varia

Uit Nijmegen verzonden brief WO I met censuurstempel

Alweer een heel bijzonder item op NOVIOMAGUS.NL Boven ziet u afgebeeld een in Nijmegen verstuurde brief uit het jaar 1915

Eerst iets over het tarief. Het normale port voor een brief naar BelgiŽ bedroeg tijdens de gehele oorlogsperiode 10 cent. Voor Duitsland 12,5 cent. Post voor de bezette Belgische gebieden diende verplicht via censuurkantoren in Duitsland te lopen en daardoor was ook het verhoogde tarief van 12,5 cent op de brieven naar de bezette Belgische gebieden van toepassing. In de beginfase komt men nog wel brieven tegen met een frankering van 10 cent en censuur. Sommigen zijn in BelgiŽ met port belast, sommigen niet. Dan heeft men dit verhoogde tarief niet onderkend. 

Door de inval van Duitsland in BelgiŽ werden de postverbindingen tussen Nederland en BelgiŽ aanvankelijk geheel verbroken en werden brieven in de beginfase van WO-I door de Duitsers aan de afzenders geretourneerd met een Duits stempel "ZurŁck wegen Kriegszustand". Na normalisering van de post werden de censuurkantoren in Duitsland ingesteld, waaronder een in Aachen en een in Emmerich.

Op veel brieven is ook aangegeven via welk kantoor men zijn correspondentie met BelgiŽ wilde laten lopen. Toch ziet men met regelmaat dat een afzender bijvoorbeeld ' via Aix la Chapelle' aangaf (=Aken) en de brief toch gecensureerd is in Emmerich. En andersom.

Waarschijnlijk diende de voor BelgiŽ bestemde post in open couvert bij het Nederlandse postkantoor te worden aangeboden. Deze zorgde via een centraal punt dat de voor BelgiŽ bezette post bij een censuurstelle werd aangeboden. Zo werkte het in ieder geval wel in BelgiŽ met de brieven in het Etappengebied. (Het gebied net achter het front)

Van Aken is het op deze brief voorkomende stempel "Auslandstelle Aachen Freigegeben" Brieven werden vaak tevens voorzien van een los stempel (nummer) van degene die censureerde (op deze brief niet aanwezig). Iedere censurist had zijn eigen nummer. Bij Emmerich is het nummer van de censurist in het stempel opgenomen. De tekst van dit censuurkantoor is dan bijvoorbeeld "Auslandstelle Emmerich Freigegeben IX*18 " (zie stempel boven)

De redactie van NOVIOMAGUS.NL dankt Hero Smit die dit item inclusief de informatie aan ons heeft verstrekt.

terug

Reactiepagina

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: