Zuster Rita Reekers
Oorlogservaren in Nijmegen door zuster Rita Reekers
oorlogservaren door rita reekers September 1944. De Zusters van OLV van Amersfoort hebben het druk in hun villa 'Stella Maris' nabij het Keizer Karelplein. Behalve de zusters herbergt de villa ook enkele oudere dames en ingekwartierde Duitse soldaten. Dan wordt de stad overrompeld door oorlogsgeweld: Market Garden is begonnen. Granaatinslagen, sluipschutters en brandstichting maken de eerste drie weken van de bevrijding levensgevaarlijk en houden de zusters benauwd in de schuilkelder.
Zuster Rita Reekers houdt in een schoolschriftje een dagboek bij van dit gedeelde leed.
    Veel dank aan Dirk en Ans Leegwater-Reekers, voor toezending van dit schriftje en biografische informatie. Het zal worden overgedragen aan het Regionaal Archief Nijmegen.
    © copyright digitale bewerking: Mark van Loon / Stichting Noviomagus.nl
Inhoud
september
oktober
november
december
januari
mei
  
  17   18   19   20   21   22   23   27   28   29   30
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   28
  7   10   20   21   26   29
  20   28
  11   15
  4
portret na intrede

portret op bidprentje
Zuster Rita Reekers (1910-2006)
    Truus Reekers wordt geboren in Almelo in een slagersgezin. In februari 1941 gaat zij naar Amersfoort om in te treden bij de Zusters van Onze Lieve Vrouw van Amersfoort, een congregatie die zich toelegt op het geven van onderwijs. Direct na haar professie in 1943 wordt ze verplaatst naar Nijmegen, waar ze de zorg voor de keuken krijgt.
    Na de oorlog is ze keukenzuster in verschillende huizen van de congregatie, onder andere in Groningen en Alkmaar. Door de strenge kloosterregels ziet ze haar familie slechts zelden. Zelfs bij het overlijden van haar moeder in 1951 mag ze niet naar de begrafenis. Later, wanneer de touwtjes wat losser worden, gaat zuster Rita als een van de eerste nonnen burgerkleding dragen.
    Met haar 75e levensjaar 'gepensioneerd' keert ze terug naar Twente. Vanuit Ootmarsum fietst en treint ze -nog zeer vitaal- door de streek en het gehele land. Zo ziet ze familie en vrienden, met wie zij voor die tijd uitsluitend schriftelijk contact kon onderhouden. Ook gaat de Maria-vereerster regelmatig ter bedevaart, naar Kevelaer, Banneux, Lourdes en ook Rome. Zuster Rita is 95 jaar geworden.

naar oorlogspagina naar Noviomagus.nl


REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.