DeKlein.htm

Plattegrond voorbereiding Waalbrug-aanval september 1944

Collectie Felix de Klein (toegevoegd 30-10-2013)

Felix de Klein doet een beroep op uw kennis. Hij schrijft:
"Deze plattegrond heb ik zo'n 20 jaar geleden gevonden met een metaaldetector in een schuttersput op een voormalig Amerikaans hoofdkwartier van Gen. James Gavin 82nd Airborne Division. Dit hoofdkwartier was gelegen aan de Scheidingsweg in September 1944.
De plattegrond is van een soort plastic en er staat een zeer gedetaileerde aanval op getekend die betrekking heeft op de aanval van 20 september 1944 op de waalbrug.
Ik hoop dat ik via deze weg meer te weten kan komen over deze kaart. Ik heb begin van het jaar ook al contact opgenomen met het museum in Groesbeek en die vonden de kaart zeer interessant en Dhr. Hennie Meijer uit Venray heeft hem bestudeerd en noemde hem zeer uniek met een groote historishe waarde en noemde het de 'Gen. Gavin' kaart. Helaas kon hij er mij verder niet veel over vertellen maar vond wel dat hij in een museum thuis hoorde ( Groesbeek ) wat ik zeker overweeg maar ik wil er eerst meer over weten."


De hele kaart (schaal 1:7500) ingelijst aan de muur

In het artikel van Henny Meijer over De komst van de grondtroepen van operatie Market Garden in Nijmegen staat een kaartje met de Waalbrug op 20 september. De activiteiten op de kaart van Felix lijken direct daaraan vooraf te gaan:


Aanvalsplan ??-09-1944

Aanvalsplan 20-09-1944

Wie kent vergelijkbare kaarten?
Wat betekenen termen als 'BRITISH ATK' (attack?) '2 505' en '307E' (Engineers?) en symbolen als pijlen hekjes (#, kruispunt?) en omcirkelde kruisjes (⊗)?
Hoe passen de aangeduide troepenbewegingen in het al bekende verhaal van de verovering van de Waalbrug?

Uw hulp is welkom! REAGEER

terug

Reactie 1:

Henny Meijer, 31-10-2013: Cleared betekend volgens mij dat er geen bebouwing staat. De F staat in de Gerard Nootstraat, waarschijnlijk de MULO gebouwen, waar Vandevoort CO van 505PIR zijn hoofdkwartier had ingericht op dinsdagavond 19 september, toen hem werd verboden om de brug aan te vallen.

Reactie 2:

Peter Hendrikx, 05-11-2013: Dit is inderdaad een zeer bijzondere kaart;

2/505 is de locatie van het hoofdkwartier van het 2e Battalion van het 505e Regiment o.l.v. Lt Col Ben Vandervoort. Het Assembly area staat voor de locatie van de uitvalsbasis van de aanval. De Britse tanks kwamen via de linker flank en F Company van het 2e battalion van het 505e Regiment kwam inderdaad uit de richting van de pijlen. E Company viel vanuit de oostflank aan maar E Company staat niet op de kaart vermeld. Ook D Company staat hier niet op, want die vielen de spoorbrug aan. 307E staat inderdaad voor de engineers van het 307e Airborne Engineer Battalion, van wie er ook een aantal aan het 2e Bat/505 waren toegevoegd. De drie kruisjes met het nummer 57 wijzen op de locatie van drie 57mm anti-tank kanonnen. Ik meen dat de twee ovale cirkels met de drie streepjes het kaartsymbool van een peloton voorsteld; dit zou ik moeten uitzoeken.

Aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid is dit niet de kaart van Gen. Gavin zelf. Ik vermoed dat het een kaart is op het niveau van het 2e Battalion, 505e Regiment. De generaal had de gehele divisie onder zijn leiding en hield geen kaarten bij op company niveau; battalion commandanten hielden natuurlijk wel kaarten bij op company niveau. Voorts was Gavin tijdens deze aanval op 20 september niet zelf rechtstreeks bij deze gevechten betrokken; hij was druk bezet met de voorbereidingen voor de Waaloversteek door het 3e Battalion van het 504e Regiment. Toen in de regio Mook de Duitsers dreigden door te breken verliet hij Nijmegen om daar het tij te helpen keren.

Peter Hendrikx

Reactie 3:

Frank van Lunteren, 14-11-2013: De kaart is van de ochtend 20 sept 1944 en moet bijna wel van het bataljonshoofdkwartier 2/505 pir zijn. Letters staan voor compagnies aanduidingen. 57mm is een battery van het 80th Airborne Battalion. Ik zal de kaart voorleggen aan Spencer Wurst van F Company 505th PIR. Ook heb ik een verslag van lt Phillips wat de kaart kan verduidelijken. Ik mail later uitgebreider.

Reactie 4:

Frank van Lunteren, 15-12-2013: Hierbij het verslag van een voormalige E/505 PIR officier over de gevechten waar de kaart aan refereert.

Reactie 5:

Paul Klinkenberg, 21-10-2014: Beste Felix,
Ik adviseer je deze kaart te overhandigen aan een overheidsarchief waarvan haar collectie vrij toegankelijk en doorzoekbaar is voor het publiek.
Het Regionaal Archief Nijmegen is het meest voordehandliggende archief om deze kaart (langdurig) te kunnen beheren en toegankelijk te maken.

n.b. Musea kunnen na verloop van tijd opgeheven worden en sommige musea hebben het geld niet om hun collecties toegankelijk te maken voor het publiek, zoals het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek.
Reactie 6:

Redactie, 04-09-2017: Een kopie van deze kaart krijgt nu een plaatsje in de vorig jaar heropende Valkhofbunker. Felix voorzag ons van een digitale versie zodat u elk detail kunt bestuderen.

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.