oproep oorlogsslachtoffers

Oproep voor nabestaanden Nijmeegse oorlogsslachtoffers

In 2005 verscheen het boek "De pijn die blijft", verhalen van nabestaanden van de slachtoffers van het bombardement van Nijmegen op 22 februari 1944. Bij de talrijke reacties op de uitgave kwam de vraag naar voren ook pogingen te doen de verhalen van nabestaanden van de overige ± 1400 oorlogsslachtoffers vast te leggen.
In de oorlogsperiode 1940-1945 werden er in Nijmegen namelijk ± 2200 burgerslachtoffers geteld.

Deze mensen verloren hun leven
- bij de inval van de Duitsers op 10 mei 1940
- in concentratiekampen
- bij andere bombardementen in Nijmegen
- in de periode Nijmegen Frontstad (na 17 september 1944)
- na 5 mei 1945 als gevolg van de oorlog
- als toevallige bezoeker van Nijmegen

Na ruim zestig jaren wordt het steeds moeilijker de nabestaanden te achterhalen. Veel mensen zijn overleden of naar elders verhuisd, verkeren in een te slechte gezondheid om nog met de oorlog geconfronteerd te worden of zijn niet meer traceerbaar omdat zij als dochter of zuster van een slachtoffers bij hun latere huwelijk een andere naam hebben aangenomen.

Dankzij de medewerking van Noviomagus hoop ik toch nog een aantal nabestaanden te achterhalen.
Ik ben op zoek naar mensen die me uit eigen herinnering of uit andere betrouwbare bron nog informatie over de voornoemde Nijmeegse of in Nijmegen omgekomen slachtoffers kunnen verstrekken.

Voor informatie kunt u contact opnemen met:
Bart Janssen
St. Jacobslaan 388
6533 VV Nijmegen
024-3563879
bartaltmjanssen@planet.nl

Namenlijst
Aalders, Aalders, Angenent, Ader, Ariëns, As, As, Bakkers, Balkum, Ballegooij, Balt, Bamberger, Bannister, Bas, begraafplaatsen, Beltgens, Benda, Bennik, Berenbroek, Berens, Berg, Berg, Berg, Berg, Berkenhagen, Berns, Blaauw, Bodegraven, Boerboom, Boers, Bolhoeve, Bolle, Bongers, Bonke, Brendel, Brinkhoff, Bronswijk, Brouwers, Brugman, Brugmans, Bruijn, Bruijn, Büchner, Buvelot, Cloosterman, Couwenberg, Damen, Dang, Dankbaar, Dankers, Dekkers, Deunk, Dijkers, Dinnissen, Dinther, Dodemont, Dolder, Dona, Drempt, Duin, Duvekot, Eichelsheim, Eichelsheim, Eikhout, Eldert, Elferen, Emmerik, Ermers, Fest, Fleuren, Föllings, Frank, Franzen, Gerrits, Gerrits, Gerritsen, Gerritsen, Gerritzen, Gesthuizen, Geuns, Gijsbers, Gijsberts, Godefrooij, Goldschmitt, Gommers, Gommers, Groenendaal, Groeneveld, Groenewoud, Groot, Haalen, Haalen, Haan, Haas, Hagen, Hagens, Hartman, Hedel, Hedel, Heiden, Heijnen, Heisen, Hell, HEMA, Hendriks, Hendriks, Hendriks, Hendriks, Henkes, Hens, Heuvel, Hoekstra, Hofman, Hol, Holtslag, Hoos, Hoos, Hovens, Hubers, Ingen, Jacobs, Jager, Jansen, Jansen, Janssen, Janssen, Janssen, Janssen, Janssen, Janssen, Janssen, John, Jong, Jong, Jong, Joosten, Keisers, Kellendonk, Kersten, Kiesebrink, Klaassen, Kleijn, Koen, Knoop, Kool, Kool, Koopmans, Kregting, Kuppens, Kuyper, Lam, Las, Leenders, Leent, Leeuw, Linders, Linders, Lindsen, Linssen, Looff, Lucassen, Maastricht, Markreich, Markus, Mast, Mast, Mathot, McKenzie, Megen, Meijers, Michels, Moonen, Mulders, Mullmann, Munnik, Nas, Nathan, Noever, Noordegraaf, Nuland, Ockers, Oosterlaak, Oosterlee, Opmeer, Oppelaar, Orsouw, Otten, Otten, Peeters, Penninx, Peters, Peters, Peters, Phoelich, Poelen, Poeyen, Polman, Polman, Prins, Prinsen, Prudon, Prudon, Rehe, Reichelt Reichert, Reijers, Remmerde, Reuters, Rikken, Rodriguez, Roesink, Roos, Ruth, Ruyter, Ruyters, Sambeek, Satink, Schaap, Schaepman, Scheer, Scherps, Schilperoord, Schipperheijn, Schmitz, Schnieders, Schoots, Schot, Schotman, Schouten, Seegers, Sewalt, Simons, Sipkes, Sluis, Smit, Smits, Snel, Soetekouw, Somers, Spijkstra, Staaij, Steens, Stegers, Teuwsen, Thale, Thiel, Thompson, Tieze, Toor, Traastering, Treijtel, Treijtel, Tummers, Uhde, Velthorst, Verhagen, Verschut, Verwaijen, Vis, Visser, Vorster, Vos, Vreeburg, Wagter, Weerden, Weijd, Weijers, Weijers, Wessels, Westreene, Willems, Willems, Winter, Wirts, Witjes, Witteveen, Witteveen, Wouters, Wouters, Wouters, Wurms, Young, Zanten.

Oproep 111 (27-11-2022):

Op de lijst van slachtoffers van het bombardement van 22-02-1944 in “Zoeklicht 2000” staat de naam Hendrikus Franciscus van der Weerden (*27-05-1867) genoemd. Hij woonde Oude Nonnendaalseweg 29 in Nijmegen. Het is mij nooit gelukt nabestaanden te traceren. Onlangs ontdekte ik echter dat hij en zijn echtgenote Sophia van Emmerik vier kinderen hadden t.w.:
Petrus Franciscus (1891-1909)
Hendrikus (1894-1918)
Everdina Hendrina (1896-1983)
Lambertus Theodorus (1899-1971)

Wie kan mij met nazaten van deze kinderen van Hendrikus Franciscus van der Weerden in contact brengen?

Oproep 110 (13-06-2022):

Op 11 november 1942 werd Frans (Franciscus) Bongers (*Nijmegen, 31-03-1911) ter hoogte van Wyler door grenswachten neergeschoten. Hij overleed nog diezelfde avond in het Antoniushospital in Kleef. Frans, die onder meer neergeschoten geallieerde piloten aan voedsel en onderdak hielp, was getrouwd met Nel (Petronella) Meijers. Het echtpaar had een zoon Jacobus (*1939), die vermoedelijk Coos of Frans werd genoemd. In 1944 hertrouwde Nel Meijers met Marinus Penninx en in 1964 met Wim Nas.

Wie kan mij in contact brengen met deze Jacobus Bongers of met zijn kinderen of kleinkinderen?

Oproep 109 (01-08-2021):

Bij het bombardement van 22-02-1944 kwam ook de 67-jarige Hendrikus Knoop om het leven. Deze Hendrikus Knoop, gehuwd en vader van zes kinderen, woonde Achter Valburg 14/31. Hij werd begraven op de Daalseweg in vak 36, rij 1, graf 10. De naamloze grafbedekking bestond (vermoedelijk altijd al) uit een zeer verweerd engeltje en een afgebroken kruis. Nabestaanden heb ik nooit kunnen traceren.
Onlangs werd op deze grafbedekking een gladde steen met een naambordje “Hendrikus Knoop” ontdekt.

Wie kan me in contact brengen met de persoon, die deze steen met naam op de juiste plaats heeft neergelegd? Daarmee hoop ik niet alleen een foto van, maar ook meer informatie over deze Hendrikus Knoop te achterhalen.

Oproep 108 (27-06-2021):

Wie kan mij in contact brengen met Fons Poelen? Hij is een zoon van het echtpaar Poelen-Hendriks, waar in Nijmegen Noord een straat naar vernoemd gaat worden. In de oorlog woonde het gezin Daalseweg 337, waar zij een drogisterij hadden.
Ik weet alleen van deze Fons Poelen, dat hij in de jaren negentig in Aalsburg in Wijchen (vermoedelijk nr. 21-12) gewoond heeft en dat zijn tuin aan het Meertje in Wijchen grensde. Volgens de huidige bewoners is hij al vóór 2000 naar elders verhuisd.

Wie kan mij helpen?

Bart Janssen, 01-08-2021: Dankzij een oud-collega van het Regionaal Archief Nijmegen ben ik op het spoor gezet van Fons Poelen (oproep 108). De afgelopen week heb ik hem en zijn zoon gesproken. Ik heb twee prachtige foto’s ontvangen.

Oproep 107 (12-04-2021):

Tot de Nijmeegse verzetsmensen, die de oorlog overleefden, behoorden Tjerk Spijkstra (31-01-1914/14-06-1991) en zijn echtgenote Elisabeth (Lies) Spijkstra-Bruijn (16-02-1913/24-08-1999), die in de oorlog Paulus Potterstraat 12 en later Minister Elandstraat 30 in Nijmegen woonden.
Tjerk Spijkstra was portier bij de Gemeentelijke Arbeidsbeurs in de Ridderstraat.

Door de Historische Vereniging Numaga is mijn medewerking gevraagd bij het zoeken naar hun enige zoon Pieter, die bij het overlijden van Elisabeth Spijkstra-Bruijn in Doorwerth woonde en (volgens de buren) later naar Oosterhout (Gld) is verhuisd. Mijn uitvoerige zoektocht (o.a. telefonische benadering van alle “Spijkstra’s”  in Gelderland), had tot nu toe geen resultaat.

Wie kent familieleden, vrienden of kennissen van Pieter Spijkstra, die mij met hem in contact kunnen brengen?

Bart Janssen, 26-06-2021: Dankzij Noviomagus.nl kreeg ik contact met Pieter Spijkstra.

Oproep 106 (24-03-2021):

De afgelopen week kreeg de werkgroep oorlogsdodennijmegen.nl een bidprentje toegestuurd. Deze Albert August van Hedel (*Rijssen, 24-10-1922) was de zoon van verzetsstrijder Albert August Wilhelm Johann van Hedel en Anna Margaretha Uhde, beiden wonende te Nijmegen. Albert August jr. was student. Door de tekst op zijn bidprentje (zijn grootse idealen, die hij nog gedeeltelijk mocht verwezenlijken) en zijn plotselinge dood op 03-07-1944 op 21-jarige leeftijd in Ravenstein vragen wij ons af of hij een oorlogsslachtoffer zou kunnen zijn. Hij ligt op de begraafplaats Daalseweg begraven.

Heel graag zou ik met familieleden in contact komen.

Oproep 105 (24-03-2021):

Onlangs kreeg ik van Josée Temmink-de Leeuw bijgaande foto (1942) van HEMA-personeelsleden in mijn bezit. Haar moeder Ans Hubers (midden boven) werkte van 1939 tot het bombardement van 22-02-1944 bij de HEMA. Daarna werkte ze enige maanden op het distributiekantoor en vanaf november 1944 tot haar huwelijk met Toon de Leeuw als typiste op het politiebureau in de Molenstraat. Op de foto staan twee slachtoffers van het bombardement, t.w. Frans Somers (uiterst rechts) en Riet van den Heuvel (midden voor).

Kan iemand mij de namen van de overige personeelsleden noemen?

Oproep 104 (23-11-2020):

Bij de overdracht van het Archief van de Nederlandse Jezuïeten van Berchmanianum in Nijmegen naar het KADOC in Leuven (B.) is een groot aantal brieven gevonden. Deze brieven zijn afkomstig van Nijmeegse jongens (allemaal lid van de Katholieke Gezellenvereniging = het latere Kolpinghuis), die in de oorlog voor de Deutsche Arbeitseinsatz of als dwangarbeider naar Duitsland of Frankrijk zijn gestuurd. Zij schreven deze brieven met hun belevenissen aan de praeses pater Ruth van de Gezellenvereniging.

Samen met het Regionaal Archief Nijmegen ben ik op zoek naar nabestaanden van deze Nijmeegse jongens. Hebben zij de gruwelen van de oorlog overleefd? Wat hebben zij in het buitenland doorgemaakt? Wat is er van hen geworden? Zijn er misschien nog jongens in leven?

Als u informatie kunt geven, verzoeken wij u met vermelding van naam en nummer van de desbetreffende briefschrijver contact op te nemen met het Regionaal Archief Nijmegen: geschiedschrijving@hotmail.com of met ondergetekende: bartaltmjanssen@planet.nl. Bij voorbaat dank.

Hieronder vindt u de lijst met namen. (br = aantal brieven)

nrplaatsnaambrperiode
1Dortmundonbekend119430606
2Lünenonbekend119430926
3UerdingenCloes en Herman119440122
4WormsFrans219421120-19430510
5SoestJan219430910-19440201
6ArnsbergLeo619430112-19431029
7DessauTheo419430604-19431229
8OnbekendTheo1
9BerlijnThom719421222-19440824
10BerlijnWilly119430303
11Nazi OostfrontWim119430215
12OnbekendWim1
13Frankleben / MerseburgJan Ader319430508-19440109
14NeheimJo Fleuren / A. Ariëns519421202-19431102
15Thale – HarzJ. Ariëns119430307
16BochumTh. Benda219430831-19431210
17DortmundAlbert Benda119430519
18OnbekendTh. Benda119430906
19OeventropLeo Berenbroek119430410
20OnbekendN. van de Berg119440213
21FrankrijkHarrie Boerboom819420417-19440124
22LeipzigAWJ Cloosterman219430202-19430408
23Lippstadt – AbröchteWilly Dinnissen419430911-19440805
24BerlijnHerman Eichelsheim519430421-19430920
25Nederland Cadzand Herman Eichelsheim119440107
26BielefeldHenk Eikhout419430607-19440319
27LippstadtC.H. Oosterlaak / Jo Fest1119430213-19440730
28NeheimA. Ariëns / Jo Fleuren519421202-19431102
29Grünewald / Schönebeck MagdeburgPiet Gerrits219430927-19431204
30Bad RothenfeldeMartin Gijsbers319430531-19431126
31GüterslohChris Gijsberts319430618-19431027
32Oberndorf am NeckarJ. Hoos / A. Groenendaal519421225-19431219
33Möhne (Arnsberg/Sauerland)Wim de Groot519430721-19440828
34Dessau – AkenGerrit van Haalen419430827-19440324
35Köthen / HalleAdriaan Haas519430315-19440812
36OnbekendA. Haas1
37DortmundJo Hartman119440102
38HannoverTonnie Hartman519430120-19431104
39Dessau QuesitaA. Hendriks419431104-19440313
30Nazi Frankrijk Anton Henkes219420926-19440404
41OnbekendAntoon Henkes1
42Gersweid / SiegenW. Holtslag119431027
43Oberndorf am NeckarA. Groenendaal / J. Hoos519421225-19431219
44Okriffel am MainHenk Jacobs219430906
45CastropF.Th. Jansen119431105
46DortmundW.P. Jansen119440624
47NeurenbergJaap Jansen519421002-19431103
48OnbekendJack Jansen1
49DusseldorfHubert Janssen319430712-19431220
40Flintbek / HamburgMie Kiesebrink419431023-19440813
51AttendornWim Kregting519431031-19440204
52Kreiensen am HarzDick Kregting319431118-19440813
53NeheimCo de Kuyper219430707-19431031
54GelsenkirchenLam119430619
55BerlijnJan Linders519430122-19431028
56OnbekendJ. Lindsen1
57DortmundP.J. Lucassen119440728
58Nederland DishoekLucassen119430704
59Nederland VrieselooJ. van Maastricht119430905
50DuisburgPiet Noever819420417-19440730
61LippstadtJo Fest / C.H. Oosterlaak1119430213-19440730
62Gersweid / SiegenJan van Orsouw119430607
63OnbekendJan van Orsouw1
64Altena Frans Peeters119440520
65WittenbergHenk Poeyen (?)219430624-19430718
66OnbekendJ. Rikken119431214
67WuppertalPiet Rikken119431126
68MoersScherps119430727
69Saaz – SudetengauJohan Schmitz119430621
60MindenHenk Sewalt119431213
71RheinhausenJo Snel319430525-19431031
72Nijmegen (over Oberndorf)Steens219431006-19440206
73LeipzigJan – Thale119430605
74Wengern / WittenGerard Weijers519430613-19440731
75Witten-LakeJan Weijers219430822-19431005
76NordlingenP. van Westreene (?)119431110
77Hünsebeck / HalleFreddy de Winter (Freddy & Nico)619420912-19431228
78GelsenkirchenHenk Wirts119431101
79BerlijnH.G. Wouters119431225
70WickedeGerard Wouters219430626-19431225
nrplaatsnaambr           periode           

Oproep 103 (05-06-2020):

Begin november 1944 kwamen de Canadezen naar Nijmegen om de Amerikanen en de Britten af te lossen. Zij vorderden o.a. het huis van de familie Schaepman, Sterreschansweg 81, dat na het Amerikaanse bombardement eerst door de Duitsers was gevorderd.
De tuinman van de familie mocht zijn werk blijven doen, maar is in deze periode door een granaatscherf gedood en pas later in de tuin gevonden. Omdat de kinderen hem altijd aanspraken met “tuinman” is de naam van dit slachtoffer nooit achterhaald. Bekend is dat hij woonde in “de straat, die door het Rode Dorp liep” en dat hij vader was van zeven kinderen.
Eerder in de oorlog was in dit huis de kokkin door iemand van de ondergrondse omgebracht. Ook haar naam is niet bekend.

Leven er nog mensen die herinneringen hebben aan deze tragische gebeurtenissen? Ik zou het graag horen.

Oproep 102 (19-02-2019):

De vorige week kreeg ik bijgaande foto van de school van de zusters JMJ aan de Burchtstraat en de Oude Stadsgracht met de mededeling, dat er van deze kinderen vermoedelijk 24 omgekomen zouden zijn. De foto kreeg ik van de dochter van onderwijzeres Fien Gerritsen, staande helemaal rechts op de foto.

Op deze foto herken ik echter geen van de 24 omgekomen kinderen. Dit lijkt me ook geen kleuterklas, maar het is wel mogelijk, dat het een klas van de lagere school van de Oude Stadsgracht betreft.

Wie herkent onderwijzend personeel of kinderen op deze foto? Heel graag een berichtje.

