35

<- Back | Index | Next ->

Instituut Saint-Louis in puin:

Twee agenten bekijken de enorme schade die is aangericht aan het Instituut Saint-Louis en de omliggende bebouwing aan de Lange Burchtstraat. Het instituut was van de zusters van de Congregatie van Jezus, Maria en Jozef (J.M.J.) en bestond uit een meisjes- en zusterschool. Bij het bombardement van 22 februari 1944 werd het hoofdgebouw van het instituut, het 18de-eeuwse 'Huize Saint-Louis', totaal verwoest en ook de bijbehorende kleuterschool brandde uit. 22 kinderen en acht zusters kwamen hierbij om.
Het neobarokke pand dat links achter de resterende muren staat, bestaat nog. Op het punt waar de agenten staan, loopt nu de Marikenstraat.

Institute Saint-Louis in ruins:

Two policemen are looking at the enormous damage done to the Institute Saint-Louis and the surrounding buildings in the Lange Burchtstraat. The institute belonged to the nuns of the Congegration of Jesus, Mary and Joseph (J.M.J.) and contained a school for girls and one for nuns. During the bombardment of February 22, 1944, the main building of this institute, the 18th century 'Huize Saint-Louis', was completed destroyed and also the adjacent kindergarten burnt down to the ground. 24 children and 8 nuns were killed.
The neobaroque building to the left, behind the remaining walls, still exists. Today, the Marikenstraat is located at the place where the policemen are standing.


Achterzijde Fa. Haspels Lange Burchtstraat. Scan: Dick Jacobs (toegevoegd 14-01-2018)


pen achterzijde: Pauwelstr., papiermerk: Agfa Lupex
collectie: Wim de Grood (toegevoegd 23-10-2021)

Reactie 1:

Wim Schouten: In de rubriek “oorlog” komt een foto voor van de verwoesting van het instituut Saint Louis aan de Lange Burchtstraat. De tekst daarbij begint met: “twee agenten”. Dit is onjuist. Op de foto zijn twee Wehrmachtofficieren afgebeeld van het Duitse Leger.
Wat me daarnaast op valt dat op foto’s van geallieerde soldaten steeds gesproken wordt over Canadese militairen die Nijmegen bevrijd hebben. Ook dit is onjuist. De Amerikanen en een Brits Corps hebben Nijmegen bevrijd en niet de Canadezen. Op de foto’s staan dan ook nagenoeg altijd Engelse militairen afgebeeld. Er waren in Nijmegen in de septemberdagen van 1944 en daarna sporadisch Canadese militairen. Er was slechts een afdeling Luchtafweergeschut (vanwege de Waalbrug) in Nijmegen gelegerd.
Mijn complimenten voor de site van Noviomagus, ik ben een steeds terugkerende bezoeker,
groetjes, Wim Schouten

Reactie 2:

Gerano Tirtosentono, 20-09-2020: deze info kon ik goed gebruiken bij mijn project-klas, dank u wel

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.