B282

<- Back | Index | Next ->Hendricus Johannes Hendriks * 06-11-1910 † 22-02-1944

Meer informatie op oorlogsdodennijmegen.nl
Ingezonden door Manon Stuurman (geplaatst 15-05-2022)

Henk J. Hendriks was een van de torenwachters van de Stevenskerk.  Ik ben zijn kleindochter, dochter van Riekie/Ria.
In de nalatenschap van mijn vader vond ik na jaren gezocht hebben een foto en een bidprentje van mijn opa, daarmee krijgt hij na 78 jaar eindelijk een (behoorlijk) gezicht. 
Zijn verhaal staat, dankzij mijn oma's jongste broer, goed opgetekend in het boek van Bart Janssen. Ik heb alleen ergens gelezen dat hij van de toren zou zijn gesprongen omdat hij ernaast is gevonden; dat verhaal kan ik ontkrachten omdat hij is geïdentificeerd aan de hand van zijn horloge, verder was er weinig meer van hem over, dat horloge is ook inmiddels in mijn bezit. Mijn oma heeft hem nooit meer gezien, uit eigen hand kan ik vertellen dat het verdriet om het verlies van haar veel te jong overleden man nooit is overgegaan. Ik heb de pijn in haar ogen gezien. 

Op deze foto staan volgens mij, maar dat weten de erven van Martien Kersten denk ik beter, zijn vriend Martien uit de Paulus Potterstraat en zijn vrouw. Ook hij kwam om toen de Stevenstoren instortte.
Mijn oma moet de foto gemaakt hebben omdat zij er zeker niet opstaat. Dat doet me bedenken dat de foto is gemaakt op de van Poldersveldweg?

Foto B282b - WIE WAAR WANNEER
1: Martien Kersten2: 3: Henk Hendriks4:

Redactie: De persoon links lijkt inderdaad op een portret van Martien Kersten op oorlogsdodennijmegen.nl.
De foto lijkt niet gemaakt achter Dommer van Poldersveldtweg 47 waar je opa woonde (de ver­sprin­gende muren ontbreken bij Google Streetview). De locatie is misschien Paulus Potterstraat 33 waar de familie Kersten woonde. Dan staat de man rechts op de foto bij Paulus Potterstraat 35. Volgens het Adresboek van 1940 woonde daar arbeider A. Janssen.
Je opa was zo'n 22 jaar jonger dan Martien Kersten. De vrouw op de foto lijkt niet ouder dan je opa en is dan misschien toch niet de echtgenote van Martien.

Reactie 0:

Manon Stuurman, 15-05-2022: Bidprentje Henk Hendriks

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.