Oproep 101 (18-02-2019):

Onlangs kreeg ik een vraag van de zoon van Rinus Föllings, die op 5 november 1913 in Neerbosch is geboren en die bij de inval van de Duitsers als militair in Rotterdam heeft gevochten. Net voor het bombardement op Rotterdam op 14 mei 1940 had de 26-jarige Rinus zijn overste ergens in Rotterdam afgezet om de verdediging te controleren. Bij het vallen van de bommen liet Rinus zich uit de auto vallen en dook onder een bosschage. Naast zich hoorde hij het gekreun van een vrouw, die daar bleek te liggen. Tot zijn grote schrik bemerkte hij dat zij op het punt stond te bevallen. Totaal onkundig van richtlijnen bij een bevalling heeft hij toch de juiste handelingen verricht en na enige minuten kon hij de vrouw een zoontje in de armen leggen. Meteen daarna riep zijn plicht als militair weer en hij moest de vrouw met haar zoontje aan anderen overlaten.

Rinus Föllings heeft zich tot zijn dood in 2005 afgevraagd of moeder en kind de oorlog overleefd hebben. Mocht iemand dit verhaal kennen, dan zou ik heel graag met die persoon in contact komen, zodat ik de zoon van Rinus kan verwittigen.

Oproep 100 (30-01-2019):

Op 21 juli 1944 is Johannes Antonie van Eldert (*31-10-1894) met nog zeven andere Nijmegenaren in Amersfoort gefusilleerd. De andere Nijmegenaren waren:
E.G. van Geuns (*28-02-1889), H.I. Linssen (*17-07-1888), J.M. Rodriguez (*05-03-1900),
P. Span (*14-10-1908), C.C. Toussaint (*21-10-1896), P.L. Treijtel (*09-08-1877)
en A. Wagter (*17-01-1907)
.
Met hen werden die zomer in kamp Amersfoort nog ruim 20 gevangenen vermoord.
Op 24 september a.s. wordt in het voormalige kamp Amersfoort herdacht dat deze mannen 75 jaar geleden werden vermoord. Voor deze bijeenkomst worden ook de nabestaanden uitgenodigd.
Van de heer J.A. van Eldert weet ik alleen dat hij een kleindochter met de naam J.A. Brugmans heeft. Van de slachtoffers E.G. van Geuns, H.I. Linssen, J.M. Rodriguez, P.L. Treijtel en A. Wagter heb ik geen nabestaanden kunnen achterhalen.

Wie kan me met J.A. Brugmans of met andere nabestaanden in contact brengen?

Bart Janssen, 16-06-2019: Van de organisator van de herdenking van september a.s. heb ik vernomen, dat er onlangs contact tot stand is gekomen met de nabestaanden van Van Geuns en Van Eldert. De kleindochter van Van Geuns komt er special voor over uit New York. Haar 95-jarige vader (de enige nog levende zoon) durft de reis niet meer aan.

Oproep 99 (04-03-2018):

Op 06-06-1944 werden in de duinen bij Bloemendaal de verzetsmensen Wim Beerman, Bart Hendriks, Albert Marcusse, Herman Oolbekkink en Cees de Jong door de Duitsers gefusilleerd.
Bij toeval ontdekte ik deze week, dat bij de arrestatie van Herman Oolbekkink ook een onderduiker in het huis van de familie Oolbekkink werd ontdekt en meegenomen.

Deze Louis Johan Marie Franzen (*Dordrecht, 01-08-1924), die Groenedijk 88 in Dordrecht woonde, werd op transport gesteld naar Tuchthuis Hameln in Duitsland. Op 06-04-1945, toen de Amerikanen op komst waren om dit kamp te bevrijden, dreven de Duitsers de gevangenen naar Kamp Holzen. Tijdens deze “dodenmars” kwam de uitgeputte Lou Franzen ten val en werd ter plaatse doodgeschoten.
In de overlijdensadvertentie, die zijn ouders op 25-08-1945 in de Maasbode plaatsten, werden ook zijn zussen genoemd.

Graag zou ik met deze Els, Miek of Treja of met hun nabestaanden in contact komen.

Bart Janssen, 07-06-2018: ik heb contact gehad met de jongste zus van Lou Franzen. Zij heeft mij veel informatie kunnen geven en daardoor werd me ook duidelijk waarom Franzen vanuit Dordrecht in Nijmegen is ondergedoken. De broer van zijn beste vriend Herman Beerman in Dordrecht, Wim Beerman, zat in Nijmegen bij de politie. Daardoor kon Lou Franzen bij een collega politieman (Herman Oolbekkink) onderduiken. Helaas werden zowel Herman Oolbekkink als Lou Franzen thuis opgepakt. Beiden kwamen om.

Oproep 98 (01-03-2018):

Onlangs sprak ik een 86-jarige mevrouw, die in 1947 op de Britse begraafplaats enkele oorlogsgraven heeft geadopteerd. Zij was in het bezit van foto's van de daar begraven militairen.
Dankzij haar en haar familie kon op de site oorlogsdodennijmegen.nl alsnog een foto geplaatst worden van:


F.M. McKenzie


H.A. Bannister


E. Thompson

Graag zou ik in contact komen met mensen (of hun nabestaanden) die indertijd ook een of meer oorlogsgraven hebben geadopteerd en nog beschikken over foto's of documentatie van de daar begraven militairen.

Bart Janssen, 20-03-2018: Vandaag ontving ik van Cor Engelen uit Pennsylvania (U.S.A.) de foto van de 21-jarige Chancellor Young, die op 26-02-1945 de dood vond en op de Britse begraafplaats zijn laatste rustplaats kreeg. De ouders van Cor Engelen hebben indertijd het graf van C. Young geadopteerd. Cor Engelen had mijn oproep op Noviomagus gelezen en meteen contact opgenomen.


C. Young

Oproep 97 (11-02-2018):

Op 08-11-1944 overleed Maria Grada Schoots (*Wamel, 02-10-1924 en wonende B. Scheisteeg 96 in Wamel) in het Canisiusziekenhuis in Nijmegen. Zij overleed volgens de overlijdensverklaring aan buikvliesontsteking als gevolg van een verwonding door oorlogsgeweld. Zij staat niet bij de 37 namen van slachtoffers op het oorlogsmonument in Wamel vermeld.

Op 30-12-1944 overleed Wilhelmus Theodorus Gerritsen (*Wamel, 15-02-1891 en wonende Parkenstraat in Wamel, huisnummer onbekend) in het Canisiusziekenhuis in Nijmegen. Hij was gewond geraakt door een granaatontploffing in de Lageweg in Wamel.

Van beide slachtoffers hoop ik langs deze weg nog nabestaanden te achterhalen.

Oproep 96 (26-11-2017):

In de St. Stevenskerk ligt sinds een aantal jaren het gedenkboek van de mensen, die in de oorlog door hun activiteiten in het verzet het leven hebben verloren. Momenteel wordt dit gedenkboek, dat door veelvuldig inzien veel te lijden heeft gehad, waar nodig gerepareerd en aangevuld met een aantal nog ontbrekende foto's. Van de 74 beschreven verzetsmensen waren echter geen foto's te achterhalen van:
Christiaan Evert Blaauw (*Den Helder 11-09-1878, +Vught 08-07-1943),
woonde op Beekmansdalseweg 1, Nijmegen;
Theodorus Adrianus Maria Couwenberg (*Tilburg 26-05-1903, +Rotterdam 25-11-1944),
student aan R.K. Universiteit, Nijmeegs adres onbekend;
Hero Schaap (*Zaandam, 16-11-1913, +Vught, 05-09-1944),
woonde op Dennenstraat 2, Nijmegen;
Petrus Laurentius Treijtel (*Rotterdam 09-08-1877, +Leusden 21-07-1944),
woonde op Koninginnelaan 33, Nijmegen.

Wie kan me met nabestaanden van deze omgekomen verzetsmensen in contact brengen?

Oproep 95 (26-04-2017):

Op 26 september 1944 kwam Theodorus Maria Leenders (*Nijmegen, 17-11-1899) uit de Van Berchenstraat 12 in Nijmegen door een granaatontploffing om het leven.
Theo Leenders, die ongehuwd was, woonde samen met zijn eveneens ongehuwde zus Petronella Antonia Leenders. Deze Nel Leenders is tientallen jaren actief geweest met het innen van donaties ten gunste van de Blindenbibliotheek Le Sage ten Broek, waar ik bijna 40 jaar gewerkt heb. Op bijgaande foto krijgt Nel Leenders op 26 oktober 1976 de Gouden Speld van Verdienste voor haar vele vrijwilligerswerk ten gunste van onze Blindenbibliotheek uit handen van directeur G.J.G. van Grinsven. Links zit Mariëtte Thijsen, dochter van mevrouw Thijsen-Nieuwerkerk, de medeoprichtster van de Blindenbibliotheek Le Sage ten Broek.

Bij het overlijden van mej. P.A. Leenders op 5 januari 1987 was haar neef Leon Peters, wonende Tangostraat 48, executeur-testamentair.

Wie kan mij met deze Leon Peters of met de in haar rouwadvertentie genoemde familie Van Elferen in contact brengen?

Bart Janssen, 10-05-2017: Na een eerste reactie op 4 mei jl. uit de tak Van Elferen kwam ik gisteren in het bezit van een mooie foto van het oorlogsslachtoffer Theodorus Maria Leenders. De zoektocht naar Leon Peters gaat door.

Oproep 94 (04-03-2017):

Enige tijd geleden kreeg ik enkele bidprentjes van oorlogsslachtoffers. De prentjes kwamen uit een oud kerkboek, dat op een zolder was gevonden. Een van de prentjes was van Theo van der Heiden, zoontje van Johannes Cornelis van der Heiden en Antonia Smits. Theo is in Nijmegen geboren op 20-08-1936 en aldaar overleden op 05-01-1943. Hij woonde vermoedelijk Van Nispenstraat 56 in Nijmegen. Hij staat niet vermeld op de site van de oorlogsdodennijmegen.nl

Om zekerheid over de doodsoorzaak te krijgen, zou ik graag in contact komen met zijn in februari 1932 geboren broer Jan of met andere familieleden.

Bart Janssen, 28-03-2017: Vandaag ben ik gebeld door Jan van der Heiden, de broer van Theo van der Heiden van oproep 94. Hij vertelde me dat zijn broertje niet door oorlogsomstandigheden maar door difterie is overleden.

Oproep 93 (21-08-2016):

Op 17 juli 1944 overleed in Oberhausen de Nijmegenaar Marinus Cornelis van Toor (*Gorinchem, 29-09-1924). Hij woonde met zijn ouders en broers in de Johannes Vijghstraat 60, Nijmegen. Van Rien van Toor is alleen bekend dat hij voor de Arbeitseinsatz naar Duitsland moest.
Gisteren hoorde ik dat zijn jongste broer Cornelis Gerardus Adrianus van Toor (*02-07-1931) vermoedelijk nog leeft en in Nijmegen woonachtig is.

Wie kan me met deze Kees van Toor in contact brengen?


Rien van Toor

Oproep 92 (24-07-2016):

Voorafgaand aan de onthulling van het monument voor de vele tientallen oorlogsslachtoffers uit het Willemskwartier geef ik op 21-09-2016 een powerpointpresentatie in het wijkcentrum 't Hert op de Willemsweg. Tijdens deze presentatie tracht ik chronologisch door de oorlog heen alle slachtoffers uit het Willemskwartier een gezicht te geven. Van een aantal omgekomen burgers heb ik echter nog geen nabestaanden kunnen achterhalen.

Wie kan me, hopelijk op korte termijn, in contact brengen met nabestaanden van de volgende slachtoffers?

Schouten, Evert Lambertus (*Nmg 03-01-1916  †Amsterdam 15-05-1940) Tollensstraat 123
As, Marinus Johannes van (*Nmg 18-02-1924  †Neheim Hüsten 17-05-1943) Tesselschadestraat 9
Hovens-Keisers, Maria Agnes (*Mill-St. Hubert 24-09-1894  †Nmg 13-11-1944) Schonckstraat 56
Roesink, Jacobus (*Nmg 30-12-1923  †Nmg 29-09-1944) Tollensstraat 153
Jager, Johannes de (*Nmg 05-04-1880  †Nmg 05-10-1944) Thijmstraat 135
Frank, Catharina Charlotte (Tiny) (*Nmg 02-04-1935  †Nmg 22-02-1944) Willemsweg 103
Wessels, Theodorus (*Arnhem 18-07-1891  †Nmg 04-10-1944) en
Wessels-Brugman, Aleida Johanna (*Rheden 13-11-1887  †Nmg 29-01-1945) Willemsweg 258
Dankbaar, Johannes (Jo) (*Ewijk 12-09-1909  †Nmg 20-09-1944) Ruusbroeckstraat 29
Heisen, Hendrikus J. (Henkie) (*21-07-1936  †Nmg 04-12-1944) Beetsplein 19
Wurms, Mozes (*Amsterdam 16-08-1897  †Auschwitz ±19-10-1942) en
Wurms-Markreich, Erna (*Leer Dld. 03-11-1893  †Auschwitz ±27-11-1942) Jan Luykenstraat 40

Bart Janssen, 15-09-2016: Roesink, Jacobus (Co), (*Nmg 30-12-1923  †Nmg 29-09-1944), Tollensstraat 153, werkte op de Export Papierfabriek in de Tollensstraat 181.
Zijn twee zussen Gerrie en Annie werkten daar ook. Annie was getrouwd met Groeneveld.
De zussen zijn inmiddels overleden, maar wie kan me in contact brengen met hun kinderen?

Bart Janssen, 16-09-2016: al weer twee oplossingen van oproep 92: twee weken geleden heb ik de enige zoon van Jo Dankbaar en vanmorgen heb ik in Den Helder een broer van Henkie Heisen gevonden. De zoon van Jo Dankbaar heb ik al geïnterviewd en vanavond mag ik de broer van Henkie Heisen bellen voor meer informatie en een foto.

Bart Janssen, 07-04-2023: in mijn oproep 92 vroeg ik in 2016 naar nabestaanden van Evert Lambertus Schouten. Deze week meldde zich een nabestaande. Hij ontdekte de oproep heel toevallig. De opa van zijn echtgenote was een broer van E.L. Schouten. Hij gaat in de familie uitzoeken of er nog een foto van Evert Lambertus Schouten bestaat. Ik wacht met spanning af.

Oproep 91 (22-07-2016):

Op 10-11-1944 kwam Johannes Brouwers (*09-07-1911), wonende Beetsplein 6, door oorlogsgeweld om het leven. Volgens zijn bidprentje had hij meer broers en zussen.

Wie kan me met zijn nabestaanden in contact brengen?

Oproep 90 (11-06-2016):

Op 28-09-1944 kwam mevrouw Johanna Berendina Hendrika Prinsen-Deunk (*Winterswijk 31-12-1906) door bommen bij haar woning aan de Van Heutzstraat 10 om het leven.
Haar man Willem Gijsbert Prinsen (*17-04-1905) hertrouwde op 04-06-1946 in Nijmegen met Jitske de Jong (*21-03-1904), weduwe van Dirk Sluis (*Uitgeest, 26-04-1902), die op de Grebbeberg is omgekomen, en moeder van Jitty Sluis (*Harlingen, 01-01-1935).
Het is niet bekend of het echtpaar Prinsen-Deunk kinderen had.

Wie kan me met familieleden van deze families Prinsen, Sluis of Deunk in contact brengen?

Bart Janssen, 10-08-2016: Vandaag ontving ik uit Beuningen van een aangetrouwde neef van J.B.H. Prinsen-Deunk de laatste mutaties voor het verhaal van voornoemd slachtoffer. Oproep 90 kan hierdoor ook als afgehandeld worden beschouwd.

Oproep 89 (17-03-2016):

Op 8 februari 1945 werd de vijfjarige Hansje van de Berg uit de Kloosterstraat 22 dodelijk door een granaat getroffen. Deze week interviewde ik zijn oudste zus. Zij vertelde mij, dat zijn speelkameraadje Thijsje Ockers uit de Observantenstraat 3 getuige was van deze ramp, maar dat hij wonderwel niets mankeerde. Deze Thijsje Ockers is echter wel later in de oorlog door een ongeval met een geallieerde legertruck gedood.

Wie kan mij met nabestaanden van deze Thijsje Ockers in contact brengen?

Oproep 88 (09-06-2015):

Op 28-10-1944 sloeg in de apotheek van apotheker Dr. H. Velthorst op de hoek van de Groesbeekseweg en de Sumatrastraat een granaat in. De vader van de apotheker: Hendrik C. Velthorst (*Rheden, 15-08-1865) en zijn echtgenote Johanna G. Velthorst-Ermers (*Norg, 27-05-1875) kwamen daarbij om het leven. De apothekersassistente Beermann werd ernstig gewond, maar overleefde de oorlog.
Op 31-10-1944 verscheen bijgaande rouwadvertentie in De Gelderlander.
Verder onderzoek heeft aan het licht gebracht, dat mevrouw J.G. Velthorst-Ermers eerder weduwe was van Frederic Deddis Martin Vriesema. Haar twee zonen uit dit huwelijk: Jan (*25-02-1901) en Frederic Deddis Martin (*30-12-1904) bleven na het tweede huwelijk van hun moeder vermoedelijk in Drenthe wonen.

Wie kan me met nabestaanden in contact brengen?

Oproep 87 (25-05-2015):

Bij het bombardement van 22-02-1944 kwam Karel Aart Oppelaar (*Wierden, 29-07-1913) om het leven. Hij was getrouwd met Gerritje Balt en woonde Prinses Mariannelaan 83 in Rijswijk. Het echtpaar had nog geen kinderen. Volgens de rouwadvertentie had Karel Aart Oppelaar wel broers en/of zussen.

Wie kan me met nabestaanden van deze Karel Aart Oppelaar in contact brengen?

Oproep 86 (07-03-2015):

Vandaag kwam ik in het bezit van het bidprentje van mevrouw Johanna Petronella de Jong-van den Dolder (*Hoogerheide, 25-02-1874), die in 1944 met haar echtgenoot Franciscus de Jong aan de St. Annastraat 276 woonde. Zij kwam op 28-09-1944 door een granaatscherf in haar rug om het leven. In de rouwadvertentie werden als kinderen genoemd:

Ned. Indië: J.A. de Jong en G. de Jong-de Ruyter
Nijmegen: J.G. Eichelsheim-de Jong en C.R. (of C.P.) Eichelsheim
Den Haag: Mr. A.F. de Jong en S. de Jong-Vreeburg
Nijmegen: H.G. de Jong en C. de Jong-Brinkhoff
Nijmegen: H.H.P. de Jong

Het echtpaar Eichelsheim was woonachtig in de Madoerastraat 8 in Nijmegen.

Wie kan me met haar nabestaanden in contact brengen?

Bart Janssen, 05-08-2016: Na een lange zoektocht, waarbij ik in de Madoerastraat en de Palembangstraat huis aan huis navraag heb gedaan, vond ik een oud-bewoonster, die mevrouw Eichelsheim gekend had. Zij herinnerde zich, dat het echtpaar Eichelsheim, dat geen kinderen had, in Ravenstein begraven lag. Op de begraafplaats ontmoette ik een vrijwilligerster, die me tot mijn verrassing meenam naar het graf van het echtpaar De Jong-van den Dolder, dat vrijwel naast dochter Eichelsheim bleek te liggen. Ook hoorde ik, wie de grafrechten namens de familie in 2005 voor tien jaar had verlengd. Beide graven stonden op de nominatie geruimd te worden. Net op tijd heb ik dankzij deze executeur-testamentair de laatste nabestaande kunnen traceren en zijn verhaal aan mijn boek kunnen toevoegen.

Oproep 85 (12-12-2014):

Op 19 november 1944 stierf de 29-jarige An Brendel-Jansen, echtgenote van Ep Brendel, in het beruchte concentratiekamp Ravensbrück. Zowel An als haar man Ep waren op diverse manieren actief in het Nijmeegse verzet. Zo boden zij ook onderdak aan een joodse baby Esther Bamberger, die door hen Ineke werd genoemd.
Esther Bamberger, geboren in Amsterdam op 12 augustus 1943, kwam amper zes weken oud voor de eerste maal in het weeshuis van kamp Westerbork terecht.
Haar ouders Joseph en Margaretha Bamberger-Prins (zie bijgaande foto’s), zijn via Westerbork in Bergen-Belsen terecht gekomen. Kort na hun bevrijding in 1945 zijn beiden echter overleden.
Eind 1943 werd Esther door verzetsstrijdster Sietske Visser-Hoekstra (nicht van An Brendel die zich als non had verkleed) uit een transport van joodse kinderen ontvoerd en naar Nijmegen gebracht. Ze werd daar als "Ineke" liefdevol door An Brendel in huis opgenomen.
Na de arrestatie van An moest Ineke ook mee naar het Huis van Bewaring in Arnhem. Op 8 mei 1944, toen An naar Vught werd overgebracht, werd Ineke voor de tweede maal naar het weeshuis in Westerbork gestuurd en op 4 september 1944 werd zij naar Théresiënstadt gedeporteerd.
Door onderzoek bij de familie Brendel en in Westerbork heb ik onlangs ontdekt, dat de baby Esther Bamberger het concentratiekamp Théresiënstadt heeft overleefd en na de oorlog naar Engeland is geëmigreerd.
Esther was enig kind. Vrijwel haar gehele familie is in concentratiekampen vermoord.

Wie kan me met haar in contact brengen? Ik wil haar, als zij daar belangstelling voor heeft, uit mijn uitvoerige documentatie graag vertellen over haar tragische eerste levensjaren en over de mensen, die haar toen zo liefdevol hebben opgevangen.


Joseph en Margaretha Bamberger-Prins

Bart Janssen, 08-03-2015: Dankzij de onvermoeibare inzet van Rieki N. is Esther Bamberger in Engeland getraceerd. Het eerste telefonisch contact is gelegd. Ze was zéér verrast en ook heel blij en dankbaar, dat ze na 70 jaren eindelijk kan invullen, hoe haar eerste dramatische levensjaren zijn verlopen.

Oproep 84 (26-09-2014):

In de oorlog woonden bij de familie van Balkum, Voorstadslaan 181 in Nijmegen twee joodse kinderen van ± 6 of 7 jaar. Deze kinderen, die waarschijnlijk David en Esther werden genoemd, zaten daar waarschijnlijk ondergedoken. Zij waren plotseling verdwenen en zijn vermoedelijk omgebracht.

Wie kan mij in contact brengen met nabestaanden van deze familie Van Balkum?

Oproep 83 (12-07-2014):

Bart Janssen, 12-12-2014: Deze oproep is vervangen door Oproep 85

Oproep 82 (03-07-2014):


Frans van Ballegooij

Ongeveer vijf jaar geleden bezocht een zekere heer van Ballegooij uit België de administratie van het St. Barbarakerkhof in Brakkenstein. Hij was op zoek naar het graf van zijn oom Frans van Ballegooij, agent van politie, die bij het bombardement van 22 februari 1944 om het leven is gekomen. Het graf kwam niet in de administratie voor.

Nu is een schriftje boven water gekomen, waarin genoteerd staat waar Frans van Ballegooij op het kerkhof begraven ligt. Hopelijk kan ik met dit bericht de neef in België alsnog bereiken om hem in contact te brengen met de administratie van voornoemd kerkhof.

Wie kan me in contact brengen met deze neef in België?

Oproep 81 (27-02-2014):

Op 29-02-1944 overleed Johanna Soetekouw-Hendriks (*Nederasselt, 19-02-1858) in de gemeente Nijmegen, vermoedelijk in het Canisius- of het Wilhelminaziekenhuis.
Johanna Soetekouw-Hendriks was de dochter van Gerardus Hendriks en Francina Voet.
Zij trouwde op 04-05-1883 in Overasselt met Jacobus Soetekouw (*Bergharen, 16-04-1854/+Bergharen, 15-10-1914) Een adres is niet bekend.
Van de kinderen van dit echtpaar zijn bekend:
Gerardus Soetekouw
Hendrika Francina Soetekouw (later getrouwd met Gerardus Antonius Berns)
Gerardus Soetekouw (op 26-05-1896 in Overasselt overleden).

Graag wil ik door contact met familie of bekenden achterhalen of zij aan de gevolgen van het bombardement is overleden.

Oproep 80 (06-01-2014):

Medio 1940 kwam aannemer Wim Kellendonk uit Hees huilend de bakkerij van Las aan de Dorpsstraat 158 in Hees binnen. Hij had zojuist vernomen dat zijn zoon Nol bij de inval van de Duitsers bij Middelburg in Zeeland was omgekomen. Arnoldus Franciscus Kellendonk (*Nijmegen, 02-05-1906 /+Middelburg, 14-05-1940) was de zoon van Wilhelmus Arnoldus Kellendonk (die op 28-07-1953, 75 jaar oud, op de Slotenmaker de Bruïneweg 104 overleed) en van Agnes Theodora de Keijser (die voor haar man overleed).
In de overlijdensadvertentie van vader W.A. Kellendonk worden als nabestaanden genoemd:
Tilburg: J.H. Kuppens-Kellendonk, J.P. Kuppens en kind.
Nijmegen: F.G. Kellendonk

Bart Janssen, 21-03-2016: De naam van het kind van het echtpaar Kuppens is: Mathilda Johanna Josephina Astrid Kuppens (*Sint Nicolaasga, 23-09-1936)

Wie kan me met voornoemde nabestaanden in contact brengen?

Oproep 79 (29-12-2013):

Bij het bombardement van de schoenenzaak van Holland op 22-02-1944 was Hendrika W. (Riek) Michels (*Dordrecht, 18-10-1919) een van de twee slachtoffers, waarvan ik nooit nabestaanden of een foto kon achterhalen. Riek Michels, bevriend met de eveneens in de winkel omgekomen Nellie Burgers, woonde Groenestraat 272 in Nijmegen. Onlangs hoorde ik dat zij een broer Henk en een getrouwde zuster (naam onbekend) had.

Misschien zijn deze gegevens een houvast bij het vinden van nabestaanden, die ik alsnog hoop te achterhalen.

Oproep 78 (07-12-2013):

Op 19-09-1944 werden Johannes Otten (*Millingen a.d. Rijn, 06-02-1860) en zijn zoon Theodorus Hendrikus Otten (*Millingen a.d. Rijn, 01-06-1893) op hun evacuatieadres in Groesbeek vanuit een vliegtuig ernstig gewond. Zoon Theo overleed vrijwel direct, zijn vader daags daarna. Het verhaal werd me door een kleinzoon verteld. Helaas lukt het deze kleinzoon niet foto’s van zijn opa en zijn oom te achterhalen.
Hij adviseert me contact te zoeken met zijn nicht Cisca (Francisca Theodora Catharina) Otten, gehuwd met Hans Pe(e)ters. Ze is geboren op 23-10-1931 en woont vermoedelijk in de wijk Neerbosch-oost.
Ook beschikken andere nazaten van Johannes Otten en Agnes Janssen misschien over de bedoelde foto’s, maar waar wonen zij?
Hun kinderen waren:
1.Johannes Theodorus, *1886 (Jan)
2.Catharina Maria, *1888 (Toos)
3.Maria Cornelia, *1890 ( Marie)
4.Theodorus Hendrikus, *1893 (Theo)
5.Hendrikus, *1895 (Hendrik)
6.Cornelia, *1899 ( Cornelia )
7.Hermanus, *1901 (Herman)

Oproep 77 (21-10-2013):

Op 16 november 1944 rende de zesjarige Rudie Vorster (*Tilburg, 30-07-1938) vanuit zijn ouderlijk huis (Leeuwstraat 32) onverwacht de straat op. Voor de ogen van zijn moeder werd hij door een Engelse jeep aangereden en overleed ter plaatse. Na de oorlog verhuisden de ouders van Rudie (Jan en Toos Vorster-Nuland) naar Oss. Het zoontje, dat na de dood van Rudie geboren werd, kreeg opnieuw de naam Rudie. Volgens een achterneef had Rudie Vorster ook twee zussen, maar hun namen en woonplaatsen zijn niet bekend.

Graag zou ik in contact komen met deze zussen of met broer Rudy, die lang in Engeland gewoond heeft, maar sinds enige jaren weer in Oss schijnt te wonen.

Bart Janssen, 09-08-2016: De broer en zus van Rudie Vorster blijken inderdaad in Oss te wonen. Via lezers van Noviomagus ben ik in februari jl. met hen in contact gebracht. Uit de herinnering aan de verhalen uit de familie hebben we nu samen het drama kunnen reconstrueren.

Oproep 76 (11-10-2013):

Na mijn oproep 75 (Franz Ruth) las ik in het begraafboek 1944 van het kerkhof in Beuningen, dat er op dit kerkhof vier slachtoffers van de splinterbommen van 28-09-1944 begraven zijn.
De 5-jarige Marietje van Bergen woonde in Beuningen. Ze werd in de tuin van haar ouders getroffen en is dus geen Nijmeegse, maar Petrus Gesthuizen (33) en Antonius Joseph de Haan (81) kwamen resp. uit de Nijmeegse parochies St. Theresia (Waterkwartier) en St. Antonius (Groesbeekseweg). Deze tot nu toe onbekende slachtoffers behoorden waarschijnlijk ook tot de karavaan Nijmeegse evacués. (A.J. de Haan woonde vermoedelijk op de St. Annastraat 139).

Graag zou ik met hun nabestaanden in contact komen.

Bart Janssen, 07-02-2015: Deze week werd ik door de zoon van Petrus Gesthuizen gebeld. Op een verjaardag had hij gehoord, dat hij op de site Noviomagus gezocht werd. Ik heb vandaag zijn indrukwekkende verhaal mogen noteren.

Oproep 75 (08-10-2013):

Op 28-09-1944 vluchtte het gezin Ruth uit de Van Welderenstraat 120 met een aantal buurtbewoners, waaronder de zoon van de familie Reijers van de Van Welderenstraat 122, met paard en wagen naar een familie Van Dinther in Boven-Leeuwen, omdat het in Nijmegen te onveilig was geworden. Bij Beuningen werd de karavaan door een in het nauw geraakte Duitse bommenwerper gebombardeerd. In de groep vluchtelingen vielen doden en gewonden. De 17-jarige Franz Ruth overleed ter plaatse en de zoon uit het gezin Reijers werd ernstig gewond.
Enkele dagen voor de gedwongen evacuatie werd, vermoedelijk bij een tijdelijk vliegveld in Malden, onderstaande foto van Franz Ruth met een groep Canadese bevrijders gemaakt. Franz zit linksonder met lichte broek. Twee vrienden van Franz staan ook op de foto. Mogelijk zijn zij, evenals de buurjongen Reijers, nog in leven.

Samen met de enige nog levende zus van Franz (toen 2 jaar) hoop ik via deze twee vrienden of via de zoon van de familie Reijers nog informatie over dit drama in Beuningen te achterhalen.

Bart Janssen, 15-02-2014: Vandaag heb ik contact gehad met een 84-jarige mevrouw uit Steenwijk. Als 14-jarig meisje is zij op 28 september 1944 getuige geweest van het drama op de Van Heemstrabaan in Beuningen. Haar moeder heeft de gewonden van deze ramp opgevangen en verzorgd. Uit haar gegevens en uit de registers van het kerkhof in Beuningen heb ik een goede reconstructie van deze gebeurtenis kunnen maken.

Oproep 74 (27-09-2013):

Op 2 oktober 2012 gaf ik een presentatie over het bombardement op de schuilkelder van de kapokfabriek aan de De Ruyterstraat. Op 2 oktober 1944 vonden daar bijna 100 mensen de dood. Een van de nabestaanden van deze slachtoffers wil zich inzetten voor het realiseren van een monument ter herinnering aan deze ramp. Hij zoekt daarbij hulp van enkele vrijwilligers, die hem kunnen ondersteunen bij het zoeken naar: verzorging publiciteit, financiële middelen, vormgeving, enz. Voor meer informatie kunt u hier klikken.

Ik wil dit mooie initiatief graag ondersteunen. Belangstellenden kunnen contact opnemen met:
Huib de Groot, Vilstersedijk 14, 8146 PA Dalmsholte, gedenk-kapokfabriek@hccnet.nl

Oproep 73 (28-08-2013):

Op 15 december 1940, zeven maanden na de inval van de Duitsers, overleed de zevenjarige Arnoldus (Noudje) Seegers. Een nu 86-jarige inwoner van Neerbosch die toen in de hoogste klas zat, heeft bij de begrafenis van Noudje met een aantal klasgenoten de kist gedragen. Deze persoon meent zich te herinneren dat Noudje op de Dennenstraat door een Duitse auto is overreden. Dat zou betekenen dat hij als oorlogsslachtoffers geregistreerd moet worden. Hij heeft echter geen 100% zekerheid over de doodsoorzaak.
In 1940 woonde er in de parochie Dennenstraat alleen een Seegers op de Oude Graafseweg 182. Mogelijk was Noudje een zoontje van deze familie.

Wie kan me met familieleden van Noudje in contact brengen of wie weet me meer over het ongeval te vertellen?


Klik op het plaatje voor een vergroting

Bart Janssen, 28-08-2013: Nog geen vijf uur na de plaatsing van de oproep kreeg ik via een misschien ver, ver familielid van de naam Seegers door, dat er na de dood van Arnoldus Seegers, toen nog enig kind, meer kinderen in het gezin zijn geboren. Dat klopte inderdaad en vandaag heb ik al een gesprek gehad met de oudste broer, die eveneens Arnoldus is genoemd. Er wordt in oude albums en andere familiedocumentatie al naarstig naar meer gegevens gezocht. Vast staat al wel dat Noudje (ook Nolly genoemd) Seegers op weg naar zijn school op de Dennenstraat door een militaire auto is overreden. Dankzij zijn bidprentje, dat ik de vorige week in Malden kreeg, krijgt dit onbekende oorlogsslachtoffertje nu toch nog een gezicht.

Oproep 72 (24-08-2013):

In 1942 werd in Nijmegen de Joodse familie Bas in de Derde Walstraat 46 opgepakt en in concentratiekampen vermoord. Het gezin bestond uit:

Eleazer Bas (*Amsterdam, 28-07-1895/+Midden Europa, 31-03-1944)
Aaltje Bas-de Jong (*Den Bosch, 11-10-1895/+Auschwitz, 27-11-1942)
Sientje Bas, (*Nijmegen, 31-07-1919/+Auschwitz, 31-01-1943) en
Vrouwtje Juliana Bas, (*Nijmegen, 30-04-1927/+Auschwitz, 27-11-1942)


De derde dochter Amalia (*Nijmegen, 29-11-1920) stond op hetzelfde adres ingeschreven, maar is bij de razzia niet opgepakt. Zij was op 18-07-1941 getrouwd met J. van Thiel en zij en haar man zijn in 1954 naar Australië (Melbourne) geëmigreerd.

Bart Janssen, 11-12-2014: Nieuwe informatie: In Melbourne begon J. van Thiel een kapperszaak.
Amalia kreeg vier kinderen, waarvan de namen Ali en Sjak bekend zijn.
Haar vroegere vriendin Mientje Theunissen, toen Derde Walstraat 42, kreeg in 1968 de onderstaande foto van haar kinderen.

Wie kan me met haar of met haar kinderen of andere familieleden in contact brengen?

Oproep 71 (10-05-2013):

Op 9 oktober 1940 kwamen Alfred Israël Goldschmitt (*08-01-1882) en zijn echtgenote Sabina Sara Goldschmitt-Nathan (*03-02-1882) vanuit Haarlem naar Nijmegen. Eind 1942 werd dit Joodse echtpaar, woonachtig in de Burghardt van den Berghstraat 159 in Nijmegen, opgepakt en in Auschwitz omgebracht.

Onlangs werd mij verteld dat een familielid de oorlog overleefd heeft en tot vorig jaar in de Prof. Van Ginnekenstraat woonde. Wie kan mij meer informatie geven?

Oproep 70 (10-05-2013):

In de nacht van 17 op 18 november 1942 werd Richel J.L. de Leeuw met zijn echtgenote Greta Bolle en zijn kinderen Bertha (18), Grietje (16), Josephine 13), Vogeline (12) en Flipje (9) op hun huisadres in de Vredestraat 6 opgehaald. Het hele Joodse gezin is, samen met de ouders van Richel (Philippus en Grietje de Leeuw-Haagens) in concentratiekampen omgebracht.
Onlangs sprak ik een stadgenoot, die de familie De Leeuw gekend heeft. Zij vertelde me dat ze enige jaren geleden contact heeft gehad met een nabestaande van de familie De Leeuw, die de oorlog overleefd heeft. Hij heeft jarenlang een oud-ijzerhandel in de Voorstadslaan gehad.

Omdat het me nog steeds niet gelukt is foto’s van deze familie te achterhalen, hoop ik via deze oproep contact te krijgen met dit familielid van het omgekomen gezin De Leeuw.

Oproep 69 (13-04-2013):

Vandaag, 13-04-2013, verscheen een oproep in De Gelderlander van Gerry van der Weyde. Op 1 november 1944 woonde zij met haar zusje Wietske van der Weyde (*23-09-1939) aan de Zevenheuvelenweg 67 in Berg en Dal. Daar werd een foto van het tweetal gemaakt. Kort na het maken van de foto werd Wietske door een granaat getroffen. Zij overleed dezelfde dag op een Nijmeegse Rode Kruispost of in het Canisiusziekenhuis. Heel graag zou ik deze laatste foto bij het verhaal in mijn boek plaatsen. Ik wil de oproep van mevrouw Gerry van der Weyde daarom graag ondersteunen.

Oproep 68 (13-03-2013):

Onlangs kreeg ik een krantenknipsel toegestuurd uit de NRC van 7 februari 2013. Met dit artikel reageert een zekere Max van den Berg uit Amsterdam op een artikel uit dezelfde krant van 1 februari jl. Hij schrijft o.a. over zijn bij het bombardement van Nijmegen omgekomen vader. Mogelijk is zijn vader de onbekende J. van den Berg uit de Bloemerstraat of een van de heren Hendrikus J. van den Berg (*17-07-1914, wonende De Ruyterstraat 42) of Gijsbertus van den Berg (*08-01-1920, wonende Floraweg 19) waarvan ik nog geen familieleden heb kunnen traceren.

Wie kan mij met deze Max van den Berg in contact brengen?

Bart Janssen, 18-03-2013: Vrijwel direct na de publicatie van de oproep kwam er contact tot stand met de heer Max van den Berg. Zijn vader blijkt niet bij het grote bombardement van 22-02-1944, maar door de bommen van 07-10-1944 op de Ganzenheuvel te zijn omgekomen.

Bart Janssen, 08-06-2013: Het Joodse echtpaar Isaäc (*16-09-1898) en Petronella Martha (*25-11-1895) van den Berg-Roos zat na 21 juni 1941 in de woning Ganzenheuvel 28 in Nijmegen ondergedoken. Na deze datum heeft de zoon in Amsterdam niets meer van zijn vader kunnen vernemen. Hij kan mij dus geen informatie geven over de Nijmeegse jaren van zijn vader. Ik hoop nu in contact te komen met familieleden van Petronella Martha Roos of van Hendrika Roos-Buvelot (*01-02-1878), die na haar overlijden op 07-01-1951 in hetzelfde graf is bijgezet. Mevrouw Roos-Buvelot woonde in 1940 op het Nachtegaalplein 28 in Nijmegen. Hopelijk kunnen eventuele nabestaanden mij nog iets over de Nijmeegse jaren van het omgekomen echtpaar Van den Berg-Roos vertellen.

Oproep 67 (29-01-2013):

Enige tijd geleden kreeg ik van een vroegere bewoner van de Brederostraat bijgaande foto van de (schuil)kelder onder banketbakkerij Vis (St. Annastraat 232) en sigarenwinkel Schipperheijn (St. Annastraat 234) op de hoek met de Groenestraat. De foto is genomen tussen oktober 1944 en maart 1945.

Wie kan me zeggen wie de mensen op deze foto zijn?

Oproep 66 (27-11-2012):

Op 2 oktober 1944, toen Nijmegen voortdurend met bommen en granaten bestookt werd, zochten veel bewoners van de Bottendaal hun toevlucht in de enorme kelder onder de kapokfabriek aan de De Ruyterstraat. Het echtpaar Joannes Hendrikus Hagen (*Arnhem, 23-03-1872) en Hendrica G. Hagen-Linders (*Nijmegen, 19-10-1875) was zo slecht ter been, dat zij de overtocht van huis naar de kapokfabriek niet op eigen kracht kon maken. Aan het einde van de middag werden zij in de kelder gemist en enige buurtbewoners ondernamen direct actie. Het bejaarde echtpaar werd van huis gehaald en naar de kelder geholpen. Daar kwamen zij enige uren later met 97 andere buurtbewoners om het leven, toen de kapokfabriek door twee bommen werd verwoest. Hun huis aan de Piet Heinstraat bleef vrijwel onbeschadigd.

Het is niet bekend of zij kinderen hadden. Wie kan me met nabestaanden in contact brengen?

Oproep 65 (23-10-2012):

Onlangs kreeg ik een bidprentje van Hendrikus Mathias Maria Gommers (*Nijmegen, 14-11-1926 / +19-07-1944) in mijn bezit. Hendrikus Gommers, overleden "door een noodlottig ongeval", was leerling op het Canisiuscollege, maar wordt niet genoemd op het monument van de omgekomen leerlingen van dit college. Door het feit dat hij in de zomer pas na zeven dagen werd begraven, erg ongebruikelijk in die tijd, houd ik er rekening mee dat er toch van een oorlogsslachtoffer sprake zou kunnen zijn.

Het bidprentje maakt geen melding van broers of zussen, maar misschien kunnen neven of nichten of hun kinderen mij duidelijkheid verschaffen?


Klik op het plaatje voor een vergroting

Bart Janssen, 27-10-2012: De speurtocht van Rieki N. op internet heeft ook ditmaal weer succes gehad. Zij bracht mij in contact met een zus van de 17-jarige Hendrikus M.M. Gommers. Zij vertelde me, dat haar broer geen oorlogsslachtoffer is. Hij is op 19 juli 1944 bij het zwemmen in de Waal verdronken.

Oproep 64 (23-10-2012):

Onlangs kwam ik in het bezit van een bidprentje van Henricus Gommers (*Heumen, 26-11-1878 / +Nijmegen, 18-10-1943), weduwnaar van Johanna Hendrina Kersten, die volgens de tekst op het prentje kort voor hem is overleden. De tekst op het prentje vermeldt verder: "Zijn Vaderland was hij getrouw tot in den dood. Veilig is hij nu bij Vader in den hemel, waar geen oorlog woedt…:. Deze tekst sterkt mij in het vermoeden dat Henricus Gommers een oorlogsslachtoffer is geweest. Hij is op 22-10-1943 begraven op het kerkhof aan de Groenestraat. In het adresboek 1940 vind ik maar één "H. Gommers" in de parochie van deze kerk en wel een metselaar op Muntweg 18. Mogelijk is dit dezelfde Gommers.

Wie kan me op het pad zetten naar de kinderen of kleinkinderen van Henricus Gommers?


Klik op het plaatje voor een vergroting

Oproep 63 (16-10-2012):

Freddy Beltgens, ± 1917 geboren in Nederlands Indië, kwam in de jaren twintig met zijn ouders Marinus Felix Frederik Beltgens en Berta Antoinetta Beltgens-Mans en zijn broers en zussen naar Nijmegen, waar zij aan de Barbarossastraat 88 gingen wonen en waar zijn vader in 1929 overleed. Freddy, de oudste van het gezin, ging aan het Canisius College studeren en werd patrouilleleider van de verkennerijgroep van het Canisius College. In 1935 ging hij van school om zich bij het KNIL aan te melden. Tijdens de Japanse bezetting van Nederlands Indië werd hij krijgsgevangen gemaakt en met vele medegevangenen per schip richting Japan gebracht. Het schip werd getorpedeerd en alle gevangenen kwamen om. Freddy had meer broers en zussen. Een van de zussen was F.L.E.M. Beltgens. Van zijn broers en zussen, allen geboren na 1917, kunnen er nog in leven zijn.

Wie kan me met hen of met hun kinderen in contact brengen of bezit een foto van Freddy Beltgens?

Bart Janssen, 10-08-2014: Vandaag kreeg ik een mail uit Amerika met informatie over en een foto van Freddy Beltgens. Andere familieleden, die in Canada wonen en nu door de Amerikaanse familie benaderd zijn, zullen ook nog op zoek gaan.

Oproep 62 (12-10-2012):

De weduwe Lucia Anna Maria Mathot-Peters (*Sambeek, 25-04-1873) was een van de bijna 100 slachtoffers, die op 2 oktober 1944 in de kapokfabriek in de De Ruyterstraat omkwamen. Zij woonde op de Grotestraat 91 in Nijmegen. Wie was zij? Waarom zocht zij helemaal vanaf de Grotestraat een veilig heenkomen in de Bottendaal? Ik hoop familieleden te achterhalen, die me meer over haar kunnen vertellen en misschien over een foto beschikken. Hopelijk weten zij ook iets van een ander slachtoffer met dezelfde naam: Adrianus Johannes Mathot (*Nijmegen, 10-09-1865), die op 20-12-1944 in Geesthacht bij Hamburg overleed.

Wie kan meer informatie geven?

Bart Janssen, 22-10-2012: De kleinzoon (*1943), zoon van de enige dochter van het slachtoffer, heb ik dankzij reacties op deze oproep kunnen traceren. Hij heeft me verklaard dat zijn moeder hem nooit heeft verteld dat haar moeder in de oorlog is omgekomen. Mijn hoop is nu nog gevestigd op nazaten Peters uit Sambeek, waar Lucia Anna Maria Mathot-Peters is geboren én op eventuele genealogen, die zich in de stamboom Mathot hebben verdiept.

Oproep 61 (10-10-2012):

Arnoldus van Zanten, zoon van Arnoldus van Zanten uit Megen en Johanna Wilhelmina Beusker uit Gendringen, werd in Nijmegen geboren op 2 juli 1924. Toen hij op 7 januari 1945 in het concentratiekamp te Neuengamme overleed, werd op de overlijdensverklaring vermeld dat hij schoenmaker was. Zijn Nijmeegse adres is niet bekend, maar in 1940 woonde een schoenmaker A.Th. van Zanten op het adres Vondelstraat 54. Mogelijk is dit zijn vader. Op zijn bidprentje werd vermeld dat hij nog broers en zussen had.

Wie kan me met deze nabestaanden in contact brengen?

Bart Janssen, 08-03-2015: Het gezin A. van Zanten-Beusker woonde niet Vondelstraat 54, maar Begoniastraat 17, waar de vader van het slachtoffer Arnoldus van Zanten, ook Arnoldus van Zanten genaamd, op 24 januari 1950 overleed.
Twee zussen, A.J. en B.J.W. van Zanten, woonden toen nog bij hun moeder Johanna Wilhelmina van Zanten-Beusker in de Begoniastraat 17.

Oproep 60 (06-09-2012):

Op 18 september 1944 kwamen de zusters Johanna Catharina van Bronswijk (*Ubbergen, 29-05-1881) en Wilhelmina Maria Christina van Bronswijk (*Ubbergen, 13-04-1866) om het leven. Volgens familieoverlevering "ergens in de bossen". Pas een half jaar later werden hun lichamen gevonden en op 18 juni 1945 kon de begrafenis plaatsvinden.

De zussen, dochters van het echtpaar Johannes Antonius Andreas van Bronswijk (1818-1901) en Wilhelmina Willems (1837-1927), woonden op de Ubbergscheweg 166 samen met hun broers B.A. van Bronswijk en D.A. van Bronswijk, waarmee zij een bloemisterij dreven. Van het viertal, dat vermoedelijk ongehuwd bleef, is van B.A. van Bronswijk niets te achterhalen. Mogelijk is hij een zoon uit een eerder huwelijk van Johannes A.A. van Bronswijk, die pas op 44-jarige leeftijd met W. Willems trouwde.

Een enthousiaste achternicht van mij, ook Van Bronswijk, mailde me vandaag dat op 04-08-1948 het huwelijk werd voltrokken tussen Bart van Bronswijk en Dora Berendsen en dat zij gingen wonen op de Ubbergscheweg 166. Het is niet bekend of dit de gezochte B.A. van Bronswijk of wellicht diens zoon is. Ook weet ik niet of uit dit echtpaar nog kinderen geboren zijn, die me iets over de omgekomen zussen kunnen vertellen, maar via deze oproep doe ik een poging.

Wie kan meer informatie verschaffen?

Bart Janssen, 10-10-2012: Op deze oproep heb ik deze week een reactie gekregen van een familielid van de vroegere overbuurman van de familie Van Bronswijk. In een oude brief (geschreven tussen Kerst en Oud en Nieuw 1944) werd melding gemaakt van de gruwelijke dood van de twee zussen. Ook kwam een bidprentje van de zussen boven water. Binnenkort hoop ik een gesprek te hebben met de oudere broers van de schenker. Zij hebben de dames Van Bronswijk nog gekend.
Ook kreeg ik een foto van Bart van Bronswijk, de broer van de omgekomen zussen. Mogelijk roept deze foto nieuwe herinneringen aan de omgekomen zussen op.

Oproep 59 (30-08-2012):

Op 2 oktober 1944 werd de kapokfabriek in de De Ruyterstraat gebombardeerd. Er vielen 99 doden en vele tientallen gewonden. Een van de gewonden lag vrijwel onbereikbaar met beide benen onder zware betonnen platen geklemd. Tweemaal kroop een ziekenbroeder met gevaar voor eigen leven tussen de brokstukken om hem een pijnstillende injectie toe te dienen, terwijl andere helpers trachtten de dikke betonnen platen met hamers en beitels kapot te slaan. Na ruim 12 uur kon hij de schokken van de reddingsactie niet meer verdragen en hij smeekte de helpers zijn benen te amputeren. Een Engelse legerarts weigerde dat, omdat hij volgens hem nog gered kon worden. Enige minuten voor de laatste betonplaat eindelijk brak, overleed hij.
Volgens een onlangs gevonden aantekening van de heer P. Lange, die bij deze reddingsactie betrokken was, heette dit slachtoffer Johannes Hendrikus Angenent (*Dinxperlo, 23-06-1886) uit de Trompstraat 24.

Wie kan me met nabestaanden in contact brengen?

Bart Janssen, 22-10-2012: Ook ditmaal heeft jullie trouwe lezer Rieki N. me op het pad gezet van de familie Angenent. Ik kwam in het bezit van een jeugdfoto (1914) van Johannes Angenent en een van de nazaten bracht me in contact met een oudere kleindochter in Engeland. Zij woonde in de oorlog in de Oude Heselaan en zij heeft me inmiddels haar herinneringen verteld. Samen met haar oudere ook in Engeland woonachtige zus gaat ze nu op zoek naar een meer recente foto van haar opa. Van haar hoorde ik dat de zus van haar opa, de 41-jarige Johanna G. Verwaijen-Angenent, ook in de kapokfabriek is omgekomen. Na haar dood is haar echtgenoot Arie Verwaijen naar Zutphen verhuisd en heeft daar mogelijk een nieuw gezin gesticht. Ook met deze familie zou ik graag contact krijgen.

Oproep 58 (30-07-2012):

Op 18 september 1944 geeft de heer Cloosterman, Eerste Volksbelang 4, aan de centrale van de Luchtbescherming door, dat er op het Eerste Volksbelang 13 een bom is gevallen. Bij deze inslag komen Thomas Prudon (*Nijmegen, 28-08-1871) en zijn zoon Thomas Johannes Prudon (*Nijmegen, 15-05-1901) direct om het leven. Mevrouw Christina Prudon-Godefrooij (*Nijmegen, 26-05-1870) wordt ernstig gewond, maar overlijdt nog dezelfde dag.
In de oorlog wonen er in het Eerste Volksbelang drie families van de naam Prudon en wel op de nummers 13, 17a en 22. De door mij getraceerde nabestaanden waren allemaal gelieerd aan de families op nummer 17a en 22 en (voor zover nu nog bekend) geen familie van de slachtoffers van nummer 13. Van hen heb ik nog geen nabestaanden kunnen vinden.
Minstens een zoon (N. Prudon) heeft de inslag overleefd.

Wie kan me met hem of met zijn nabestaanden in contact brengen?

Bart Janssen, 19-01-2014: Onlangs kreeg ik een mail van de zoon van voornoemde Nico Prudon. Dinsdag jl. kreeg ik zijn uitvoerige verhaal en het adres van een oudere nicht, die me ook nog informatie kan geven. Gisteren ontving ik de foto’s van het omgekomen echtpaar en hun zoon Tom. Dankzij medewerking van verschillende kanten kan ik dit verhaal gaan afronden.

Oproep 57 (14-07-2012):

Op 2 oktober 1944 vielen twee bommen op de schuilkelder van de kapokfabriek in Bottendaal. Daarbij vonden bijna honderd mensen de dood. De lijst van slachtoffers van de kapokfabriek vermeld als één van de doden: Johanna Petronella Everdina Dankers-Stegers (*Rheden, 15-02-1897). Een andere bron zegt echter dat zij op 1 oktober 1944 in de Vondelstraat is omgekomen. Zij woonde in 1944 in de De Ruyterstraat 209 in Nijmegen. Vermoedelijk pas enige jaren, want volgens het adresboek van 1940 woonde eerst op dat nummer een familie J. Hendriks.

Wie kan me met nabestaanden van deze mevrouw Dankers-Stegers in contact brengen?

Oproep 56 (28-06-2012):

Bij de verwoesting van de Ruhrdammen (Neheim-Hüsten) door de Royal Air Force in de nacht van 16 op 17 mei 1943 vonden veel mensen de dood. Ook zes Nijmegenaren kwamen om het leven bij deze actie om de Duitse oorlogsindustrie uit te schakelen. Van Ben Winters en Jan Albers heb ik al nabestaanden kunnen achterhalen.
Wie kan mij in contact brengen met nabestaanden van de overige vier Nijmeegse slachtoffers?, te weten:

Theodorus Teuwsen, *Ubbergen, 24-07-1906.
Gehuwd met Maria Josefina Gerharda van Bree. Hij woonde Waalstraat 36, Nijmegen

Marinus Johannes van As *Nijmegen, 18-04-1922
Zoon van Antoon van As en Francisca Hendrika Kniest. Hij woonde Tesselschadestraat 9, Nijmegen

Johannes Theodorus van Haalen *Nijmegen, 02-08-1923
Zoon van Albertus van Haalen en Johanna Passon. Hij woonde Sleedoornstraat 13, Nijmegen

Wilhelmus Cornelis Aalders * Nijmegen 23-06-1903
Zoon van Hendrikus Hermanus Aalbers en Maria Theodora van Kampen. Hij woonde Ganzenheuvel 50 in Nijmegen

Bart Janssen, 30-07-2016: De vorige week kreeg ik een mail van een Canadese achterneef van de in oproep 56 genoemde Johannes Theodorus van Haalen. Hij vroeg me om hulp bij zijn genealogisch onderzoek. Door hem ben ik zojuist op bezoek geweest bij de laatste zus van J.T. van Haalen. Ik mag haar volgende week bezoeken voor een verhaal met foto. Zoektocht naar nabestaanden van deze Dorus van Haalen is dus ten einde.

Oproep 55 (23-06-2012):

Op 17 september 1944, de dag van de landingen van de Amerikanen, werd rond 13.30 uur het huis van de familie Schilperoord aan de Groesbeekseweg 224 door bommen of granaten verwoest. Bij deze aanval kwam mevrouw Maria Francina Schilperoord-Kool (*Rotterdam, 09-12-1891) om het leven. De 27-jarige heer Boschilver en huishoudster Marivisch werden zwaar gewond, maar hebben het vermoedelijk wel overleefd. De heer J. Schilperoord, schoolhoofd, is volgens een inmiddels overleden oud-collega van de heer Schilperoord na de dood van zijn vrouw naar Hilversum verhuisd.

Wie kan me met nabestaanden of familieleden van mevrouw Schilperoord-Kool in contact brengen?

Bart Janssen, 28-06-2012: Rieki N., enthousiast lezer van deze rubriek en verwoed speurder op internet, heeft me ook deze keer weer de weg naar nabestaanden kunnen wijzen. Zij vond op een begraafplaats in Hilversum het graf van de heer N. Schilperoord en zijn tweede echtgenote. De beheerder van de begraafplaats was zo vriendelijk me in contact te brengen met een kleindochter van dit echtpaar. Van haar kreeg ik het telefoonnummer van een kleindochter van het echtpaar Schilperoord-Kool. Het eerste contact is al gelegd en een foto en gegevens voor het verhaal zijn toegezegd.

Oproep 54 (30-03-2012):

Op 9 maart 1944 overleed in Nijmegen mevrouw Janna Maria Schot-de Looff (*Mijdrecht, 16-02-1909), wonende in Rotterdam. Volgens de administratie van de begraafplaats Rustoord, waar zij haar laatste rustplaats vond, is zij een slachtoffer van het bombardement van 22-02-1944. Haar ouders waren Marinus de Looff en Willemijntje Damsteeg (toentertijd wonende in Willige Langerak) en zij was de echtgenote van Pieter Anton Schot.

Wie kan me met haar familie in contact brengen?

Bart Janssen, 03-04-2012: Een trouwe lezer van deze rubriek mailde me gisteren dat zij op internet had ontdekt dat Pieter Anton Schot op 05-04-1951 in Rotterdam was hertrouwd met Willemijntje Monshouwer en dat beiden begraven liggen op de begraafplaats Vredehof in Ridderkerk. In die plaats bleken meer mensen van de naam Schot te wonen en het lukte me een achterneef te traceren. Hij vertelde me dat Janna Maria Schot-de Looff en haar man Pieter op hun schip "Tosuwa" (genoemd naar haar schoonmoeder Tona Suzanna Wagenaar) door Nederland voeren. Zij waren op 17-08-1938 getrouwd en in maart 1944 verwachtte zij haar eerste baby. Aan het einde van de zwangerschap kreeg zij met ernstige gezondheidklachten te kampen. Op 9 maart 1944, toen hun schip onder Nijmegen lag, overleed zij daaraan. Zij werd met haar ongeboren baby op Rustoord begraven. Zij heeft niet meer meegemaakt dat de "Tosuwa" door de Duitsers tot zinken is gebracht. Na de oorlog is dit schip gelicht en heeft het nog jaren gevaren.
Janna Maria Schot-de Looff is dus blijkbaar geen oorlogsslachtoffer.

Oproep 53 (13-03-2012):

Op 26 september 1944 werd de schuilkelder van wijnhandel Rengers in de Vondelstraat door een Duitse voltreffer verwoest. Meer dan tien mensen kwamen om het leven. Ook de zussen Annie Berens (20) en Tonny Hoos-Berens (23), beiden wonende Jan van Galenstraat 19, vonden daar de dood. Volgens het bidprentje hadden zij in 1944 nog meer broers en zussen. Onlangs kwam ik in het bezit van een foto van het gezin. Hieruit blijkt dat er vermoedelijk nog twee jongere broertjes en twee jongere zusjes waren, die nog in leven kunnen zijn.

Wie kan me met hen in contact brengen?

Bart Janssen, 02-12-2012: Onlangs werd ik benaderd door een nicht van de omgekomen zussen Berens en Hoos-Berens. Zij was getipt door de vroegere buurman van haar ouders, die de oproep op Noviomagus had gelezen. Hij belde haar meteen en deze nicht bracht me in contact met de 87-jarige, enige nog levende, zus van de slachtoffers, die me haar herinneringen inmiddels verteld heeft.

Oproep 52 (26-02-2012):

Op 19 september 1944 overleed Theodorus Hendrikus Otten (*Millingen a.d. Rijn, 01-06-1893). Hij was gehuwd met Franziska van Brackel en hij woonde Tooropstraat 59, waar hij een grossierderij had in tabak, sigaren, koffie en thee. Zijn vader Johannes Otten (*Millingen a.d. Rijn, 06-02-1860) woonde bij hem in. Deze Johannes Otten, sinds 14-03-1939 weduwnaar van Agnes Janssen en vader van zeven kinderen, kwam op 20-09-1944 (daags na zijn zoon) om het leven.

Wie kan me met familie of kennissen van deze slachtoffers in contact brengen?

Oproep 51 (15-02-2012):

Via de redactie van de site www.oorlogsdodennijmegen.nl kwam ik in het bezit van de bijgevoegde foto. De foto was naar het Regionaal Archief Nijmegen gestuurd door een zekere Vincent Meijers. Deze liet weten dat de foto tijdens het ziekbed van zijn inmiddels overleden moeder boven water was gekomen. Volgens zijn moeder was het een portret van Jan Koopmans, een vriend van haar al eerder overleden echtgenoot.
Jan Koopmans woonde vermoedelijk Molenstraat 122, het geboortehuis van Mgr. Hamer en zou in de oorlog om zijn verzetsactiviteiten zijn gefusilleerd. Op de achterzijde van de foto staat vermeld:

Nummer van de fotograaf: "A 5282"
"17 mei 1941"
"Jan Koopmans Oosterbeek '43"

Voornoemde Jan Koopmans is tot nu toe nog niet in onze oorlogsdocumentatie getraceerd. Wie kan meer informatie verschaffen?

Oproep 50 (15-01-2012):

Twee slachtoffers Witteveen van wie ik nabestaanden hoop te achterhalen:

Bij mijn zoektocht naar het graf van Hansje van Dreven, omgekomen bij het bombardement van Nijmegen, ontdekte ik in de begraafboeken van de begraafplaats Rustoord dat hij samen met de omgekomen slachtoffers Leendert Delcliseur en Anna Cornelia Witteveen-Schotman in graf nr. 260 begraven is.
Deze Anna C. Witteveen-Schotman komt nog niet voor op de site oorlogsdodennijmegen.nl.
Zij was op 28-08-1890 in Haarlemmermeer geboren en zij was getrouwd met Pieter Dirk Witteveen. In "Zoeklicht 2000" staat vermeld, dat zij aan de gevolgen van het bombardement is overleden. Het is niet bekend of het echtpaar kinderen had en ook haar woonplaats en de namen van haar ouders kon ik niet achterhalen.

Bart Janssen, 28-04-2013: Anna Cornelia Witteveen-Schotman was de dochter van Jean Schotman en Cornelia Capoen. Zij en haar man Pieter Dirk Witteveen (*17-07-1886) hadden een pleegkind Chistiaan Hol (*28-01-1912), die bij Koninklijk Besluit van 28-02-1928 de familienaam Witteveen aannam. Pieter Dirk Witteveen had een twee jaar oudere broer genaamd: Christiaan Johan Witteveen (*05-03-1884), gehuwd met Elizabeth Sophia Hoevens.

Wie kan me met familieleden van voornoemde Christiaan Witteveen (voorheen Hol) of met nabestaanden van voornoemde Christiaan Johan Witteveen in contact brengen?

en

Geertrui Nieske Witteveen-Dijkers was 26 jaar, toen zij bij het bombardement van Nijmegen om het leven kwam. Zij was geboren in Rhenen op 24-10-1917. Haar ouders waren Gosen Dijkers en Klaziena Vos. Geertrui Witteveen dreef samen met haar man Christiaan J. Witteveen een banketbakkerij op de Molenweg 100. Onbekend is of dit echtpaar kinderen had en of beide families aan elkaar gelieerd waren.

Bart Janssen, 24-04-2013: In oktober 2012 kreeg ik contact met de Australische zoon van mevrouw Geertrui Nieske Witteveen-Dijkers. Van hem kreeg ik het adres van de zus van zijn moeder, die in Arnhem bleek te wonen. Met haar herinneringen aan het bombardement, waarbij haar zus Truus om het leven kwam, kon ik voor mijn volgende boek een verhaal samenstellen. Ook kreeg ik een foto van haar omgekomen zus. Vervolgens zocht en vond ik het huis aan de Molenweg (al tientallen jaren omgenummerd) en zelfs het verweerde grafmonument op de begraafplaats aan de Graafseweg bleek nog te bestaan.
Op 23 april 2013 bracht Beppie Barkla-Witteveen, de oudste dochter van G.N. Witteveen-Dijkers, vanuit Australië een bezoek aan Nijmegen om het teruggevonden graf en haar ouderlijk huis aan de Molenweg te bezoeken. Ook legde ze bloemen voor het pand van bakker de Bie aan de Krayenhofflaan, waar haar moeder met tientallen andere tramreizigers en buurtbewoners de dood vond. Dankzij de foto uit Arnhem kon ik er een tijdelijk monumentje plaatsen.

Oproep 49 (12-01-2012):

Op 06-11-1944 overleed Bennie (Bernardus Gerardus) Verhagen. Hij was geboren op 15-09-1933 en woonde Straatweg B 17 in Beek-Ubbergen. Bij zijn dood woonde hij met zijn ouders (Verhagen-van Doorn) en zijn broer Hans tijdelijk op de Rembrandtstraat 68.
Hij was indertijd bevriend met Jo Soetekouw.

Wie kan mij met Hans Verhagen of Jo Soetekouw of hun familieleden in contact brengen?

Bart Janssen, 28-02-2012: Vandaag ontving ik een mail van de zoon van een oud-werknemer van de voormalige leerfabriek Verhagen uit Beek bij Nijmegen. Uit de verhalen van zijn overleden vader, die de familie Verhagen goed gekend heeft, wist hij zich te herinneren dat Bennie Verhagen in 1944 op het terrein van de fabriek bij het spelen met een gevonden granaat levensgevaarlijk gewond is geraakt. Zijn broer Hans moest door dat ongeval een oog missen. Ook wist hij me te vertellen dat Hans inmiddels ook is overleden en dat zijn echtgenote Vera tot enige jaren geleden in Milsbeek heeft gewoond. Misschien een nieuw aanknopingspunt.

Bart Janssen, 04-04-2012: Gisteren kreeg ik een mail uit Eindhoven met de naam en het adres van een nicht van Bennie Verhagen uit Malden. Deze nicht bracht me in contact met Hans Verhagen, de enige broer van Bennie. Het eerdere bericht dat hij zou zijn overleden is dus niet juist. Ik heb hem direct gebeld en maandag a.s. mag ik hem bezoeken.

Oproep 48 (11-01-2012):

Op 6 oktober 1944 kwam de weduwe Johanna Bakkers-de Kleijn om het leven. Zij was op 5 juli 1867 in Dreumel geboren en zij woonde Van Welderenstraat 89. Ik heb reeds kunnen achterhalen, dat zij gelieerd is aan de familie van de feestartikelenwinkel Puck Bakkers. Thans is op dit adres nog Puck’s Party Shop gehuisvest. In 1944 was Muziekhandel Varia ook in dit pand ondergebracht.

Wie kan me met nabestaanden van de bekende Puck Bakkers in aanraking brengen?

Bart Janssen, 03-06-2016: Met de summiere informatie van een kleinzoon, het dagrapport van de luchtbescherming en een oud-bewoner van de Van Welderenstraat is het me gelukt een kort verhaal over mevrouw Johanna Bakkers-de Kleijn te schrijven.

Oproep 47 (11-01-2012):

Op 1 oktober 1944 overleed in Nijmegen Maatje Duvekot. Zij was 36 jaar en geboren in Vlissingen. Haar adres in Nijmegen is niet bekend. Het is mogelijk dat zij slechts op bezoek was, toen zij (vermoedelijk) in het Waterkwartier de dood vond. Haar ouders waren Adriaan Duvekot en Neeltje van Eenennaam. Door de oorlogsomstandigheden moest zij eerst tussen enkele oorlogsslachtoffers bij de Theresiakerk begraven worden. Later is zij naar de R.K. Begraafplaats aan de Daalseweg overgebracht.
De naam Duvekot komt veel voor op Walcheren (Zeeland).

Kan iemand me met nabestaanden van Maatje Duvekot in contact brengen?

Bart Janssen, 13-01-2012: Heel veel dank aan Henk Kersten en aan Noviomagus voor de link naar www.noviomagus.nl/Gastredactie/Hermsen/Cat2/Hermsen2Cat.html.
Maatje Duvekot blijkt dus geen oorlogsslachtoffer te zijn.

Oproep 46 (06-01-2012):

Een van de slachtoffers van het bombardement van 22 februari 1944 was: Fernandina Hofman-Mullmann, echtgenote van Theodorus Hofman (*Wijchen, 30-12-1877) Van Fernandina Hoffmann-Mullmann is inmiddels bekend dat zij in 1882 of 1883 geboren is in Wesel (Dld.) en dat zij de moeder was van Katharina, Cornelius en Petrus Hofman. Deze zoon Petrus Hofman is ook door oorlogsomstandigheden omgekomen. Het gezin woonde Daalseweg 141 in Nijmegen.

A. Hofman, (*Wijchen, 05-09-1918), gehuwd met W. de Bruin en zoon van Peter Hofman en van Helena Johanna Derks (Lange Baan 19 in Nijmegen) komt eveneens voor op de lijst van oorlogsslachtoffers, maar het is niet bekend of deze families Hofman aan elkaar gelieerd zijn.

Wie kan mij met nabestaanden van deze families Hofman in contact brengen?

Oproep 45 (04-01-2012):

Op 10 november 1944 werd Jan (Johannes Alphonsius Maria) Bonke, (*Amsterdam, 07-12-1912) op de Berg en Dalseweg door een granaat dodelijk getroffen. Jan Bonke, ongehuwd, werkte op het St. Canisiuscollege.
Onlangs hoorde ik dat zijn broer, J.J. Bonke in Amsterdam, arts was op het Surinameplein 11. Zijn zus was de bekende zuster Josephine Bonke. Zij was in Nijmegen de laatste zuster van de zusters Auxiliatrices, bekend als de zusters van Hallo.

Wie kan me met nabestaanden van de Amsterdamse arts J.J. Bonke of met zijn familieleden in contact brengen?

Oproep 44 (04-01-2012):

Rond Kerstmis 2011 werd ik benaderd door de heer Jan Kitchen uit Amerika. Na de dood van zijn vader, die in de oorlog in Nijmegen gevochten heeft, vond hij correspondentie van de familie Weijers, toen woonachtig op St. Jacobslaan 445. Ik ging op onderzoek uit.
Medio jaren vijftig is de moeder van het gezin, de weduwe Weijers, verhuisd naar de Van Peltlaan, omdat haar huis op de St. Jacobslaan voor de aanleg van de Snelliusstraat moest worden afgebroken.
Heel graag zou de heer Kitchen in contact komen met de kinderen Weijers, speciaal met dochter Ria Weijers. Navraag bij vroegere hoogbejaarde buren van de familie Weijers leerde mij dat het gezin bestond uit de kinderen Martien, Nico, Ria en Gonny. Volgens de vroegere buren zijn Martien, Gonny en Ria inmiddels overleden. Het is mogelijk dat zoon Nico nog in leven is. Ria was getrouwd met Boy Verwaaijen, die voor zijn huwelijk op de St. Annastraat woonde. Gonny, gehuwd met elektricien Aalbers, blijkt al voor Ria te zijn overleden. Martien was vermoedelijk werkzaam in de luchtvaart.
Meer informatie heb ik nog niet kunnen achterhalen.

Wie kan mij in contact brengen met Nico Weijers of met kinderen of kleinkinderen van Ria, Gonny of Martien Weijers?

Bart Janssen, 08-01-2011: Daags na de plaatsing van deze oproep kreeg ik al een mail (met telefoonnummer) van Nico Weijers, die van zijn overbuurvrouw had vernomen dat hij op Noviomagus gezocht werd. Dezelfde dag heb ik hem gebeld en bezocht. Ruim anderhalf uur haalden we herinneringen op aan de St. Jacobslaan van de jaren vijftig. Helaas bezat hij geen foto van zijn ouderlijk huis aan de St. Jacobslaan 445, waar ik al zo lang naar op zoek ben. Zoon Jan Kitchen van de Amerikaanse soldaat heb ik ook al verwittigd en binnen enkele uren reageerde hij enthousiast. Het contact zal gauw gelegd worden. Mede namens hem heel veel dank aan Noviomagus.

Oproep 43 (26-11-2011):

Op 29 maart 1945 werd Ad (Matthias Adrianus) Boers in Wierden gefusilleerd. Van hem is het volgende bekend: Hij was geboren op 1 juni 1922 in Nijmegen. Hij was de zoon van wiskundeleraar Boers op de Gem. H.B.S. en hij woonde met zijn ouders op de Groesbeekseweg 197. Twee betrouwbare leeftijdgenoten, die hem goed hebben gekend, weten zich te herinneren dat hij met zijn goede vriend Piet Oosterlee in het verzet actief was en dat hij een zus had, die mogelijk nog in leven kan zijn. Hij ligt begraven in Voorst (Geld.) en zijn naam staat vermeld op de herdenkingsplaquettes in het Nijmeegse Stedelijk Gymnasium en in het Academiegebouw van de Rijksuniversiteit in Groningen, waar hij studeerde.

Wie kan me met zijn zus of met andere familieleden in contact brengen?

Oproep 42 (22-11-2011):

Enige tijd geleden interviewde ik mevrouw M. Polman-Tummers uit Nijmegen (oproep 28). Ze gaf me informatie over enige bombardementslachtoffers, over haar joodse vriendinnen Louise en Margot van Emden die met hun ouders in Auschwitz zijn omgebracht en over haar schoonzusje Truus Polman die door een granaat werd getroffen. Mevrouw Polman, toen nog Miep Tummers en enig kind van Paul en Tonny Tummer-Tanis, woonde met haar ouders op het Valkhof 2.
Haar vader Paul Tummers verbleef door de week in Groningen, waar hij samen met een heer Dekkers een sigarenfabriek dreef. Hij was in pension bij de familie Gosliga. Zijn vrouw en dochter zouden binnen afzienbare tijd ook naar Groningen verhuizen.
Door de bevrijding van Zuid Nederland konden deze plannen niet doorgaan en Paul Tummers moest noodgedwongen in Groningen blijven. Contact was onmogelijk. Op 3 oktober 1944 werd het gehele huizenblok aan het Valkhof, waaronder de woning van Tummers, door brand verwoest. Maandenlang leefde Miep Tummers en haar moeder in grote onzekerheid over het lot van hun man en vader. Pas in mei 1945 ontvingen zij tot hun grote vreugde zijn brieven van resp. 14 en 17 september 1944. Kort daarna ontvingen zij via het Rode Kruis het bericht dat Paul Tummers op 7 januari 1945 in Groningen was overleden. Waar en wanneer hij was begraven was in de naoorlogse chaos niet meer te achterhalen.
Onderzoek na de oorlog bracht wel aan het licht dat Paul Tummers, na een razzia bij de familie Gosliga, een ander woonadres had moeten zoeken en dat hij op dat onbekende adres op 7 januari 1945 dood in bed was gevonden.
Door de zorg voor haar zieke moeder en door andere familieomstandigheden moest Miep Tummers verder onderzoek naar de dood van haar vader staken.
Onlangs ontdekte ik dat het graf na de digitalisering van de oude Zuiderbegraafplaats in Groningen is teruggevonden. Over enige dagen zal de 87-jarige Miep Polman-Tummers met haar kinderen voor het eerst een bezoek brengen aan het graf van haar vader.

Veel vragen dringen zich nu op. Wie heeft dit graf "met eeuwigdurend recht" gekocht? Waar zijn indertijd de persoonlijke bezittingen als trouwring, portefeuille en persoonlijke papieren terecht gekomen, leven er nog mensen die haar vader hebben gekend en die meer informatie kunnen geven over de omstandigheden waaronder hij de laatste maanden van de oorlog in Groningen heeft doorgebracht?
Miep Polman-Tummers hoopt van harte dat zij deze vragen door middel van deze oproep nog beantwoord kan krijgen.

Oproep 41 (11-11-2011):

Voor mijn vorige boek "De pijn die blijft" lukte het me niet nabestaanden te achterhalen van de bombardementslachtoffers Helena Damen-Tieze en haar zoontje Lambertus Damen, die op de Doddendaal 43 woonden en in de Parkdwarsstraat zijn omgekomen. Onlangs vond ik een artikel "Toen kostte een pond kersen nog zes cent", dat bij het gouden huwelijksfeest van Mientje en Henk Hellegers-Tieze in de Gelderlander van 22-10-1993 verscheen. De bruid vertelt hierbij dat haar zus met haar kind bij het bombardement is omgekomen. Ook lees ik in het stuk dat de zoon en schoondochter van Mientje en Henk Hellegers-Tieze in 1993 met bloemen op de markt stonden.

Wie kan me met hen of met andere familieleden in contact brengen? Misschien kan ik daardoor toch nog foto’s van de twee voornoemde slachtoffers achterhalen.

Bart Janssen, 02-12-2011: Na mijn oproep mocht ik twee reacties ontvangen. De eerste reactie kwam van iemand, die in de nalatenschap van zijn moeder (met de meisjesnaam Damen) twee bidprentjes met foto had gevonden. Een prentje had betrekking op de beide slachtoffers en het andere prentje bleek van een eenjarig meisje, Wilhelmina Damen, te zijn.

De tweede reactie kwam van een dochter van de broer van Helena Damen-Tieze. Zij kon putten uit de herinnering aan de verhalen van haar grootmoeder. Naast het verhaal van het bombardement kon zij me ook vertellen dat de kleine Wilhelmina Damen, dochtertje van Helena Damen-Tieze, op 20-10-1943 door een val was overleden.

Oproep 40 (20-10-2011):

Uit het kerkboek van een 93-jarige mevrouw kreeg ik een bidprentje met foto van
Henkie (Hendrikus Johannes) Dekkers, *Nijmegen, 14-04-1924, +Oberndorf (Dld.), 05-05-1943.
Deze 19-jarige jongen was vermoedelijk voor de arbeidsdienst in Duitsland tewerkgesteld.
Uit de passage op het prentje: "Lieve ouders en zusjes, de hemel is mij geopend..." hoop ik te mogen afleiden dat hij zussen had, die nog in leven kunnen zijn.
Op het bidprentje staat H.L. Cuppens als aanspreker vermeld. Deze H.L. Cuppens, aannemer op de Berg en Dalseweg 217, was in zijn vrije tijd als 'aanspreker' actief in de parochie van St. Stephanus aan de Berg en Dalseweg. Het is daarom aannemelijk dat Henkie Dekkers in de St. Stephanusparochie woonachtig was.
(H.L. Cuppens is negen maanden later bij het bombardement van 22-02-1944 omgekomen).

Wie kan mij met de familie van Henkie Dekkers in contact brengen?

Oproep 39 (29-08-2011):

Onlangs hoorde ik bij mijn rondleiding op de begraafplaats aan de Daalseweg van een vroegere bewoner van de Grotestraat 40, dat zijn toenmalige overbuurjongen Heintje Janssen na 17 september 1944 was omgekomen in Ooij. Deze Heintje Janssen was samen met zijn vriendje Pietje Tax en een nog onbekende jongen naar Ooij gegaan om gevonden granaten te demonteren. Vriendje Pietje Tax verloor daarbij beide handen en een oog. De andere (onbekende) jongen mankeerde niets.
Van deze Heintje Janssen is niets bekend op de site oorlogsdodennijmegen.nl.
In het adresboek van 1940 staat aan de oneven zijde van de Grotestraat slechts één Jans(s)en genoemd. Deze G.R. Janssen van de Grotestraat 79 kan mogelijk de vader van de omgekomen Heintje zijn.
Pietje Tax, enkele jaren geleden overleden, woonde vermoedelijk op Grotestraat 44.

Wie kent familieleden van de voornoemde Heintje Janssen?

Oproep 38 (18-08-2011):

Vandaag, 16 augustus 2011, werd ik via het Bevrijdingsmuseum benaderd door de Engelsman Ron Wallace, die met zijn zoon het museum in Groesbeek bezocht. Wallace, die in Nijmegen heeft gevochten, is op zoek naar de familie Phoelich. Hij herinnert zich dat de familie in de buurt woonde van de pontonbrug die rond 22 september 1944 over de Waal is aangelegd. Het huis van de familie Phoelich, het laatste in een rij, had vijf of zes treden voor de voordeur. Een van de dochters, Willemien of Miep geheten, was verloofd met een postbode die bij de familie inwoonde. Vader Phoelich werkte in een lampenfabriek. Het gezin werd in de oorlog zwaar getroffen door de dood van twee familieleden, volgens de herinnering van Ron Wallace waren het twee broers Phoelich, die door de Duitsers zouden zijn omgebracht.
De site oorlogsdodennijmegen.nl maakt alleen melding van Andries Phoelich (*21-01-1881 +22-02-1944), wonende Kloosterstraat of Rozenstraat 14 en van Adrianus Phoelich (*14-12-1921 +26-06-1943) wonende Begoniastraat 13. Er is hier dus geen sprake van twee broers.

Wie kan me in contact brengen met familie(s) Phoelich, die oorlogsslachtoffers te betreuren hadden?

Oproep 37 (07-08-2011):

In september 1944 werd boven Hees een Spitfire van de RAF Amerikaanse Mitchell door Duitse jagers neergeschoten. Het vliegtuig verwoestte het huis van de familie Dodemont aan de Dorpsstraat 148 in Hees. Behalve de gezusters Nolda en Dina Dodemont kwam hierbij ook de inwonende Maria Johanna Satink om het leven. Maria Satink (*Wijhe, 13-03-1886) was ongehuwd. De zus van Maria Satink was getrouwd met weduwnaar Kersten, die met zijn kinderen Cor, Jan, Marie en Lisa ook in Hees woonde.

Via deze familie Kersten hoop ik meer informatie over Maria J. Satink te achterhalen.

Bart Janssen, 25-09-2014: Vandaag, de dag dat 70 jaar geleden in Hees het vliegtuig neerstortte, waarbij Maria Satink omkwam, heb ik eindelijk een neef van haar gevonden. Hij gaat bij zijn zussen naar een foto informeren. Deze oproep kan dus gesloten worden.

Bart Janssen, 02-10-2014: Het lukt de neef niet een foto van Maria Satink te achterhalen. Wel kwam onderstaande foto boven water. Hierop staan de (schoon)zussen v.l.n.r.: Grada Kersten-Satink, Dieke Satink-Holterman en Dien Antonissen-Satink. Achter hen staat Herman Kersten, de jongste zoon van Grada Kersten-Satink, die zijn tante Maria Satink nog goed gekend heeft en die vermoedelijk de familiealbums van zijn ouders in bezit heeft. Hij heeft vrijwel zijn hele leven in Nijmegen gewoond.

Wie kan me met deze Herman Kersten of met zijn kinderen in contact brengen?

Oproep 36 (05-08-2011):

In de oorlog lag er een aantal woonboten in Het Meertje bij de Ubbergseweg. Er lagen o.a. de woonboten "Dina" (van W.W. van der Zanden), "Hoop doet Leven" (van E.J. Berends), "Anna" (van G. van Dijk), "Johanna" (van G. Bolhoeve), "Ideaal" (van G.J. Bolhoeve), "Arnold" (van J. Bolhoeve), een naamloze boot van H.P. Koen en een woonboot van de botenverhuurder D. Bennik. Na 17 september 1944, toen de zware strijd om de Waalbrug plaats vond, zijn de meeste bewoners van deze boten naar Huissen gevlucht. In dat stadje kwamen zij begin oktober 1944 (in het buurtschap De Hoeve en in het Centrum) terecht in zware bombardementen van de Geallieerden op de Duitse legereenheden. Samen met vele tientallen Huissense burgers vonden daarbij ook onderstaande geëvacueerde bewoners van de woonboten van "Het Meertje" de dood:

Dirk Bennik (*Vreeswijk 15-12-1892, +Huissen 05-10-1944)
Hendrina Bennik-De Bruijn (*Nijmegen 20-06-1895, +Huissen 05-10-1944)
Johannes Bolhoeve (*Nijmegen 1905?, +Huissen 05-10-1944)
Wilhelmina Bolhoeve-Remmerde (*Echteld 1893?, +Huissen 05-10-1944)
Gerrit Johannes Bolhoeve (*Nijmegen 30-03-1931, +Huissen 05-10-1944)
Petronella Koen-Joosten (*1905?, +Huissen 05-10-1944 )
Albertus Antonius (Appie) Koen, (*Nijmegen 25-09-1927, +Ede 05-10-1944 getroffen in Huissen)

Zij liggen vermoedelijk allemaal in het massagraf in Huissen begraven.

Wie kan mij met nabestaanden, familie of bekenden van deze Nijmeegse slachtoffers in aanraking brengen?

Bart Janssen, 25-10-2011: Kort na mijn oproep om informatie over de slachtoffers van "Het Meertje" gaf een kleinzoon van voormalig aannemer Giesbertz van de Ubbergseweg mij het adres door van een nicht van de omgekomen familie Bolhoeve. Bij mijn bezoek kreeg ik van deze nicht het adres van een dochter van de familie van der Zanden, die bij het bombardement in Huissen ernstig gewond werd en van een zoon van de Nijmeegse mevrouw Zuuring-Bolhoeve, die met haar vader in Spankeren is omgekomen. De ontvangen informatie werd ook verwerkt in het artikel "Vergeten mars van de bootbewoners" in De Gelderlander van 15 september 2011.
Na deze publicatie reageerde een vroegere buurtbewoner, die op de bijgeplaatste foto zijn slaapkamerraam herkende. Hij vertelde me, dat hij en veel buurtbewoners op 28 september 1944 opnieuw hadden moeten vluchten. Tientallen buurtbewoners zochten beschutting in de steenfabriek, maar zijn vriend Jo Bassant van de Ubbergseweg 5 vluchtte naar de boerderij van de familie Scheers in Ooij. Daar is hij diezelfde avond met 22 mensen van de families Scheers en Janssen bij een bombardement omgekomen. Dankzij deze oproep mocht ik dus drie nieuwe verhalen noteren.

Bart Janssen, 07-12-2013: Onlangs reageerde een kleindochter van het omgekomen echtpaar Bennik-de Bruijn op mijn oproep. Zij beschikte over interessante documentatie en foto’s van haar grootouders en van de situatie in Het Meertje. Ze kon me weinig vertellen. Haar vader, die zo vroeg zijn ouders verloor, sprak nooit over de oorlog, maar met de documentatie en de foto's is er toch een mooi verhaal ontstaan.

Oproep 35 (30-07-2011):

Op 20 september 1944 zochten veel mensen een veilig heenkomen in de schuilkelder van slijterij Peeman in de Van der Havestraat. Er ontstonden spanningen en een aantal mensen besloot een andere schuilplaats te zoeken. Broodbezorger Gustaaf Dona van de Van der Havestraat 74 liep met het groepje mee. Op straat ontplofte een granaat en hij werd met een andere (onbekende) buurtbewoner dodelijk gewond. De heer G. Dona was getrouwd met M. van Mil en vader van Theo en Gusta.

Wie bezit een foto van de heer Dona of kan me met nabestaanden in contact brengen?

Bart Janssen, 05-03-2012: Een reactie op deze oproep geeft me iets meer informatie over de kinderen van Gustaaf Dona en Mechlina van Mil. Theo (1919-1988) was getrouwd met Francina van Steenveldt (*1917). De kinderen uit dit huwelijk hebben de doopnamen Laurentius, Johanna en Francina. Gusta was gehuwd met Henk Gerrits. De kinderen uit dit huwelijk heten Lia, Gusta en Henk Gerrits. Misschien een nieuw aanknopingspunt.

Oproep 34 (22-07-2011):

Bij een van mijn interviews hoorde ik dat in november of december 1944 in een slaapkamer aan de Maerlantstraat een granaat is ingeslagen. Hierbij zou een meisje van Mast, dat daar op bed lag, zijn omgekomen. Navraag leerde mij dat op Maerlantstraat 79 inderdaad een familie Mast woonde en dat dit huis (vermoedelijk in de nacht van 5 op 6 december 1944) beschadigd is. De naam Mast uit de Maerlantstraat komt echter op geen enkele slachtofferlijst voor. (Wel Truus Mast, 15 jaar, wonende Joh. Vijghstraat 47 (zie oproep 19) en twee andere slachtoffers uit de Maerlantstraat, nl. de 4-jarige Maria C. Wouters van nummer 15 en de 75-jarige Johannes M. Markus van nummer 91).

Wie kan mij informatie verstrekken over dit meisje Mast of kent haar nabestaanden?
Ook informatie over Maria C. Wouters en Johannes M. Markus is welkom.

Oproep 33 (18-07-2011):

Op de Dorpsstraat 158 in Neerbosch woonde in de oorlog bakker Las. De vier oudste zonen van het echtpaar Las hadden de leeftijd te worden opgeroepen voor de Arbeitseinsatz. Zoon Wim was bevriend met ene Groenewoud, geboren in Den Haag of in Rotterdam. Deze Groenewoud was op de een of andere manier aan het stadhuis verbonden. Door deze functie kon hij persoonskaarten van veel Nijmeegse jongemannen verdonkeremanen, zodat zij niet voor de Arbeitseinsatz konden worden opgeroepen. Drie van de vier zonen Las konden daardoor de Arbeitseinsatz ontspringen. De activiteiten van Groenewoud werden echter ontdekt en hij werd naar een concentratiekamp in Duitsland gestuurd. In die periode is zijn vrouw met haar dochtertje geruime tijd bij de familie Las ingetrokken.
Groenewoud heeft de oorlog overleefd en is na de oorlog per trein naar Nederland terug gereisd. Ergens in Duitsland stak hij zijn hoofd uit de rijdende trein en werd direct onthoofd. Zijn vrouw is na dit drama met haar dochtertje naar de geboortestad van haar man teruggekeerd.

Wie heeft deze Groenewoud gekend of kan me in contact brengen met de dochter van deze Groenewoud?

Oproep 32 (12-06-2011):

Eind jaren tachtig begin jaren negentig zijn in de herinneringsvloer voor de overledenen in de Dominicuskerk aan de Prof. Molkenbroerstraat drie tegels aangebracht met de namen:
A.G.A. van Leent-van Hedel, 1891-1945
Ad H.A. van Leent, 1922-1943
Han A.A. van Leent, 1920-1945

Mevrouw A. van Leent-van Hedel (*Nijmegen, 08-01-1891, +Bandoeng (Ind.), 22-06-1945) is als oorlogsslachtoffer bekend. Vermoedelijk zijn de beide andere overledenen Van Leent ook door oorlogshandelingen omgekomen.
Datzelfde vermoeden bestaat bij de tegels met de namen:
Jan J.H. Büchner, 1930-1945
Marinus Heijnen, 1898-1945

Wie kan mij in contact brengen met familieleden van deze overledenen?

Oproep 31 (08-05-2011):

Op 8 september 1943 stortte op de Oude Heselaan in de omgeving van de Emmalaan een Duits jachtvliegtuigje neer. Bij dit ongeval vielen drie doden, de zusjes Bep en Tony Jonker en Gert Sipkes (*20-08-1925) uit Amersfoort. Gert Sipkes was student aan de Zeevaartschool, die op dat moment in het Kolpinghuis gehuisvest was. Hij was in de kost bij de weduwe van Kempen in de Oude Heselaan 528. Hij was enig kind.

Wie kan me in contact brengen met familie of bekenden van Gert Sipkes? Ik hoop op deze manier een foto van hem te achterhalen.

Oproep 30 (17-04-2011):

Pieter Hendrik van der Scheer (*Nijmegen, 10-07-1919 / +Nieuwenhagen, 21-03-1941) woonde in de Marialaan 39 in Nijmegen. In 1941 heeft hij als marechaussee, vermoedelijk samen met de latere wijkagent De Leeuw van het politiekorps Nijmegen, in Nieuwenhagen gediend. Tijdens relletjes met de W.A. en Gestapomensen op 21-03-1941 trachtte hij een collega te redden en werd daarbij door de W.A. of Gestapomensen doodgeschoten.

Wie kan me met nabestaanden in contact brengen?

Bart Janssen, 07-08-2017: Ook kom ik graag in contact met Ed Willems, die een gedetailleerd verslag over het schietincident heeft geschreven. Ed Willems is de zoon van de opperwachtmeester Willems, toentertijd de commandant van de plaatselijke brigade, die ook bij het incident was betrokken.

Oproep 29 (03-04-2011):

Bij de verwoesting van de St. Stevenstoren kwamen vijf mensen van de luchtbescherming om het leven. Van Leo Jacobs, Martien Kersten, Leo van Emmerik en Hentje Willems kon ik nabestaanden traceren. Van het vijfde slachtoffer, Henk (Hendrikus J.) Hendriks, geboren te Nijmegen op 06-11-1910 en wonende op de Dommer van Poldersveldtweg 47, lukte dat niet.
Onlangs belde me een jeugdvriendin van de dochter van Henk Hendriks. Zij vertelde me dat Henk Hendriks getrouwd was met Riek of Marie Arts en dat het echtpaar twee kinderen had, zoon Henny en dochter Riekie. Enige jaren na het bombardement is mevrouw Hendriks-Arts met haar kinderen naar Amsterdam verhuisd.
Een broer van mevrouw Hendriks-Arts, Jo Arts, woonde ± zes jaar geleden nog in Groesbeek. Zijn vrouw was gespecialiseerd in het maken van poppenkleertjes en verkocht deze kleertjes in een stand op de jaarlijkse rommelmarkt in Alverna.

Wie kan mij met voornoemde mensen in contact brengen, zodat Hendrikus Hendriks op de site oorlogsdodennijmegen.nl en in mijn volgende boek hopelijk toch met een foto vermeld kan worden.

Bart Janssen, 17-04-2011: Dankzij de medewerking van de historische vereniging Groesbeek heb ik de heer Arts gevonden. Hij heeft me inmiddels zijn herinneringen verteld en me in contact gebracht met de zoon van het slachtoffer Henk Hendriks. Zijn dochter Riekie is helaas al overleden.

Oproep 28 (15-03-2011):

Op 07-11-1944 kwam Truus (Geertruida Maria) Polman door granaatscherven om het leven. Deze dochter van politieagent Polman werd geboren op 07-12-1931. Zij was vermoedelijk de jongste van het gezin en woonde Ubbergseveldweg 88 in Nijmegen.

Op de bijgaande foto van het huwelijk van haar zus Corry of Anneke met Wim Aalbers of Aalders zit zij rechts tegen de bruidsjurk van haar zus.

Wie herkent deze foto en kan me met haar neven of nichten in contact brengen?

Bart Janssen, 08-05-2011: Een schoonzus van Truus Polman heeft op mijn oproep gereageerd en me haar verhaal verteld. Deze mevrouw Polman kon me ook nog informatie geven over de slachtoffers van Beusekom, van Dreven en mejuffrouw Sewalt, die allemaal bij het bombardement van 22-02-1944 zijn omgekomen.

Oproep 27 (01-03-2011):

Betreft: Frans Willems (*Den Bosch, 28-02-1906) en zijn zoon Fransje Willems, (*Den Bosch, 28-04-1932). Het gezin Willems woonde: Heydenrijckstraat 36 in Nijmegen.

Op 21-09-1944 sloeg een granaat in op de Bachstraat, waar op dat moment Fransje Willems met zijn broertje op straat speelde. Fransje werd ernstig aan zijn hoofd getroffen. De wanhopige vader greep zijn kind en rende op Bachstraat 48 naar binnen. Op dat moment sloeg ook daar een granaat in. De vader was op slag dood. Zijn zoontje overleed enige uren later.

Wie kan me in contact brengen met broers of zussen, neven of nichten van vader en zoon Willems of heeft foto’s van deze slachtoffers?

Oproep 26 (01-03-2011):

Bij het bombardement van 22-02-1944 kwam Anna Maria Catharina Ruyters om het leven. Zij was de dochter van Winand H. Ruijters en Maria A. Knarren.

Zij was geboren in Kerkrade op 06-07-1927 en woonde bij haar overlijden op de Zeigelbaan 64.

Zij is in haar jonge leven vele malen verhuisd. Op 14-01-1944 kwam zij vanuit Rheden voor de tweede maal Nijmegen wonen. Daar kwam zij om.

Wie kan me in contact brengen met familieleden van Anna Ruyters of wie bezit een foto van haar?

Oproep 25 (28-01-2011):

Op zoek naar oorlogsslachtoffers van Nijmegen en omgeving

Vorig jaar was het 65 jaar geleden dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. Talloze bewoners van Nijmegen en omgeving verloren familieleden, vrienden of kennissen. Vele honderden gezinnen werden, direct of indirect, getroffen door het verdriet dat de oorlog teweeg bracht. 
Op 22 februari herdenkt Nijmegen de vele honderden doden die vielen bij het bombardement van 1944. Op 4 mei gaat de aandacht uit naar alle oorlogsdoden in Nijmegen. We denken dan ook aan de mannen die in 1940, bij de inval van de Duitsers, het leven lieten, aan de honderden Nijmeegse joden die de oorlog niet overleefden, aan de doden van de bombardementen op de Roerstraat en de Niersstraat (1941), de Hatertseweg en de Dorpsstraat (1942), aan de honderden Nijmegenaren die voor de Arbeitseinsatz naar Duitsland moesten en nooit terug keerden, aan de tientallen verzetsmensen die gruwelijk werden omgebracht en aan de vele honderden stadgenoten die omkwamen in de periode van september 1944 tot maart 1945, toen Nijmegen frontstad was. Nijmegen was met ± 2600 doden de zwaarst getroffen stad van Nederland.

In 2005 verscheen het boek "De pijn die blijft", met honderden ooggetuigenverslagen van het bombardement van Nijmegen op 22 februari 1944. Sinds enige jaren wordt gewerkt aan een vervolg op dit boek. Ditmaal met de verhalen van de nabestaanden van de overige Nijmeegse oorlogsslachtoffers.
Sinds 2008 bestaat de website www.oorlogsdodennijmegen.nl., een samenwerkingsverband van het 4/5 mei comité Nijmegen, de Radboud Universiteit, het Regionaal Archief Nijmegen, het Bevrijdingsmuseum Groesbeek en auteur Bart Janssen. De redactie van deze site tracht alle informatie over de oorlogsdoden van Nijmegen en omgeving te verzamelen als eerbetoon aan de gevallenen, als steun voor de nabestaanden en als materiaal voor wetenschappelijk en/of historisch onderzoek en voor andere geïnteresseerden.

Het wordt echter steeds moeilijker nabestaanden en documentatiemateriaal te achterhalen. Toch blijken er in Nijmegen en omgeving nog steeds broers en zussen, neven en nichten, vrienden, klasgenoten, buren en collega’s van de slachtoffers te leven die, uit de eerste hand of via overlevering, kunnen vertellen waar en onder welke tragische omstandigheden de slachtoffers in of buiten Nijmegen de dood vonden. Vaak beschikt men zelfs nog over dagboeken, prentjes, foto’s, krantenknipsels, brieven of andere informatie met betrekking tot de slachtoffers, die men in de loop der jaren in koffers of op zolders heeft opgeslagen.

Mede dankzij de site oorlogsdoden hebben honderden slachtoffers na tientallen jaren alsnog een gezicht gekregen. Van vele honderden anderen hebben we echter nog helemaal geen informatie, zelfs geen foto. Door middel van deze oproep hopen wij allereerst de nabestaanden te bereiken, die ons iets kunnen vertellen over de Nijmeegse oorlogsslachtoffers, die op onze website ontbreken of waarvan op onze website weinig of geen gegevens bekend zijn. Daarnaast hopen wij dat de lezers van Noviomagus ons met nog niet bekende nabestaanden in contact willen brengen. De slachtoffers van de oorlog mogen niet vergeten worden.

U kunt mailen naar info@oorlogsdodennijmegen.nl of bartaltmjanssen@planet.nl of bellen naar:
Carla Rieter-Michelotti – 024-3609369 of
Bart Janssen – 024-3563879.

Oproep 24 (14-01-2011):

Op 11 mei 1945, een week na de bevrijding, kwam in Nijmegen Jozef Alois Moonen "in dienst van het Vaderland", zoals zijn bidprentje vermeldt, om het leven. Hij was op 10 maart 1923 geboren in het Belgische Arendonk. Hoewel zijn bidprentje ook vermeldt dat hij broers en zussen had, heb ik in Arendonk geen familie meer kunnen achterhalen.

Via deze oproep hoop ik nog nabestaanden te vinden. Hopelijk kunnen zij me vertellen waar in Nijmegen en onder welke omstandigheden Jozef Alois Moonen de dood vond en waar hij begraven ligt.

Oproep 23 (06-01-2011):

Op 28 september 1944 werden in de tuin van Hertstraat 50 Bart Wolf en Cornelia Wolf-van Woezik door een splinterbom dodelijk gewond. Dezelfde bom kostte voor hun huis ook het leven aan Antoon Frits Franciscus Dang, geboren in Ubbergen op 3 oktober 1902 en wonende Roerstraat 13 in Nijmegen.

Antoon Dang, getrouwd met H. Fretschen, was vader van dochter Tini en zoon Tonny. Van zoon Tonny Dank is bekend dat hij na de oorlog bij de marine is gegaan en uiteindelijk in Rotterdam is gaan wonen.

Wie kan mij met Tini en/of Tonny Dang in contact brengen?

Bart Janssen: In 1964 startte mijn moeder Aggie Janssen-Zuidgeest het dameskoor St. Ceacilia in de Franciscuskerk aan de Heiweg. Een van de dames van het eerste uur was mevrouw Th. Rutten. Op 10 januari jl. hoorde ik op de 88e verjaardag van Toos Popping, de zus van mijn moeder en ook een van de eerste zangeressen, dat mevrouw Rutten (91) met haar meisjesnaam Dang heette. Ik heb haar kunnen traceren en zij heeft me in contact gebracht met de schoonzoon van slachtoffer Antoon Dang. Zowel Tini als Tonnie zijn inmiddels overleden, maar de schoonzoon G. Bartels heeft me een foto en beknopte informatie m.b.t. Antoon Dang kunnen geven, zodat ook dit slachtoffer een plaats krijgt in mijn volgende boek en op de site www.oorlogsdodennijmegen.nl.

Oproep 22 (27-12-2010):

Op 4 november 1944 kwam in Wageningen de Nijmegenaar Toon John op zijn vlucht voor de Duitsers door een landmijn om het leven. Hij was twee dagen eerder 23 jaar geworden. Zijn goede vriend Tonny Prudon, waarmee hij twee jaar in Ede ondergedoken had gezeten, werd door dezelfde landmijn gewond, maar overleefde de oorlog. Volgens mijn informatie zou deze Tonny Prudon, die in het Derde Volksbelang (nu: Vonckstraat) woonde, vermoedelijk nog in leven zijn.

Wie kan me hierover informeren of me met hem in contact brengen?

Beste lezer,
Gisteren (09-02-11) bezocht ik in Arnhem een broer van de op 28-09-1944 omgekomen Henk van Eldik. Deze broer bleek gelieerd te zijn aan de familie van Toon John. Hij wist me met 100% zekerheid te vertellen, dat de door mij gezochte Tonny Prudon, de vriend van Toon John, enige jaren geleden is overleden.
Het is niet bekend of deze Tonny Prudon kinderen had. Mocht dat zo zijn en mochten zij iets van het oorlogsverleden van hun vader weten, dan blijf ik hopen op contact.
Hartelijke groeten
Bart Janssen

Bart Janssen, 17-05-2013:
Mario Prudon, auteur van het naslagwerk "Altijd Prudon, genealogie en familiegeschiedenis" stuurde me de beschrijving van het oorlogsverleden van Ton Prudon (+28-01-2000). Met deze gegevens heb ik het verhaal van Ton John kunnen afronden.

Oproep 21 (06-12-2010):

Op 3 januari 1945 sloeg op de Van Welderenstraat een granaat in. Aan de gevolgen van deze inslag overleden o.a. aannemer de Groot en Dory van Baal, Nellie Roozeboom en Annie Winters, drie personeelsleden van het warenhuis Van der Borg. Ook Hendrikus Aalders werd getroffen. Hij overleed op 16 januari 1945. Volgens zijn familie was hij in gezelschap van een goede vriend, die vermoedelijk ook getroffen is.

Het is niet bekend hoe deze vriend heette en of hij aan de gevolgen is overleden. Wel bestaat er een foto van deze jongen. Wie herkent hem. Hij staat rechts op de foto. Links staat Henk Aalders.

De tot nu toe onbekende vriend

Oproep 20 (01-12-2010):

Op donderdag 21-09-1944 overleed Dirkje Elisabeth (Els) Reuters. Zij was op 10-09-1929 in Nijmegen geboren en werd op woensdag 20 of donderdag 21 september 1944 in de omgeving van de Waalbrug door een granaatscherf getroffen. Ze is volgens haar bidprentje op 21-09-1944 overleden. Haar vriendin, waarvan de naam niet bekend is, kwam eveneens bij deze granaatinslag om het leven.

In het dagrapport van de luchtbescherming van 21-09-1944 staat alleen vermeld: 18.15 uur, Puts meldt op Keizer Lodewijkplein dooden gevonden". Mogelijk is Els Reuters een van deze slachtoffers geweest.

Wie kan me informatie verstrekken of met nabestaanden in contact brengen.

De oproep naar Els Reuters heeft succes gehad. Een nicht, die naar haar genoemd is, las bij toeval de oproep en heeft direct gereageerd. Alle broers en zussen zijn inmiddels overleden. Ze zegt dat er in familiekring nooit over de oorlog werd gesproken, maar ze gaat toch bij haar moeder (een van de twee nog levende aangetrouwde familieleden) informeren of haar vader soms aan haar iets heeft verteld.

Oproep 19 (06-10-2010):

Op 10 november 1944 aan het einde van de ochtend werd voor de ingang van het sportfondsenbad aan de Van Beethovenstraat een legervoertuig door een granaat getroffen. Alle acht inzittende militairen kwamen om het leven. Truus (Geertruida Johanna) Mast, cassière van het sportfondsenbad, werd achter de kassa ook dodelijk getroffen. Zij was geboren op 10-10-1929 en woonde Johannes Vijghstraat 47. Een 87-jarige oud-collega heeft me haar dramatische herinneringen aan de dood van Truus Mast verteld, maar zij bezit geen foto van haar.

Wie kent nabestaanden of bezit een foto van Truus Mast?

Bart Janssen, 08-05-2011: Van een vroegere buurtbewoner kreeg ik een kopie van de rouwadvertentie van Truus Mast. Het is mogelijk dat lezers van deze site zich in de familienamen van deze advertentie herkennen.

Bart Janssen, 27-10-2011: Tot mijn grote verrassing vond de in oproep 19 genoemde oud-collega onlangs in een oud fotoalbum een foto, waarop Truus Mast (2e van links) in de kleedkamer van het Sportfondsenbad te zien is. De foto is gemaakt in oktober 1944, enige weken voor haar dood.

Oproep 18 (07-06-2010):

Op 26 februari 1944 overleed in Nijmegen Pauline Christina Maria Hens aan de verwondingen, die zij bij het bombardement van 22 februari 1944 had opgelopen.

Pauline Hens werd op 26 augustus 1904 in Zwolle geboren en woonde op de Pompweg 54 in Ubbergen. Zij schreef twee kinderboeken: "De Kring van Cieltje" en "De Buren". Zij was een nicht van de Nijmeegse auteur Jan Hell, toentertijd adjunct-directeur van de Nijmeegse Raad van Arbeid en zij was ook met de familie Hell bevriend. 

In februari 2000 werd haar bidprentje getoond op een tentoonstelling over het bombardement in het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek, maar dit prentje is echter niet meer in het bezit van voornoemd museum. 

Wie kan mij meer informatie over Pauline Hens of de familie Hell verstrekken of mij met familieleden in contact brengen?

Oproep 17 (22-05-2010):

Op 18-09-1944 kwam Wilhelmus Antonius Janssen, *25-09-1913, wonende Molenstraat 81 om het leven. Hij was getrouwd met J.J. Janssen-Schnieders en vader van Tonny en Rolf .

Volgens de rouwadvertentie in de krant waren zijn broers, zussen, zwagers en schoonzussen:

Nijmegen: A.H. Janssen en J.G. Janssen-Wouters

Velp: H. den Duin-Janssen en P.S. den Duin

Nijmegen: W.J. van der Staaij-Janssen en F.H. van der Staaij

Nijmegen: M.A. Janssen

Wie kan mij met deze mensen of hun nabestaanden in contact brengen?

Oproep 16 (19-04-2010):

Cees van Sambeek (*Nijmegen, 03-11-1921), verzetsstrijder, woonde Sumatrastraat 20 in Nijmegen. Hij overleed op 04-04-1945 door een motorongeluk in Gemen Dld., terwijl hij geallieerde militairen assistentie verleende. 

In 1969, toen zijn stoffelijke resten van Gemen naar de erebegraafplaats in Nijmegen werden overgebracht, woonde zijn (enige?) zus A.G.M. van Sambeek, ongehuwd en maatschappelijk werkster bij Splendor, op Sionsweg 9, H. Landstichting.

Bij haar overlijden (jaar onbekend) waren familieleden uit de Reestraat executeur testamentair.

Graag zou ik in contact komen met familie, vrienden of bekenden van Cees van Sambeek.

Oproep 15 (19-04-2010):

Bij een van de interviews voor mijn vervolgboek op "De pijn die blijft" sprak ik met een verpleegster (toentertijd zuster Frieda Verhoef, nu 90 jr.) uit de oorlog, die in die periode een meisje uit Groesbeek heeft verpleegd. Heel graag zou zij, als dat meisje nog leeft, contact met haar opnemen. Het meisje heette Roosje Janssen. Ze was de dochter van een kweker uit Groesbeek en woonde met haar ouders in het gebied dat toen Klein Amerika genoemd werd. Door een granaataanslag was zij een been verloren, werd zij in Nijmegen verpleegd en keerde daarna terug naar Groesbeek.

Mevrouw Verhoef, nu Lieskamp-Verhoef, denkt altijd nog met bewondering terug aan de positieve instelling van dat meisje en zij zou na 65 jaar graag nog iets van deze mevrouw (nu ± 80 jaar) of van haar familie vernemen. Hopelijk lukt dat met de oproep.

Oproep 14 (19-04-2010):

Op 14 september 1944, de week voor de bevrijding van Nijmegen, werd de heer F.P. Reichert (*Delft, 29-08-1873) in zijn woning aan de Van Peltlaan 118 te Nijmegen door de Gestapo doodgeschoten. Greetje Reichert, een dochter of nicht van hem, was vermoedelijk getuige van deze aanslag. Zij moet al tientallen jaren in Oldenzaal of omgeving wonen.

Heel graag zou ik via deze oproep met haar of haar familieleden in contact komen.

