NumagaPenningCat

Noviomagus.nl en Bart Janssen ontvangen Numaga-penning

Zaterdag 10 oktober is de bekende Numaga-penning uitgereikt aan Henk Kersten en aan Bart Janssen voor hun bijdrage aan de geschiedenis van Nijmegen. Dit gebeurde bij gelegenheid van de viering van het 11e lustrum van de Nijmeegs historische vereniging Numaga. ‘Zij verdienen de prijs omdat ze een bijzondere prestatie hebben geleverd aan bevordering van de kennis van de Nijmeegse geschiedenis’, aldus Numaga-voorzitter prof. Jan de Vet.

Noviomagus.nl: meest innovatieve, informatieve en succesvolle historische project

‘Fotograaf Henk Kersten heeft met de website Noviomagus.nl een fantastisch rijk en tegelijk uitermate handig opzoek- en communicatiekanaal, ontwikkeld', zo lichtte Jan de Vet toe. ‘Dat het historische project goed werkt en laagdrempelig is, blijkt uit de meer dan een half miljoen bezoekers van de site, die voortdurend actueel historisch nieuws oplevert en een breed publiek enthousiast maakt om informatie aan te dragen over het Nijmeegs verleden.´
Volgens het juryrapport is Noviomagus.nl ‘veruit het meest innovatieve, informatieve en succesvolle historische project van de afgelopen jaren.´ 

De pijn die blijft: rijke informatiebron en uniek herinneringsmonument

Bart Janssen verdient de Numaga-penning vanwege het monumentale project rondom zijn boek De pijn die blijft met ooggetuigenverslagen van het bombardement van februari 1944. Voorzitter Jan de Vet onderstreepte de conclusie uit het juryrapport: ‘Daarvoor heeft Bart Janssen vanaf 1995 systematisch en zorgvuldig de getuigenissen van gewone Nijmegenaren over de oorlogsperiode opgetekend. Zo is een rijke informatiebron over het dagelijkse leven in die moeilijke oorlogstijd opgebouwd; een belangrijke aanvulling op de geschiedschrijving vanuit het perspectief van de menselijke beleving. Ook belangrijk is de actuele betekenis van zijn werk voor de verwerking van de traumatische ervaringen uit de oorlogsperiode. Kortom, een uniek indrukwekkend herinneringsmonument dat de penning meer dan waard is.’

Penning en oorkonde

De prijzen werden Zaterdag 10 oktober uitgereikt tijdens het programma van het 11de lustrum van Numaga in de historische Splendorfabriek aan de St.Annastraat. De jury bestond uit historicus prof. Paul Klep, mevr. Antoinette Gerhartl-Witteveen, oud-directeur museum Het Valkhof en Paul Begheyn. Het juryrapport is in te zien op Numaga.nl.
Het is de vierde maal dat de zilveren legpenning met bijbehorende oorkonde door Numaga werd uitgereikt. Eerder ontvingen o.m. Stichting Nijmegen Blijft in Beeld, Paul Begheyn, Tom Smits en Maarten Jan Dongelmans de Numagapenning.

 

01-scan002.jpg 02-DSC04502.jpg 03-IMG_2084.jpg 04-IMG_2083.jpg 05-DSC00671.jpg
06-DSC04498.jpg 07-DSC00672.jpg 08-DSC00673.jpg 09-DSC00675.jpg 10-DSC04499.jpg

terug

Beste lezer,

Als initiator van Stichting Noviomagus.nl wil ik in de eerste plaats de jury bedanken voor deze blijk van waardering. Daarnaast wil ik iedereen bedanken die ons in deze hobby de afgelopen jaren heeft ondersteund middels gastredactionele bijdragen en reacties. Zonder uw bemoeienis zou deze website, evenals vele andere initiatieven op internet, een stille dood zijn gestorven en had onze vrije tijd er heel anders uitgezien. Nu ik vanaf augustus 2000 het nuttige met het aangename heb kunnen verenigen, en deze website heb kunnen opzetten, kan ik me geen leukere hobby meer voorstellen die zoveel voldoening geeft. Mijn eigenwijze manier van werken heeft weliswaar zijn beperkingen maar gezien uw reacties en de bezoekersaantallen mag ik toch stellen dat we goed bezig zijn.  En wie zijn "we" dan wel? Dat zijn de vaste vrijwilligers Hylke Roodenburg, Mark van Loon en Beppie van der Heijden maar zeker ook de tientallen trouwe gastredacteuren en de mensen die zeer regelmatig reageren en bijdragen leveren aan de website. Zolang zij en u Noviomagus.nl blijven "vullen" blijft het voor u als bezoeker interessant om ons te bekijken en blijft het voor ons een genoegen om het voor u te maken. 

Kortom, dank voor uw interactieve belangstelling, het is ónze motor!

Vriendelijke groet,

Henk Kersten

Stichting Noviomagus.nl

Journaal Nijmegen 1

Klik hier om de journaaluitzending van Nijmegen 1 te zien waar de lustrumviering van Numaga een van de onderwerpen is.

Reacties:

Ria van Eldonk-Kersten, 05-11-2009: Gefeliciteerd Henk met de Numaga-penning die je verdient hebt gekregen. Ja, ook ik vond dat de Gelderlander daar best wel aandacht aan had kunnen besteden zoals er in een artikel in de krant stond. Maar het is altijd fijn dat je werk niet wordt onderschat. 

Martien Schenkels, 01-11-2009: Proficiat met de erepenning van Numaga. Eerlijk verdiend.

 

Marianne van Mulukom, 01-11-2009: Van harte gefeliciteerd en u verdient het buitengewoon terecht!!!

 

Herman Stal, 17-10-2009: Eindelijk heb ik het gezicht te zien gekregen van Henk die ook de website van Noviomagus een gezicht gaf. Via T.V. Gelderland en De Brug kreeg ik te horen en te zien dat jij de Numaga-penning hebt gekregen voor al je werk voor de website van Noviomagus. Ik wil je er hartelijk mee feliciteren en hiermee aangeven dat ik met het ontvangen van deze penning helemaal eens ben. Dat ik door ben gegaan is voor een groot deel aan jou te danken. 

Toch hoop ik af en toe nog iets te mogen toevoegen aan de serie, maar niet met de kapper van nu, ik ben nu eenmaal een geschiedenis mens. 

Met de hartelijke groeten Herman Stal.

Maichel Beerden, 13-10-2009: Beste mensen van Noviomagus,

Bij deze van Harte Gefeliciteert met het krijgen van de Numagapenning.In mijn ogen een terechte onderscheiding voor mensen die hard werken om onze mooie stad te kunnen laten zien.Gerechtigheid.

Gr, Maichel Beerden.

 

Marianne Cobussen, 12-10-2009: Beste Henk en alle medewerkers!

Super! Van harte gefeliciteerd met deze nieuwe waardering ! De Numaga penning … jammer genoeg zag ik het niet in De Gelderlander … maar desalniettemin: wij worden door jullie meer dan goed op de hoogte gehouden over Nijmegen. Dank je wel voor alles wat jullie doen!

Marianne Cobussen 
Sint Agatha 

 

Rieki Nas, 12-10-2009: Van harte gefeliciteerd met de toekenning van de Numagapenning 2009 voor jullie prachtige werk.
Natuurlijk ook mijn felicitaties voor de heer Janssen.
Ik hoop dat jullie nog lang zullen doorgaan met dit prachtige werk.

Rieki Nas.

 

Theo Willems, 12-10-2009: Van harte proficiat met de toekenning van de NUMAGA penning.

en.................. doorgaan aub !!!

Theo Willems.

 

Marcel M. Claassen, 12-10-2009: Graag zend ik jou en jouw getrouwen mijn gelukwensen met de toekenning van de Numagapenning 2009.

Zeer verdiend en een aanmoediging door te gaan!

Jammer dat De Gelderlander vandaag niets te melden heeft!

Mvrgr
Marcel M. Claassen
Commissie Archief & Traditie KNBLO-NL

 

Ton Leenders, 11-10-2009: Van harte gefeliciteerd met de toekenning van de Numaga penning 2009 aan Noviomagus.nl. Een terechte onderscheiding, dat kan en zal niemand tegenspreken!

Ga zo door,

Ton Leenders

 

Ben Brouwers, 11-10-2009: Zo zie je maar weer dat de naam die ik enkelen jaren geleden voor jullie bedacht om in mijn rijtje van favorieten te plaatsen nu nogmaals bevestigd dat hij goed gekozen was.

Henk Kersten, en het hele team, van harte gefeliciteerd met de nieuwe waardering in de vorm van de NUMAGA-PENNING voor jullie werk op en buiten de site van NOVIOMAGUS.

Ik zou zeggen, geniet van dit succes.

Hartelijke groeten van, 

Ben Brouwers

 

Frans van Berkel, 11-10-2009: Nogmaals van harte proficiat !

Het moet jou een goed gevoel geven zo gewaardeerd te worden denk ik.
Het is geweldig dat jij met jou hobby heel veel mensen, fijne lees en kijk momenten kunt voorschotelen.

Hartelijke groet,

Frans van Berkel 

 

Maarten Tromp, 11-10-2009: Gefeliciteerd, een welverdiende toekenning!

Maarten Tromp

 

Jan van Ooijen, 11-10-2009: Van harte gefeliciteerd met de toekenning van de Numagapenning, deze kon op geen betere plaats terecht zijn gekomen!

Groeten,

Jan van Ooijen

 

Wim v Megen, 11-10-2009: Proficiat met de toekenning van de Numagapenning.

Dik verdiend!

Groetjes

Wim v Megen

 

Sjaak, 11-10-2009: Proficiat met de toekenning van de Numaga-penning!

Sjaak.

 

Ingrid Alders, 11-10-2009: Wat een bijzonder bericht op deze zondagochtend.
Van harte gefeliciteerd met het Numaga zegel!
Ik vind het prachtig dat Noviomagus.nl en Bart Janssen allebei geëerd worden.

Geniet ervan!

Hartelijke groet,

Ingrid Alders.

 

Hans, 11-10-2009: Gefeliciteerd met de penning! Da's toch altijd weer leuk, zo'n vorm van waardering.

Goede zondag!

groet, Hans

 


REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.