het ons weten, wij maken graag gebruik van uw verhaal.

Reactie 1:

André Schuijffel, 17-03-09: Sinds een paar dagen bezoek ik de Noviomagus site. Bij een tour door het aanbod kwam ik afbeeldingen van 2 briefjes tegen over de First Canadian Army, individual Boxing Championships 1945. Ik wil even reageren op de daarbij geplaatste uitnodiging te reageren indien ik herinneringen aan dat onderwerp heb. 
Bij het zien van de briefjes dook er inderdaad een herinnering op in mijn bovenkamer. Misschien past deze bij de getoonde briefjes. Ondanks mijn erg jonge leeftijd op die datum, herinner ik mij een dag dat ik met mijn vader werd meegenomen naar bokswedstrijden van Canadese e/o/ Britse militairen die in Nijmegen waren vanwege de oorlog. Dit vond plaats in de buitenlucht, aan het einde van de middag. Op een bepaald moment begon het zelfs te schemeren. De lokatie was "De Leemkuil" nabij het einde van de Postweg. 
Ik herinner mij een (voor mij) menigte brullende en loeiende militairen en een aantal burger enthousiastelingen, rondom een houten podium. Af en toe kon ik van dit podium, tussen de menigte door, een glimp opvangen. Achter de stukken daar hangende touw waren soms een paar "vechtende mannen te zien. Hoe harder er werd geschreeuwd, des te woester gingen deze mannen elkaar te lijf. Mijn vader was een echte boks-fan en heeft zeker een stevig deuntje meegezongen in dat koor. Ik kan natuurlijk niet met zekerheid zeggen dat mijn ervaringen dezelfde zijn als de kampioenschappen van de briefjes. Maar toch... het heeft, ontegenzeglijk, overeenkomsten. Ik herinner me in elk geval wel dat het om belangrijke wedstrijden ging en hiermee heeft het meteen ook een plaatsje gekregen. Als andere lezers zichzelf ook nog iets hierover herinneren wordt het misschien duidelijk of e.e.a. werkelijk bij elkaar hoort of... helemaal niet. 
Graag wil ik hier nog iets aan toevoegen. Ik heb ook nog herinneringen aan het toemalige weerbeeld. Een donker weertype waardoor het bij mij is blijven hangen alsof het al begon te schemeren. Vanaf de plaats waar ik stond, viel er plotseling, boven de boxring een gat in de donkere wolken. De zon scheen even heel fel over de hoofden van de mensen die voor mij stonden. Afgelopen weekend heb ik er nog eens de weerberichten van die dag op nagekeken die ik op internet kon vinden. Hoe het weer exact boven Nijmegen eruit zag kon ik niet vinden maar de gevonden berichten over De Bilt, Eelde en Maastricht gaven toch een beeld weer, waar mijn herinnering wel in "zou" kunnen passen.

Later heb ik bij de speeltuin "De Leemkuil" een paar keer een middag mogen spelen. Er stonden toen enkele houten klimopstellingen en de 2 granieten glijbanen die tegen de zandhelling lagen. Er zal vast nog wel wat meer zijn geweest maar kan dat niet meer terughalen uit mijn herinneringen.

terug

Reactiepagina

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: