Bevrijdingsrok

Ria van Eldonk-Kersten: Deze rok heeft mijn moeder voor mij gemaakt met de bevrijding in 1945. Het onstaan van de rok is een heel verhaal. De bedenkster van de Bevrijdingsrok was de verzetsstrijdster Mies Boissevain-van Lennep (1896-1965 ) die het vrouwenkamp van Ravensbrück heeft overleefd. Zei zocht na de Bevrijding een symbool voor de vrouwelijke kant van de wederopbouw. Het werd de Nationale Feestrok, die iedere vrouw zelf kon maken, zo ook mijn moeder voor mij. De 
lapjes op de Feestrok waren zoveel mogenlijk "echt" een stukje van het hemd dat een vader of een geliefde in het kamp had aangehad, een stukje van de jurk die gedragen werd tijdens de hongertocht. Het dragen van zo'n rok kostte sommige vrouwen daarom wel moeite, want het was toch slecht om te feestvieren in zulke beladen lapjes. Als het aan Mies Boissevan had gelegen hadden alle vrouwen en meisjes vanaf 5 Mei op Nationale Feestdagen een kledingstuk gedragen dat was samengesteld uit oude lapjes. Die moesten op zo'n manier op bijvoorbeeld een oude rok worden genaaid dat de ondergrond verdween en er een nieuw kleurrijk geheel ontstond. Alleen de zoom moest altijd uit effen punten bestaan. Daarop moest men allereerst, middenvoor 5 Mei 1945 borduren, en vervolgens op de punten de data van de Nationale vieringen waarop de rok zou worden gedragen. Ook zouden er persoonlijke data van persoonlijke herinneringen worden aangebracht. Op mijn rok staat zo'n persoonlijke datum. Kort na de Duitse inval, sloot de broer van mijn moeder, mijn Ome Jan, zich aan bij de ondergrondse beweging "de Leeuwen-Garde", een Rotterdamse verzetsgroep. Op maandag 10 November 1941 werd hij in Schiedam opgepakt en naar de gevangenis in Scheveningen gebracht, het zogeheten Oranje Hotel en woensdag 4 november 1942 is de datum waarop hij door de Duitsers is gefusilleerd. Die datum 4 November 1942 staat op mijn rok geborduurd. 
Nu dit jaar, 60 jaar na de oorlog, ben ik er door het Nationaal Bevrijdingsmuseum Groesbeek achter gekomen van de betekenis van mijn Bevrijdingsrok. Dat heb ik nooit geweten. Ook de datum 4 November 1942 weet ik nu pas de betekenis van.

Collectie: Ria van Eldonk- Kersten

Heeft u herinneringen aan dit item? Laat het ons weten, wij maken graag gebruik van uw verhaal.

terug


REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.