Noviogast-KunstLiteratuur
Kunst, Columns en Literatuur

(Gewijzigd op 02-09-2021, de nieuwste bijdrage staat bovenaan.)

GastredacteurBijdrage
  
Mark van LoonHet Berghse Kroniekenhandschrift, met de oudste afbeelding van het Valkhof?
Adri Luyendijk-van der Veen Toneelvereniging 'Ernst en Luim'
Patrick PeetersOnbekend schilderij 'Probably Paris'
Mark van LoonDe Tenschert Hours - werk van de Gebroeders van Limburg?
Joop LeijendeckersSzékely als solist in Nijmegen
Dick JacobsAVRO-MINJON afdeling Nijmegen
Hans WegmanAmateurtoneel in Nijmegen - Fotocollectie Jo Heisen
Jan van OoijenNimweegs Plat (2-wekelijkse column)
Cees de VosMijmeringen
Paul MeelkerSchilderijen Nijmegen
Wim JanssenZuuk 't mar uut
Peter Altena - C. AltenaChris Altena, Bedum (Gr.) 1925 - Nijmegen 2000, tekenaar
Frits LitmaathGedicht Nijmegen
Frans LourensDiverse schilderijen Nijmegen
Martijn WijngaardsBoek: "De wonderlijke historie van de Zwaanridder die in Nijmegen aankwam "
Luuk BoskerTotstandkoming schilderij Hunnerpoort Nijmegen
Katsuaki SatoNijmeegse tekeningen uit Japan
Clem. van der MadeSprookje
Foppe van GruijthuijsenRecensie van het boek: "Gevaarlijk leven, een biografie van Joris Ivens", geschreven door Hans Schoots.
Clemens VerhoevenGebroeders van Limburg

terug

Reactie 1:

Hennie Berendsen, 19-08-2021: Ik ben geinteresseerd in de Nijmeegse kunstenaarsvereniging "In Consten een" waarvan Jan Toorop, Eugene Lucker, Chr. Le Roy, Joan Collette ook deel uitmaakten. Wie heeft er informatie over kunstschilder Adriaan Maquelin die tevens hierbij aangesloten was? Hij woonde enkele jaren in de Coehoornstraat en was tekenleraar in Nijmegen.
Reactie 2:

Ben Verfürden, 24-09-2021: Beste heer Berendsen, ik heb thuis een schilderij van Adriaan Maquelin, het laat een stadsbeeld van Brugge zien. Het komt van de grootouders van mijn vrouw, die destijds aan de St. Annastraat woonden en Adriaan Maquelin mogelijk gekend hebben. Adriaan Maquelin werd geboren in Vlissingen op 4 september 1886. Hij trouwde op 26 september 1923 in Den Haag met Jansje Schultz. Daarna zijn ze naar Nijmegen verhuisd, hij was inderdaad leraar tekenen MO. Ze zijn later naar de Achterhoek verhuisd. Adriaan is overleden in Gendringen op 14 november 1968. Zijn vrouw Jansje (geboren 17 december 1880 in Vreeswijk) overleed in Ulft op 29 mei 1983.
De vader van Adriaan, Cornelis Maquelin, was kleermaker te Rotterdam. Diens vader, Bastiaan Maquelin, geboren in 1801 in Spijkenisse en overleden in 1884 in Vlissingen, was metselaar en opperman. Adriaan's overgrootvader, Abraham Maquelin, werd in 1767 geboren in Rotterdam en overleed in 1851 in Spijkenisse. En dan komen we bij de generatie die de Franse naam verklaart: Jean Philippe Maquelin, geboren in 1724 in Moudon, in het Franstalige deel van Zwitserland, kwam als sergeant in de compagnie Francaise van Mr. Buhlmann naar Nederland. Hij overleed in 1773 in Rotterdam.
De historische vereniging van Silvolde heeft meerdere tekeningen en schetsen van Adriaan Maquelin in bezit, ook een paar studies voor het schilderij dat bij mij thuis hangt. Ze zijn te zien via www.oldsillevold.nl. Bij kapsalon B. Huls in Silvolde heeft decennia lang een schilderij van Maquelin gehangen van een oosterse barbier, dat Maquelin ooit cadeau deed aan de kapper. Of het er nog steeds hangt weet ik niet.
Tot zover, Ben Verfürden

Redactie: bij die collectie tekeningen op www.oldsillevold.nl zijn ook enkele Nijmeegse!
Reactie 3:

R.O., 15-10-2021: Ik bezit ook een schilderij van Adriaan Maquelin en heb wat meer informatie en wellicht een correctie: overlijdensplaats volgens de overlijdensadvertentie is Ulft, net als zijn vrouw. Edoch, wellicht heeft de heer Verfürden betere informatie. Verder kan in bovenstaande info bevestigen.
Hij werd in 1915 leraar tekenen in Nijmegen en studeerde in 1920 af in Rotterdam terwijl hij in Nijmegen woonde. Hij heeft van 1932 tot 1948 op de Reestraat 8 in Nijmegen gewoond (koopakte), daarvoor vermoedelijk in de Molenstraat. Daarna lijkt hij naar de Achterhoek te zijn verhuisd. Hij was in ieder geval in 1932 en 1936 lid van In Consten Een. Zoekt u specifieke informatie?
Reactie 4:

Hennie Berendsen, 16-10-2021: i.v.m. een inventarisatie ben ik op zoek naar zijn werken. Ook ontbreken mij gegevens over desbetreffende kunstenaarsvereniging In Consten Eén.
Bedankt voor bovenstaande informatie, ook voor de reactie van dhr. Verfürden.
Reactie 5:

Ben Verfürden, 16-10-2021: Beste R.O. Ik denk dat u wel gelijk heeft dat hij in Ulft is overleden, maar Ulft behoorde tot 2005 tot de vroegere gemeente Gendringen. Het zal dus allebei wel kloppen: hij zal overleden zij in het dorp Ulft, gemeente Gendringen.
Hartelijke groet, Ben Verfürden
Reactie 6:

Gerard Vermulst, 28-10-2021: Mijne heren, ik ben blij met uw informatie over de schilder A. Maquelin.
Aangezien ik ook een schilderij van hem heb en verder niets kon vinden over de schilder, tot nu dan.
Mijn schilderij stelt voor twee huisjes, achterop staat door de schilder geschreven "Boerderij" en ook "A. Maquelin Reestraat" en dat is dan nu ook duidelijk in Nijmegen dus.
Het schilderij is gedateerd met 31, dus het klopt wel allemaal.

REAGEER:

Uw aanvullingen of opmerkingen zijn welkom!
Met dit formulier kunt u (nog) geen foto's versturen. Gebruik daarvoor uw e-mailprogramma.
Opmaak kan wel, bv <b>Vet</b> of <i>cursief</i> geeft Vet of cursief.