Lb

Luchtbescherming Nijmegen

Graag zou Dhr Geurts uit Nijmegen, en natuurlijk wij als redactie van Noviomagus.nl, meer informatie hebben over de hieronder getoonde foto's. Het betreft manschappen van de Luchtbescherming in Nijmegen, maar waar de foto is genomen en wie er op te zien zijn is helaas niet bekend. Weet u wellicht meer te vertellen over de Luchtbescherming Nijmegen in het algemeen of over de hier getoonde foto's of personen of locatie, laat het ons weten. Ook als u aanvullend fotomateriaal heeft over deze helden uit de oorlog, zijn wij daarin ge´nteresseerd.


Links naast de zuil staat Gerard Geurts (met stropdas)


Wederom links naast de zuil: Gerard Geurts. Uiterst links vermoedelijk ene Henzepeter (met colbert).

Reactie 1:

Wim van Benthem: Ik kan alleen vertellen dat mijn oom de heer Jo van Benthem bij de luchtbescherming heeft gezeten. Nu weet ik natuurlijk niet of er in Nijmegen 1 luchtbescherming was.

terug

Reactie 2:

Danny Schoep, 13-12-2015: Hierbij wat foto's van spullen die van mijn opa, Cor Schoep sr. zijn geweest. Op zijn armbadge staat: PLV. BLOK HOOFD L.B.

Opa vertelde nooit veel over zijn tijd bij de luchtbeschermingsdienst, behalve die ene keer op een verjaardag en er net even wat meer biertjes waren genuttigd. Je kon dan de vraag stellen hoe het was en wat hij had meegemaakt.
Zo vertelde hij dat hij bij een huis op de Ganzenheuvel aankwam en er buiten een vrouw jammerlijk over haar baby aan het roepen was. Deze bevond zich, zo bleek later, nog in het huis wat deels op instorten stond en zwaar gehavend was. Opa is naar binnen geklommen en opzoek naar de baby gegaan. Voor mij werd het naar, maar toch ook weer indrukwekkend als opa vertelde wat hij aantrof in de kamer, of wat er van over was. In de ruimte trof hij het wiegje aan, met daarop een enorm stuk steen wat door de bommen naar beneden was gekomen. Je zag toen opa dit vertelde het verdriet in zijn ogen en ook hoe moeilijk het voor hem was om dit buiten aan de moeder te moeten vertellen.
Opa is stille levensgenieter geworden die niet veel vertelde over zijn tijd bij de L.B. maar genoot van de tijd die hij heeft gekregen na wat hij allemaal heeft meegemaakt in de oorlog, waarbij er gelukkig voor ons geen familieleden zijn omgekomen. Ik ben dan ook trots op mijn opa en ben blij met zijn spullen die ik in mijn bezit heb.
Ik heb ook een foto bijgevoegd van opa en mijn oma. De trots straalt van hun gezicht op de trouwdag van mijn ouders.
Reactie 3:

Serge Joosten, 17-08-2016: Ik heb een schild van plv.blokhoofd van mijn opa. Hij was in de oorlog werkzaam bij de PGEM en zat in verzet. Hij was toen circa 28 jaar in 1940. Ik zie hem niet op de foto terug, maar wellicht dat iemand het weet. Zijn naam was Willem (Wim) Aalbers en hij woonde toen aan de Beekmandalseweg in bij zijn schoonouders fam. Rutten.

Redactie: Zijn naam staat ook niet in het artikel over de PGEM-Centrale (De Pandoerenclub) waarin de LBD een grote rol speelt. Weet je in welke oorlogsjaren hij bij de Luchtbeschermingsdienst actief was en bij het verzet, en wat hij er deed?
Reactie 4:

Serge Joosten, 19-08-2016: Dit is wat ik weet van opa's verhalen en mijn oma (best boeiend denk ik en hoop op reacties of herkenning):

Opa Wim Aalbers (geboren 01-04-1912) werkte aanvankelijk met zijn broer Theo bij de garage Centrum aan de Hertogstraat 103 voor hun vader Jan Willem Aalbers (geboren 26-12-1884) te Nijmegen. Wim wilde echter niet verder in autogarage werk en koos -met gymnasium diploma op zak- voor chef personeelszaken van de PGEM en werkte daar tot ca. 1973. Hoewel pas getrouwd werd in 1945 aan het einde van de oorlog met Fien Rutten (geboren 03-01-1923), woonden ze al voor de oorlog bij de ouders van Fien aan de Beekmansdalseweg in dat houten huis dat er nog steeds staat (met veranda). Vader Rutten was gemeenteambtenaar met een middelhoge functie.

Wim fietste elke dag naar de PGEM, toch een flink stuk fietsen. Nadat de Duitsers zijn banden afpakten maakte hij zelf houten wielen en ook begon zijn weerstand tegen de bezetters -die hij tot dan toe kon dulden- steeds sterker. Hij ging in het 'intellectueel' verzet met anti-propaganda, anti-nsdap folders en posters. Toen dus een hoog risico en hij werd dan ook gepakt door de Duitsers en moest 3 dagen naar Haarlem voor verhoor. Omdat de kolonel aldaar eigenlijk heimelijk de stukken wel kon waarderen met een zuinige glimlach kwam hij er met een waarschuwing vanaf. Zijn broer hielp de Engelse soldaten (weet niet waar, maar ik meen in de Ooijpolder) en ook hij werd gepakt maar moest 1 maand de cel in wegens verraad.

Mijn oma, Fien dus, werkte als hoedenverkoopster aan de Houtstraat ter hoogte van de huidige winkel Deja Vu. Zij sprak met trots over haar baas die relatief gezien goed betaalde en zijn 'meisjes' niet uitbuitte. Bij het beroemde bombardement in 1944 doken de verkoopsters met zijn allen de kelder in en hoorden vreselijk gedonder en gegil. na circa 15 min kwamen ze buiten en wat ze toen zag was zo onbeschrijfelijk dat het een trauma is geworden. De vitrines waren uiteraard kapot en alle verkoopwaar lag op straat. Een taart met slagroom lag in de winkelvitrine maar die taart was afkomstig van de enige plek waar men taart verkocht, 100 meter verderop in de Stikke Hezelstraat/Ganzenheuvel. Dat vergat ze nooit meer omdat ze als arbeidster zelden of nooit taart at want dat was te duur. Op straat lagen doden in plassen bloed waaronder een moeder met baby die uit de wieg was gevallen.
Mijn opa zag vanuit de PGEM de bombardementen en ging met zijn plv.blokhoofd LB schild naar de stad om Fien te halen. Onnodig te zeggen dat dat met drama en angst gepaard ging. Fien was echter gelukkig ongedeerd maar de stad een rampgebied.

Opa heeft altijd met plezier gewerkt bij de PGEM waar hij brede steun kreeg van de arbeiders omdat hij ze hielp met bijv. bezwaarschriften tegen huurverhogingen. De arbeiders veelal uit Waterkwartier hebben een enorm bruiloftscadeau gekocht met hun schamele loon. Ik heb foto's van het LB schild, bakelieten aansteker, tramfluit van nijmeegse tram alwaar opa als jonge man bijwerkte als conducteur, amateur sigaretten, duits geld en noodverband uit ehbo sets. Dat is alles wat ik ervan heb.

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.
 
 Uw naam: en mailadres: