B073.jpg

<- Back | Index | Next ->

B073.jpg

Ik doe al jaren stamboomonderzoek naar de familie Konning. Oorspronkelijk komt de familie uit Babberich, gemeente Zevenaar. Mijn opa Gerardus Konning was getrouwd met "Door" Theodora Hendrica Duits. Zij hadden o.a. een zoon genaamd Gerrit Gerhardus Bernardus Konning.

Gerrit is tijdens de 2e wereldoorlog bij een bombardement in Nijmegen om het leven gekomen. De familie woonde toen aan de Willemsweg 206. Mijn moeder, Aleida Johanna Derksen-Konning weet het nog goed. Er schijnt een monument te bestaan bij het station in Nijmegen waar o.a. ook de naam van Gerrit op staat. Ook was er in 2004, in Nijmegen, een tentoonstelling waarbij de naam van Gerrit naar voren kwam. Mijn moeder en haar zuster An zijn daar naar toe geweest.

Mijn moeder wist te vertellen dat het luchtalarm, sirene, afging. Gerrit was op dat moment met 8 jongens naar de ambachtschool. Bij het bombardement vielen ongeveer 700 doden. Mijn Opa Gerardus heeft 2 dagen naar Gerrit gezocht. Mijn moeder zag een lijst met alle doden t.g.v. het bombardement. Ze kwam terug van haar werk uit den Haag. Ze was tentijde van het bombardement dus niet in Nijmegen en men had haar ook niets verteld omtrent doden en/of gewonden en of iemand van haar familie was getroffen. Ze zag G. Konning op de lijst van gevallenen staan. Het kon dus haar broer of haar vader zijn. Bij thuiskomst bleek het om haar broer Gerrit te gaan. Gerrit is begraven op een algemene begraafplaats. Later is Gerrit herbegraven aan de Groenestraat. Volgens mijn moeder was Gerrit een lolbroek, een goedlachse en aardige jongen.

Informatie van internet:
Op 22 februari 1944 wordt om 13.30 uur de binnenstad van Nijmegen door Bomgroep 446, 2e bomdivisie van de 20st Combat Wing van de Achtste Amerikaanse luchtmacht gebombardeerd. Hierbij worden circa 880 mensen gedood. Zij worden begraven op de Algemene Begraafplaats aan de Graafseweg. Maar er komen in de oorlogsperiode ook mensen om het leven door enkele andere bominslagen in de stad:

Namenlijst van slachtoffers van het bombardement van 22 februari '44 

KÖNNING, Gerardus B. 05-06-1927 Willemsweg 206

Vriendelijke groet

Gerard Derksen

reacties naar: Gerard Derksen, g.derksen001@chello.nl


REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.