Bart Janssen, 08-05-2011: Een verpleegster uit een verzorgingshuis in Losser las mijn oproep. Ze mailde me dat zij het verhaal herkende van de gelegenheden dat mevrouw Margriet Jochems-Reichelt, vroeger Greetje Reichelt, haar over de oorlogsgebeurtenissen in Nijmegen had verteld. Helaas moest ze me zeggen dat mevrouw Jogems op 18 februari 2009, 80 jaar oud, was overleden. Op haar aanwijzingen heb ik een van haar twee zonen in Amsterdam kunnen traceren.

Oproep 13 (16-01-2010):

Op 2 oktober 1944 vielen door een bominslag op de Kapokfabriek 95 doden.

Tot de slachtoffers behoorden drie generaties Smit:

Smit, Albert Ph.W., (*28-01-1870)
Smit-van Ingen, Maria P., (*13-08-1878)
Trompstraat 22
Smit, Marinus, (*28-06-1901)
Smit-Bodegraven, Gerritje, (*26-07-1915)
Smit, Albert P., (*25-02-1935)
Smit, Marina Gerardina (Rini) (*01-07-1944?)
Trompstraat 32, Nijmegen

Corrie Smit, vijfjarig zusje van Albert en Rini, logeerde in Rotterdam en overleefde de ramp. Zij is inmiddels overleden en heeft met haar kinderen nooit over dit drama in haar leven gesproken.

Ik ben nu op zoek naar (nabestaanden van) de ooms en tantes, die indertijd in de overlijdensadvertentie genoemd werden, t.w.:

Ned.Oost Indië: A.P.H.W. Smit-Opmeer
Nijmegen: G. Smit-van Drempt
Rotterdam: C. Noordegraaf-Smit
’s Hertogenbosch: J.W. Smit-Kool
Gouda: A. Smit-Verschut
Nijmegen: D. Smit-Berkenhagen
Nijmegen, Th.A. Smit
Rotterdam: Corrie Smit
Elburg: J.W. Smit
Rotterdam: familie Bodegraven
Nijmegen: familie J. van Ingen

Ik hoop op deze manier toch nog enige informatie over en/of foto’s van de slachtoffers te achterhalen.

Oproep 11:

Op 2 oktober 1944 kwam Johannes Paulus Wilhelmus Witjes (*25-11-1923) door oorlogsgeweld om het leven. Zijn ouders hadden een hotel op de Grote Markt 23.

Wie kende deze familie en kan me met nabestaanden in aanraking brengen?

Bart Janssen, 13-01-2014: Vandaag reageerde een nichtje van J.P.W. Witjes op mijn oproep nr. 11. Binnenkort krijg ik de namen en adressen door van haar oudere neven en nichten, die mij hopelijk nog iets over hun oom kunnen vertellen.

Bart Janssen, 10-08-2014: Vanmorgen kreeg ik het telefoonnummer van een 86-jarige dame uit Venlo, die Jan Witjes een half uur voor zijn dood nog gesproken heeft en getuige is geweest van zijn dood. Zij was bevriend met de zus van Jan Witjes. Ik hoop met haar gegevens een correct en compleet verhaal te kunnen maken.

Oproep 10:

Op 7 oktober 1944 kwamen de heer en mevrouw Janssen-van Dinther en vijf van hun zes kinderen, allemaal wonende Kabelgas 7 in Nijmegen, om het leven door een bom op de schuilkelder op de Ganseheuvel. De enige zoon, die de ramp overleefde, was de heer Jo (Jacobus Hendrikus Wilhelmus) Janssen, geboren in Nijmegen op 4 februari 1920. Op 8 juli 1969 betrok hij met zijn echtgenote een woning aan de Keizershof 62 in Molenhoek, maar zij zijn daar al jaren geleden vertrokken of overleden. 

Bart Janssen, 19-04-2010: een vriendin van het inmiddels overleden echtpaar J.H.W. Janssen bracht me in contact met de kleinzoon van het echtpaar Janssen-van Dinther in Beneden Leeuwen. Ik heb nu foto’s en een verhaal.

Oproep 9:

Op 11 oktober 1944 werd Johannes H. Janssen, (*20-04-1886) wonende Lange Hezelstraat 106, in de Waterstraat door een granaat dodelijk getroffen. De heer Janssen was juist op bezoek (geweest?) bij zijn dochter Marie van der Wielen-Janssen, die in de Waterstraat op nummer 16 woonde.

Bart Janssen, 19-04-10: De dochter van Marie van der Wielen-Janssen uit Rijswijk heeft de oproep gelezen en contact opgenomen. Ik heb nu een foto met verhaaltje.

Oproep 7:

Op 28 september 1944 werd Henk van Eldik uit de Fagelstraat dodelijk gewond op het erf van de boerderij van Van de Berg op de hoek van de Grootstalselaan en de Rijksweg, dat net niet meer tot het grondgebied van de gemeente Nijmegen behoorde. De heer van de Berg en zijn dochter Betsy vonden ook de dood.

Wie kan mij in contact brengen met nabestaanden van deze vader en dochter van de Berg?

Bart Janssen, 21-12-2013: Vader Remmert van den Berg en dochter Betsy zijn op 28-09-1944 betrokken geweest bij een bomaanval in Malden. Betsy overleed direct en haar vader pas op 28-07-1945.
Remmert en Johanna van den Berg-Gelderman waren op 20-06-1923 in Weurt getrouwd. Zij dreven eerst een melkwinkel in de Bottelstraat in Nijmegen. Rond 1930 verhuisden zij naar de boerderij "Kleine Stal" in Malden. Zij kregen vier kinderen, waaronder Remmert (* Nijmegen 01-05-1936, † Great Falls Montana USA 30-01-1960) en Betsy (* 27-06-1927, † Malden 28-09-1944). Een dochter heette vermoedelijk Gertrude.
Op 02-12-1947 hertrouwde Johanna Gelderman met Maarten van Driessen uit Zwolle en in 1952 emigreerde het gezin naar Amerika, waar zoon Remmert 30-01-1960 overleed.

Wie kan me met nabestaanden in contact brengen?

Bart Janssen, 29-12-2013: Dankzij mijn onvermoeibare internetvorser ben ik deze week in contact gekomen met een neef van Remmert en Betsy van den Berg. Deze Dick Vandenberg in Canada heeft me het adres gegeven van de enige nog levende zoon (82) van Remmert in Amerika. Het eerste contact is gelegd. Dick Vandenberg (*Weurt 1938) zal zijn ogen uitkijken nu ik hem van de site "Noviomagus" heb verteld.

Bart Janssen, 16-01-2014: Vandaag kreeg ik een mail van de enige nog levende broer van Betsy van den Berg, die onder de naam Vandenberg in Amerika woont. Hij mailt, dat hij getuige is geweest van de dood van zijn zus en hij geeft veel details van de gebeurtenis. Zijn vader blijkt bij de bomaanval niet gewond te zijn geweest. Hij is op 28 juli 1945 aan kanker overleden. Het verhaal kan worden geschreven.

Oproep 6:

Op 26 maart 1942 kwam de heer Hendrikus Johannes Peters "door een droevig ongeval" om het leven. Hij was op 20 september 1910 in Nijmegen geboren en hij was gehuwd met Aleyda Theodora Klaassen. Zijn adres is mij onbekend. Volgens zijn bidprentje overleed hij "in de vervulling van zijn dienst: de beveiliging zijner medemenschen".

Wie heeft de heer Peters gekend of kan me met zijn nabestaanden in contact brengen?

Bart Janssen, 09-03-2015: Via In Paradisum heb ik -al geruime tijd geleden- contact gekregen met een nicht van het slachtoffer en zij heeft me enkele maanden geleden voldoende informatie voor een verhaal kunnen geven.

Oproep 5:

Traastering, mej. *? +Nijmegen, 04-12-1944 Berg en Dalseweg 216, Nijmegen
Op 4 december 1944 is mejuffrouw Traastering (leeftijd onbekend) in haar woning op de Berg en Dalseweg 216 bij een granaatinslag omgekomen.

Wie kent haar familie of bezit een foto van haar?

Oproep 4:

Mulders-Rehe, Henriëtte Theodora Hendrika Hubertina *Nijmegen, 13-08-1888 (of 1880) +Nijmegen, 05-12-1944 Kannenmarkt 2, Nijmegen
Mevrouw Mulders-Rehe is op 4 december 1944 ernstig gewond geraakt bij een granaatinslag.
Daags daarna is zij overleden.

Wie kan me in contact brengen met haar familie of bezit een foto van mevrouw Mulders?

Bart Janssen, 16-08-2017: Enige tijd geleden werd ik in contact gebracht met Maria Dekkers, het vroegere overbuurmeisje van het echtpaar Mulders-Rehé op de Kannenmarkt. Ik kreeg alle verlangde informatie voor een prachtig verhaal.

Oproep 3:

Janssen, Theodorus Johannes *Nijmegen, 10-04-1924 +Schwelm (Dld.), 31-03-1945
Theo Janssen is lid geweest van de R.K. Gezellenvereniging in Nijmegen. Hieruit mag worden afgeleid dat hij voor zijn gedwongen vertrek naar Duitsland in Nijmegen woonachtig was. Hij is kort voor de bevrijding in het Duitse Schelm dodelijk verongelukt. Op zijn bidprentje (met foto!) staat vermeld dat hij bij zijn overlijden meer broers en zussen had.

Wie kan mij met zijn familie in contact brengen?

Bart Janssen, 26-03-2011: Onlangs kreeg ik te horen dat Theodorus Johannes Janssen een zus had, die Annie heette, getrouwd was met Warringa en indertijd in Brakkenstein woonde. Ik hoop hiermee de zoektocht naar nabestaanden iets te vergemakkelijken.

Bart Janssen, 19-06-2011: Vandaag hoorde ik van een 86-jarige kennis van de familie Janssen, dat de vader van Theodorus Janssen agent van politie was en dat de familie op de Oude Graafseweg 214 woonde. Zij herinnerde zich dat het gezin o.a. uit de kinderen: Leida, Betsie, Annie, Trees, Wim, Roel en Theo bestond. Annie is later getrouwd met Warringa en Wim met Doortje Jansen Dalen. Het is mogelijk dat Annie, Trees en Roel nog in leven zijn. De andere kinderen zijn, volgens mijn bron, allemaal overleden. Hopelijk nieuwe mogelijkheden voor mijn zoektocht naar nabestaanden.

Bart Janssen, 21-03-2013: Een oplettende lezer van Noviomagus las de naam Betsie Janssen in de tweede aanvulling. Betsie was de tweede vrouw van haar vader. Via deze attente lezer werd ik in contact gebracht met Trees Janssen, de enige nog levende zus van Theodorus Janssen. Maandag mag ik haar bezoeken.

Oproep 2:

De heer Theodorus Gerardus Gerritzen (* Herwen en Aerdt 15-11-1917) woonde met zijn echtgenote Jo en de kinderen Theo en Mientje vermoedelijk in bij zijn ouders op de Derde Walstraat 71 in Nijmegen.
In de oorlog werd hij voor de Arbeitseinsatz naar Duitsland gestuurd en keerde niet terug. In het trouwboekje van zijn ouders staat vermeld dat hij op 28 juni 1945 in Berlijn is overleden.
Na zijn dood is mevrouw Jo Gerritzen met haar kinderen naar de Bloemerstraat verhuisd.
Zoon Theo is inmiddels overleden.

Wie kan mij in contact brengen met dochter Mientje of met eventuele kinderen van zoon Theo?

Oproep 1:

Op 18 september 1944 werd op de Dommer van Poldersveldweg de 13-jarige Annie van Megen door een granaat getroffen. Ze was die middag bij haar vriendin Juul Fontein, die tegenover haar woonde. Op het moment dat de familie Fontein in aller ijl een veilig heenkomen zocht in de schuilkelder achter het huis, durfde Annie de "oversteek" niet te wagen en bleef in de woonkamer. De heer Fontein rende terug om haar te halen. Hij werd direct dodelijk getroffen en Annie werd de volgende dag dood op straat gevonden. Haar ouders en haar vriendin Juul Fontein zijn al lang overleden en omdat zij enig kind was, zijn er ook geen broers of zussen die me nog nadere informatie kunnen geven. Toch heb ik alle van Megen's in Nijmegen gebeld in een poging een foto te achterhalen, maar niemand is familie.

Bart Janssen, 19-04-2010: Uit het kerkboek van de onlangs overleden mevrouw Ahlrichs uit de Vlietstraat kwam een bidprentje met foto van Annie van Megen. Haar verhaal staat al uitvoerig bij Fontein genoteerd, maar nu heb ik dus ook een foto op het bidprentje, dat zoon Martin Ahlrichs me schonk.

terug

Reactie 0:

Bart Janssen, 03-07-2014: Oproep Van Ballegooij
Reactie 0:

Bart Janssen, 26-07-2014: Oproep Brendel-Jansen
Reactie 0:

Bart Janssen, 26-09-2014: Oproep joodse kinderen
Reactie 0:

Bart Janssen, 12-12-2014: Oproep Esther Bamberger
Reactie 0:

Bart Janssen, 08-03-2015: Oproep De Jong-van den Dolder
Reactie 0:

Bart Janssen, 25-05-2015: Oproep Karel Oppelaar
Reactie 0:

Bart Janssen, 09-06-2015: Oproep Velthorst-Ermers
Reactie 0:

Bart Janssen, 17-05-2016: Oproep Thijsje Ockers
Reactie 0:

Bart Janssen, 11-06-2016: Oproep Johanna B.H. Prinsen-Deunk
Reactie 0:

Bart Janssen, 22-07-2016: Oproep Johannes Brouwers
Reactie 0:

Bart Janssen, 24-07-2016: Oproep oorlogsslachtoffers Willemskwartier
Reactie 0:

Bart Janssen, 21-08-2016: Oproep Rien van Toor
Reactie 0:

Bart Janssen, 04-03-2017: Oproep Theo van der Heiden
Reactie 0:

Bart Janssen, 26-04-2017: Oproep nabestaanden Theo Leenders
Reactie 0:

Bart Janssen, 26-11-2017: Oproep 96: omgekomen verzetsmensen
Reactie 0:

Bart Janssen, 11-02-2018: Oproep oorlogsslachtoffers Wamel
Reactie 0:

Bart Janssen, 01-03-2018: Oproep nabestaanden oorlogsdoden
Reactie 0:

Bart Janssen, 04-03-2018: Oproep nabestaanden Louis J.M. Franzen
Reactie 0:

Bart Janssen, 30-01-2019: Oproep oorlogsslachtoffers
Reactie 0:

Bart Janssen, 18-02-2019: Oproep 101: geboren 14-05-1940 in Rotterdam
Reactie 0:

Bart Janssen, 05-06-2020: Oproep 103: oorlogsdoden Sterreschansweg
Reactie 0:

Bart Janssen, 23-11-2020: Oproep 104: dwangarbeiders WO2
Reactie 0:

Bart Janssen, 25-03-2021: Oproep 106: Albert August van Hedel
Reactie 0:

Bart Janssen, 25-03-2021: Oproep 105: HEMA-personeel
Reactie 0:

Bart Janssen, 12-04-2021: Oproep Pieter Spijkstra
Reactie 0:

Bart Janssen, 27-06-2021: Oproep Fons Poelen
Reactie 0:

Bart Janssen, 01-08-2021: Oproep Hendrikus Knoop
Reactie 0:

Bart Janssen, 13-06-2022: Oproep oorlogsslachtoffer Frans Bongers
Reactie 0:

Bart Janssen, 27-11-2022: Oproep 111: Hendrikus Franciscus van der Weerden
Reactie 101:

Bart Janssen, 10-08-2014: Aanvulling bij Oproep 11.
Reactie 102:

Bart Janssen, 10-08-2014: Aanvulling bij Oproep 63.
Reactie 103:

Bart Janssen, 25-09-2014: Aanvulling bij Oproep 37.
Reactie 104:

Jan van der Weyde, 27-10-2014: Beste mensen van Noviomagus,
Onze zus, Ger van der Weyde, heeft haar oorlogsverhaal onlangs weer via het programma Market Garden van omroep Gelderland laten horen. Het zou fijn zijn als een deel van dit verhaal via uw site kenbaar gemaakt kan worden. Zij zoekt nl. een (laatste) foto waar zij met onze zus Wietske op staat, vlak voordat Wietske in nov. 1944 door een granaatsplinter werd getroffen en enige tijd later overleed. Ger heeft het hier nog steeds moeilijk mee en is al jaren op zoek naar deze foto. De foto is genomen op de Zevenheuvelenweg in Berg en Dal, vlak t.o. de gedenknaald, waar wrang genoeg ook haar naam op staat vermeld. Vermoed wordt, dat de foto is gemaakt door of de daar ook wonende fam. Simons of van Schaik of vrienden/kennissen van hen. Het is zoeken naar een speld in de bekende hooiberg, maar je weet het nooit. Alvast bedankt namens Ger.
M.vr. Gr. Jan van dr Weyde. Lichtenvoorde
Reactie 105:

Bart Janssen, 11-12-2014: Aanvulling bij Oproep 72.
Reactie 106:

Bart Janssen, 07-02-2015: Aanvulling bij Oproep 76.
Reactie 107:

Bart Janssen, 08-03-2015: Aanvulling bij Oproep 85.
Reactie 108:

Bart Janssen, 08-03-2015: Aanvulling bij Oproep 61.
Reactie 109:

Bart Janssen, 03-06-2016: Aanvulling bij Oproep 48.
Reactie 110:

Bart Janssen, 30-07-2016: Aanvulling bij Oproep 56.
Reactie 111:

Bart Janssen, 05-08-2016: Aanvulling bij Oproep 86.
Reactie 112:

Bart Janssen, 09-08-2016: Aanvulling bij Oproep 77.
Reactie 113:

Bart Janssen, 11-08-2016: Aanvulling bij Oproep 90.
Reactie 114:

Bart Janssen, 16-09-2016: Aanvulling bij Oproep 92.
Reactie 115:

Bart Janssen, 28-03-2017: Aanvulling bij Oproep 94.
Reactie 116:

Bart Janssen, 10-05-2017: Aanvulling bij Oproep 95.
Reactie 117:

Bart Janssen, 07-08-2017: Aanvulling bij Oproep 30.
Reactie 118:

Bart Janssen, 16-08-2017: Aanvulling bij Oproep 4.
Reactie 119:

Bart Janssen, 20-03-2018: Aanvulling bij Oproep 98.
Reactie 120:

Bart Janssen, 07-06-2018: Aanvulling bij Oproep 99.
Reactie 121:

Bart Janssen, 08-04-2023: Aanvulling bij Oproep 92.

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.