19

<- Back | Index | Next ->

19.jpg

Collectie: Jos van Reen.

Reactie 1:

Paul Broekman, 07-10-2016: Ik meen hier uit de restanten het oude Nijmeegse spoorwegstation te herkennen. Op de voorgrond ontwaar ik op de foto een ijzeren lantaarnpaal (!) die ik op een andere oude foto van het station van vóór de oorlog ook al zag staan.
Ook die typische steenstructuur is kenmerkend voor het Nijmeegse station. Achter het voorgedeelte zie je nog de overblijfselen van de ronde overkapping van het perron. Nog een overeenkomst: het meest linkergedeelte van het gebouw heeft dezelfde ramen en hetzelfde dak als die van voor de oorlog. Het lijkt geen twijfel, dit is het Nijmeegse treinstation van na het bombardement.
Reactie 2:

Rob Essers, 08-10-2016: Elders staat een vergelijkbare foto die gemaakt is op zondag 6 augustus 1944. Op archieffoto RAN D1035 (Datering : 1956) staat dezelfde(?) lantaarnpaal met tl-buizen, waarop te zien is dat het onderste gedeelte zwart (antraciet) is en het bovenste gedeelte rood-zwart (stadskleuren). Berlagepalen
Nijmegen stond vroeger vol met deze fraaie lantaarnpalen met één, twee of drie lampen. Het origineel is rond 1925 in opdracht van de gemeente Den Haag ontworpen door Piet Zwart die in dienst was bij Berlage. Mogelijk was er bij de Nijmeegse exemplaren sprake van namaak.

Het laatste(?) exemplaar is verhuisd naar het Goffertpark; zie Street View. Deze paal is aangewezen als beschermd complexonderdeel nr. 7 van het gemeentelijke monument Stadspark de Goffert. De oorspronkelijke bol, de originele verlichting en de stadskleuren zijn verdwenen.
Reactie 3:

Rob Essers, 19-11-2024: Mijn brief d.d. 18 november 2024 aan de gemeenteraad (onderwerp: verloedering Goffertpark ) bevat ook een bijlage over 7. De LANTAARNPAAL inclusief een verwijzing naar reactie 2. Daarin is sprake van Urbanplan van Maarten Reiling over de Berlage-straatlantaarn die in 1926 is geïntroduceerd in Den Haag (inclusief kaartviewer). In Nijmegen gaat het om 'Type 1'. Dat is te zien op de foto uit 1956. De verlichting in Nijmegen wijkt af. Op zwart-wit foto’s zijn de kleuren niet te zien.

In de bijlage staat een aantal Berlagepalen in Nijmegen waaronder de foto's uit 1946 bij het Keizer Karelplein en de Grote Markt. De foto in het Goffertpark is gemaakt in 1968. Daar zijn de oorspronkelijke kleuren verdwenen. Ook de bol op de top is inmiddels verdwenen. De graffiti is van latere datum. Bij Google Street View is de paal in augustus 2009, juli 2014, juni 2016, augustus 2017, augustus 2018, april 2019, oktober 2022 en augustus 2023 met en zonder top te zien. "Niet iedere verandering is een verbetering."
REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.